Narsissisten

Når dine nærmeste tror på narsissisten

Når narsissisten for folk til å vende seg mot deg

Problemet er bare at dere har felles kjente som du ikke ønsker å miste kontakten med. Hvordan bevare et godt forhold til de du er glad i, når dere har forskjellig syn på narsissisten?

Forfatter: Line Strandvik, personlig veileder

En gylden regel ved skilsmisser er at du aldri skal snakke nedsettende om den andre forelderen, og det er en god regel også hvis eksen er en narsissist. Vi kan i det hele tatt lære mye om hvordan forholde oss til mennesker som har kommet i klemme mellom oss og narsissisten, ved å lære av de som har barn med en narsissist, som har klart å håndtere det riktig.

Å oppdage at personen du har vært så glad i, ikke er glad i deg, men tvert imot mishandler deg, er en lang prosess for de fleste. Du ser ikke verden som den er, men som du er. Når du selv elsker, og den andre utgir seg for å elske tilbake, tror du på det. Du ønsker å tro på det. Selv om de røde flaggene popper opp underveis, velger du å se bort fra dem, men til slutt blir bevisene så overveldende at hele illusjonen brister. Først da ser du klart.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Mange opplever det som et Eureka øyeblikk når de endelig forstår at personen de har kjempet med i årevis har en personlighetsforstyrrelse. Det blir plutselig klinkende klart hva som er problemet og hva som er løsningen. Den nye innsikten er like befriende som den er frustrerende, for omgivelsene ser ikke nødvendigvis det samme som deg. Dere har felles familiemedlemmer eller venner som fortsatt tror at narsissisten er en normal person. Hvordan bør du takle dem?

Behov for å advare de andre

Kanskje ser du at de også blir psykisk mishandlet eller blir brukt av narsissisten til å mishandle andre. De er på en dårlig vei, og du føler en moralsk forpliktelse til å hjelpe dem ved å advare mot narsissisten. Hvordan kan du få dem til å se klart? Du ønsker å bevare et godt forhold til dem, og vil at de skal forstå deg og forstå hvorfor du tar avstand fra narsissisten.

Og akkurat her er det en fare for at du prøver for hardt, hvor det slår tilbake på deg selv. Hvis du kritiserer narsissisten, og vedkommende får høre om det, vil det sannsynligvis bli brukt imot deg for alt det er verdt. I stedet for å vinne dine kjære over på din side, skyver du dem bare lengre vekk fra deg. Og det er ikke så rart, for nå er det jo du som dømmer og ser ned på.

Det er fort gjort å glemme hvor lang tid du selv brukte på å oppdage at personen var en narsissist. Det tok kanskje mange år? Allikevel håper du at de andre skal forstå det på rekordtid, bare ved å forklare dem alt? Det er dessverre ikke så lett.

Er du redd for at narsissisten skal skade dem, bør du huske på at smerte er en vekker. Du vekker dem ikke ved å gi dem dårlig samvittighet for at de finner seg i det, eller ved å insinuere at de er dumme som ikke ser det. Respekter prosessen de er i. Se at dette er en nødvendig livserfaring de trenger mer av for å finne ut av det. Du har selv vært der, husk det. Gi dem tillatelse og rom til å gjøre sine egne erfaringer. Du har din relasjon med narsissisten, de har sin – ikke bland det sammen.

Lær å gi glipp

Du trenger dessuten å gi slipp på behovet for å bli forstått. Hvis du er litt usikker på om du har gjort det rette med å kutte kontakten med en narsissist, vil du være utrygg i møte med andre som tviler på din dømmekraft. Det er derfor viktig at du gjør den indre ryddejobben grundig, slik at du blir helt trygg i deg selv. Når du er sikker på at du har gjort det rette, forsvinner behovet for støtte fra andre. Det øker også dine muligheter til å bevare et godt forhold til den eller de som står mellom deg og narsissisten. Det er mulig å ha et godt forhold til en person som fortsatt er god venn med narsissisten.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Om det er mulig i ditt tilfelle, kan jeg ikke være sikker på, for det holder ikke at du elsker dem ubetinget. De må også respektere deg. Hvis personen ikke kan godta ditt valg om nullkontakt med narsissisten, men presser deg til å gjenoppta kontakten og i tillegg dømmer deg for at du står fast på ditt, kan det bli vanskelig. Du kan bli nødt til å kutte kontakten også med denne personen.

Når hele verden svikter deg

Det gjør vondt å miste en du er glad i, og det gjør enda vondere å miste en som er glad i og har empati med deg, hvor problemet kun er at de fortsatt befinner seg i narsissistens grep. Men husk at det verste som kan skje deg, er at du mister deg selv.

Gi slipp på behovet for å kontrollere andre mennesker. Elsk dem som de er. Se at du ikke trenger at de skal verken våkne opp eller elske deg for at du skal føle deg trygg og elsket. Du er trygghet og kjærlighet i deg selv.

Opplever du at hele verden svikter deg? Det er en god mening med det. Dette er sjelens eksamen hvor du endelig finner tilbake til deg selv igjen. Du er den største skatten du har, vet du det? Når du har deg selv, har du alt du trenger, og det kan være nødvendig å miste alt for å se det klart.

Line Strandvik hjelper deg som har vært igjennom en vond skilsmisse til å få et godt liv med glade barn. Hun tilbyr online kurs og veiledning over telefon og mail. Du finner mer om Line på denne nettsiden: https://www.linestrandvik.no/

Les også disse innleggene fra samme forfatter “Slik demper du foreldrekonflikten når eksen er en narsissist” og “Når barna blir manipulert”

LES OGSÅ:

Flykt eller kjemp

Forskjellen på en narsissist og en psykopat

Den farlige narsissisten

Du kan aldri redde en narsissist

Når narsissisten er sjalu på dine barn

Er det vanskelig å bryte med narsissisten?

Narsissistens verktøykasse: triangulering og gaslighting

Du er narsissistens største frykt

Narsissisten sjekker deg ut på forhånd

Dette må narsissisten ha for å fungere

Slik oversetter du det narsissisten sier til deg

Vant du eller narsissisten?

-Alt handler om konkurranse for narssisisten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.