NarsissistenRedaksjonen kommenterer

Narsissisme: Hvordan forholde seg til en partner med narsissistisk personlighet

Hvordan forholde seg til en partner med narsissistisk personlighet.

Narsissisme er en ødeleggende personlighetsforstyrrelse som kan påføre dype og smertefulle sår i relasjoner. 

Narsissisten har en overdreven oppfatning av sin egen betydning og en fullstendig mangel på hensyn til andres følelser. De har også et uvanlig stort behov for anerkjennelse. Derfor er individer med narsissistiske tendenser gjerne uegnet til å inngå gode relasjoner med andre mennesker.

Dette manifester seg i en emosjonelt voldelig oppførsel som å bagatellisere og ydmyke og kontrollere sin partner.

Dette gjør at offeret oftest føler seg verdiløs, maktesløs og tom. 

Narsissisme kan gi farlige langtidsvirkninger

Trauma som følger narsissistisk oppførsel gir langtidsvirkninger. Blant dem er depresjon, lav selvverd og skader som følge av fysisk vold.

Å anerkjenne at dette skjer eller kan skje er avgjørende for å beskytte deg selv og forholdet ditt med en narsissist. 

Snu ryggen til om du kan 

Den tilsynelatende enkleste veien er å forlate narsissisten. 

Snu rygen til og se deg aldri tilbake. Om dette ikke er mulig eller sågar ønskelig må du forstå konsekvensene og hvordan du best kan beskytte deg.

Å forstå deres atferdsmønstre og motivasjon er nøkkelen til å forutse deres handlinger og sette sunne grenser. 

Dyrking av ærlig og åpen kommunikasjon med partneren din om dine følelser er viktig. Å være tydelig om at deres oppførsel ikke er akseptabelt, kan bidra til å redusere den psykiske volden, men en varig endring er ikke garantert. 

Problemet med en narsissist er at du aldri blir sett eller hørt. Narsissisten bryr seg i praksis ofte ikke om andre enn seg selv.

Å bryte med en narsissist kan være en slitsom, hjerteskjærende opplevelse.

Narsissisme – en definisjon

 • har en overdreven oppfatning av egen betydning (grandiositet)
 • er opptatt av fantasier om ubegrenset suksess og makt
 • oppfatter seg selv som «spesiell» og enestående, og derfor helst bør omgås andre spesielle mennesker med høy sosial status
 • krever overdreven beundring
 • mener å ha spesielle rettigheter
 • utnytter andre for egne behov
 • mangler empati
 • er opptatt av misunnelse
 • er arrogant

Kilde: Store Medisinske leksikon

For å hjelpe deg gjennom denne prosessen, er det viktig å ha et pålitelig støttenettverk bestående av rådgivere, venner, familiemedlemmer og støttegrupper om de er tilgjengelig. 

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Veien til helbredelse etter å ha vært i et forhold med en narsissist er lang, så tålmodighet og omsorg for deg selv under denne tiden bør være prioritert!

Forstå også at det å komme seg etter et slikt giftig partnerskap krever mer enn bare å behandle den emosjonelle smerten det påførte. 

Du må gjenoppdage hvordan du kan stole på mennesker, samt deg selv. 

Dette innebærer å håndtere sinne, håpløshet og opplevelse av bedrag og å lære på nytt hvordan du kan sette pris på hvem du er og hva du vil.

Å ha god relasjon til de rundt deg er viktig for å bygge din indre styrke, og å igjen kunne stole på deg selv og de som er næemest deg selv i livet ditt. 

For å sikre at din selvtillit forblir høy, bør du prioritere forhold til de som fremmer det beste i deg og holde deg borte fra andre giftige mennesker. 

Å investere i vennskap med positive, oppmuntrende mennesker vil gi deg følelsen av å bli verdsatt og respektert, og til slutt tillate deg å gjenvinne tilliten til mennesker rundt deg.

Narsissisme håndteres ved å sette grenser

Du må selv ta ansvaret for hvordan du oppfører deg i et forhold, så du må være villig til å lære og øve på sunne kommunikasjonsverktøy for å lære deg å sette grenser. 

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Å søke råd fra fagfolk, lese om vellykkede relasjonsdynamikker, eller simpelthen observere måten tillitsfulle bekjente interagerer med hverandre, kan hjelpe deg med å bli bedre til å danne meningsfulle nye relasjoner.

Til slutt er det viktig å forstå hvordan narsissisme virker i et forhold. 

Til tross for potensielle hindringer, glem ikke at både helbredelse og vekst er oppnåelig etter at du er utsatt for narsissisme. Du har makt til å skape en varig endring for deg selv og ditt liv.

LES OGSÅ:

Flykt eller kjemp

Er det vanskelig å bryte med narsissisten?

Narsissistens verktøykasse: triangulering og gaslighting

Du er narsissistens største frykt

Narsissisten sjekker deg ut på forhånd

Dette må narsissisten ha for å fungere

Slik oversetter du det narsissisten sier til deg

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.