Redaksjonen kommenterer

Forskjellen på narsissisme og psykopati

Å skille mellom Narcissisme og Psykopati

Narsissisme og psykopati er to forskjellige personlighetsforstyrrelser som ofte forveksles med hverandre. Begge innebærer en mangel på empati og en tendens til å utnytte andre, men årsakene og karakteristikkene personer med disse karaktertrekkene kan være veldig ulike.

Narsissisme er en personlighetsforstyrrelse som kjennetegnes ved å ha en høy selvoppfatning, personen trenger beundring og oppmerksomhet kontinuerlig, samt en mangel på sympati mot andre. Narsissister føler seg generelt spesielle eller ekstraordinære på en eller annen måte, vanligvis tror de at de har rett til visse privilegier.

De kan utnytte andres generøsitet for å motta det de anser som deres rett. De har også tendens til å reagere kraftig når de føler at deres omdømme eller selvbilde er truet.

Narsissistisk atferd kan manifestere seg på forskjellige måter, som grandios narsissisme, der individer har en oppblåst selvoppfattelse, og sårbar narsissisme, der individer har en spesiell sårbar selvfølelse.

Veronica Krisoffersen Jeg er fremdeles her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopati fremstår ofte som mer intens sammenlignet med narsissisme og psykopater kan ikke vise sympati, angre eller ha skyldfølelse, og har en tendens til å manipulere og bruke andre til egen vinning.

Psykopater viser også ofte impulsiv atferd, og kan være voldelige eller aggressive. De fremstår også ofte som sympatiske individer med karismatiske egenskaper, og mange har en dristighet og fryktløshet som gjør dem mer tilbøyelige til å ta sjanser.

Mangler helt empati

I motsetning til narsissister, har psykopater mangel på empati, og viser ofte en kaldere, beregnet holdning for å manipulere andre.

De kan også være svært sjarmerende og overbevisende, noe som gjør det vanskelig for andre å gjenkjenne deres sanne natur.

En viktig forskjell mellom narsissistisk og psykopatisk oppførsel er forskjellene i deres opplevelse av usikkerhet. Narsissister føler seg ofte svake og er avhengige av sin grandiøse oppfatning av seg selv for å skjule disse følelsene. Narsissister søker ofte nære relasjoner som en kilde til bekreftelse, mens psykopater mangler empati og er ofte ensomme. De kan bruke andre for egen vinning, men de har ikke den samme emosjonelle tilknytningen til disse personer som narsissister har.

Personlighetsforstyrrelser uten presis definisjon

Tross at begge disse problemene er klassifisert som personlighetsforstyrrelser, har ikke psykopati en eksakt definisjon i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5).

Det som er felles for begge typene er imidlertid vanligvis karakterisert av en likegyldig holdning til andre, en manglende evne til å empati med dem og en tendens til å utnytte andres svakheter for egen vinning.

Vendepunkt Ingunn Norheim

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Begge tilstandene kan forårsake betydelige problemer i en persons personlige og profesjonelle liv. Narsissisme kan føre til sosial isolasjon og problemer med å opprettholde gode relasjoner, mens psykopati kan føre til kriminell atferd og manglende anger for ens handlinger.

Det er viktig å merke seg at ikke alle individer med narsissistiske eller psykopatiske nødvendigvis har en personlighetsforstyrrelse. Vi kan nemlig tidvis “alle” ha trekk som kan beskrives på denne måten. En fullblods narsissist eller psykopat er slik hele tiden.

Selv om narsissisme og psykopati kan ha noen paralleller, er det to distinkte tilstander med ulike karakteristikker.

Det er viktig å skille mellom de to for å kunne bruke en passende strategi i møte med slike personer.  Å forstå forskjellene mellom disse to personlighetsforstyrrelsene kan hjelpe til med deg som må forholde deg til en slik person med å lære å sette grenser og beskytte deg mot å bli manipulert eller skadet.

 

LES OGSÅ:

Flykt eller kjemp

Er det vanskelig å bryte med narsissisten?

Narsissistens verktøykasse: triangulering og gaslighting

Du er narsissistens største frykt

Narsissisten sjekker deg ut på forhånd

Dette må narsissisten ha for å fungere

Slik oversetter du det narsissisten sier til deg

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.