NarsissistenRedaksjonen kommenterer

Mistenker du at din ektefelle eller samboer er en narsissist?

Mistenker du at din ektefelle eller samboer er en narsissist?

Har du noen gang mistenkt at ektefellen eller samboeren din kan være en narsissist? Å leve med en narsissistisk partner kan være tøft og påvirke den mentale helsen din.

I denne artikkelen vil vi utforske tegn på en narsissistisk ektefelle og hvordan du kan finne ut av det helt sikkert. Vi vil også diskutere konsekvensene av å leve med en narsissist og gi råd om hvordan du kan takle situasjonen.

Narsissisme refererer til en oppblåst følelse av egenverd, et sterkt behov for beundring og mangel på empati for andre. Selv om alle kan vise en viss grad av narsissisme, er ekstreme tilfeller klassifisert som en psykisk helseforstyrrelse kjent som narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD).

Narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD)

NPD er en personlighetsforstyrrelse preget av et vedvarende mønster av storhet, overdreven behov for beundring og mangel på empati. Personer med NPD har ofte et skjørt ego, er svært følsomme for kritikk og kan engasjere seg i manipulerende eller kontrollerende atferd for å opprettholde selvbildet sitt.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Narsissistisk ektefelle – tegn du skal se etter

Å gjenkjenne tegnene på en narsissistisk ektefelle er avgjørende for å forstå deres atferd og finne måter å takle deres handlinger. Noen vanlige tegn inkluderer:

Overdreven behov for beundring

En narsissistisk ektefelle søker konstant validering, ros og beundring fra andre. De kan skryte av sine prestasjoner, overdrive sine evner og forvente at du gir dem konstant oppmerksomhet og ros.

Mangel på empati

Narsissister har vanskelig for å sette seg i andres sted. De kan avvise følelsene dine, ignorere behovene dine og være likegyldige overfor kampene dine.

Manipulering

Narsissistiske ektefeller bruker ofte manipulasjonstaktikker, for eksempel skyldfølelse, “gaslighting” og å spille offeret for å kontrollere deg og få deg til å tvile på din egen virkelighet.

Narsissister tror at de har rett til spesiell behandling og at reglene ikke gjelder for dem. De kan forvente at du imøtekommer deres ønsker uten å ta hensyn til dine egne behov.

Sjalusi og kontroll

En narsissistisk ektefelle kan være ekstremt sjalu og kontrollerende, ofte anklage deg for utroskap uten noe grunnlag

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

De kan overvåke aktivitetene dine, begrense sosiale interaksjoner eller forsøke å kontrollere ulike aspekter av livet ditt.

Konsekvensene av å leve med en narsissistisk ektefelle

Å leve med en narsissistisk ektefelle kan ha alvorlige konsekvenser for din mentale og emosjonelle velvære. Noen av konsekvensene inkluderer:

Emosjonell utmattelse

Det konstante behovet for å tilfredsstille din narsissistiske ektefelles krav, gå på nåler for å unngå å utløse deres usikkerheter og håndtere emosjonell manipulasjon kan gjøre deg emosjonelt utmattet.

Redusert selvfølelse

Å bli utsatt for kontinuerlig kritikk, manipulasjon og kontroll kan føre til en nedgang i selvtillit og selvverd. Over tid kan du begynne å tro at du ikke er verdig kjærlighet eller respekt.

Isolasjon

En narsissistisk ektefelle kan prøve å isolere deg fra venner og familie for å opprettholde kontroll over deg. Denne isolasjonen kan føre til følelser av ensomhet og mangel på støtte fra dine kjære.

Hvordan finne ut om ektefellen din er en narsissist

Hvis du mistenker at ektefellen din kan være en narsissist, kan du vurdere følgende trinn for å finne ut det helt sikkert:

 

Er din mann en narsissist?

Søk profesjonell hjelp

Rådfør deg med en psykisk helsepersonell som spesialiserer seg på personlighetsforstyrrelser for å diskutere bekymringene dine og få veiledning om hvordan du skal håndtere situasjonen.

Reflektere over forholdet ditt

Ta et skritt tilbake og vurder forholdet ditt objektivt. Vurder om ektefellen din viser konsekvente mønstre av narsissistisk atferd, for eksempel overdreven behov for beundring, mangel på empati og manipulerende taktikker.

Observer ektefellen din sin atferd i forskjellige sammenhenger, for eksempel sosiale situasjoner og interaksjoner med andre.

Er atferden deres i tråd med egenskapene til narsissisme?

Hvordan håndtere en narsissistisk ektefelle

Hvis du bekrefter at ektefellen din er en narsissist, kan du vurdere følgende strategier for å takle situasjonen og beskytte deg selv:

Sett grenser

Etabler tydelige grenser med ektefellen din for å beskytte din emosjonelle og mentale helse. Kommuniser grensene dine og vær fast i å håndheve dem.

Søk støtte

Søk støtte fra betrodde venner, familie eller støttegrupper for å dele dine erfaringer og få råd fra andre som har vært i lignende situasjoner.

Selvomsorg og helbredelse

Prioriter selvomsorg ved å delta i aktiviteter som gir deg glede og fremmer avslapning. Søk profesjonell hjelp, for eksempel terapi, for å bearbeide følelsene dine og helbrede fra effektene av å leve med en narsissistisk ektefelle.

Å leve med en narsissistisk ektefelle kan være utfordrende og emosjonelt tøft. Å gjenkjenne tegnene og søke profesjonell hjelp kan gi klarhet og veiledning i å håndtere denne vanskelige situasjonen. Husk å prioritere selvomsorg, sette grenser og søke støtte fra kjære og profesjonelle for å navigere deg gjennom dette komplekse forholdet.

FAQ

 1. Hva er narsissistisk personlighetsforstyrrelse (NPD)? NPD er en psykisk forstyrrelse preget av en oppblåst følelse av selvverd, overdreven behov for beundring og mangel på empati for andre.
 2. Hvordan kan jeg fastslå om ektefellen min er en narsissist? Observer atferd, reflekter over forholdet deres og konsulter helsepersonell for å avgjøre om ektefellen din viser konsekvente mønstre av narsissistisk atferd.
 3. Hvordan kan jeg beskytte meg emosjonelt mens jeg lever med en narsissistisk ektefelle? Sett grenser, prioriter selvomsorg og søk støtte fra venner, familie eller profesjonell hjelp for å opprettholde ditt emosjonelle velvære.
 4. Er det mulig for en narsissistisk ektefelle å endre seg? Selv om endring er mulig, krever det betydelig selvinnsikt, engasjement i terapi og vilje til å takle de underliggende problemene som bidrar til narsissistisk atferd.
 5. Bør jeg forlate min narsissistiske ektefelle? Denne beslutningen er personlig og avhenger av dine individuelle omstendigheter. Søk profesjonell veiledning for å hjelpe deg med å evaluere situasjonen din og ta den beste beslutningen.

LES OGSÅ:

Narsissist, sosiopat eller psykopat: Hva er forskjellen

Flykt eller kjemp

Er det vanskelig å bryte med narsissisten?

Narsissistens verktøykasse: triangulering og gaslighting

Du er narsissistens største frykt

Narsissisten sjekker deg ut på forhånd

Dette må narsissisten ha for å fungere

Slik oversetter du det narsissisten sier til deg

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

 1. Harald

  Jeg ønsker å være anonym.
  Kan noen forklare hvilke bevis som må til for å erklære et menneske for å være personlighetsforstyrret/psykopat/narsissist. Hvem kan lage diagnosen?
  Dersom det er umulig, er det noe alvorlig galt med vårt samfunn.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.