Narsissisten

Den skjulte narsissisten

Det er ofte svært vanskelig å avdekke en narsissist, med mindre du lever eller jobber tett på vedkommende. De fremstår gjerne som engleaktig snille, kjærlige og perfekte. Ofte er det kun de aller nærmeste som får stifte bekjentskap med den mørke siden av denne personlighetsforstyrrelsen.

For deres barn, partnere og kolleger, kan det bety psykisk skade og mèn over år.

To type personlighetsforstyrrelser

Det er to hovedtyper personlighetsforstyrrelser som går under begrepet narsissisme. Overt narissisme som utviser en grandios og ekshibisjonistisk karakter, som har en tilsynelatende uendelig tro på egen fortreffelighet. Og covert (skjult) narsissisme som viser en hypersensitiv og sårbar karakter. Disse er gjerne usikre og svært vare for kritikk. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, kan de blåse opp til enorme angrep og deres forsvarsverk reises kraftig.

Vi skal ta for oss covert narsissisme i denne artikkelen, som kan være den aller vanskeligste formen å oppdage og er nok den mest skadelige av denne type narsissistisk personlighetsforstyrrelser. Det sies også at det er en overvekt kvinner som lider av denne formen for narsissisme.

Den engleaktige nabokjerringa

«Hvordan kan du tro slikt om meg, jeg som er så flink og velfungerende?»

Dette er en klassisk uttalelse fra en covert narsissist. Deres ekstreme trang til å fremstå som perfekte, gjør at de har liten toleranse for kritikk av deres adferd og person. Deres frykt for å bli avslørt, for at omverden skal se deres mørke og ikke-perfekte side de intenst skammer seg over og søker å skjule, vil få dem til å reagere ekstremt på ting vanlige mennesker knapt bryr seg om.

«Covert narsissister er også redd for å vise sine ferdigheter til andre og undervurderer ofte sine egne evner. Deres covert oppførsel prosjiserer vanligvis en uskyldig engleaktig «god som gull» persona som gir dem et troverdig rykte, men de klarer ikke å nå sitt sanne potensial på grunn av manglende selvtillit. Noen av dem går videre til å bli nesten tilsynelatende zombifiserte og gradvis mister all interesser i sine hobbyer og bestemmer seg for å ikke gjøre noe med livene sine.» (Sam Vaknin.)

Fra boken “The Human Magnet syndrom” (Ross Rosenberg)

«Covert narsissister er mestere i forkledninger og masker – som vellykkede skuespillere, humanister, politikere, prester, og til og med psykoterapeuter som er elsket og verdsatt, men er i hemmelighet egoistiske, beregnende, kontrollerende, sinte og hevngjerrige.

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Covert narsissister skaper en illusjon av uselviskhet og beskjedenhet mens de tjener på sin opphøyde status. Selv om de deler samme grunnleggende trekk med en overt narsissist, det vil si behovet for oppmerksomhet, bekreftelse, godkjenning og anerkjennelse, er de flinkere til å skjule sine egoistiske og egosentriske motiver. I motsetning til den overt narsissist som spiller ut hans narsissisme i åpenhet, vil den covert narsissist skjule sine egentlige motiver og identitet. Disse narsissister er i stand til å lure andre til å tro de er ærlige, altruistiske, elskelige og empatiske individer. De har lykkes med å utgi seg for å være en mer likende versjon av seg selv, vel vitende om at om deres sanne identitet ble avslørt, ville de ikke være i stand til å opprettholde respekt, status og prestisje som de så utspekulert har fått.»

En covert narsissist kan langt på vei gi seg ut for å være hvem som helst i hverdagen. Den lune, inkluderende presten alle liker. Læreren barn og kolleger elsker og beundrer og den engleaktige, empatiske og omtenksomme nabokjerringa som baker kaker for idrettslaget og deler ut hjemmelagde julegaver til hele nabolaget med et beskjedent smil. Men når den covert narsissist kommer hjem til det kjente og kjære og maskene tas av, vil de nærmeste kunne oppleve en utspekulert intrigemaker og løgner som gjør stor skade innad i familien og setter dype spor.

LES MER OM BOKEN HER 

Det handler alltid om dem

I følge Sam Vaknin, er covert narsissister hemmelige narsissister. De er selvsentrerte, følsomme, sårbare og defensive, eller fiendtlige og paranoide. De utnytter gjerne andre om enn i smug og skjult og har grandiose fantasier eller luftslott de aldri virkeliggjør og har en sterk følelse av rett. Covert narsissister er klar over sine medfødte begrensninger og mangler, og sliter derfor stadig med stress over sin manglende evne til å oppfylle sine urealistiske drømmer og forventninger. De unngår anerkjennelse, konkurranse og rampelyset i frykt for å bli avslørt som falske eller feilbarlige. De er demonstrativt beskjedne, men gjerne flinke til å få sosial innpass der de vil, med sin overfladiske kunnskap og påtatte vennlighet.

Covert narsissister kan være svært flørtende i selskapeligheter, selv om de ofte bruker tilfeldig sjokktaktikk mens seksuell løsluppenhet holdes skjult – later de som om de var for beruset og mistet kontrollen og gir alkoholen skylden. De gjør ytterligere avtaler privat og holder sine seksuelle affærer hemmelig for å opprettholde deres falske selvbilde.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

En covert narsissist forsøker å binde deres primære kilde til narsissistisk forsyning – deres partner –  tidlig i forholdet. De suger opp alle finanser i forholdet og avskjærer partnerens kontakt med familie og venner. De manipulere dem inn i en situasjon der de ikke har ressurser til å forlate forholdet eller har noen kontroll.

Covert narsissister har ofte skyldfølelse og skammer seg over sine sosialt uakseptable aggressive drifter og begjær. Følgelig er de sjenerte og unnvikende, intenst selvkritiske eller perfeksjonistiske. Denne indre konflikten mellom en overveldende følelse av verdiløshet og en grandios «falsk Selv» resulterer i humør- og angstlidelser. Store humørsvinginger, uttbrudd av raseri og depresjon følger ofte deres atferd.

Hvorfor er covert narsissisme så skadelig?

Det mest ødeleggende aspektet av skjult narsissisme er den kontrollerende og manipulerende oppførselen de påtvinger sine nærmeste. Er de i et forhold vil det nesten utelukkende være partneren som får gjennomgå. De viser mangel på empati overfor dem, og i mange tilfeller også mot sine barn, om de har noen. Partneren og barn vil bli ansett som en forlenget del av dem selv, som de skyver foran seg for å vise hvor fantastiske deres nærmeste er, som igjen reflekterer på dem.

I et typisk tilfelle er den eneste personen som innser det er et alvorlig problem, er de personene som lever tettest på  en covert narsissist, som blir tvunget til å lide under deres narsissistisk misbruk, som veldig subtil emosjonell utpressing, psykisk mishandling og psykologisk manipulasjon. Covert narsissister vrir bokstavelig talt på hver minste ting og slenger det tilbake på offeret. Dette misbruket er så godt skjult innenfor kommunikasjons-dynamikken at partneren/barn ofte ikke klarer å skille det ut og vil klø seg i hodet og lure på om det er noe galt med dem selv?

Alle er lurt og bedratt

Når offeret for dette misbruket etter hvert begynner å utvikle bevissthet om manipulasjonen de er utsatt for, har de allerede blitt utstøtt lenge før de ante og folk de ber om hjelp fra, har allerede blitt manipulert til å tro at det er offeret som er problemet – ikke narsissisten. Den covert narsissist får deres partner til å tro at de er problemet mens de selv projiserer en uskyldig engelaktig persona til alle rundt seg. De vil sverte partneren, stille dem i et dårlig lys og ødelegge deres rykte for å beskytte deres falske følelse av selvtillit. Narsissisten har allerede oppnådd tillit og tro hos alle rundt seg og partnerens nærmeste som partneren sannsynligvis vil be om hjelp og støtte fra. Partneren føler at de lider alene og at ingen kan se hva den covert narsissist egentlig holder på med.  De er alle lurt og bedratt.

Covert narsissister bruker smart og skjult følelsesmessig utpressing, psykisk mishandling og manipulerende språklige mønstre for å tvinge sin partner til å stille spørsmål ved sin egen tilregnelighet, atferd som folk som kjenner dem, aldri ville drømme om de var i stand til å ha. De har klart å lure alle rundt seg med deres patologiske selv mens de sliter ned psyken og sjelen til partneren sin som over tid blir deprimert, mister selvtillit og føler at deres sjel blir nedslitt før de til slutt tilsynelatende blir blottet for følelser og virker likegyldige –  som igjen blir «bevis» for at deres partner er den med problemet. En ond sirkel det er vanskelig å komme ut av da narissisten blir gjort til offeret og offeret til den syke.

Når de blir avslørt

Privat vil en covert narsissists holdning til en partner være » – La meg slippe unna med det jeg gjorde galt eller kom deg ut av livet mitt». De gjør det klart at alt handler om dem mens partnerens følelser, behov, ønsker og begjær er fullstendig tilsidesatt, og de vil fjerne partneren helt i prosessen med ingen empati overhodet, og tilsynelatende være kaldblodige og sadistisk. Om noen vet om den covert narsissistens hemmelige liv, blir de nok utpresset eller manipulert til å holde kjeft, noen ganger gjennom tvang og hevn.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Blir den convert narsissists syke adferd avslørt,  vil de ha raseriutbrudd, forlange å bli forsvart og unnskyldt av sine nærmeste, spille offeret og ha gråteanfall, snakke med «alle» om hvor forferdelig feil og urettferdig de er blitt behandlet og bedrive splitt og hersk blant de som ikke adlyder. De vil skifte fokuset fra avsløringen om seg selv til andre.

Selv når en narsissist blir avslørt, hevder de at de har et kommunikasjonsproblem og mente ikke det de sa eller gjorde, at de ble lurt eller misforsto, og de vil benekte sine handlinger til den dagen de dør, selv om de allerede har blitt avslørt og det kan bevises, vil de skylde på andre eller omstendigheter.

 

LES OGSÅ:

Seriemorder i sannhetsmaskinen | forskning.no

Psykopaten – uten samvittighet · Feminismens ti stjerner · Jentene erobrer musikkstudioet · Balansekunstnaren · – Serieforbrytere bør straffes mildere …

Ført bak lyset i barmhjertig samaritan-eksperiment | forskning.no

Eksperimentet «Den barmhjertige samaritan» er et eksempel på en type forskning der deltakerne blir holdt for narr, og der det sentrale forskningsetiske kravet …

Hvorfor tåler vi ikke rikinger? | forskning.no

Er de psykopater, alle rikingene? Er de et eget folkeslag? Eller er det noe med pengene? Blir man drittsekk av å være rik? (Illustrasjonsfoto: JRP Studio …

– Når jeg tar tablett blir jeg sånn jentete | forskning.no

Er ADHD nåtidens psykopati? Emneord. Medisiner · Barn og ungdom · Kjønn og samfunn · Psykologi · Psykiske lidelser. Saken er produsert og finansiert av …

Fem ting A-mennesker gjør annerledes | forskning.no

Folk med denne personligheten har oftere narsissistiske, manipulerende og psykopatiske personlighetstrekk. Men blant både morgenfugler og natteravner er  …

Narkotika knyttes til høy IQ | forskning.no

14. nov 2011  “Psykopater” gjør aldri feil, og innrømmer dem definitivt aldri. (Bare å pensjonere dem raskest mulig. Du finner dem overalt. Dem tror at en …

Har du en narsissist nær deg?

 

De skjulte narsissistene blant oss

 

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (36)

 1. Anonym

  Var gift med en i 19 år

  • Enig med deg. Jeg er i et forhold jeg hvor det endelig har gått opp for meg hva som er realiteten her.
   Hvorfor pynte på sannheten? For meg er livet skikkelig dritt. Hver dag med usikkerheten om når det skal komme et utbrudd. De stundene man har det hyggelig (som selvfølgelig er konstruerte for at jeg fremdeles skal ha troen på forholdet) varer ikke lenge, og man vet at da venter et nytt helvete noen få timer senere.
   Jeg jobber med tankene på hvordan jeg skal komme meg vekk. Må klare det!!

 2. Dette er et viktig tema, og en dynamikk som er viktig å forstå og erkjenne. Men jeg reagerer på den negative og litt bastante måten artikkelen er skrevet på. Slike trekk er så utbredt (at jeg tviler på jeg har møtt noen som ikke har de) og atferden er oftest ubevisst. Jeg synes det gir mer mening å snakke om “narsissistisk underskudd” (jmf A.Miller) og unngå selvgodheten ved å skylde på “de andre” (“narsissistene”) slik “narsissistene” jo gjør. Det vil alltid være snakk om grader av narsissisme (som i andre personlighetstrekk), og i denne artikkelen omtales kun de mest ekstreme, og dette mener jeg bidrar til en uheldig vi/dem, god/ond, frisk/syk-tenkning som vi ikke er tjent med.

  Christine Strandmann

  • Anonymious1

   Om man ikke har levd i årevis med narsissismen som en klam hånd på strupen, er det lett å tenke som du gjør Christine Strandmann, men ikke om man nyss har innsett at man er heldig som har livet i behold!

  • Ja det er et stort problem i dette egosamfunnet som fremmer den narsissistiske tendensen. De som kommer langt er de som er mer egoistiske og mer sjølopptatte. Se bare på bloggere, hva har de gjort for menneskeheten? Jeg er ikke sikker på om jeg forstår hva du mener med underskudd og de setningene rundt narsissistisk underskudd. Men det kan jo være positivt å ha en viss grad av trekkene for å ha godt selvbilde. Jeg ser også at datpen for dette innlegget er gammelt så det er jo litt søkt å svare på dette nå. Men de fleste voksne med litt omløp veit vel at det er grader av alt? Denne artikkelen tar for seg personlighetsforstyrrelsen narsissisme av covert type. Det er ingenting å like ved denne typen atferd så at artikkelin blir tung må man vel regne med? De “spiser” jo opp sjelen til andre med sitt underskudd på nettop sjel… Dette kan ikke bli annet enn tungt stoff…

  • Lillian Løvli

   Nei, dette er så langt ifra overdrevet, overhode ikke. Det jeg har opplevd med en covert narsissist med min såkalte mor er så til de grader grusomt og kjenner igjen dette. Det vanskelige er å finne ord som er dekkende for deres forferdelige ondskapsfulle væremåte som har nærmest ødelagt mye av livet mitt. I tillegg til et langt liv under hennes regime (, brøt ut og måtte forlate hjemplassen min for 2 år siden, ingen kontakt siden og kommer aldri mer til der) så har jeg i ca 10 år nå lest både faglitteratur og alt jeg har kommet over, være seg andres erfaringer og kan love at alle som har erfart dette kjenner det igjen umiddelbart.

 3. Odd Rindal

  Det er ofte etter at forholdet til en slik kvinne er over at det går opp for offeret hva som egentlig har skjedd. Sinne og naturlig hevnlyst blir forklart fra allmenheten med sjalusi, noe som skader offeret ytterligere. https://www.sidetmedord.no/Forum/Mobbing/Psykisk-vold-i-parforhold

 4. Trine Dahl Lorentzen

  Jeg leste et utrolig godt skriv om cowert narsissisten Så opplysende og bra skrevet

  • Anonym

   Jeg mener bestemt min mann gjennom 25 år er heller har trekk.
   Selvopptatt eier ikke empati…later som han har empati.
   Bryr seg om barna når det passer.
   Ingen følse før meg… Eneste berøring er ved sex
   Jeg gjør 90% av alt
   Men det han gjør er stoort
   Han har aldri vært utro tror jeg men via FB og Chat prata dritt om meg til ukjente kvinner
   Har overlatt allt ansvar til meg…regninger, unger, økonomi, kontakt med alle offentlige kontorer.
   Selv ting som gjelder han…der har han gitt meg fullmakt
   Så han er totalt avhengig av meg til alt.
   Vet det er rart av narsisst me n tror det er en måte å ha take på meg
   Altså gi meg dårlig samvittighet om jeg gikk

 5. Anonym

  Interessant. Men bare en liten språklig tilbakemelding: Siden “covert” rett og slett betyr “skjult”, “fordekt” eller “gjemt”, så vil jeg anbefale dere å bruke et av de norske adjektivene. En “covert narsissist” er en “fordekt narsissist”.

  • Nils Bjørnar Nilsen

   Ja, og har det vært en annen forklaring på hva «covert» betyr?

   Som det står i artikkelen, er det kun i hjemmet, hvor partner og barn er vitner, maskene/fasaden faller.
   Derav covert…levd ut livet uten masker, hadde de blitt avslørt av alle og de har de ikke mot til. Derfor lever covert i skjult, i hjemmet. Og gjerne i det skjulte der også.

 6. Espen Johnsen

  Narsissisme forårsakes av at deler av hjernen er inaktiv eller langt under normalt aktiv (amygdala, nevrotransmittere, hjernestamme, pfc mm) som fører til at samspillet mellom pfc og hjerne stamme regionen ikke frembringer normalt nivå av “dopamin” i gitte situasjoner. En “N” har ikke egenskapen å kunne se dette selv pga.selve defekten, vedkommende kan i en gitt situasjon si det men aldri kunne “føle” og lære “på det”. Samspillet mellom hormoner kan være en underliggende årsak (metabolismen), men kommer an på tilfelle og definisjon. Alle som har en karaktersvikt vil være en potensiell N (f.eks. dopaminjunkie). Noen kan ha lært seg i miljø å manipulere og spille på empati, disse er som regel de mest “vellykkede” N. Tema er kanskje et av de aller mest miserable, å lese seg opp på, om mennesker uten normalt følelsesliv.

  • Christiane

   Takk for opplysningen. Og enig – et miserabelt tema å lese seg opp på.

 7. anonym

  Bra skrevet. er det mulig at noen er en blanding av covert og overt?

 8. Redaksjonen

  Anonym: “Jeg har i mange år lurt på om min far var narsissist. Han var ekstremt opptatt av seg selv. han gav oss aldri en oppmuntring eller støttet oss i noe vi gjorde. alt handlet om han. Han var ikke nødvendigvis slem mot oss, men vi var mer eller mindre bare tilstede i hans liv. Slik føltes det i allefall. Min mor og far var skilt og når jeg skulle møte han for helgene så måtte jeg uten overdrivelse vente minst 2 timer på ham. En episode jeg husker godt. Jeg var vel ca 10 år. Han sa når han kom; flere timer for sent . ” står du her å venter?” “Ja,” svarte jeg, ” hvor skulle jeg gå hen, uten penger til å komme meg videre,” *” ja, ja vi får komme oss hjem da, svarte han.” Så gikk vi mot bussen og ved nærmeste kiosk stoppet vi for han var sulten. Bestillte seg en pølse uten så mye som å tenke på at jeg kanskje var sulten. “Pappa, jeg vil også ha pølse,” sa jeg. ” Å, er du også sulten,” sa ha, og til damen i kiosken, ” du får lage en pølse til denne jenta også.” Han tullet ikke for slike historier som dette var vanlig i oppveksten min.

  For meg var dette vanlig kost så der og da reagerte jeg ikke på det. Det er først som voksen jeg har begynt å tenke etter hvor sprøtt vårt liv med vår far var.

  En kveld jeg var ca 40 år og var på besøk hos min far. Jeg lå i sengen og leste da han kom inn til meg med en liten sjokoladebit. “Jeg hadde en sjokolade og kom til å tenke på at kanskje du hadde lyst på en bit, ” sa han og rakte meg sjokoladen. måpende tok jeg mot sjokoladen . Mens han gikk ut av døren holdt jeg sjokoladen i hånden og så på den som det skulle være noe verdifullt mens tårene trillet nedover kinnene mine. Det var første gangen jeg opplevde han hadde gitt meg noe av omsorg til meg. “

 9. Jeg vokste opp med to stk narsissister og har slitt med ettervirkningene i hele mitt voksne liv. Jeg var syndebukken i familien, eller søppelbøtta som jeg kaller det selv. Jeg tok i mot alt det mine foreldre ikke klarte å takle selv. Jeg er trent opp til at jeg på en eller annen måte hadde skyld i det som gikk galt. Det var en enorm lettelse å høre om narsissisme og å få plassert skylden der den hører hjemme. Jeg var/er veldig tjent med det! 🙂

 10. Anonym

  Tak for mange gode artikler. Jeg kunne godt tænke mig en artikel der omhandler, hvad man kan gøre for sine børn, som stadig efter brud med narsissisten bliver udsat.Hvordan man handler når de evt. er manipuleret til at tro det dårligste om den “normale” forældre. Der er så mange børn der bliver ramt og nedbrudt og man kan ikke stille noget op.

  • Når vonde valg må tas

   Dette tema leiter jeg også svar på . Veldig viktig om man skal kunne hjelpe den manipulerte bort fra manipulatoren som har hatt fritt spillerom i over 12 år

 11. anonym

  Det skulle også ha vært en artikkel.
  Hvordan hjelpe sine barn. ?

 12. anonym

  Jeg vil også gerne efterlyse artikel/viden om, hvad man kan gøre for sine børn. Det er så frustrerende, og gør så ondt i sjælen, når de også er manipuleret, eller skal leve med en forældre der gør, at det er lettere at tie og samtykke, selvom det eks. er på bekostning af samvær med “normal” forældre.

 13. Hei. Jeg har lett en stund etter et seriøst nettsted som er på norsk. Jeg har forsøkt å bryte ut av et forhold som har vart i 7 år. det har vært politi, vold, besøksforbud. Ser at det er mange diskusjonsforum i USA osv. Men er dette et seriøst forum i Norge? Jeg må barre spørre… Har sett på Sam Vakin, og har skjønt at min ex faktisk er syk, dvs at han faller inn under en diagnose. Og det er en lettelse, da.

 14. Anonym

  Vokste opp med en narssisist mor og totalt avhengig far. Jeg ble plaget og nedverdigende hele oppveksten. Greide å flytte fra i mange år…men havnet dessverre I nærheten av henne igjen etter dødsfall og sykdom. Da slo udyret til igjen. Jeg var så dum å fortelle at hun var avslørt og dermed startet svertekampanjen for fullt. Jeg er nå fullstendig utstøtt av familien og dømt som syndebukken for alt. Jeg har berget med å høre YouTube videoen. Er nå igang med å skrive om dette. Savner sårt forståelse og hjelp I samfunnet I Norge. Stiller spørsmål med…Hvordan kan vi få hjelp, hvordan hjelpe oss selv og hvordan berge våre barn unna rottereiret.

  • Anonym

   Akuratt det samme lurer jeg på. Hvordan redde barna unna! Her er det far til barna :'( jeg er såfortvilet og redd! BVTJ, alle våre felles venner og hans familie ser ikke hva han er. Hjeelp!!!

  • Anonym

   Hei!
   Jeg kjenner meg delvis igjen med det du skriver og vil gjerne komme kontakt med deg. Kunne vi chattes?

  • Anonym

   Jeg skvatt til da jeg leste det du anonym skriver. Trodde først det var jeg som hadde skrevet det .
   Jeg selv har ei mor, som er nen skjult (covert) Narsissist. For tre år siden brøt jeg all kontakt med henne etter at jeg for første og eneste gang konfronterte henne med grove løgner om meg ho hadde fremsatt. I en alder av mange og femti år fårstod jeg under den krangelen som fulgte hva jeg var vitne til, der var det narsisstiske raseriet.Tross av at jeg husker helt fra jeg var to år og mitt første minne om henne er at jeg fikk juling og etterpå ble kastet i en total mørk kjeller, var da ca to og et halvt år…Siden gikk det slag i slag og fra ca 10- 12 års alderen gikk fysisk voldsutøvelse over til psykisk. Nå står jeg aleina fordi ingen tror på meg og min bror som var Gullungen har godt “etablerte”sannheter om meg og min person gitt han av vår mor..Karakterdrapet på meg var ikke bare å rette opp i, nesten umulig for meg fordi jeg opplevde at når jeg dengang famlende i mangel på ord prøvde alikevel så prøvde jeg men endte opp i å måtte forsvare meg. Dette var med på å retraumstiseres meg. Da jeg konfronterte henne hadde hun informert venner og slekt om den fryktelig dattera si….

 15. Anonym

  Tenk; Ikke kast bort energi på luft.

 16. Anonym

  Er det noe en blir lei av så er det naive personer. En prøver å forklare realiteten og svaret er; Nei, nei. Det ordner seg. Det er jo synd at dere ikke har noe bra forhold osv. Det er mye det som Gjør at en ikke klarer å slippe taket. Å ikke bli trodd. De såkalte nærmeste er er værste. Er det ingen som synes at det er litt merkelig at barna blir alvorlig syke I ung alder? At en av eskene ender opp som alkoholiker? Nei, uff! Stakkars henne. Akkurat hva hun ønsker å oppnå.
  Hvorfor vil de ikke innse? På grunn av sine egne bakgrunner? Tabu? At en er sterk hvis en ikke snakker høyt om sånt? Tabu? Skam?
  Vel, overfor meg så er de svake. Som nekter å innse. Som bare lar problemene hope seg opp.
  Dårlig selvtillit er et stort problem. Men det er ikke en unnskyldning.

 17. Camilla

  Jeg er datteren av en narcissistisk mor. Datteren som ikke var som hun håpet:pappajente og lite til overs for min mors følelsesmessige utpressinger. I dag er jeg 38 snart og det er ikke mer enn et år siden jeg begynte forstå hva som feilte meg. Jeg har vært flere runder i terapi og hatt noen psykiske smeller. Men: jeg har tatt kontrollen på mitt liv. Min mors utfall blir umiddelbart respondert med avkutting. Jeg konfronterer henne med alt. Ikke fordi jeg tror hun vil endre seg, men for å hedre mitt indre barn. Barnet med hjertet utenpå som måtte stå i spenn mellom foreldre som kranglet. Ungdommen som ikke klarte si nei, i redsel for å bli mislikt. Den unge voksne som gjorde seg selv om til et spøkelse av seg selv. For meg, idag… livselskende, høyt utdannet og lykkelig. For alle disse utgavene av meg, konfronterer jeg henne rolig. Setter grenser. Forteller hva som er reglene. Hører ikke på hva hun forteller andre. Jeg eier mitt liv. Og jeg fortjener å passe på meg.

  • Anonym

   Kjenner meg veldig godt igjen i din tankegang. Å få kontrollen over mitt liv. Være toppsjefen og våge å høre på min egen hjerne. Avkuttet også kontakten. Satt igang med terapi. Himmel og Helvete. Tur -Retur. Jeg konfronterte også med alt. Snakket om fra barndom av og opp på ett Familievernkontor. Mål; Få henne til å vite at jeg avslørte hennes baktanker. Ikke minst, at alt ble fortalt til profesjonelle fagfolk. Få frem deres reaksjoner og konklusjoner. Måtte dessverre skuffe henne med at jeg fra alle hold mottok en tilbakemelding om at det ikke var jeg som hadde problemer. Men henne. Streng beskjed om å holde henne på en lang avstand. Det store hovedpoenget; At løpet var kjørt. Jeg sa opp min påtvungne stilling som bukke, nikke og neie dukke. Få frem at det påtvungne falske skuespillet var det slutt på. Sannheten kom frem ved alle hold. At det hennes offerrolle var oppbrukt. Jeg fikk bare leve ut hennes påtvungne rolle som Syndebukken da. De som tar hennes parti, de fleste, røper bare for meg at de ikke er videre sterke og oppegående mennesker.

 18. optimist på nytt

  Ikke glem det faktum at narsisime er en diagnose
  At ett menneske er en narsisist betyr at det mennesket er sykt Jeg mener ikke på noen måte at ektefeller kjærester barn eller andre ikke fagpersoner skal opptre som behandlere Jeg er enig med at flukt er eneste utvei.
  Så, skal en overlate den diagnostiserte til andre eller bare elendigheten?

  Jeg er ingen fagperson, etter min egen erfaring har jeg levd med en ikke diagnostisert skjult narsisit fra 1977 til 2014 Først etter utrolig slit og ubehag har jeg lveskudd til å forsøke finne sannheten Og sannheten er meget tett opp til en slik diagnose. Jeg er ut av det, men hva med hun som opptrådte slik at hun måtte flytte bort fra felles hjem i 30 år?

  Jeg har etter min egen mening opplevd et mareritt både i 30 års ekteskap, men ikke minst de fire årene etterpå Usann ryktesprediing og alt det andre Jeg har helse til å overse, men hva finnes i hodet til de som er slik syk?

  På en eller annen måte må de være klar over sin egen situasjon siden det er overvekt av bevisste handlinger for å skade eller trakassere.

  Jeg føler:meg som en tosk som overså alt dette siden vi ble et kjærestepar i ….1974

  Offeret var et “ødelagt” voksenliv.

  • Lillian Løvli

   Så et foredrag av ei irsk dame på 72 år, terapeut i tillegg til selvopplevd. Hun holdt foredrag for psykiatere ,psykologer. Ho fortalte hun fikk mail fra mennesker fra flere land , som i sin fortvilelse ba om hjelp. Ho sa som følger “dere ( psykiatrien) kommer aldri i posisjon for å diagnosere psykopater/narsisster.” Dere vil komme i kontakt med ofrene til psykopaten, dere har nok de som klient allerede ute å vite det , ofte vet de ikke selv heller.”for at dere skal kunne kjenne de igjen (de følger samme mønster). Må jeg først lære dere litt om psykopaten”. En av de fremste i verden på psykopati , Robert Hare sier, “paradoksalt så er det ofrene til psykopaten som de eneste som kan diagnosere de, grunnen er ganske enkelt , de er de eneste som er i posisjon og som vet hva de gjør..

 19. Anonym

  Takk!
  For hver eneste gang jeg leser disse artiklene er det noe som faller på plass i meg. Denne beskrivelsen var som en blåkopi av egen erfaring.
  Håper du fortsetter det gode arbeidet.

 20. Ingvild

  Takk, takk, og atter takk.
  Jeg har vært opp i et miljø hvo Janteloven har vært det som har bestemt det meste.
  Jeg har vært gift med en psykopat og har barn med han.
  Jeg har vært utsatt for en psykopat i jobbsammenheng, hvor denne vant over min stilling.
  Jeg har forlatt en nabo venn som jeg mener er psykopat.

  Men jeg blir skremt at det å snakke negativt om andre er noe av de tegn en skal rygge unna.

  Jeg har hatt et stort behov for å snakke med andre.
  Hadde jeg gått til psykolog, ville de andre fått rett i at det er jo noe galt med meg.

  Men jeg har fått øre fra en psykolog at det ikke er meg.

  Folk har så lett for å si : det er ikke bare noe du innbiller deg da?

  Vi ser ikke dette?

  Jeg er en person som er litt for åpen og medgjørlig, en ja person som er lett å ha med å gjøre.
  Derfor blir jeg fort nedbrutt når andre sårer en, eller irettesetter meg.

  Jeg har vært av den typen at jeg tar heller på meg feil enn å såre andre eller få de til å føle seg underlegne.

  Jeg forstår nå at det må jeg slutte med.

  Så kan jeg bli ganske sint i min uttalelse når jeg forteller andre hva jeg opplever, så jeg forstår litt av at de kanskje ser meg som en tøff og ikke svak person.

  Men takk for alle disse opplysningene og andres erfaringer.

  Da trenger jeg ikke lenger å få forståelse av venner lenger.

  Nå vet jeg og jeg kjenner igjen historiene her inne.

  Nå skal jeg lenger tro jeg er gal 😪

 21. Jeg har nådd “vegetativ tilstand”. Jeg er fullstendig tom i pappen. Jeg tror at at hjernen min bokstavelig talt holder på å lukke en dør for at jeg ikke skal fokusere på de negative minnene. Jeg skal ikke tenke mer på hva folk har gjort meg. Gjort er gjort. Jeg gjorde så godt jeg kunne med å gray rocke. Og jeg gidder ikke å finne feil med meg selv. Det er ikke en feil å ha empati eller å være selvoppofrende. Det er bare at sånne egenskaper ikke går så bra med egoistiske folk. Jeg orker ikke å tenke på om han er narsissist eller ei. I alle fall er han det rareste menneske jeg har møtt. Skikkelig komisk fyr. Jeg kunne lese han som en åpen bok. For å si det som det er , det var litt av en opplevelse. Og det varte og varte fordi jeg rett og slett ble med på leken for å komme i havn med barna. Jeg visste hele tiden at fokuset må være å holde fred for barnas skyld. Men.. jeg var ikke meg selv, så jeg og barna skal bli kjent med hverandre nå. Det var uflaks å treffe akkurat han, men andre blir også skilt av andre grunner, men samme sak. Glad for at jeg “bare” fikk angst. Til slutt flykta jeg. Klarte ikke en eneste dag mer. Jeg har ingen planer. Jeg er i en safe place og det får være godt nok for øyeblikket. Mitt fokus er jobb. Trenger penger. Jeg skal være Fugl Fønix og reise meg fra asken. Bare vent! Dette skal gå bra til slutt. Alt jeg har opplevd kommer nok til gode i andre settinger.

 22. Jeg var sammen med ei for et par år siden. Hun var veldig opptatt av det overfladiske i livet. Alt skulle se bra ut utover. Hun hade i tillegg til de trekkene et alkohol problem. Kjente meg veldig igjen i de reaksjonene når hun ble avslørt. Ene gangen var det piller hun tok en hel hahg av. Neste gang var det å kutte seg i armene. Hun var sjalu at jeg hade en fortid. Hun kunne være verdens beste men også verdens verste. Det jeg hade gjort kunne bli dratt opp i lang tid etterpå. Det hun hade gjort skulle ikke snakkes om. Det var vi ferdige med. Covid pandemien var perfekt for henne. Da hade jeg ikke mulighet å dra på besøk til familie og venner. Da hade hun all oppmerksomhet fra meg. Jeg kom meg etter hvert bort men jeg gjorde et par forsøk til med henne.
  Jeg var glad i henne. Men hun var nok ikke så glad i meg som hun påsto. Har vel ikke blitt helt meg selv etter opplevelsen men det er bedre.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.