Redaksjonen kommenterer

Tegn på at du omgås en sosiopat, narsissist eller psykopat

Tegn på at du omgås en sosiopat, narsissist eller psykopat

Har du møtt noen som virker hyggelig, men som etterlater deg skuffet og forvirret? 

Det kan hende at du bevisst eller ubevisst har lagt merke til noe som er sagt eller gjort som indikerer at personen er en sosiopat, narsissist eller psykopat. Å forstå forskjellen mellom disse personlighetsforstyrrelsene og gjenkjenne disse tegnene  er viktig for å beskytte deg selv og andre.

Sosiopater, narsissister og psykopater beskrives ofte ved deres mangel på medfølelse, manipulativ adferd og antisosial oppførsel. Selv om disse begrepene noen ganger brukes om hverandre, er de forskjellige psykiske tilstander med ulike diagnostiske kriterier.

Sosiopater beskrives best ved deres manglende forståelse for sosiale regler, impulsivitet og mangel på ansvar eller anger. De deltar ofte i kriminell aktivitet, har problemer med å etablere relasjoner til andre mennesker og skifter ofte jobb.

Noen av de vanlige advarslene for at du omgås en sosiopat inkluderer:

 • Impulsivitet
 • Manglende skyldfølelse eller anger
 • Manipulerende atferd
 • Uansvarlighet
 • Aggresjon

Narsissister avslører ofte seg selv gjennom sin ekstreme selvbeundring, mangel på medfølelse og tendens til å manipulere andre for egen vinning. De ser på seg selv på en opphøyet måte og anser seg selv som berettiget til spesiell behandling. Noen av de vanlige advarslene for at du omgås en narsissist inkluderer:

 • Ekstrem selvkjærlighet
 • Mangel på empati
 • Manipulerende atferd
 • Krav om særbehandling
 • Arroganse

Mennesker med psykopatiske trekk beskrives ofte ved mangel på empati, impulsiv oppførsel og en avslappet holdning til å delta i kriminelle aktiviteter eller å være voldelige for å nå sine mål. Disse individene kan fremstå som sjarmerende, men har problemer med å etablere meningsfulle relasjoner med andre mennesker.  Noen av de vanlige advarslene for at du omgås en psykopat inkluderer:

 • Manglende empati
 • Impulsivitet
 • Aggresjon
 • Manipulerende atferd
 • Kriminell atferd

Det er viktig å forstå at ikke alle individer som har disse trekkene nødvendigvis er sosiopatisker, narsissister eller psykopater. Hvis flere av disse trekkene er fremtredende hos en enkelt person, bør du være forsiktig og søke veiledning fra personer med mer inngående kunnskaper. 

Det er også tilfeller der mennesker viser trekk fra mer enn en av kategoriene ovenfor. En person kan for eksempel være både en sosiopat og en narsissist. Derfor er det viktig å få riktig hjelp hvis du tror du eller noen andre er utsatt for en slik person!

Helsepersonell med spesialkompetanse kan mer nøyaktig diagnostisere en slik tilstand og kan tilby deg mer innsikt og terapi for å håndtere personen eller aller best, bryte relasjonen og komme deg vekk!

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Mistenker du at du selv eller andre personer du bryr deg om trenger hjelp, bør det første steget være å søke råd fra fagpersoner. En god start kan være en samtale med din fastlege som kan viser deg veien videre. Husk at å bli utsatt for slike personer er en stor psykisk belastning som går ut over din helse og kan gi varige skader.

Det er av største viktighet å være oppmerksom på potensielle farer som personer med slike personlighetsforstyrrelser utgjør. Mennesker med disse karaktertrekkene viser ikke alltid klare tegn, noe som kan gjøre det vanskelig å forstå hva man har med å gjøre.

Kjenn på din magelfølelse! Tror du noe ikke stemmer, er det gjerne noe galt. Spørs deg selv om du har godt av å være i relasjonen?

I noen tilfeller kan mennesker med personlighetsforstyrrelser klare å opprettholde et tilsynelatende vellykket liv og de kan fungere godt på sin arbeidsplass. Likevel kan deres handlinger påføre omfattende skader på sine nærmeste. Relasjoner hvor de er involvert, er ofte utsatt for mishandling, misbruk og utnyttelse.

Les og bli klok! Søk hjelp så du kan du ta forebyggende tiltak og unngå de som oppfører seg mistenkelig – søk hjelp fra fagpersoner når nødvendig.

 

Les også:

Psykopaten, narsissisten og 4 andre personlighetsforstyrrelser

Diagnose: Psykopat! Kan noe gjøres?

Hvorfor psykopaten aldri kan forandres – koblingene finnes ikke som hos normale mennesker

Hva er en psykopat? Hjelp til selvhjelp

Engelsk utdypende gjennomgang av psykopatens kjennetegn

Kan man behandle en psykopat?

Behandling av kriminelle psykopater

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

 1. Hei! Det kryr av disse giftige over alt,og virker som det har blitt formet mange flere i generasjoner under meg nå. Skremmende!
  Jeg savnet at det ikke var ført opp Løgner som noe av det første å være obs på! -Så det begjæret etter oppmerksomhet, og være midtpunkt! osv.
  -Så deres metode med å isolere -Den ekle magefølelsen sånne gir deg, fordi de gjør deg så frustrert og forvirret!
  mvh En godt voksen som fikk livet sterkt redusert pga. psykisk vold fra mor, søstre og eks mann -også noen kollegaer, men det er enklere å håndtere synes jeg. Kan bytte jobb, ikke lett å bytte ut de nærmeste slektningene. Ikke lett, men et mareritt å bli tvunget til kontakt m far til dine barn i årevis. Det var en lettelse da han gikk ut av tiden på jorda. Ønsker at det offentlige tar dette på høyeste alvor snart, og gjerne få noe inn i skolepensum fra ungdoms skolen.
  Det er gratis å være snill, så vær snill! Karma gir oss premie til slutt 😉

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.