Har du noen gang møtt en kollega som mangler empati og er god til å manipulere andre? Det er ikke usannsynlig at du har møtt på en psykopat.
Nylige studier fra Society for Human Resource Management viste at omtrent en femtedel av lederne på jobb har noen form for personlighetsforstyrrelse, og at mange av disse har psykopatiske trekk.
Hva er egentlig en psykopat og hvordan kan deres tilstedeværelse identifiseres i en profesjonell setting?
Psykopati er en psykologisk tilstand kategorisert ved fravær av dårlig samvittighet, mangel på empati og manipulerende tendenser.
De kjennetegnes gjerne av å være sjarmerende og overbevisende, de presterer ofte godt i jobben og kommer ofte langt i næringslivet. Samtidig er det deres destruktive handlinger som kan skade andre ansatte og bedriften de jobber i.
De er kjent for å skape et giftig arbeidsmiljø, noe som gjerne resulterer i at ansatte blir stresset og engstelige, som igjen fører til økt gjennomtrekk og dårlige resultater for bedriften.
Hvordan skiller du mellom en vanlig kollega og en ekte psykopat?
Se etter følgende signaler som kan indikere sistnevnte:
- Ingen medfølelse eller emosjonell intelligens
- Manipulering og bedragersk oppførsel
- En manglende evne til å ta ansvar for feilgrep
- En historie med kriminalitet eller brudd på etiske retningslinjer
- Skylder konsekvent på andre for sine egne feil.
Om du tror du har å gjøre med en psykopat på arbeidsplassen, er det viktig å handle raskt og bestemt.
Psykopater kan ofte være vanskelige å oppdage, da de ofte er dyktige til å skjule sin sanne natur. De kan fremstå som karismatiske og intelligente, men deres oppførsel kan være uforutsigbar.
Husk at psykopater ofte fremstår som dyktige i sin jobb. Du må derfor være oppmerksomme på tegnene tidlig og handle raskt når du mistenker at det er en psykopat på jobben.
Det er viktig å være oppmerksom på varselsignalene. Her er noen flere tegn på at du kan ha å gjøre med en psykopat på arbeidsplassen:
- Mangler på anger eller skyldfølelse. En psykopat vil ikke føle anger for sine handlinger, selv når de har skadet andre. De kan begrunne oppførselen sin ved å skylde på offeret.
- Mangler på empati eller forståelse. En psykopat kan ha vanskeligheter med å forstå følelsene til andre og evner ikke å bry seg om følelsene eller velferden til andre.
- Impulsivitet og risiko-taking. En psykopat kan handle impulsivt og ta unødvendige risiko, og nøler ikke med å sette seg selv eller andre i fare.
- Aggressiv og voldelig oppførsel. En psykopat kan ha en historie med aggressiv eller voldelig oppførsel, og kan ty til trusler eller fysisk vold for å få det de vil.
- Mangler på ansvarlighet. En psykopat vil ikke ta ansvar for sine handlinger og skylder oftest på andre for sine feil.
Det er viktig å merke seg at ikke alle psykopater er voldelige eller farlige. Men deres oppførsel vil nesten uten unntak etterhvert være skadelig for mennesker de omgår.
Her er noen tiltak du kan gjøre for å minimere deres negative effekter:
- Dokumenter all uetisk eller manipulerende oppførsel
- Nekt å la deg manipulere eller lure
- Sett faste grenser og la deres handlinger få konsekvenser
- Rådfør deg med bedriftshelsetjenesten eller HR-avdelingen, eller om du ikke har dette på arbeidsplassen, din egen fastlege eller terapeut
LES OGSÅ:
En mann i tom dress
Når sjefen blir din største frykt
Når sjefen er psykopat
Fra den ene psykopaten til den andre
Hva koster psykopatene det norske samfunnet?
–
Besøk også våre Facebooksider.
Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!
Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.
Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info – Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.
Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner!
Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.
Comment here