Narsissisten

Forskjellen på en narsissist og en psykopat

Narsissisten og psykopaten er like på mange måter. De mangler empati og skyldfølelse, de manipulerer mennesker rundt seg og bryr seg ofte lite om lover og regler. Men det er også forskjeller.

Mens psykopaten i utførelsen av sine onde gjerninger ofte er kalde og beregnende i sin planlegging og unngår å bli tatt, er sosiopaten impulsiv og utålmodig. Psykopater er født som psykopater, mens sosiopater blir oppdratt til det, hevdes det ofte. En narsissist får næring av din beundring, ros og anerkjennelse, men bryr seg egentlig ikke om deg.

Narsissister og psykopater er egosentriske og konsentrere seg om sine egne behov og ønsker. Begge trenger og føler seg berettiget til tilfredshet, og ser andre som eksisterende for å møte deres behov. Til tross for at det er generelt antatt at narsissister derfor er forelsket i seg selv, er det gjerne slik at de har dype følelser av utilstrekkelighet.

Misunnelse

Narsissister kan bare se på seg selv som de er reflektert av andre, derfor projiseres et ideelt bildet. De søker oppmerksomhet, godkjenning, hengivenhet, og misunnelse fordi de snarest trenger dem for å være i stand til å føle seg elsket, tilstrekkelig, og betydelig.

Når narsissisten ikke får dette, er egoismen punktert og selvtilliten tømmes som en lekk varmluftsballong.

Narsissister er svært interessert i hva andre synes om dem siden de trenger anerkjennelse som andre trenger oksygen. Til sammenligning  tror psykopater ekstremt på seg selv. De trenger ikke godkjenning av noen. Når en psykopat er oversett eller avvist, bryr de seg ikke – deres selvfølelse har absolutt ingenting å gjøre med hva andre synes om dem.

Hva de vil oppleve er motløshet, fordi psykopater må få interesse og beundring fra andre for å kunne lokke dem som potensielle ofre slik at de kan møte deres behov. Psykopater har ikke noen individualitet. De simulerer den personligheten (personas) som kreves, hver skreddersydd for et planlagt mål for utnyttelse.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I motsetning til narsissisten har psykopaten ingen tilknytning til disse personas. Psykopater er rovdyr på en kontinuerlig søken etter overfladisk selvtilfredsstillelse. De har ingen følelsesmessig avhengighet i å bli lagt merke til eller beundret på den måten en narsissist gjør. Psykopaten og narsissisten forsømmer og har forakt for sin rolle i samfunnet, sosiale signaler og sosiale avtaler. Mens psykopaten bærer denne forakt til det ytterste alvorlig og fremstår som  spennende, beregnet, tvilsom, og ufølsom. Psykopater er med vilje og i glede onde mens narsissister er fraværende, men likevel onde.

Begge lider av tvangsmessig seksuell utroskap

Begge narsissister og psykopater lyver uten videre og er ofte svært overbevisende. Der fremstår narsissisten og psykopaten nesten identisk. Narsissister er utro fordi de er dypt sårbare og trenger godkjenning for å forsikre sem om at de fortsatt er seksuelt attraktive. Narsissister har en samvittighet, slik at de må rettferdiggjøre sin dårlige oppførsel for å være i stand til å fortsette å søke bekreftelsen de trenger.

Om narsissisten føler seg trygg på at han/hun fortsatt er tiltalende, vil egoet fortsatt være oppblåst. Psykopater, i sammenligning, er utro fordi de er drevet av behovet for intens stimulering.

Narsissister søker oppmerksomhet fra andre for egen skyld, og de er følelsesmessig såret hvis de blir avvist.

Likheter mellom psykopater og narsissister:

 • Begge har som regel  karisma eller en overfladisk sjarm de bevisst bruker for å fange din oppmerksomhet og få deg i garnet.
 • Begge har storhetstanker om seg selv, sine evner,  verdi og mål.
 • Begge tar æren for ting som er bra og riktig og skylder på andre for ting de har gjort feil eller når noe har gått galt.
 • Begge er  svært egoistiske og fokuserer på egne behov og lyster.
 • Begge mangler empati.
 • Begge har en følelse av berettigelse og krav på å være noe spesielt.
 • Begge mangler selvinnsikt.
 • Begge kan omskape/lyve om fortiden til å passe deres egne behov.
 • Begge kan snakke om følelser, men de avviker fra andres erfaringer fordi de mangler empati.
 • Begge avviser samfunnets lover, regler og moralske koder.
 • Begge lyver, manipulerer og bedrar for å oppnå noe til egen fordel.
 • Begge tapper ofrene sine for energi og ressurser.
 • Begge søker kontroll og makt og lager gjerne intriger og sår splid for å oppnå det.
 • Begge er som papegøyer. De tilegner seg overfladisk kunnskap og repeterer det som om de er eksperter.– Begge bryter avtaler og forsømmer forpliktelser.
 • Begge er selvopptatte og ufølsomme for andres behov og følelser, selv om de later som det motsatte.
 • Begge skaper falske personligheter/masker.
 • Begge har lett for å kjede seg og skape drama.
 • Begge har uansvarlig foreldre adferd og bruker barn for å fremme egne behov.
 • Begge kan være sjalu, misunnelige og kontrollerende.
 • Begge kan påføre andre mental, psykisk og fysisk skade og være ondskapsfulle.
 • De ber aldri om unnskyldning for noe med mindre det er for å oppnå noe.   

 

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
                             

Ulikheter mellom psykopater og narsissister:

Psykopater trenger ingen overhodet. De trenger ingen bekreftelse, er fulstendige i seg selv, selvopptatte og selvstendige.

Narsissister er avhengig av narsissistisk påfyll i like stor grad som en narkoman er avhengig av dop. De trenger beundring, idolisering, misunnelse og bekreftelse av andre for å eksistere. De er avhengig av andre og deres forsyning av dette for å regulere sin egen selvverd og dekke over deres sårbare jeg.

 • Psykopater har høye tanker om seg selv og føler seg overlegne alle andre.
 • Narsissister har en dyp følelse av utilstrekkelighet og for å unngå å erkjenne dette, skaper de en falsk selv som er perfekt og fantastisk som andre skal reflektere tilbake til dem. Andres reaksjon på deres falske selv, avgjør deres selvverd.
 • Psykopater har ingen indentitet mens skaper falske personligheter/masker for å manipulere et offer for å få det de er ute etter. De føler ingen tilknytning til ofrene.
 • Narsissister knytter seg til personer så lenge de kan brukes som narissistisk forsyning.
 • Psykopater er utro bare fordi livet er en lek og de gjør det som passer dem. De har ingen samvittighet.
 • Narsissister er utro fordi de er svært usikre og trenger validering på at de er seksuelt attraktive. De har en samvittighet og vil gi partneren skylda for at de var utro fordi partneren ikke verdsatte dem nok.
 • Psykopater er besatt av å vinne mens narsissister er opptatt av å bli verdsatt, bekreftet og beundret.
 • På en øde øy vil psykopaten stortrives, mens narsissisten vil krympe og dø.
 • Psykopater i motsetning til narsissister er uvillig til å styre sin impulskontroll eller utsette higen etter egen tilfredsstillelse.
 • Psykopaten kan være sadisitisk og ha glede av å påføre smerte og skade på et offer.  De kan til og med synes det er morsomt.
 • Psykopaten har større problemer med å knytte medmennekselig kontakt i motsetning til narsissisten.
 • Psykopater er bevisst og med vilje onde.
  Tabu!

  BESTILL BOKEN I DAG

  Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
 • Narsissister er tankeløst og tilfeldig onde, ikke kalkulerende som psykopaten.
 • Psykopater føler ikke noe følelsesmessig smerte eller ubehag når de blir avvist.
 • En narsissist er svært opptatt av fasaden og er sårbare for sosial utstøting og avvisning generelt. Hvis du ikke gir dem beundring og respekt, eller hvis du ydmyker dem offentlig, blir de krenket og du kan knuse en narsissist fullstendig. Narsissister får veldig vondt når de blir avvist og opplever en narsissistisk krenkelse.
 • Psykopater vet forskjell på rett og galt, men bryr seg ikke fordi de ikke kan føle det.
 • Narsissister vet også forskjell på rett og galt på et følelsemessig nivå, men vil heller overbevise andre om at hennes rett er det eneste rette.
 • Psykopater føler ikke skyld og skam mens narsissister gjør,  uten at de forandrer adferd av den grunn.
 • Psykopater lar seg ikke behandle eller helbrede for det feiler dem ingenting i følge dem selv.

I noen få tilfeller kan narsissister endre adferd til det bedre og noen få blir helt kurert i følge SamVaknin, gjennom alvorlige livskriser eller i alderdommen når de erkjenner at de blir sittende igjen ensomme og forlatte for ingen orker dem mer.

All seriøs litteratur råder deg til å kutte all kontakt med en psykopat eller narsissist om du kan, og aldri se deg tilbake! Deres giftige adferd vil fortsette å skade deg og dine så lenge de har tilgang.

I vår tid har fagfolk gått bort fra uttrykket psykopat og kaller det antisosial eller dyssosial personlighetsforstyrrelse. Likevel har betegnelsen psykopat fortsatt å leve på folkemunne og blir aktivt brukt om både psykopater og narsissister.

LES OGSÅ:

Alt handler om konkurranse for narssisisten

Forskjellen på en narsissist og en psykopat

Den farlige narsissisten

Når narsissisten er sjalu på dine barn

Har du barn med en psykopat? Kommuniser via SMS!

Barna blir brukt som våpen av psykopaten

Du er dømt til å tape mot psykopaten – her er hvorfor du må komme deg vekk

Hjelp til selvhjelp – 10 skritt for å komme videre

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (8)

 1. Siri SB

  «Narsissister er tankeløst og tilfeldig onde, ikke kalkulerende som psykopaten.»

  Dette punktet finner jeg veldig interessant. Kan du(noen) utdype dette?
  Jeg har over veldig lang tid, både i forholdet og etter forsøkt å finne graden av «overlegg» fra min P/Ns ondskap. Men dette er et vanskelig tema, og jeg kjenner jeg vingler mye. Uten at jeg vet helt hvordan jeg kan tolke dette, kan denne lille setningen hjelpe meg litt på vei om noen har mulighet til å utdype/kommentere.

 2. Shrink

  Interessant. Det viktigste etter min mening er psykisk vold. Er han eller hun trakasserende spiller det ingen rolle, det er en persom som gjør deg syk, og som du må komme deg vekk fra. Donna ved lovefraud.com kaller sosiopaten en som utnytter deg. Sosiopati er en ikke anerkjent diagnose som omfatter cluster b lidelsene. Du vil aldri få svaret uansett om vedkommende er psykopat,sosiopat eller borderline. Noen har alle trekkene, andre ikke men de er likevel voldelige.

 3. Narsissist?

  Hei. Jeg er rimelig sikker på at jeg er narsissist, men kjenner meg ikke igjen i dette med ondskap. Kan man være narsissist uten å være ond? Eller er jeg bare “god” for å fremstå som god og for at folk skal like meg? Uansett om dette skulle være tilfellet så syns jeg ikke det bør regnes som ondskapsfult? Vi alle vil vel at andre skal like oss? Og jeg vil tro at de fleste av oss er snille og gode mot andre fordi det gir oss selv en god følelse.

  • Morpheus

   Hei,
   Jeg mener bestemt å ha erfaring med en narsissisist, som heller ikke er ond. Vedkommende elsker seg selv, og elsker alle som også gjør det. Snarere er vedkommende opptatt av å være snill mot alle, for å få beundring og komplimenter tilbake. Spesielt de som gir komplimenter tilbake, og det vil også ofte være mange som utnytter dette trekket hos en narsissist.

   Dilemmaet blir ofte at ved å være snill med noen, er man ikke snill med andre. Dette kan være mennesker man tar for gitt, eksempelvis sin egen familie. Narsissisten vil aldri tenke på det som ondskap, men i realiteten føles det slik for den parten som ikke blir begunstiget og til stadighet blir utnyttet.
   Og man vil også komme opp i vanskelige situasjoner der det blir umulig å være snill mot alle. Da er det fort gjort at en narsissist litt vilkårlig vil vende seg mot en av partene. Og alltid unnskylde dette med at det er den andre parten sin feil.
   Så, en narsissist er egentlig ikke ute etter å gjøre andre vondt, men trenger narsissistisk påfyll(beundring og komplimenter). Sannsynligvis på grunn av hendelser tidlig i livet. Jeg er ingen psykolog, men dette stemmer godt med denne personens bakgrunn. Blir man ikke elsket som barn, får man ikke den oppmerksomheten man trenger kan det bygge seg opp et behov for det senere i livet som aldri blir tilstrekkelig fylt opp. Så det er en sykdom, men dessverre en sykdom som får store konsekvenser for alle som står personen nær.
   Så ja, man kan absolutt være narsissist uten å være ond. Men jeg er mer opptatt av at du som narsissist skal ha selverkjennelse nok til å skjønne at du er det. Det tror jeg er et relativt sjeldent trekk hos de fleste narsissister som vil se på seg selv som nærmeste ufeilbarlige. Da er det i alle fall et veldig godt håp om at du kan endre deg om du selv er klar over dette trekket

  • Anonym

   Hei, hvorfor er du rimelig sikker på at du er narsissist?
   Liker også de nærmeste deg -eller får du tilbakemelding fra partner f.eks på at ting du sier eller gjør er sårende, disrespektfullt osv- og isåfall -endrer du deg varig da?
   Eller begynner du med bameshifting, ordsalat, lettvinte unnskyldninger som ikke gir endring, silent treatment?
   En narsissist endrer seg ikke -mønsteret kommer tilbake. Når en partner forteller deg at hun/han føler seg usett/hørt, såret eller disrespektert av deg- Hva gjør du da?
   Reell introspeksjon eller vedvarende endring av oppførsel er ikke å forvente av en narsissist.
   Det er folk i forhold til en narsissist som oppsøker terapi tilslutt og trenger å gjenoppbygge selvverdet -og endelig da føle seg sjeleglad de kom seg ut og vekk.
   Andre bekjente ser ofte bare spillet. Et teater av utstudert “sjarm”, “åpenhet”, “latter og glede”. Ofte ser ikke andre at narsissisten er kald og totalt egoistisk og fortykker partneren på div måter på tomannshånd. -Andre ser eller forstår ofte ikke at narsissisten bevisst triangulerer partneren med andre/seg/dem/de. Det grenser vel til ondskap egentlig?

   Narsissisten ser gjerne harmløs ut. Feiloppfatning at en narsissist nødvendigvis ser flott eller velstelt ut, det er mange varianter. En narsissist er totalt sjølsentrert og mobber og nedbryter en annen etter først ha lovebombet personen i senk.
   Hadde det ikke vært så traumatisk å oppleve en narsissist på nært hold -så ville de vært kun vært komiske klovner som vandrer rundt her. Det er tragisk at de ikke selv synes de trenger terapi, og reagerer med sinne når de får hint om å se på seg selv tilslutt av en nedbrutt partner. For et bortkastet liv- å prøve å bli likt av flest mulig bekjente som ikke kjenner deg eller du kjenner -og dyrke sitt eget image, -aldri oppleve et reelt forhold til en annen.

   Alle kan tiltider vise narsissistiske trekk – men det er en personlighetsforstyrrelse når dette tar all plass og mønsteret gjør at folk må forlate en.
   ..Ja vi liker jo alle å bli likt -men ikke av alle og enhver nødvendigvis. Folk flest har heldigvis både integritet og intuisjon og velger å f.eks heller beskytte en partneri stedet for å benytte absolutt enhver anledning som byr seg for triangulering.
   En narsissist tenker jeg på som en som groomer alt og alle til enhver tid – for enhver pris så lenge anledningen byr seg -eller kan utnyttes.

   Det skal en god del til for å bli diagnostisert som narsissist. Det er en alvorlig personlighetsforstyrrelse og skader den som holder seg i nærheten over tid. Narsissisten selv fatter gjerne aldri at de selv er motoren i karusellen på helvetet de skaper i forhold, og ender livet derfor gjerne som like ignorant og forstyrret som alltid.
   Så forhåpentligvis er du ikke en narsissist – det er helt normalt å spørre seg selv om man er en narsissist – spesielt om man ikke er det -eller nettopp har kommet seg ut av traumeforholdet til en.
   https://www.youtube.com/watch?time_continue=5&v=eY487ZxXu-g

  • Anonym

   “Og jeg vil tro at de fleste av oss er snille og gode mot andre fordi det gir oss selv en god følelse.”

   De fleste er ikke personlighetsforstyrret heldigvis, og gjør godt mot andre fordi de bryr seg om andre like mye som om seg selv.
   En narsissist blir ikke engang kjent med noen andre på ordentlig -og vil forvente noe tilbake når de eventuelt oppfører seg “snilt, hyggelig, hjelpsomt”.
   F.eks vil en narsissist kanskje tilby seg å lage en kake til et selskap -da bør det virkelig bli jublet når kaken ankommer -om det blir for lite eller for kortvarig jubel osv -vil narsissisten gjerne gjentatte ganger fortelle om hvor mye de jobbet med kaken og hvor mye penger de brukte på ingrediensene – osv-osv i det uendelige. Ikke noe blir gitt av godhet eller interesse for å gi, alt er for å få skryt eller reaksjoner.

 4. BERIT HELBERG

  Uten forlag er det klin umulig å nå ut til leserne, derfor er jeg frekk nok til å legge denne her. Biografi. Mange kvinner har kjent seg igjen i historien. https://www.lulu.com/shop/berit-helberg/lettlurt/paperback/product-21709934.html

 5. Anonym

  “It is possible to be clinically diagnosed with both simultaneously.”
  https://www.healthyplace.com/personality-disorders/sociopath/beware-the-narcissistic-sociopath

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.