Narsissisten

Vrangforestillinger – narsissistens superkraft

Narsissistens vrangforestillinger

Man kan si mye om narsissister og deres egenskaper. Narsissister kan være sjarmerende, og samtidig ha en del mindre sjarmerende egenskaper.

En av de mer fremtredende egenskapene er evnen til vrangforestillinger, holde på vrangforestillinger og lage dem til sin egen sannhet.

Hva er vrangforestillinger?

Definisjonen fra Norsk HelseInformatikk er følgende: “Vrangforestillinger er ukorrigerbare, uriktige forestillinger om andre mennesker og verden rundt dem. Personen som har vrangforestillinger, er overbevist om at de uriktige slutningene er riktige.”

Denne evnen er kjernen i livet til en narsissist; ved å leve i sin egen virkelighet, kan den bedrive ondskap, bakvaskelser, sette ut rykter og på alle andre måter finne på historier og hendelser uten sannhetsgehalt, men som i narsissistens hode er virkelig.

Hvordan brukes vrangforestillinger av narsissisten?

Vrangforestillinger er en av narsissistens mest brukte verktøy. Disse forestillingene henger tett sammen med et en del andre verktøy; projisering, gaslighting og ordsalat.

Ved å bruke projisering, overfører de sine egne handlinger og meninger over på deg. Med gaslighting og ordsalat tåkelegger de det de sier, og man får egentlig aldri klarhet i noe.

Det er påstander uten bevis som blir hengende i løse lufta, og som narsissisten aldri vil endre synspunkt.

Hvorfor brukes vrangforestillinger så aktivt?

Det er mange grunner til dette:

  1. Narsissisten får det til å se ut som andre er gale. Det bygges opp en historie om andre som onde. Den vet det er seg selv de prater om. Ettermælet til narsissisten må forbli uskyldsrent
  2. Når “sannheten” har festet seg i hodet på narsissisten, og den utfører handlinger og har meninger som andre blir beskyldt for, kan det slettes fra minnet som handling utført av narsissisten. En narsissist kan lett omgå en løgndetektor, fordi den faktisk klarer å slette sine hendelser fra minnet.
  3. Narsissisten rister av seg skyld og skamfølelse.
  4. Om ikke det brukes til noe annet, kan det brukes til drama, intriger og annet som gir narsissisten føde.
  5. Kan man diskutere vrangforestillinger med en narsissist ?
    Nei. Det er meningsløst å diskutere noe som aldri er gjort eller aldri er sagt, men som i narsissistens hode har etablert seg som en sannhet. Når man i tillegg vet at en narsissist alltid vet best, hvorfor bruke tid på det. Skygg banen, finn andre normale folk å være sammen med.

Vrangforestillinger vs. hallusinasjoner vs. feiloppfatning

I artikkelen Vrangforestillinger, veiviser hos NHI finnes det en bra oppsummering av vrangforestillinger, feiloppfatninger og hallusinasjoner.

Her er utdrag fra oppsummeringen:

“Vrangforestillinger er korrigerbare uriktige slutninger om den ytre verden. Pasientens forestilling er gal. Forsøk på å korrigere en person med vrangforestillinger vil ikke lykkes, til forskjell fra hos en person med en feiloppfatning. Vrangforestillingene tillegges absolutt sannhetsverdi av pasienten. Pasienten er overbevist om at dette er sant.

Vendepunkt Ingunn Norheim

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Vrangforestilling skiller seg fra hallusinasjoner som er når en person opplever sanseinntrykk i form av å se, høre, lukte eller føle ting som ikke har rot i virkeligheten, som ingen andre ser, hører, lukter eller føler.”

Vrangforestillinger og hallusinogener

En narsissist liker å ty til forskjellige typer rusmidler av forskjellige årsaker diskutert i andre artikler.

Faren blir ekstra stor når en person med vrangforestillinger i tillegg begynner med hallusinogener. Hallusinasjonene blir sannhet. Og nye vrangforestillinger konstrueres.

En narsissists liv baserer seg i stor grad på vrangforestillinger.

Uten den fluktmuligheten må de stå til rette for sine handlinger både juridisk og mentalt.

LES OGSÅ:

Er du eller noen du kjenner en sosiopat?

Narsissist, sosiopat eller psykopat: Hva er forskjellen

Den spirituelle sosiopaten – djevelen i forkledning

Flykt eller kjemp

Er det vanskelig å bryte med narsissisten?

Narsissistens verktøykasse: triangulering og gaslighting

Du er narsissistens største frykt

Narsissisten sjekker deg ut på forhånd

Dette må narsissisten ha for å fungere

Slik oversetter du det narsissisten sier til deg

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette innlegget? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Er du på LinkedIn? Legg gjerne til Tom Aage i redaksjonen på Facebook og LinkedIn.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.