Å leve med en psykopat

Livet med en kriminell psykopat

Den sjarmerende mannen viste seg å være en kriminell psykopat

Først av alt; hva er kriminalitet? Det er handlinger som er forbudt ved norsk lov. Handlinger en kan straffes for. De aller fleste mennesker begår ikke kriminalitet. Vi vet det som regel på en eller annen måte går ut over andre, og som empatiske individer ønsker vi slett ikke dette.

Vi har moral, og denne etterstreber vi å holde oss innafor. Det er sånn samfunnet er lagt opp, og skal vi delta i samfunnet på likt grunnlag som resten må vi følge lover og regler.

Den store forskjellen

De fleste av oss gjør noen små og store tabber gjennom livet. Noen kjører for fort, glemmer at de har drukket øl når de satte seg inn i bilen eller ble dratt inn i slåsskamper i ungdomstida. Absolutt alvorlig nok, men jeg vil ikke gå så langt som å kalle disse menneskene kriminelle.

For meg er mennesker kriminelle hvis de ved gjentatte anledninger begår kriminelle handlinger. Dette er i stor grad mennesker som ikke har empati eller utviser noen form for moral i hverdagen.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Eller som må skaffe penger av en eller annen grunn, er rusa eller bare trenger et spenningskick. Disse sammenfaller nok relativt ofte.

Jeg var sammen med en psykopat i mange år

Han var kriminell på de aller fleste måter. Ingen kunne tro dette om han, for han så så sunn, frisk, velkledd og sjarmerende ut. Jeg kunne heller ikke i mine villeste fantasier se dette, enda vi hadde kjent hverandre i flere år før vi ble et par.

Ingen visste at klærne han brukte, skoene hans og sykkelen hans var tjuvgods. Den altfor store TVen vi så på hadde tilhørt en familie i en sidegate som hadde fått kjellervinduet sitt knust, og webergrillen var henta midt på natta i hagen til en innvandrerfamilie.

I kjellergangen sto ei avsagd hagle ved siden av diverse slagvåpen. I tilfelle vi fikk besøk.

Jeg har i ettertid brukt mye tid på å tenke på hvorfor jeg, som knapt har gått på epleslang fant meg i det der. Ansvarlig mor, med venner og familie, sunne interesser og god jobb. Fornøyd med meg selv både fysisk og psykisk.

Rus og avhengighet

Det første året vårt var veldig bra. Jeg var lykkelig og ble behandlet som en gudinne. Jeg hadde møtt min sjelevenn og mitt livs kjærlighet.

Han var verdens mest kjekke, energiske, beste og mest sympatiske og oppmerksomme mann. Jeg hadde aldri opplevd så mange komplimenter eller funnet det så naturlig å åpne meg opp for et annet menneske.

Vi lo og prata om alt. Han betrodde meg ting fra tidligere forhold og oppveksten sin som ikke var pene. Jeg tenkte han måtte være et av disse løvetannbarna.

Noe skurret

På tross av all lykke var det nok endel som skurret i bakhodet. Da han etter veldig kort tid introduserte meg for sine barn så ønsket ikke jeg å involvere mine like raskt.

Jeg tror nok det tildels dette kom av at forholdet var nytt, men jeg så jo andre ting som ikke var helt bra. Ting jeg bagatelliserte overfor meg selv og vennene mine.

Han var godt voksen, men drakk rikelig med alkohol, røykte hasj og tok piller hver dag. Det luktet ikke noe av han, og dette hverdagsmisbruket gikk ikke an å merke.

Han hadde jobb og var opptatt med trening og barna sine. Jeg så han aldri full. Han kjørte rundt med barna og meg i bilen og jeg tenkte «det går vel bra».

Selvmedisinering

Jeg tror nå i dag at denne bruken var for å holde seg selv i sjakk. Roe ned.

En slags selvmedisinering mot litt mere depressive, men også aggressive tanker etter som alder sakte men sikkert kom krypende og vennekretsen ikke eksisterte mer.

Noe hadde han nok lært om seg selv og impulskontrollen sin. Hver gang jeg tok opp dette som et problem ble han alltid tilsynelatende trist.

Han lovet å roe ned på dette og holde det til helgene, men det klarte han selvfølgelig ikke.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Dessuten hadde det vært lettere for han hvis jeg bare flyttet inn hos han. Det skjønte jeg godt. Klart han trengte støtte fra kjæresten sin 24/7 hvis han skulle få bukt med denne vanen han hadde hatt i nesten 40 år.

Vi ble dessuten enige om at det ikke var et virkelig problem siden han aldri var synlig rusa…

Brukte 25.000 i måneden

Jeg regna på det, og det viste seg at han brukte i snitt 25.000 i måneden på narkotika og alkohol.

Jeg beklagde meg for å i det hele tatt å ta dette opp. Alle gangene jeg tok det opp endte det sånn. Tilslutt orka jeg ikke mase mer.

Jeg beit det i meg og stresset rundt å skaffe dop og alkohol til han ble også endel av min hverdag.

Han så i det minste bra ut

Ingen kunne se det på han. Han så veltrent og sterk ut. Fin i huden og på håret.

Klar i øynene, trente og virka uforskamma frisk i forhold til alle andre menn over 50 som jeg kjenner. Jeg slapp å forsvare han overfor andre enn meg selv, men etterhvert ble dette ille nok det også.

Kriminalitet

Han fortalte allerede før vi ble sammen om sitt tidligere kriminelle liv. Rus, vold og innbrudd i en salig blanding.

Jeg innrømmer at jeg synes dette var litt spennende og totalt ufarlig siden det for lengst var et avsluttet kapittel. Trodde jeg.

Nå hadde han jo ordentlig jobb og to barn å ta seg av! Men det var alvorlige ting han hadde gjort. Ting man bare ser på filmer og nesten ikke tror eksisterer.

Det var vanskelig å se for seg denne stødige karen i en såpass rotete tilværelse. I ettertid tror jeg nok han fortalte dette veldig tidlig for å knytte meg til seg. Betro meg noe han «umulig var stolt av» som han kun sa til meg fordi vi var så nære.

Voldskapital

Jeg skjønte ikke da at dette la grunnlaget for senere trusler for å holde meg i forholdet. Jeg visste at mannen hadde opptrådt kynisk og hadde en enorm voldskapital, men der og da slo det meg ikke at jeg burde være redd han.

På tross av at mannen var over femti hadde han enormt behov for spenning og fart.

Det viste seg at han slett ikke var ferdig med å gjøre innbrudd om natta.

Han reiste ut med verktøy i bilen og kom hjem med mobiltelefoner, skredsøkingsutstyr, PC-er, sportsutstyr, sykler og alt mulig.

Han var en stolt tyv

Jeg begynte på det tidspunktet jeg ble innviet i det han drev med å bli veldig nervøs for hva jeg hadde gått inn i.

Samtidig hjalp jeg han å selge tyvgodset mot at han aldri skulle gjøre dette igjen. Noe jeg aldri aldri hadde trodd noen skulle få meg til å gjøre. Jeg var så redd han skulle bli sinna eller gi meg dårlig samvittighet, for var det noe han kunne var det det.

Han trengte penger til regninger, dop og spenningskick, mens jeg trengte mannen min glad, omsorgsfull og fornøyd.

Av og til våknet jeg om natta av at han pressa puta si over ansiktet mitt og brølte til meg. Da var han misfornøyd med ett eller annet. Som regel mente han at det var min skyld at HAN våknet i panikkangst og ikke visste hva han gjorde på grunn av meg.

Jeg forsøkte fortvilet å få han til å forstå at folk ble lei seg når de mista tingene sine på den måten. Noen kunne bli redde, eller være sterkt knytta til egne ting.

Han avfeide det glatt ved å si at folk kunne skylde seg selv fordi de ikke rydda ut av bilene sine og at de dessuten fikk igjen på forsikringa.

Sjal fra barn

Det gikk for alvor opp for meg at mannen var blotta for empati da han kom hjem med en firhjuling for barn. Jeg så for meg den fortvilte guttungen og foreldrene hans. Min eks derimot, lot ikke å i det hele tatt forstå hva jeg prata om.

Ellers forfalska han ting. Kontrakter, referanser, søknader og alt. Han fikk purring på en internettfaktura. Da ringte han kundeservice og fikk lurt den stakkars jenta som jobba der til å slette hele fakturaen.

Det er helt sykt at han klarte det, og veldig urettferdig, men jeg var bare letta fordi det ikke kom til å gå ut over meg denne gangen. Jeg kom til å få skylda for at originalfakturaen hadde forsvunnet. Jeg trengte mine egne penger, og han fikk titt og ofte overtalt meg til å betale hans regninger i stedet for mine.

Da bilen min måtte inn på verksted i forbindelse med en større reparasjon var jeg skikkelig oppgitt over at dette kom på 50.000 kroner. Da sa han at han skulle hjelpe meg. Han skulle bare kjøre den inn i en bergvegg så jeg fikk igjen forsikringspenger.

Helt uproblematisk mente han fordi han hadde gjort det mange ganger før. Jeg nekta selvfølgelig på det, og lot han le av meg i måneder mens jeg betalte regninga.

Torpedo

Han hadde påtatt seg oppdrag som torpedo tidligere. Jeg vet han hadde noen da vi var sammen også, men han fortalte ikke noe. På det tidspunktet var jeg for redd til å spørre.

Det var så mye av det han gjorde som ikke var lov. Dette ble sneket inn i forholdet som uproblematisk siden det mest var gøy for han, og han dessuten visste at han aldri kom til å bli tatt. Helt skråsikker var han.

Hadde jeg bare sett summen av alle tingene foran meg. Men jeg var nok ubevisst redd for å se sammenhengen.

Jeg var feig

Jeg var redd for å innse at jeg var lurt og at han faktisk ikke var drømmemannen. Jeg hadde visst om dette lenge da jeg egentlig først forsto det.

Jeg hadde sittet på med påvirket fører, hjulpet å skaffe narkotika og hjulpet med å selge tjuvgods. Alt for å please denne mannen. Jeg følte meg medskyldig på alle punkter. Jeg brukte masse tid på å tenke på hvordan jeg kunne være så veldig dum. For meg er det ufattelig.

Jeg våget aldri å anmelde han heller. Han ville garantert skjønne det var meg, og han ville sno seg unna. Han ville gi meg skylda eller skade meg eller barna mine.

Skjult kriminell

Det gjør noe med en å leve med en skjult kriminell. Kognitiv dissonans. Man har egen moral og empati, samtidig forsvarer man sin partner overfor seg selv og rettferdiggjør alle de uakseptable handlingene med at det skyldes at han er et offer for både det ene og det andre. Jeg ville bare at han skulle slutte og ikke leve dette dobbeltlivet mer. Jeg håpet inderlig det skulle gå over, men jeg tror ikke sånt går over.

Spenningsjaget legger seg nok litt i takt med alder og lavere nivå av testosteron, men ekte empati vil han aldri gro. Ei heller føle seg moralsk ansvarlig for noe som ikke gavner han. Jeg tror han er stolt av at han klarer å skaffe seg goder og luksusvarer uten å betale for disse og samtidig ikke bli tatt. Som om han føler at det er hans rett.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Følelsen av å være med på noe jeg ikke kunne stå for var grusom. Jeg hata det så veldig. Man opplever et sinnsykt stress inni seg og orker ikke lengre reflektere over noe som er viktig i livet. Ubehagelig og enerverende. Utmattende.

Så det ikke før det var for sent

En lost case. Jeg så det bare ikke før det var for seint. Den redselen jeg opplevde da jeg gjorde det slutt med han unner jeg ingen. Jeg visste for mye. Jeg visste det og han sa det. Samtidig hadde jeg få fellende bevis.

Jeg følte at jeg hadde svikta som menneske og mor til to barn. Jeg tenkte på et tidspunkt at en av oss måtte dø. Jeg veide fram og tilbake om det var lurest å drepe han eller meg selv. Jeg tenkte som en gal og sinnssyk person som hadde levd i konstant fight or flight-modus over lenger tid. Heldigvis drepte jeg ingen av oss.

Jeg blokkerte han. Heldigvis fikk han seg ny kjæreste veldig raskt, men han sluttet aldri å oppsøke meg før jeg flyttet langt unna. Så langt at folk trodde det hadde klikka helt for meg, men det kan de bare tro. Han var vel redd for at jeg skulle fortelle om alt dette på en gang til henne.

Trodde jeg selv var psykopaten

Jeg trodde selv jeg var psykopat da jeg avslutta forholdet. Mye pga at jeg hadde latt han holde på og at jeg hadde hjulpet han for å få fred. Jeg tok det som et tegn på at også jeg manglet empati, men heldigvis skjønte jeg at det ikke var sånn.

Jeg har blitt veldig bevisst på hvem jeg er og hvilke person jeg ønsker å være i familien og i samfunnet.

Jeg er stolt av å være lovlydig og ha evnen til å synes synd på folk. Men fra nå av synes jeg kun synd på folk som fortjener det.

—–

LES OGSÅ:

Psykopatens taktikk i rettssalen

Hvorfor det er vanskelig å vinne søksmål mot en psykopat

Hvordan du kan vinne en rettssak mot en psykopat

En psykopat lyver om absolutt alt

Er de fleste psykopater menn? | forskning.no

Blodtørstige psykopater i nyhetene og på film er typisk menn. Men er det flere mannlige enn kvinnelige psykopater?

Slik er den kvinnelige psykopaten

Kvinner med psykopatiske trekk en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, er selvsentrerte og egoistiske.

Kvinner slipper unna psykopat-stempel

Det er sannsynligvis like mange kvinnelige som mannlige psykopater i samfunnet, mener psykiater i følge Side2

Hjelpetilbudet for psykopat-ofre er åpenbart ikke godt nok

Personer som har levd med psykopater, fortviler om lite hjelp til å komme ut av de destruktive forholdene. KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad tok i NRK til orde for et bedret hjelpetilbud.

Slik kommer du deg unna psykopaten

Doktoronline går gjennom et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares “Psychopathy Checklist”.

Kan psykopati behandles?

I Psykologitidsskriftet spørres det om psykologen er psykopatens nyttige idiot, og terapisituasjonen hans lekegrind? Det er lite trolig at alle med psykopatidiagnose vil ha utbytte av behandling, men det er forhastet å avvise at behandling kan ha positiv effekt for mange.

Behandling av psykopater

Hos www.webpsykologen.no spørres det om man bør tilby psykiatrisk behandling hvis psykopaten oppfører seg antisosialt som følge av følelsesmessig underernæring? Behandling har liten eller ingen effekt på antisosiale symptomer. Hva gjør vi da?

Slik avslører du sykelig sjalusi

Les mer på www.klikk.no om enkelte personer som lider av sykelig sjalusi som opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet.

Ut av psykopatens klør

Jeg vil råde alle som havner i min situasjon til aldri å bortforklare, unnskylde og holde ut med en som mishandler familien sin. Hun og barna hennes har betalt en høy pris for hennes tro, håp og kjærlighet gjennom 18 år.

Slik forlater du en psykopat

– Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no.

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne historien? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
Latest Posts
  • Hvorfor dro du bare ikke
  • Mistenker du at din ektefelle eller samboer er en narsissist?
  • Slik oppdager du psykopaten på jobb

Comments (1)

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.