Psykopaten

Øynene avslører psykopaten

Sort blikk psykopat

En leser kom seg ut av et ekteskap med en sjarmør og tyrann. Når hun ser tilbake på bilder fra samlivet fant hun noen som viste hans sjarmerende ytre, andre bilder viser små pupiller som kunne bli svarte av raseri og vrangvilje i løpet av få sekunder.

Er det slik at psykopaten fysisk endrer fargen på sitt blikk? Forfatteren bak psykopati og kjærlighet forklarer hvordan psykopaten dyrker forakten og hvordan dette speiles i øynene.

Alle psykopater føler forakt for normale mennesker. Forakten er nødvendig, for å opprettholde psykopatens image som et bedre og mer overlegent menneske. Å se på normale mennesker som likeverdige, vil for en psykopat være meningsløst. Dette ville isåfall bety, at han/hun må gi avkall på sitt grandiose selvbilde – følelsen av å være mer betydningsfull og viktigere enn andre.

Forakten har også en annen årsak. Normale mennesker har noe psykopaten mangler; empati, livsglede, samvittighet og evnen til å elske. Det psykopatiske selvbilde kan ikke sette pris på dette, det ville i såfall bryte sammen. I stedet tvinger dette selvbildet psykopaten til å se på disse menneskelige egenskapene med forakt – som svakheter han/hun er i sin fulle rett til å utnytte.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Hvis psykopaten i tillegg klarer å svindle eller på annen måte bedra et normalt menneske med disse egenskapene, så blir han/hun bekreftet i sitt syn på at å inneha disse egenskapene må være en bakdel – man blir både dum, naiv og lettlurt av det. Psykopaten ser det som sin rett å få dekket sine behov av normale mennesker, uten plikt eller lyst til å gjengjelde tjenesten. Dette er hele kimen i det psykopatiske syn på seg selv som jeger og empatiske mennesker som lovlig bytte.

Psykopaten dyrker forakten

Dog er psykopatens syn på de menneskelige egenskapene ambivalent – den er nemlig også drevet av misunnelse. Det er jo en grunn til at han/hun forsøker å imitere disse egenskapene! Det er også en grunn til at empatiske mennesker er hans/hennes foretrukne ofre. Ikke bare forakter psykopaten de menneskelige egenskapene til empatiske mennesker, han/hun vil også utnytte dem, næres av dem, adoptere dem; “slurpe dem i seg” på offerets bekostning.

Dette er parasittisme.

En normal person med lite empati, eller en annen psykopat eller narsissist, er derfor uinteressant for en psykopat i en nær relasjon. Men for psykopaten er misunnelsen sjelden bevisst.

Hva psykopaten derimot bevisst føler og dyrker, er forakten.

Det finnes enkelte amerikanske nettsteder og blogger, drevet og skrevet av psykopater. En av de mest interessante er bloggen psykoptathic writings. Nettsiden er interessant fordi forfatteren er en selverklært – men også diagnostisert – psykopat, med usedvanlig god selvinnsikt.

Han forsøker å forklare hvordan han fungerer, som psykopat. Mannen er så innsiktsfull at dette i seg selv strider i mot hans diagnose. Likevel kan man ane en viss arroganse mellom linjene, selv om han fremstår både høflig og saklig i de mange innleggene.

Psykopatene i kommentarfeltet

Like interessant er det å lese kommentarfeltene, hvor andre psykopater får fritt spillerom, og gir uttrykk for stor glede, nytelse og skadefrohet av å ha bedratt normale mennesker. Deres nedlatende syn på normale mennesker – eller hva disse psykopatene kaller “empaths” – er åpenbar. Fordi både bloggeren selv og de som kommenterer skriver anonymt, så fremstår både innlegg og kommentarer som hudløst ærlige.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Å lese disse bloggene er som å tre inn i en speilvendt verden, hvor normale mennesker blir sykeliggjort, mens de antisosiale personlighetene ser seg selv som suverene.

Øynene avslører psykopaten

Psykopaten er ofte åpent arrogant. Likevel vil han opptre korrekt mot de fleste. Det er kun de aller nærmeste som virkelig får kjenne forakten psykopaten utstråler. I begynnelsen av et kjæresteforhold med en psykopat vil det være kun ett organ som avslører psykopatens mørke indre – øynene.

Psykopatens blikk vil ofte være hånlig, nedlatende og skadefro. Dette er vanskelig å tolke, da ordene som kommer ut av psykopatens munn ikke står i samsvar med blikket. Det nye offeret vil derfor føle en indre tvil, som han/hun dessverre ikke lytter til i tilstrekkelig grad.

Offeret gjør den skjebnesvangre feil å gi ordene større vekt, enn psykopatens kroppsspråk. Psykopatens blikk er heller ikke nedlatende hele tiden, men blir avløst av tilsynelatende varme øyne. Dette “bekrefter” offerets beslutning om at å gi psykopaten innpass, er det riktige.

Av og til kan imidlertid psykopatens øyne bevege seg i motsatt retning, og avsløre noe enda verre. Det narsissistiske blikk (eng. narcissistic stare/predatory stare) er et blikk noe utenom det vanlige.

Blikket til et rovdyr

Det er et kaldt og tomt blikk som psykopaten sender offeret – ofte bak hans/hennes rygg. Offeret kan likevel fornemme at psykopaten stirrer på ham/henne. Den som våger å se psykopaten i øynene under et slikt blikk, vil bli skremt. Det er blikket til et rovdyr. Det fremstår som umenneskelig og blir ofte beskrevet som at psykopaten har skiftet øyefarge – til svart.

Mer sannsynlig handler det om at pupillene utvider seg og dermed blir mørkere, samtidig som psykopaten ofte bøyer hodet litt nedover, mens blikket slår oppover, slik at øynene blir skyggelagt av øyehulen. Dette blikket avslører alt hatet psykopaten til daglig forsøker å skjule, men som nå får fritt utløp. Dette blikket er det ultimate varselet, om hvilken agenda psykopaten har for deg.

Blikket behøver ikke å ledsages av raseri eller ha rot i krenkelse mot psykopaten. Det handler mer om et tilfeldig øyeblikk, hvor psykopaten slipper kontrollen, og lar masken falle.

Sjelden får offeret et tydeligere signal om hva som skjuler seg i psykopatens indre. At øynene er vinduet til sjelen, har aldri hatt en sannere betydning. Dessverre er det mange ofre som velger å bli værende i forholdet, selv etter å ha fått servert dette blikket.

Se denne videoen som på en korrekt – om dog noe mekanisk måte – forklarer kimen til det narsissistiske blikk:

Narcissist stare of death

 

Innlegget er også publisert  på bloggen om psykopati og kjærlighet

 

LES OGSÅ:

Diagnose: psykopat! – kan noe gjøres?

Psykopat? Her er alle kjennetegnene.

Et studie av psykopatens hjerne og oppførsel

Hvorfor psykopaten ikke forstår seg selv

Link til bloggen Psykoptathic Writings.

 

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (14)

 1. Kjenner meg godt igjen i dette, mne har aldri tenkt på det med blikket til psykopaten.

 2. Monica

  Dette er den aller beste artikkelen jeg har lest hittil. Utrolig bra. En skikkelig god bekreftelse.
  Kjenner veldig igjen det stirrende blikket I ryggen. Husker som barn. Jeg satt f.eks på gulvet og lekte med andre barn. Følte blikket I ryggen hele tiden. Det var strengt forbudt å le og kose seg. Ikke minst, få oppmerksomhet.
  Minnet meg opp inn I mellom. Vendte meg forsiktig. Prøvde å Smugtittet om min mor satt der med det hatefulle, bitre blikket.
  snudde meg raskt tilbake. Det stemte.

 3. Monica

  Dette er den aller beste artikkelen jeg har lest hittil. Utrolig bra. En skikkelig god bekreftelse.
  Kjenner veldig igjen det stirrende blikket I ryggen. Husker som barn. Jeg satt f.eks på gulvet og lekte med andre barn. Følte blikket I ryggen hele tiden. Det var strengt forbudt å le og kose seg. Ikke minst, få oppmerksomhet.
  Mannet meg opp inn I mellom. Vendte meg forsiktig. Prøvde å Smugtitte om min mor satt der med det kalde,hatefulle, bitre, tomme blikket. Vanskelig å forklare.
  Snudde meg raskt tilbake. Det stemte.

 4. Gina C Weydahl

  Mye bra i dette innlegget. Syntes allikevel det kan være vanskelig når noe blir fastslått slik som her, med øynene. Hadde det bare vært så vel . Dette stemmer sikkert for noen . Verken jeg eller de nærmeste så dette blikket før mange år var gått. Jeg beundret heller hans vakre øyne.

  Forakten kan jeg skrive under på. Det ligge jo egentlig opp i dagen når man forstår hvordan en psykopat fungerer.
  Se heller på Hares sjekkliste.

  Gina Cathrine

 5. Bianca

  Du får ikke se det blikket før du er forført, da kommer også det forakt fylte smilet, mer som ett dyr, når det har nedlagt bytte. Og du får høre den iskalde stemmen som får blodet til å fryse. Om du ikke ser det blir brukt mot andre, men selv da, er det lett å bli forført. Kvinner lar lett følelsene overstyre både fornuft og intuisjon om at noe er galt, når det kommer til menn. Og de har brukt ett helt liv på å studere mennesker og plassere dem, derfor kan de lett plukke sitt bytte.

 6. Maylill

  Flott innlegg, og helt korrekt. Jeg har fått nøyaktig dette blikket fra min kvinnelige nabo som vi tok avstand fra da vi forsto at hun løy på meg. Vi har til og med bilde av henne med dette blikket. Da bildet ble tatt, tenkte jeg ikke på psykopati. Etter mange måneder med sterk plaging fra henne, gikk jeg inn på “psykopati” på nettet. Leste om det for mange år siden, og kunne litt om dette. Det er et ondt og djevelsk blikk som viser ekstremt hat og forakt og hevnlyst. Et skadefro blikk. Etter at vi vendte henne ryggen, så har vi levd med hennes hevnakter i snart to år fordi vi ikke kommer oss vekk. Fremdeles blir vi tvunget til å se og høre henne ved siden av oss i tomannsbolig. Og hun har folk rundt seg som tror på henne, og tar avstand fra oss. Denne ondskapen lever vi oppi hver dag.

 7. Monica

  Ja, min mor flyttet til en blokk. Snakket konstant om sin forferdelige nabo. F.eks.; Hør da, hør da…Eh! Det var ikke noe å høre? Hun skulle ha det til at hun laget lyder når hun gikk på gulvet???? Enda ett; Eh! Å så? Det er jo helt normalt I en blokk. Snufset som ett Offer at naboen hadde slått henne på skulderen på gaten. Klart at damen var helt sprø da. Vel, dette spillet var dessverre oppbrukt for mange år siden for min del. Naboen flyttet ut. Fornuftig!

 8. Christiane

  Ja kjenner til det blikket som får deg til å gå nærmest ryggende unna.
  Har og sett det i en uventet sammenheng, personen sitter der slapt som en potetsekk – ser bare ut i luften med ja nettopp litt nedoverbøyd hode så øynene ser mørkere ut.
  Det blikket fyller hele rommet.
  Det kjennes fareturende rett og slett, som om hva som helst plutselig kan skje. Det blikket varer ikke lenge om gangen, men du glemmer det ikke etterpå.

 9. Jeg kjenner meg igjen i mye av dette. Er jeg psykopat?

  • Redaksjonen

   Et ofte hørt svar fra en psykolog er: “Siden du spør om du kan være en psykopat demonstrerer du at du ikke er det. En psykopat ville aldri stilt et slikt spørsmål.”

 10. Slitenmammamor

  Helt klart noe med øynene. Min mann får glassaktig blikk. Han enten ser bort eller ser han på meg så er det skråblikk, ser fort på meg som om han ikke tør å se på meg. Som om jeg er en fiende. Så er han plutselig normal igjen som om ingenting av det han har sagt eller gjort har hendt. Merkelige greier. Nytter ikke å ta det opp. Det er plaging.

 11. Slitenmammamor

  jeg har prøvd å se på han på samme måte:-) Han synes det er ubehagelig og går sin vei. Og noen ganger ser jeg på han mens han ikke ser på meg fordi jeg synes han er så rar. Da ser han “ved siden av meg” for å sjekke om jeg ser på han.Han blir urolig og utilpass, som om han har antenner større en eiffeltårnet. Jeg ser ikke på han lenge sånn. Hvordan vet han at jeg ser på han?

 12. Stig Riesto

  Dette blikket, faktisk..

  https://youtu.be/JRnvalwBhy8

 13. Jeg oppdaget ikke blikket før jeg gjorde det slutt . Det var veldig skremmenes jeg trodde jeg kunne bli drept . Han løp opp trappa mot meg beina mine skalv .. Har sett såkalt maskefall også .

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.