Psykopaten

Kan alkoholen gjøre deg til en psykopat?

Vi har tidligere skrevet om hvordan rusmisbrukere kan ha trekk som minner om psykopaten. Men er det slik at en alkoholiker utvikler trekkene som følge av misbruket sitt, eller er det større sjanser for at en psykopat også blir alkoholiker eller misbruker?

Hva er forskjellene på en sosiopat, psykopat og alkoholiker spør vi etter å ha lest denne fortvilte leserhistorien.

Mange som lever sammen med en alkoholiker vil kjenne igjen trekkene som beskriver en psykopat/sosiopat. Trekk som notoriske løgner, manipulering, et liv på kanten, sinne, utroskap, uansvarlighet, mangel på realistiske planer, dårlig impulskontroll, utstrakt manipulasjon av sine nærmeste, hele tiden behov for stimuli, mangel på empati eller forståelse for de rundt en – bare for å nevne noen (!) Dette er noe av beskrivelsen av en psykopat, men kan også ofte passe på en alkoholiker.

Det er gjort et studie som undersøkte innlagte alkoholikere (under behandling) med Hares psykopatsjekkliste (Revised Psychopathy Checklist) og antisosial personlighetsforstyrrelse.

I denne undersøkelsen ble påvist at det ikke var noen sammenheng med de vi kaller fullblods psykopater og alkoholisme. De som hadde diagnosen antisosial personlighetsforstyrrelse (sosiopat) hadde derimot større sjanse til å utvikle alkoholisme, annen rusavhengighet, voldelig adferd og kriminalitet.

Dette er sammenfallende med hva som ble hevdet i artikkelen Forskjellen på en sosiopat og en psykopat:

Psykopater er født som psykopater, mens sosiopater blir oppdratt til det.

En psykopat har med andre ord ingen større sjanse til å utvikle alkoholisme eller annen avhengighet enn et normalt menneske.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

En sosiopat eller en som blir diagnostisert med antisosial personlighetsforstyrrelse har derimot større tilbøylighet til å utvikle alkoholisme eller annen rusavhengighet.

En alkoholiker eller rusmisbruker er ikke mer sannsynlig en psykopat enn andre, mens trekkene / oppførselen kan være svært like som de du kjenner igjen fra en psykopat/sosiopat.

Ingen av delene er til å leve med

En alkoholiker kan med behandling faktisk rehabiliteres.

Den kan du ikke med en psykopat. I denne leserhistorien kan vi lese om en historie som sannsynligvis ikke handler om psykopaten, bare en trist skjebne til en som ventet alt for lenge med sitt brudd med for henne et helseskadelig menneske.

Eller hva tror du?

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Leserhistorie: Det blir aldri bedre

Det blir aldri bedre, skriver denne kvinnen i sin fortvilte oppsummering etter et nesten tjue år langt samliv. Selv om hun som så mange andre har trodd at det skulle skje mirakler. Hun mener at en rusmisbruker ender opp som en psykopat til slutt.

Hun skriver: De blir psykopater til slutt om de vil eller ikke, for rusen gjør de slik. Jeg var knapt fylt tue år og hadde et lite barn fra et tidligere forhold som ikke var bra for verken meg eller mitt barn. Jeg ble sammen med min nye mann for vel ti år siden selv om han fortalte meg at han var alkoholiker. Jeg er oppvokst med det, men du er jo en snill alkoholiker svarte jeg.

Trodde jeg kunne redde han

Jeg kjente han litt fra før og trodde jeg kunne redde han. Han blir sikkert bedre bare jeg får jobbet litt med han. Barndommen strømmet på med minner, jeg klarte jo ikke redde min far fra å drikke eller slå, men denne gangen går det vel bra.

Naive jente tenker nok du som leser dette nå.

Ja jeg var naiv veldig naiv å det er ikke til å legge skjul på.

Etter to år ble det brudd og jeg flyttet fra ham. Det gikk en uke og han ba meg tilbake og lovet gull og grønne skoger. Alt skal bli bedre, jeg skal legge meg  inn.

Jeg tenkte, javel, jeg får gi han en sjanse. Vi giftet oss i en drømmekirke, kjole og famile og venner og alt som hører med i et bryllup.

Barnevernet tok min sønn

Det gikk ett år, så mistet jeg min sønn til barnevernet, fordi jeg slet veldig med psyken og forholdet til min mann. Han var slem mot meg , men snill med min sønn.

Jeg la meg inn på et senter for at min mann skulle komme etter. Vi var der i nesten ett år. Så kjempet jeg for å få min sønn tilbake.

Det fikk jeg ikke, bare samvær. Heldigvis tenker jeg i dag, fordi hadde jeg fått han tilbake hadde han ikke vært så fin gutt som han er i dag. Kanskje andre tenker: egoistiske mor som bare tenker på seg selv, hun valgte mannen fremfor sønnen sin.

Men nei jeg gjorde ikke det, jeg valgte livet til sønnen min fremfor mitt eget liv. Jeg var bundet til min mann, han hadde psyket meg ned sakte i løpet av de få årene. Jeg ble blind på begge øynene og avhengig av han.

Traumatisert barndom

Jeg har også har hatt en traumatisert barndom med alkohol, piller vold og misbruk. Jeg var også et  barneverns barn, fikk aldri hjelp av noen. Knekken kom først  i min voksne alder. Jeg var sammen med denne mannen i over ti år.

Han mistet førerkort, jobb og etterhvert all forstand. Han begynte med den psykiske volden for mange år siden, men jeg har ikke villet se de det, fordi i mitt hjerte var han mannen i mitt liv. Jeg var utrolig glad i han som jeg er i også i dag men ikke på den måten jeg trodde. Han styrte meg med alt, han drakk vær eneste dag, vært innlagt flere ganger. Men til slutt ga jeg bare opp og lot han drikke, jeg orket ikke mer.

Så stygg du er sa han til meg

Hore er du og at det går an å si noe så dumt? dum eller? Nå må du slanke deg, jeg tenner ikke på en sånn kropp!

Dette sa han også mens andre hørte på. Slik holdt det på i flere år.

Men jeg tenkte at jeg må være sterk og ikke la meg knekke.

Han begynte å slå meg – da gikk jeg

Så begynte han å slå. Det begynte på ben å armer, mage. Jeg dekket meg til nede på gulvet og han sto over meg som et udyr … Slo og slo selv om jeg gråt.

Jeg reiste meg opp, men han sparket meg ned. Så gikk han. Jeg ringte etter en stund og ba han komme hjem, sum som jeg var. Han løp etter meg rundt salongbordet også for å få tak i meg. Kom inn på soverommet mens jeg sov….

Jeg kjenner tårene presse på når jeg skriver dette, nå bare kommer alt. Halvparten har jeg aldri fortalt noen, ikke engang mine nærmeste venner. Mens jeg sov kom han full inn tok av meg dyna dro meg i håret ut av sengen ned på gulvet.

Nå måtte jeg se til helvete å ta meg sammen å lage noe mat, han hadde jo ikke spist i hele dag.

Så ble han “edru”

Ingen unnskyldning, bare fyllesyk. Jeg turte ikke ta det opp med han heller, for da var han jo rolig. Som han kan være, snill og god. Samtidig han hadde noe av de samme tendensene til å slenge med munnen sin til meg også i edru tilstand.

Jeg  har laga mat, vasket opp, passet hans unger når de var på samvær, hjulpet til på alle vis, med leger, sykehus etter at han fikk hjerte trøbbel. Men likevel drakk han. Alt er min feil tenkte jeg, for det har han jo sagt.

Nå er det snart et halvt år siden bruddet. Jeg har egen leilighet og begynner å få livet på plass. Samtidig vet jeg at det er en lang vei å gå, for igjen å kunne tro på den ekte kjærligheten. Jeg vet at han fortsetter drikkingen hver eneste dag, men det er ikke mitt problem lenger. Jeg har nok med mitt liv nå, og mange år igjen. Jeg har en tenåringssønn som jeg skal se gifte seg en dag.

Jeg sier til meg selv at jeg skal være glad for at jeg kom meg vekk på hengende håret. Min advarsel til deg som leser dette:  Aldri bli sammen med en alkoholiker, det blir aldri bedre. På samme måte som det er med en psykopat: Du kan ikke forandre han, ikke tro på mirakler – de finnes ikke. Kom deg vekk før det er for sent!

 

LES OGSÅ:

Psychopathy and antisocial personality disorder among alcoholic inpatients.

Ble han en psykopat av alkoholen?

Psykopat eller narsissist? Her er forskjellen

Har du en narsissist nær deg?

Narcissistic victim-syndrome a new diagnosis

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne kvinnen? Tror du hun har klart å å komme seg vekk? Har du råd til henne? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (8)

 1. Monica

  Demonstrerte både overfor meg selv og min alkoholiserte stefar. At dette var jeg ferdig med å bry meg med. Tok meg en tur på standardpuben. Satt meg ned ved siden av. Bestilte meg en halvliter. SKÅL! Han holdt på å ramle av stolen. Sjønte at nå var løpet kjøRT.

 2. NEI du blir ikke psykopat av å drikke alkohol, men psykopater kan være alkoholikere. Det er ikke nok å vise psykpatiske trekk i en spesiell situasjon, det er et trekk som gjennomsyrer personligheten og så i edru tilstand.

 3. Enig med Rune Fardal – en psykopat er en psykopat igjennom hele seg, en alkoholiker med dårlig adferd er det man kaller for ruspersonligheten, den er lik psykopaten, men kan rehabiliteres hvis alkoholikeren går inn i behandling.
  Alkoholisme er en sykdom og den er progressiv, dvs at den blir verre og verre jo lenger tid som går. Å vise aggressiv adferd når alkoholikeren har drukket (at han rev henne ut av senga midt på natta og ville ha mat), er dessverre også et ganske normalt trekk hos ruspersonligheten. At han ikke unnskyldte seg dagen etter er sannsynligvis fordi han ikke husker det.. Han hadde nok hatt et blackout den natta (det har alkoholikere ganske ofte, noen har det hver dag hvis de drikker hver dag).
  Historien her er typisk om sykdommen alkoholisme, hvor det nok er en god mann bak ruspersonligheten. Men så lenge mannen er aktiv alkoholiker, så er ruspersonligheten fremtreden i 90% av tiden, og han er kun seg selv i 10% av tiden.
  Jeg vil være litt mer moderat når det gjelder å si at alkoholikere aldri forandrer seg.. Nei så lenge de er aktive i rusen, så vil de bare bli verre og verre, men blir de rusfrie er det stor forandring for alkoholikerens personlighet (med litt selvjobbbing), men er det en alkoholisert psykopat, så fortsetter h*n å være psykopat også etter h*n har sluttet å drikke/ruse seg.

  • hmmm… jeg er litt uenig at denne mannen er en psykopat bak alkoholen. på meg så virker det som at han er det kun når han drikker.Joda man kan drikke seg til å være en psykopat det har jeg sett levende eksempler på. Å det denne kvinnen mener tror jeg er at han husker det men ikke vil be om unnskyldning for han eier ikke samvittighet, å bruker det at han har vært full. Å hun sier at det ikke blir bedre , for å advare andre mot å bli sammen med en rusmisbruker mens han ruser seg. å jeg forsvarer henne som offer å ikke rusmisbrukeren. kan vel hende han er en god mann han men det er ingen unnskyldning å slå eller sparke eller si stygge ting… rart da at han har hatt blackout hver gang?? eller er jeg helt på jordet nå?

   • Som jeg også skrev Frida, så tror jeg heller ikke at denne mannen i historien er Psykopat, men alkoholiker ja. Blackouts er ganske vanlig når de er så fulle, men sier ikke at han har hatt det hver gang. Skammen over sin egen oppførsel kan også gjøre at han ikke ber om unnskyldning, men bare later som ingenting. Uansett er det ikke noe bra å være offer for en aktiv rusavhengig, det er ytterst vanskelig å leve sammen med en slik person. Men at en aktiv avhengig aldri kan forandre seg er jeg meget uenig i, hvis deres utgangspunkt har vært bra (at de ikke er psykopater feks), så kan en rusavhengig endre seg når de blir nykter/edru.

    • Anonym

     Uff ja. Ikke bra disse menneskene. Har selv vært i et langt forhold. Benynnte da jeg fant en brennevinsflaske i bagen hans. Han kjører lastebil og jeg misstenker han for og drikke ved hviletidene om kvelden. Han ringte meg hver kveld ved leggetid.Ble rasendse på han og ba han om og legge flaska igjen hjemme. Han har diabetes også. Så det er ikke bra og drikke. Mener han er en liten skapdranker med psykopatiske trekk.

 4. Anonym

  Så bra at dere tar opp dette med alkohol. Mange likhetstrekk med psykopater dessverre. Det vet jeg, som har bodd med en alkoholiker selv. Kom meg heldigvis vekk og fant ekte kjærlighet. Jeg har tro på at om man bare gjør innsats, så vil man få livet man fortjener. Dessverre venter mange, inkludert kvinnen i saken her, altfor lenge med å forlate en alkoholiker. Han vil aldri forandre seg og sitt liv – men du kan forandre ditt. Jeg er evig takknemlig for livet jeg fikk i ettertid, og det skremmer meg å tenke på alt jeg ville gått glipp av om jeg hadde viet flere år av mitt liv til å prøve å forandre en alkoholiker.

 5. Anonym

  Tror at de trekkene du har fra før forsterkes med alkohol. Har en stefar som drikker. Aldri møtt så snill alkoholiker. Alt han sier har mening.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.