Narsissisten

Narsissistens 7 vanligste løgner

Narsissister og psykopater lyver

Det er ofte svært vanskelig å avdekke en narsissist, med mindre du lever eller jobber tett på vedkommende. Noen trekk går igjen som svært vanlige, og det er behovet for å fremstille seg i et godt lys. Her er løgnen narsissistens fremste verktøy. Narsissisten fremstår gjerne som engleaktig snille, kjærlige og perfekte. Ofte er det kun de aller nærmeste som får stifte bekjentskap med den mørke siden av denne personlighetsforstyrrelsen. For deres barn, partnere og kolleger, kan det bety psykisk skade og mèn over år.

Det er to hovedtyper personlighetsforstyrrelser som går under begrepet narsissisme. Overt narsissisme som utviser en grandios og ekshibisjonistisk karakter, som har en tilsynelatende uendelig tro på egen fortreffelighet. Og covert (skjult) narsissisme som viser en hypersensitiv og sårbar karakter. Disse er gjerne usikre og svært vare for kritikk. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, kan de blåse opp til enorme angrep og deres forsvarsverk reises kraftig.

La oss slutte å snakke om meg. La oss snakke om deg! Fortell meg: Hva synest du om meg?

Er dette en replikk du har opplevd på alvor? Narsissisten er ikke enkel å avsløre ved første øyekast, men det er enkelte ting du kan legge merke til som bør få varsellampene å lyse rødt.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

En narsissist har en oppblåst tro på sin egen betydning og et uvanlig stort behov for anerkjennelse. Og dette uavhengig av om de har gjort eller oppnådd noe som helst verdt oppmerksomhet. Dette er egenskaper som gjennomsyrer personligheten. De har gjerne helt usannsynlige fantasier og forventning til sin egen suksess og forventer at andre skal beundre de for hvor vakre, flinke, suksessfulle eller betydningsfulle de er.

 

Her er narsissistens 7 vanligste løgner

 

 1. De lyver om sin jobb. De skryter av at de har en viktig posisjon i en viktig jobb. Om det er et flik av sannhet i beskrivelse av jobben de har, overdriver de betydningen av den.

 2. De lyver om sine kvalifikasjoner,  utdannelse eller historiske suksesser i jobbsammenheng. Selv om det kan være en flik av sannhet i at de har gått på en skole eller jobbet med et prosjekt, så lyver de om det. De fremstiller det som store og viktige prosjekter som om det er åpenbart at det ikke har vært en suksess alltid er andres feil. De er lurt eller har kommet bort i gale mennesker. Det er aldri deres feil. Sannheten er at de sjelden eller aldri lykkes med sine grandiose usannsynlige prosjekter.

 3. De lyver om penger. De fremstiller seg som å ha god råd, lyver gjerne om at de kommer fra en rik familie, at de har arvet, solgt en vellykket forretning eller på annen måte kommet til rikdom. Ved første øyekast kan det se slik ut. Narsissisten er ofte nøye med utseende, klær og kjører kanskje rundt i en fin bil. Eller har en leilighet eller hus som tilsynelatende ser flott ut. Graver du litt dypere finner du et menneske med bunnløs gjeld, inkassosaker og mange rettssaker bak seg med mennesker narsissisten har svindlet og bedratt. Pass deg når du blir bedt om å låne narsissisten penger, betale regninger eller legge ut med en eller annen tilsynelatende logisk begrunnelse.

 4. De lyver om utroskap. De fremstiller seg som trofaste og verdens beste kjæreste. Sannheten er at de er notorisk utro og ofte sammen med flere samtidig. Sex er et viktig våpen for en narsissist. Særlig den kvinnelige utgaven av narsissisten spiller på sex og sitt utseende om hun har det med seg. En narsissist projiserer sin egen svakhet over på deg, er ofte sykelig sjalu og beskylder deg for utroskap. Virkeligheten er at de selv er notorisk utro i alle relasjoner.

 5. De bruker andre menneskers historier. Er det andre som lykkes i et prosjekt på jobben så er det egentlig deres fortjeneste. De kopierer andres historier og tar ikke fem øre for å fortelle en tåredryppende historie om at de har kreft eller annen alvorlig sykdom og blir behandlet for denne. Dette kan de lyve om etter å ha hørt en annen fortelle om en virkelig situasjon.

 6. De fremstiller seg ofte som dypt religiøse eller spirituelle. De forteller gjerne om hvor viktig gud er i deres liv. Pass deg for folk som snakker om dyder men som oppfører seg stikk i strid med alt den fromheten de fremstiller. Du finner de ofte i religiøse menigheter og i ledende stillinger. Sjekk av diverse pastorer som står frem på TV og samler inn penger. Narsissister!

 7. De kan lyve om fantastiske historier selv så utrolige at ingen vil tro på dem. Selv om det er åpenbart at det ikke er sant, vil de fortsette å fortelle historien med stor innlevelse. Artikkelforfatteren har hørt en arbeidssøker under et intervju fortelle med stor innlevelse at han klarte alt. Han kunne fortelle at han hadde overlevd å hoppe ut fra et fly i ti tusen meters høyde uten fallskjerm. Ingen sak for ham, det! Det verste var at han fortalte det med stor innlevelse og forlangte å bli trodd! Klart han var kvalifisert for jobben, mente han!

 

Det beste rådet du kan få i et møte med en narsissist er å lytte til magefølelsen. Er det noe som ikke stemmer, eller du tenker det er for fantastisk til å være sant. Ja, da har du sannsynligvis ikke truffet drømmeprinsen eller prinsessen likevel. Er du fortsatt i tvil? Still spørsmål, grav dypere. Blir du møtt med et flakkende blikk eller irritasjon eller sågar aggresjon?

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Varseltegnene bør lyse rødt! Skal du inn i et forhold med en du mistenker å være narsissist? Sjekk bakgrunnen til vedkommende! Ring kollegaer, såkalte venner eller om du tør – ekser. Du kan gjøre ditt livs feilgrep.

 

LES OGSÅ:

Har du en narsissist nær deg?

De skjulte narsissistene blant oss

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Kjenner du deg igjen? Er det andre løgner du vil legge til på listen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (12)

 1. bianca

  Min erfaring er at narsissister lyver hele tiden om alt, selv hva de spiste til frokost.
  De lyver for å dekke over,slippe unna, lure deg for penger, skjule sine feil, oppnå beundring,
  gjøre seg selv mer interesante og ikke minst
  få oppmerksomhet.
  Det kan også ligge mer alvorlige hensikter bak, at du skal begynne å tvile på din
  egen oppfatning av virkeligheten. En narsissist kan også fotrelle løgner om noe
  som feiler dem, fremstille seg som ett offer, for å få folk til å synes synd på dem.
  Narsissister bruker løgn,for å få det som de vil, og de er så flinke til å lyve.
  De bruker løgn til å snu en situasjon. Da erkjenner de en sannhet, men bruker en
  løgn til å snu situasjonene mot deg.
  Holdning til å lyve for en narsissist er umoden og enkel, kommer jeg unna med det
  er jeg smartere enn deg. Husk at følelslivet ti en narsissist er som til en 6 åring.
  En narsissist stoler ikke på noen og åpen naturlig kommunikasjon er umulig, da de
  bruker enhver form for åpenhet og ærlighet mot deg, når det passer.
  Jeg har i mitt forhold påpekt direkte løgn utallige ganger. Noen ganger får jeg
  beskjed om å late som jeg tror på det.Noen ganger at jeg har misforstått. Andre mer alvorlige løgner og svik, passer
  jeg på å kunne dokumenterere før jeg konfronterer.
  Nå har jo kroppen sin egen måte å avsløre løgner på, følg med øynene hvor de går. Still ett enkelt spørsmål
  som ikke er noe å lyve om, se hvor øynene går. Da går de motsatt vei når narsissten lyver. Dette gjelder alle
  mennesker, det kan ikke kontrolleres uten å nøle og flakke med blikket. En annen måte å
  avsløre er bevegelse av foten eller hånden, lyver en person beveger han ubevisst en av delene.En tredje
  tegn på at narsissten lyver er å sette en eller flere ting, hva som helst mellom dere. Det kan også
  skyldes at narsissisten ikke liker nærhet og klenging på sin kropp.

 2. Monica

  Etter min erfaring så er de også forferdelig opptatt av å konkurrere.

  Er en person syk. Så er de enda mer syk. Eller at personen bare overdriver. Synes synd på seg selv.

  Klarer de ikke selv og konkurrere, så må de plukke ut andre som kan brukes som konkurrenter.

  Helt besatt, etter min erfaring

 3. Anonym

  Jeg skjønte ikke i begynnelsen at min samboer løy. Det er først de siste fem årene ( av 20 år) at jeg virkelig har fått det i fleisen. Noe så skuffende! Noe så altoverskyggende svikefullt!

  Han lyver nå helt åpenlyst selvom han vet at jeg vet at det ikke er sant. Når jeg sier at det der ikke er sant så sier han bare ” ja vel”. Hæh? Jeg har hele tiden trodd at han sier usanne ting for å beskytte seg selv ( for jeg er ikke redd for å si i fra), men jammen tror jeg at det er bare slik han er.

  Min siste replikk var at jeg kan desverre ikke tro på noe du sier. Dette har du skapt helt selv. De fleste ville blitt skamfulle men ikke min samboer. Han sier bare at sånn har du holdt på i alle år, kranglet. Kranglet? Hvis man ikke sier i fra så blir man jo rundlurt så jeg vil jo ikke selv kalle det krangling. Heller protest,

  Sånn går nå dagene, han kan godt være blid som en mus mot andre selv om han nettopp har sagt stygge ting til meg. Jeg forstår ikke hvordan han klarer det, er det ingenting som opprører han? Keg selv er forferdelig opprørt og kan nesten ikke snakke. Hvis jeg da sier at bryr du deg ikke om hva jeg føler, så svarer han kjekt, nei for dette har du skapt selv. Han bruker mine ord til og med, helt sånn uten å skjemmes, Og jeg tror jammen han mener det. Trist!

  Som sagt er jeg ikke det minste redd for å si i fra og det synes han er så irriterende. Hvis noen lurer meg for 40000 kr bør man jo si i fra for pokker og prøve å få pengene tilbake. Han stjeler med andre ord! Og påstår at pengene tilhører han fordi han har i alle år betalt ALT. Det er jo selvfølgelig ikke sant. Heller omvendt. Men uansett mine bevis påstår han at han ikke har gjort noe galt. Skulle bare mangle at han skal få alle pengene og betale minst for han fortjener det. Det er jo derfor han har dame må skjønne! Hun m trill rundt og når hun reagerer så er hun bare en ” fittekjerring”. Fy fader for en merkelig fyr.

  • Hei! Dette er forferdelig! Kanskje han er patologisk løgner. Dette er også en form for personslighetsforstyrrelser. Du kan evt. skaffe deg mer kunnskap om det. Kanskje det hjelper deg å håndtere han. Mvh, Anca

 4. Monoton stemmebruk, altså ingen følelser i tale, er vel også vanlig. Desto mer hysterisk stemmebruk i situasjoner der man skulle forvente en reaksjon, samt upassende/overdreven latter i forhold til situasjon. Narsissister kan avsløre seg selv over et spill yatzi ettersom deres forhold til konkurranse er på barnenivå. De liker også å ydmyke andre og velger ofte å snu en situasjon ved å fokusere på dine svakheter/feil. Dersom du ydmyker en narsissist vil de ikke kunne takle dette på en voksen måte, enten bli passiv-aggresive, forlate situasjonen eller angripe deg med usaklige argumenter. De takler ikke å høre at andre får ros for noe de har gjort bra. Det er simpelthen store barn i en voksen kropp.

 5. Anonym

  Jeg leser her om mange forskjellige ting, noen er fremmede å noen er så ufattelig gjenkjennelige, at jeg blir kvalm av meg selv.
  Åssen kunne jeg som var så sikker på meg selv, hadde ett fantastisk liv med masse gode venner gå på en så fatal feil.
  Jeg vet det er mange med meg å vi har ubehagelige å vonde “riper i lakken”.
  Jeg føler jeg står fast å min X kommer smygende innpå meg igjen. Hyggelig som han er, vil fremstå som det no hvertfall, er på tilbudssiden å vil hjelpe med alt om jeg trenger noe, alt fra økonomi, reise på ferie for å komme vekk, legge alt dette vonde bak oss som han ikke forstår noe av.
  Det er jo jeg som ikke forstår å det er jeg som har laget alt dette styret å hadde det ikke vært for meg…….etc….
  Jeg ser her står NULLKONTAKT, men åssen i all verden skal en kunne fungere i ett lite samfunn, med felles venner, bekjente, jo jeg ser jeg kan fungere hjemme, mens andre er ute å handler, går på cafe, møtes på arrangement å koser seg i forskjellige anledninger.
  Det er ikke synd på meg fordi om jeg må holde meg vekke/ inne for å ungå konflikter på gata, men det er jo ikke rett heller. Han er energisk i venne miljøet for tiden, forteller om meg hver minste lille ting, fra psykolog time som jeg absolutt trenger, for han ser ikke at det er pga han at jeg går der, det er jo meg det er noe gale med…….
  Jeg føler meg like innestengt å passet på no som før bruddet.
  Jeg forstår og at venninner ikke forstår eksakt åssen dette er eller føles, ikke på kroppen, men inne i sjela, jeg kjenner faktisk på di åpne sårene hver dag, men ingen kan se di. Noen tenker hvorfor er ikke hun i arbeid hun ser jo så frisk å oppegående ut. Nei jeg har ikke krykker, å jeg har ikke gips på armen så ingen kan se at det er en grunn for at jeg sitter bak mine ned trekte gardiner, under teppe å bare venter på en ny dag, ett nytt håpe om en liten bedring i hverdagen. Det kjennes håpløst ut, å jeg må være her fordi andre forventer det…….barn, familie, venner, di stikker innom di så går di, så sitter en igjen med di samme vonde tanker å følelser som ikke noen forstår, å akkurat det forstår jeg for det må oppleves for å kjenne offeret av en psykopat/ narsissist smerte.

  • Anonym

   Anonym

   Jeg har vokst opp med en mor som er psykopat å det holt på å koste mg livet som ung/voksen . Hun knuste min selvtillit selvfølelse systematisk fra jeg var født. Jeg har måtte bygge mg opp fra grunnen som voksen . Er glad jeg har overlevd men lever med sårene hvær dag å nå når julen nærmer seg er det ekstra tungt .
   Mine tanker går til de som sliter i julen 💙

  • Du er spot on når det gjelder at venner ikke helt forstår hvordan en narsissist /sosiopat er/fungerer. Når jeg tenker tilbake fikk jeg regelmessige signaler om at hun ikke var helt i vater. Bla. historien om at hun hadde kakket 5 små kattunger med en hammer…… Jeg burde løpt for livet den gang, og aldri snudd meg tilbake. Alkoholismen på toppen av det hele og trianguleringen. Folk og kollegier forstår ikke hvem som skjuler seg bak masken. De ser bare glansbilder og en glatt overflate i et perfekt liv.
   Det disse syke frykter mest av alt er at noen skal få vite hvem de er. En gang dro jeg masken av henne, og jammen fikk jeg merke det. På elegant vis klarte hun å snu situasjonen og lykkes i å manipulere seg inn på et krisesenter, der bodde hun i over 3 uker! Derfra leverte hun hele fem politianmeldelser mot meg… Ved hjelp av projeksjon klarte hun å gjøre seg selv til offer – og jeg gjort til “overgriper”. De er farlige på mange måter. Null kontakt er det eneste som fungerer.

 6. Lille Hund

  Takk for veldig bra artikkel. Lær å kjenne igjen løgnene.
  Og ja, magefølelsen er utrolig viktig å lære seg at man ikke skal overse. Men når man møter et nytt menneske som gir deg herlig rus, så er det desværre alt for lett å prøve å overbevise seg selv om at magefølelsen tar feil, noe den meget sjelden gjør.
  Det nevnes 2 typer narsissister.
  Men jeg savner det man på engelsk kaller “communal narcissist”, som jeg ikke har funnet noe god norsk oversettelse for, men som jeg desværre har lært på nært hold å bli uheldig kjent med, ved siden av en covert (sårbar/skjult) som holdt på å ta livet av meg. Jeg ble reddet ut av forholdet med min Cnp ved at jeg kom over godt kunskap og info om covert-narsissisme. Men min Communal-narsissist, som var min ex og meg sin “sjef/leder” og “omsrgsperson” var mye vanskeligere å gjenomskue, mye mer manipulerende evner, og kunne gjøre stor skade for det at det finnes lite kunnskap og info om den typen. Dette var en leder med makt og mye karisma (men var værken overt eller covert). H*n elsket inntriger og skapte mye konflikter som h*n var mester i å stille seg helt uskyldig på sidelinjen av, slapp unna alt ansvar, og ingen som kunne beskylde h*n for noe. Og min farlige løgnaktige og slue “covert” ex-kjæreste beskyttet h*n som sjef med nebb og klør, antagelig for det h*n elsker å se hvordan h*n til stadig kunne rive istykker mennesker og kjærester h*n til stadighet byttet ut etter de var ødelagt, for så å framstå som et uskyldig offer ved å vise seg fryktelig sårbar og veldig (falsk) svak, og hadde da full beskyttelse i denne lederen med sin sterke narsissistisk og psykopatiske adferd som var meget vanskelig å oppdage eller gjennomskue for alle. Og det at h*n hadde en rolle som en sterk leder (sjef) og en omsosgsperson i sitt yrke på en plass ment for vanskeligstilte og mennesker med psykiske lidelser, så ga dette denne “Communal” narskristen fritt spillerom, for det at ingen av dem som så hva som fårfgikk ikke var sterke nok til å stoppe h*n, da det tross alt var mennesker som var svake fra før. Tenk deg så grusomt… Og en perfekt arena for en farlig narsissist. Plukker seg ut en etter en offer om gangen, manipulerer og groomer offeret først, for så å ødelegge det fulstendig psykisk. Og når offeret har skjønt at noe er galt og prøver å si ifra eller be om hjelp, da er det bare for denne lederen å ta kontroll over all info, så sette ut masse rykter om hvor slemm, voldelig og farlig, og fortelle alle hvor meget psykisk syk offeret er.
  Og apene som er nerveslitene mennesker avhengig av lederens “gode” omsorg, de tørr ikke annet en å nikke seg enig i frykt for at de selv skal bli plukket ut som nytt offer.

  Man snakker gjerne om 2 hovedtyper narsissisme som sagt, Overt og Covert. Men man burde lære seg om de 4 som er Grandios, Covert, Malignant og til sist Communal.

 7. Cathrine Aarthun

  Takk for en meget opplysende informasjon
  Jeg tror jeg har hatt tidenes værste forhold med en løgner som gjorde alt som stod fra punkt 1-5.
  Kunne tro han hadde kopiert alt som stod der, sitter igjen med en vond følelse og tror aldri jeg kommer til å stole på en mann igjen.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.