Innlegg

Eneste farbare vei er å prøve å få til en dialog med moren.

Professor Frode Thuen

(Bilde fra Aftenposten)

Mange lesere har reagert på Frode Thuens siste svar til en fortvilet tenåringspappa som er skilt fra barnas mor. Han forteller om en situasjon der mor har manipulert barna til å vende ham ryggen. Thuen er professor i psykologi og skriver sin faste spalte i A-magasinet. Der svarer han leserne på spørsmål om samliv og relasjoner. Vi skrev en lengre kommentar som Frode Thuen har svart på lenger nede i denne artikkelen. 

I sin spalte beskriver han en situasjon som er lett å kjenne igjen for andre mennesker som har levd med ektefeller som tyr til hevn og bitterhet etter en skilsmisse. Mannen skriver at han i perioder har vært så fortvilt at han har vurdert selvmord. I kjent stil blir dette brukt mot ham i senere anledninger. I sitt sterke leserbrev til Thuen skriver han;

“Det verste er tanken på hvordan barna mine har det. Hva skjer med dem, og hva lærer de av dette? De lærer å undergrave tillit i stedet for å bygge tillit. De lærer å lyve, og de lærer å hate istedenfor å elske.

Jeg når ikke frem til dem. Når jeg forsøker å fortelle hvordan jeg har det og at jeg er bekymret for dem, så er jeg dum, ond og manipulerende. Sender jeg bare korte kjærlighetserklæringer til dem og sier at jeg er her for dem, så spammer jeg dem”.

Det knyter seg i magen når jeg leser mannens historie. Jeg har opplevd mye av det samme, og jeg vet at mange lesere av psykopaten.info sitter med samme dyrekjøpte erfaring. Jeg har selvfølgelig respekt for en professorer i psykologi, men jeg har samtidig opplevd at hjelpeapparatet står ganske så maktesløse når de skal hjelpe ofre for narsissister eller psykopater. Har professor Frode Thuen stilt seg selv spørsmålet om kvinnen kan ha en alvorlig personlighetsforstyrrelse? Om hun har narsissistiske eller psykopatiske trekk? I hjelpeapparatet og hos psykologer som ikke har psykopati “på radaren” blir ofrene ofte møtt med krav om “velvillighet” og spørsmål om å “sette seg inn i den andres sted”. Man tar for gitt at man har å gjøre med rasjonelle, “normale” mennesker i en konflikt. Som lesere av psykopaten.info kjenner til gjelder ikke dette om den som sitter på andre siden av bordet er en narsissist eller en fullblods psykopat. Ofte blir vi bedt om å snu ryggen til, sette punktum, gå videre i livet eller vende det andre kinnet til. Det kan være gode råd å følge dersom du ikke har barn med vedkommende, men har dere felles mindreårige barn er det ikke like enkelt å komme seg ut av grepet. Mannen som forteller sin historie til A-magasinet sitter i dette grepet. Han soner en livstidsdom fordi han har barn med denne kvinnen.

Innrømmelser til en psykopat blir aldri brukt i beste mening

Slik beskytter også hjelpeapparatet psykopaten og narsissisten. Veloppdragne og etterrettelige ofre tar ikke igjen. Ingen tar ondskapen ved roten.

Jeg skulle så gjerne ønske at professor Frode Thuen hadde vinklet svaret sitt annerledes. Hva om han hadde startet sitt innlegg med; Kjære deg. Jeg tror deg! Takk for at du sender meg din historie. Dette skal ingen måtte leve med. I stedet lager han en generell betraktning rundt mannens historie, og fritt etter min tolkning, konkluderer han omtrent som dette; Kan du ikke bare se litt stort på det. Kom med noen innrømmelser, jatt med psykopaten, så kanskje du kan få noen smuler.

Frode Thuen burde vite at psykopater og narsissister aldri forandrer personlighet. En kvinne som behandler barnas far på denne måten vil aldri bli fornuftig, imøtekommende eller real å forholde seg til. Innrømmelser blir aldri brukt i beste mening. Det burde en professor i psykologi vite.

Professor i psykologi, Frode Thuen svarer her.

Jeg har lest kommentaren din og kan godt forstå innvendingene dine.

De hviler imidlertid på et høyst usikkert premiss; nemlig at innsenderens eks-kone er psykopat. Og det vet hverken du eller jeg om hun er. Innsenderens beskrivelser kan riktignok gi grunnlag for å tenke i de baner, men alle som har erfaring med konfliktfylte barnefordelingssaker vet at foreldrene i slike saker nesten alltid gir svært ulike beskrivelser av virkeligheten. Og det er naturligvis useriøst og ufaglig å ta stilling til hvem som forvalter den mest eller minst rimelige virkelighetsbeskrivelsen når man bare kjenner den ene parts historie. En annen ting er at innsenderen i flere år har kjempet mot sin eks-kones anklager og beskyldninger, uten resultat. Jeg ville gitt ham et dårlig råd om jeg anbefalte mer av det samme slaget – ikke minst med tanke på at det ikke er noen offentlige instanser som han kan bringe saken inn for (barna er for store til at det i praksis er aktuelt å bringe saken inn for domstolen og det vil heller ikke ha noe for seg å prøve å koble barnevernet inn i dette tilfelle). Eneste farbare vei – slik jeg ser det, er derfor å prøve å se om det er mulig å få til en dialog med moren.

Jeg har jobbet mye med saker hvor det foreligger foreldrefiendlighet, og er en av de svært få psykologene i Norge som faktisk har beskrevet dette fenomenet (blant annet i en artikkel som dere har lenke til på sidene deres, men også andre steder, for eksempel i boken “Livet som deltidssforeldre”). Mange psykologer avviser for øvrig at dette fenomenet eksisterer, eller de er mer eller mindre uvitende om det. Erfaringene med slike saker har lært meg at det noen ganger virkelig nytter å kjempe mot den foretrukne forelderen – gjennom domstolen og på andre måter. Men erfaringene har også lært meg at det noen ganger er det motsate som skal til; nemlig at man faktisk kommer den annen part i møte. Hva som er mest strategisk riktig i det enkelte tilfelle, kan være vanskelig å fastslå. Det beror blant annet på hva som man har prøvd ut allerede, altså hva som ennå er uprøvd. Men også hva som er det egentlige grunnlaget for fiendtligheten. Noen ganger skyldes det mest av alt at den foretrukne forelderen aktivt og bevisst manipulerer barna – det er i de tilfellene det gir mening å snakke om psykopati. Og da hjelper det neppe å snu det annet kinn til. Men det som synes å være mer vanlig, er at fientligheten først og fremst skyldes mistillit og frykt som har gått ut av proporsjoner som et resultat av at partene har kommet inn i en ond sirkel. I de tilfellene vil det være større sjanse for å skape bevegelse i en fastlåst sistuasjon ved at den avviste foreldrene prøver å innta en forsonlig og imøtekommende posisjon overfor den andre forelderen.

Det var et slikt ressonement som lå til grunn for mitt svar til innsenderen.

Med beste hilsen Frode Thuen.

 

Les hele kommentaren vår her:

Du er ikke verdt noe. Jatt med psykopaten, sier professor Thuen

Frode Thuens spalte i A-magasinet: Moren får barna til å avvise faren

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om svaret til Frode Thuen?  Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for “Anonym”. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (11)

 1. Anonym

  Blir så frustrert når jeg leser en slik respons fra en som burde vite bedre .Man er maktesløs opp imot personer som har slike trekk eller rett og slett er psykopater .De får bare mere makt over deg for hver samtale du tvinger deg selv til å ta ,av hensyn til for eks barn .Jeg har komt frem til att å holde barna helt borte fra dette mennesket er det klart sunneste valget .Hun har manipulert med sine egne barn i over 40 år ,i dyp konflikt med egne foreldre samt søsken .Så hvorfor bruke mine egne barn som forsøkskaniner ,ønsker att de skal vokse opp å ha tro på seg selv å ikke bli skadet som sin egen Far ble av sin Mor .

 2. Terapeuters våte drøm er “dialog”…. Og ja når man har med rasjonelle og logiske mennesker å gjøre så er det det. Men når man har med manipulative mennesker som narsissister, borderline og psykopater å gjøre, så glem det. De finnes og der nytter det bare å flytte barna til den normale forelder og så sette klare grenser for den forstyrrede forelders tilgang til barna.

  Hadde far vært Brevik, så hadde ale forstått det, men når mor heter Hansen og har en “tåredryppende” historie for hvorfor hun har sabotert samvær i ørten år, ja da viser plutselig terapeuter ekstrem forståelse. Det må jo ha vært noe med far ikke sant? En “mor” beskytter bare barnet…

  Christoffer kunne vært i live om moren var fratatt omsorgen. Alvdalbarna hadde sluppet et helvete om de hadde blitt tatt på alvor. Barnet hadde fått truffet faren om moren var fratatt omsorgen.

  NÅR SKAL FAGFOLK HOLDES PERSONLIG ANSVARLIG??

  • Stella

   Har vært stor tilhenger av Frode Thuen i alle år . Ikke nå lenger .
   Den forståelsesbrist han nå blottlegger , er skummel , og enhver psykopat som leste hans råd , fikk en deilig seier igjen ….
   Frode Thuen er utdatert . Og har tydeligvis basert seg på grunn lavmåls kunnskap i hele sin karriere .
   Ekstremt skuffet over deg Frode . Nå er du kun en i den store grå kunnskapsløshets massen .
   Men trygg for media … Styrt av ???
   Håper Frode våkner og ber om unnskyldning til alle oss som har fått barn med psykopater .

 3. Maylill

  Grusom, vanvittig beskrivelse fra denne psykologen. Slik sitter de på kontorene sine rundt om i Norge og mistror ofrene. De legger ekstra byrder på ofrene. Og fraskriver seg selv ansvar. Når et fortvilet offer kommer til en psykolog og ber om hjelp, så er det vel ikke offerets feil. Hvordan kan en psykolog mene at man skal ha dialog med et menneske som er totalt OND? MISTROEN mot ofrene er tortur for dem. Noe av årsaken til at ingen ting blir gjort med psykopatene i dette landet, er psykologers og psykiateres sterke behov for å vise at de er “fagfolk”, og at ingen skal kalle noen psykopat uten at de selv har gjort det. Psykologer og psykiatere har gitt psykopatene mer rettigheter enn normale mennesker. De har bestemt at disse onde udyrene skal integreres sammen med oss, og gjøre hva de vil med oss. Psykiatrien har omtrent ubegrenset makt i dette landet. Og det er grusomt. Mange av dem er selv psykopater.

 4. Monica

  Vel, det er jo ikke lov til å snakke stygt om folk. Da er jo en den onde….En må jo skjønne at de ikke har det så enkelt…Å psykopaten tenker og kikker på sine skadede ofrer. Det er jo dem det er noe gale med. SE DA!

 5. Anonym

  Kjære Frode Thuen, jeg forstår at du ikke forstår fordi du også er bare et vanlig menneske uten selverfart kompetanse. Og kjære offer, jeg forstår at du er opprørt over svaret hans. Og kjære alle sammen la oss hjelpe han vi som forstår.

  Til offeret: Jeg anbefaler deg til å ta kontakt med Epitel hvor en erfaren psykolog med spisskompetanse over personlighetsforstyrrelser gir deg de etterlengtede svarene: “Jeg forstår deg. Kan du fortelle meg din historie?” Og hvor du får praktiske råd og kan delta i seminarer hvor du treffer andre ofre. Jeg lover deg at du vil bli sterk og vil kunne tenke klart. Og ta grep.

  Selv om jeg ikke er en psykolog så har jeg heldigvis bondevett. Det er ikke din skyld at hun er en drittsekk. Frode Thuen prøver å si til deg/ oss at det sjelden er bare den andres feil. Han har rett i at konflikten som har oppstått kan være begges feil, men det er ikke begges feil at den andre er en drittsekk.

  Jeg har jattet med min drittsekk i 20 år for ikke å miste barna. Hovedpoenget i min strategi har vært å ikke vise følelser når jeg har blitt opprørt. Det har vært hardt for jeg er et følsomt menneske. Man kan være sterk som et fjell selv om man er følsom for med følsomhet følger empati og evnen til tilgivelse. Det går faktisk an å elske et menneske som er syk også.

  Min strategi var å konsentrere meg om barna. Gi dem kjærlighet. Trygghet. Forutsigbarhet. Vi har nå forholdsvis friske og sunne barn som snart er voksne. Jeg ser at det ene barnet tar etter faren. Det er vondt å oppleve at han taler med farens tunge men han får alltid veiledning fra meg som jeg serverer han etter at han er godt ferdig med skyllebøttene sine. Og det ender som oftest i en varm klem.

  Jeg fikk selv et godt råd fra min mor når jeg fikk barn. Aldri forlat barna om du kan la være. Vær der til siste slutt. Men jeg forstår at andre kanskje ikke kan velge selv.

  Et siste råd til ofrene. Vær så snill og finn dere en ny partner. Ikke gi opp å treffe barna, men da får dere noe annet å tenke på. Og barna får småsøsken som de helt sikkert vil treffe.

  Klem fra en som har kjempet. Tapt noen slag, men beholdt barna.

 6. Jeg er farmor til en gutt som nå har blitt 20 år, han haren halvsøster som er 25 begge 2 har jeg hele tiden behandlet likt som om de begge skulle være mine biologiske barnebarn. Det som stod I fredagen A-magasin var som å lese om min sønn (han valgte selv bort livet I 99) da var hans sønn bare 4 og jenta 9, mora er som man kanskje forstår psykopat/narsissist/sosiopat hun har i alle år brukt barna som middel til å oppnå mål,etter min sønns bortgang har jeg virkelig fått kjenne på kropp og sinn hva det menneske er kapabel til å finne på. Hun klarte virkelig å kjøpe hodet mitt en stund,jeg jaktet med I håp om å få ha barna på besøk i ferier etc., men hun klarte alltid å stelle tallet eller annet bråk rett før sånn at det ikke ble noe av. Til slutt måtte jeg bare ta avstand fra hele familien bare for å få beholde vett og forstand, men det går ikke en eneste dag som ikke tankene mine er hos disse 2 “barna” ja jeg kaller de barn til tross for at begge nå har passert 20 år. De er fremdeles I klærne på sin psykopatiske, manipulerende, løgnaktige og dominerende mor hun har det igjen fra sin mor!! Så barnas mormor er også en”bitch” med store psykopatiske trekk, disse to sammen klarte å kjøre min sønn så til de grader i grøfta så mange ganger at han til slutt ikke orket mer, de truet, trakasserte og selvfølgelig brukte de/hun sønnen og “datteren” hans mot ham. Før han traff dette “spetakkelet” var han på god vei til å bli modell, lykkelig, mange venner og han og jeg hadde et fint mor/sønn forhold, etter at han traff henne gikk det ikke lang tid før han ikke fikk treffe kompisene sine eller sin mor, hun var vel redd for å bli gjennomskuet! Det tok meg ikke lang tid å gjøre det, men dessverre vi kan ikke velge partnere for våre barn, dessuten lurer de heller ikke av våre erfaringer! Dessverre sitter jeg her idag med et barn for lite og 2 barnebarn som er dypt savnet, men dessverre er det ikke stort å gjøre med det! Det siste jeg fikk fra den kanten var en telefon fra et politikammer hvor en lensmannsbetjent fortalte at mitt kjære barnebarn hadde anmeldt meg for å ha tilbakeholdt div. saker bl a smykker etter hans far, hans far etterlot seg absolutt ingenting, det hadde frk.psyko sørget for, det han satt igjen med var ei gjeld på ca. 100.000.- det ordnet jeg opp i uka etter han forlot oss. Mvh sørgende mamma/farmor

 7. Anonym

  Frode Thuens svar er helt bak mål, han har ingen innlevelsesevne, og kjenner ikke til psykopati. Det går ikke an å gå i dialog med en psykopat, han har hjernefeil, mangler empati, og de forandrer seg aldri. Har selv hatt et helvete i 26 år med eksmann og psykopat, det har gått grenseløst utover barna og meg. Han er politianmeldt og jeg kjører sak nå etter så mange års helvete, han må i fengsel.

  • Maylill

   Vi har vært plaget av en kvinnelig narsissist som vi anmeldte til politiet etter fæle og ærekrenkende meldinger og brev hun sendte til meg og min mann. Politiet ville bare ha oss i konfliktråd, og henla saken. Til advokat sa de at de ikke under noen omstendighet ville gå inn i en slik sak. Advokaten ble enig med dem etter å ha snakket med dem. Helt vanvittig og veldig vondt for oss. Systemet i Norge er veldig sykt. Å gå i konflikråd med en psykopat er livsfarlig. De har alltid overtaket, og gjør overgrep mot oss. Myndighetene hjelper dem når de har en slik holdning som de har. Det må bli slutt på disse overgrepene fra alle som har makt og myndighet.

 8. Den andre

  Dette er noe av grunnen til at det ikke lar seg gjøre å vinne fram mot psykoptati/narsissisme i Norge. Det skal ties ihjel, fordi det er uetisk å nevne det. Man tar heller tapet på sin kappe enn å (mot all sunn fornuft) å bedømme et slikt menneske feilaktig. Det er bedre at de som misbrukes tar byrden på sine skuldre. Hvor skal vi starte for å få dette belyst da, om ikke ved å kalle en spade for en spade? Min mann er også på evig straff for å ha fått barn med en psykopat/narsissist, og hun har ikke bare ødelagt hans liv – men også barnas. Ja faktisk hele hans familie, for ingen av dem er verdt å ha kontakt med. Jeg skulle så ønske at noen kunne stå opp og rope høyt at det FINS MANGE mødre som bedriver foreldrefiendlighet, og at de gjør det hovedsaklig pga penger, sjalusi, eietrang, hevnlyst og ja gud vet hva som foregår i det forkvaklede hodet deres. Det er straffbart å holde på sånn, men når ingen kan peke på dem og si at det er slik en psykopat/narsissist gjør – så hjelper det jo ikke om vi så hadde tusen lover mot det.

 9. Kristine

  Jeg har hatt en stadig voksende skepsis til Frode Thuens spalte de siste årene. Og etter at jeg begynte å lese om psykopater og narsissister for fem år siden, synes jeg at han til stadighet feiltolker det de som skriver til ham forteller om. Ekstrem gjerrighet, sjalusi, forfordeling av egne barn, etc. blir tolket som helt normalt og forståelig, mens jeg som leser blir helt opprørt. Og når Frode Thuen forklarer at det handler om at han tar forbehold om at det finnes en annen side av saken, oppfatter jeg det som at han plasserer inn en fiktiv person i den andre partens sted, en som er såret, redd, misforstått og opptatt av å oppnå likevekt og harmoni. Men kan han ikke heller ta et annet forbehold, noe i denne retning: “Jeg har nå kun fått din side av saken. Og dette høres virkelig ikke bra ut. Hvis det du beretter er riktig, hvilket jeg velger å tro at det er, bør du spørre deg selv om det er sunt for deg å fortsette i denne relasjonen. For å unngå at det kan ha oppstått en misforståelse av teksten din, har jeg bedt en av mine kollegaer kikke på den. Også han/hun tolket den på samme måte som meg.” Slik er det nemlig på min arbeidsplass. Vi spør hverandre hvis vi er i tvil. Dermed unngår vi mange uheldige misforståelser.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.