Psykopaten

Psykopaten er bevisst sin onde natur

Psykopaten er bevisst sin ondskap

Delroy Paulhus ved University of British Columbia i Kanada har tatt for seg et av de mørkeste temaene: ondskap. Finnes pur ondskap? Er psykopaten bevisst sin ondskap?

Paulhus forsker på mennesker som nyter sin egen ondskap. Han er kjent fra sine studier av narsissister, psykopater og machiavellister (personer med kynisk og manipulative holdninger) Til sammen utgjør de den mørke triaden. Han ville undersøke om de tre personlighetstypene hadde fellestrekk.

Studiene viste at de tre personlighetstrekkene var selvstendige men at de møttes på enkelte områder.

Her var noen av hans funn som personer med disse personlighetstrekkene svarte likt på:

 • Jeg liker å angripe de som er svakere enn meg
 • Det er klokt å ikke fortelle meg hemmeligheter

Deltagerne som i følge forskningen var narsissister lot gjennomgående som om de hadde større kunnskaper enn de faktisk gjorde og ble aggressive når Paulhus konfronterte de med dette. De lever i en verden hvor de forskjønner seg selv og tenker om seg selv at de er “bedre” enn i virkeligheten.

Arv og miljø

Hans forskning har vist at narsissisme og psykopati i hovedsak er arvelig bestemt, mens machiavellisme er mer bestemt av miljøet. Vi har tidligere skrevet om at psykopaten er seg fullt ut bevisst sine handlinger, også når det psykopaten gjør er direkte skadelige for de menneskene som blir utsatt for disse.

Psykopaten bryr seg simpelthen ikke. Siden psykopaten ikke evner å føle empati finnes det ingen medfølelse for hvordan offeret har det. Men det fritar ikke psykopaten for skyld.

Psykopaten er fullt bevisst sine handlinger og konsekvensene av disse.

Et rart funn var at disse personlighetstypene typisk var B-mennesker. De likte seg best sent på kvelden,. Andre kjente trekk er at de er større risikotagere enn andre, at de er dyktige manipulatorer og at de uten blygsel gjerne utnytter andre mennesker.

Ikke overraskende viste undersøkelsen at flere av deltakerne var enige i følgende påstand:

 • Jeg liker å skade andre for min egen nytelse.

For å se om påstanden fikk noen betydning i praksis lagde han en maskin som knuste insekter. En kaffekvern som faktisk ikke drepte insektene, uten at deltakerne visste dette. Kafekvernen ga fra seg en lyd som fikk deltakerne til å tro at insektene ble most. Flere av deltakerne ble så begeistret at de spurte om de kunne få mose flere insekter etter at testen var over.

Etter at hans funn ble publisert har politiet og forsvaret tatt kontakt for å få i stand et samarbeide med Delroy Paulhus. Det mistenkes at mange med disse personlighetstrekkene søker seg til jobber hvor dekan skade andre mennesker. Politiet og forsvaret vil bruke funnene til å sile ut personer med disse personlighetstrekkene.

LES OGSÅ:

Everyday Sadism: Throwing Light on the Dark Triad

Snillhet kurerer ikke psykopatens ondskap

10 kjøreregler du bør følge for å sikre at bruddet med psykopaten blir endelig

Du er dømt til å tape mot psykopaten – her er hvorfor du må komme deg vekk

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (4)

 1. Maylill

  Helt supert et politiet og forsvaret begynner å sile ut personer som liker å skade andre. Jeg har lenge ment at dette burde gjøres. Men da må det også gjøres med f.eks. lærere psykologer, psykiatere, leger, alt helsepersonell, sakbehandlere i det offentlige, politikere, barnevern, osv. Alle som jobber med mennesker. Det kan de også gjøre i finansverdenen gjennom økonomi. Inkassoselskaper, kreditorer,osv.

  • Stella

   Bra . Absolutt enig med deg , og det er alle velmenende mennesker ,.
   Det sies jo at først når vi innser omfanget av ondskapen , finner vi gode løsningen .
   Nå har Forsvaret langt større innsikt i psykopatens vesen enn noen annen ‘ etat ‘ , så de er verdt å henvende seg til for hjelp !

  • Kim Endri Dokmo

   Problemet blir da at vi diskriminerer og ekskluderer disse syke menneskene isteden for å prøve å få deres lidelse fikset.

 2. Har et menneske her i borettslaget som har kommet ganske langt ved å være såpass syk i hodet og tydligvis overbevisende nok til at politiet tror henne ….
  Akkurat betalt et forelegg på 5000,- for å “ha slått og sparket henne”…..
  Og tror nok det finnes psykopater i politiet og for en mer arrogant
  tjenestemann har jeg aldri vært borte i før !!!!
  Ingen respekt for den jobben de gjør .

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.