Psykopaten

Å være snill hjelper ikke mot psykopatens ondskap

Psykopaten blir ikke frisk

I altfor mange år levde hun i en villfarelse om at snillhet kunne kurere ondskap. Det var en dyr lærepenge for henne, skriver hun i denne historien. Ondskap og manglende empati kan ikke behandles.

En psykopat er den beste til å forføre deg, men han kan aldri bli følsom eller omtenksom. Hun forsøkte å forandre en psykopat. Det var han som forandret henne. Tilslutt stakk hun av fra all misnøyen, raseriet og det kontrollerende grepet.

LESERHISTORIE: Hva var det som utløste min erkjennelse om at nok var nok? Eller la oss starte i andre enden; Hvorfor aksepterte jeg dette psykiske maktovergrepet? Hvorfor gjorde jeg ikke noe når jeg så klart kunne analysere mitt eget liv og se all galskapen rundt meg? Var det fordi psykopaten av og til kunne love bot og bedring eller var det fordi han vant alle diskusjoner ved å utnytte min samvittighet. Hva med de gangene han ble tatt i utroskap?

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Hvorfor fortsatte jeg livet sammen med ham? Hvorfor fortalte jeg ikke min egen familie eller mine nærmeste venninner hvordan jeg egentlig hadde det? Hvordan er det mulig å ta et sånt grep om et annet menneskes liv?

Det skal sies. Jeg merket at noe skurret. Veldig tidlig. Helt fra starten av var hans mistenksomhet og kontrollerende grep merkbart, men jeg skjøv tankene bort. Jeg er snill og tilpasningsdyktig av natur og jeg endte med å bli en lydhør slave for hans innstendige ønsker. Julebord med kollegaer var ikke så viktig.

Klart jeg kunne la være å gå om det var vanskelig for ham. Vi ble enig om å holde gamle kjærester på avstand. Dette var en regel som skulle vise seg å gjelde kun meg. Han ble senere avslørt ved å praktisere det stikk motsatte. I all hemmelighet. I dag kan jeg ikke engang være sikker på om disse forholdene var helt avsluttet. Hvorfor lot jeg det skli? Hvorfor aksepterte jeg stadig større innskrenkelser, mer overvåkning og mer isolering?

Overgrepene begynner i det små

Godt på avstand kan jeg se alt tydeligere. Det begynner i det små. De som blir værende i slike dysfunksjonelle forhold er mennesker med altfor stor empati, som er snille og som aller helst vil at alle rundt seg skal ha det fint. Hver eneste gang han ville frata meg en rettighet eller innskrenke min frihet var det en omstendelig forklaring som ble lagt til grunn.

Tilslutt syntes jeg veldig synd på ham. Hans barndom var vanskelig, hans første ekteskap hadde havarert som følge av at han hadde blitt bedratt. Han var redd for at jeg skulle gjøre det samme. Derfor var det viktig at vi innordnet vårt samliv slik at dette ikke gjentok seg.

Jeg kom inn i forholdet med mange gode gutte-venner. Det ble raskt en kilde til mange heftige diskusjoner. Jeg følte meg helt utslitt når disse diskusjonene startet og jeg kapitulerte som regel bestandig. Jeg ville jo ikke at han skulle ha det vanskelig. Jeg ble sittende igjen med en følelse av at jeg var kilden til alle hans bekymringer.

De psykiske overgrepene begynte i det små. I dag er jeg fri, men skamfull over det grepet psykopaten fikk over mitt liv.
De psykiske overgrepene begynte i det små. I dag er jeg fri, men skamfull over det grepet psykopaten fikk over mitt liv.

Slik levde vi år etter år. Friheten ble stadig mer innskrenket. Tilslutt var jeg ute av jobb. Vi hadde to små barn. Ingen av dem gikk i barnehage. Akkurat slik psykopaten ønsket det. Barnehager var ikke bra for små barn. Han så med forakt på menneskene som jobbet der. Våre barn hadde ikke godt av å vokse opp i en barnehage. Selv var han nesten aldri hjemme. Barna og oppdragelsen var ikke viktig for ham. Det overlot han til meg så lenge vi var sammen. Han tilbragte tiden på jobb hvor han hadde et forhold til en av de yngre kvinnene.

En dag var det nok. Jeg forlot ham. Min forakt for ham hadde blitt sterkere enn min samvittighet. Alle hans løfter og lovnader om at alt skulle bli annerledes var ikke lenger troverdig. Jeg hadde levd med en notorisk løgner i mer enn ti år. Hvorfor skulle han endre seg nå?

Hva skal du være oppmerksom på?

Lever du i et forhold som etter hvert utvikler seg til å bli både manipulerende og kontrollerende, skal du ikke slå deg til ro med at dette endrer seg eller blir bedre. Maktovergrepet begynner i det små. Det blir alltid verre.

Du skal aldri tro at en psykopat kan endre seg.

Han vil være troende til å love at alt skal bli bedre, og for hver eneste gang han viser en snill og tilsynelatende forståelsesfull side av seg selv setter han deg mange skritt tilbake i din nødvendige løsrivelsesprosess. Fra hans side er ikke dette annet en ren manipulasjon. For hver gang du blir, mister han mer og mer respekten for deg.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Han lar ingen ofre slippe frivillig unna. Det strider mot hans natur at ofrene skal ta tilbake kontrollen over sitt eget liv. Han henter sin energi fra å kontrollere deg, mishandle deg psykisk og manipulere deg.

Forsvinner du, reagerer han med hevn.

Denne historien er fortalt av en kvinne. Kvinnelige psykopater kan følge samme mønster som de mannlige.

Når du er fanget i en dysfunksjonell relasjon er det bemerkelsesverdig hvor mange ofre som lever stilletiende med overgrepene uten å fortelle et eneste ord til venner og familie.

Det er fortsatt forbundet med skam å bli psykisk voldtatt av et annet menneske. Psykopaten er en manipulator av rang og et av hans viktigste våpen er å få deg til å tie om overgrepene. Du ender mest sannsynligvis opp med å legge skylden på deg selv. Om du betror deg til en annen part ender du senere opp med å be om unnskyldning og bagatellisere din egen oppførsel.

Det er også skambelagt å snakke om psykopati etter at man har brutt ut av et forhold. Ofrene har mange hensyn å ta. Er det barn inne i bildet velger man heller å opptre korrekt. Du er ikke en som rakker ned på andre.

Det skaper et stort mulighetsrom for en psykopat. Derfor er det mange historier aldri kommer frem i lyset. Psykopati er et stor samfunnsproblem. Hjelpeapparatet står mange ganger helt maktesløs.

For ofrene kan det være livreddende å bli trodd, ikke bare av hjelpeapparatet, men også av venner og familie.

Les også: Hvordan forlate psykopaten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for “Anonym”. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Takk for viktig artikkel. Jeg kjenner meg godt igjen. Som det står i artikkelen: “Det begynner i det små. De som blir værende i slike dysfunksjonelle forhold er mennesker med altfor stor empati, som er snille og som aller helst vil at alle rundt seg skal ha det fint.”

  Jeg er en sånn kar. Altfor stor empati. Snill. Vil at alle rundt meg skal ha det bra.

  Å leve sammen med en kvinne som “oppfyller psykopatkriteriene” var utrolig slitsomt. Jeg er uendelig glad for at jeg kom meg ut av galskapen før det gikk helt gale for meg…

 2. Oi. Dette var så godt å lese. Jeg kunne kjenne meg igjen i det som ble skrevet.. jeg sliter med en psykopat nå. Som jeg har klart å løsrive meg fra, forholdsvis tidlig.
  Og det er jeg så glad for at jeg har. Har fått 2 besøks forbud mot han.. det seneste varer til 2016. men han kontakter meg fortsatt. Med at ting skal bli bedre. At nå har han ordnet opp i livet sitt. Nå er han klar for meg. Men fortsatt nå. 8 mnd senere er han fortsatt i hodet mitt.Hver gang jeg har det dårlig med meg selv, er der akkurat som om jeg kan høre stemmen hans i hodet mitt.. du er ikke bra nok. Du kommer aldri til å finne noen som kan bli glad i deg. Osv.

  Så der var godt å lese dette. At det finnes andre der ute som har opplevd der samme.

 3. Stella

  Empati … En psykopat har veldig mye empati og følelser . Empatien bruker de til å bli kjent med sitt offer – så de senere vet hvordan gjøre mest mulig skade .
  Torturredskaper ville ikke blitt oppfunnet om det ikke var for empati –

 4. Monica

  Samfunnet er for lite informert om generell psykopati. Blir ofte forvekslet med dårlig selvtillit. Samtidig, så er det jo ingen som har det vanskeligere enn dem. Hvorfor??? Det er dem som er offerene. Ikke de som I realiteten er det.

  Ikke minst. Damene snakker ofte høyest. Det er menn som er psykopat er. I virkeligheten så er det absolutt like mange kvinner. Så kom igjen mannfolk. Må åpne dere mer!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.