Å leve med en psykopatRedaksjonen kommenterer

Psykopaten og “hjelpeapparatet”

Vi minner om at staten eller hjelpeapparatet ofte kommer til kort når det gjelder mellommenneskelige feider. Spesielt når en psykopat er med i bildet. Les vår kommentar til kvinnen som ble bedt om å skrive sitt eget selvmordsbrev.:

Dette er en særdeles sterk historie. Flere poenger er verd å ta med seg for dem som er i lignende situasjoner. For det første kjemper Jonny konstant for å tilegne seg definisjonsmakten i forholdet, særlig gjennom å diskredittere hennes troverdighet. Feks ved å psykologisere henne og fortelle henne at hun er slik fordi hun har de erfaringene hun har. Hun forstår ikke hva som er normalt fordi hun har de erfaringene hun har. I relasjoner der den ene bruker mye energi på å ha rett, blir man ofte gradvis tilvendt en rolle der egne synspunkter og behov ikke er så viktige.

Mye av dette skyldes at disse behovene i begynnelsen ikke er så viktige. Vi kan gjerne gi litt der kjæresten synes å ha ekstra store behov.

Hvis du er genuint glad i partneren din, så er du også forberedt på at han ser en og annen side ved deg som ikke er så positiv, og kanskje setter du pris på slike påpekninger. Det binder dere sammen. Problemet er at Jonny i dette tilfellet har en helt annen agenda, og fremmer egne behov med mye større intensitet enn Frida. Gradvis vinner han terreng, og til slutt er det ikke mer igjen av henne. Han avgrenser også hennes interaksjon mot omverden, slik at hun etter hvert ikke har annen tilbakemelding enn den hun får fra ham.

Historien blir mer og mer grotesk. Han ber henne om å skrive sitt eget selvmordsbrev. Når hun innimellom ser at hun bør forlate ham, så vender ham om, blir sjarmerende, bedende, ja til og med unnskyldende. Skamløsheten i de løftene psykopaten fremmer, er ofte så stor, at vi ikke kan tro at det ikke er noe i dem. Det kan da ikke være mulig å love og trygle så mye uten at han mener noe med det? Dermed får han henne på glid igjen. Helt til familien skjønner alvoret, og de handler slik man må. De nekter henne å treffe ham alene.

Psykopaten snur opp ned på virkeligheten
Hun vet ikke lenger hva som er virkelighet

Den dynamikken som er beskrevet her er dessverre vanligere enn man tror og mye skyldes den intersubjektivitet som oppstår når to mennesker inngår i en nær relasjon. De vanlige regler for samhandling forsvinner. Rettferdighet er ikke lenger tema. Man gir litt her, og tar litt der. De fleste par ønsker også å ha det slik. Dersom alt skal måles og veies, og der det ikke er noen toleranse for den andres feil og mangler er i bunn og grunn en relasjon basert på transaksjoner. Problemet oppstår når man treffer en som bare relaterer seg gjennom transaksjoner. Som veier og måler og stadig påpeker hvor mye han må tåle fra henne (eller motsatt). Den som befinner seg i slike relasjoner vil oppleve å havne i stadig dypere gjeld, psykopaten glemmer nemlig aldri hva han har gjort for deg.

Hovedutfordringen er å oppdage når ting går for langt. Man bærer med seg gode minner fra de første ukene og månedene og håper at denne tiden skal komme tilbake. Man bortforklarer og man forstår. Kanskje det til og med i noen tilfeller oppleves delvis romantisk å ofre seg for sin partner, i alle fall en stund.

Om du undrer på om partneren din har gode hensikter – kom deg vekk!

Når du begynner å lure på om partneren har gode hensikter, og dette har vi sagt før, så er det bare å komme seg bort så raskt som mulig. Det viktigste kriterium for et godt parforhold, er at man er snille med hverandre. Dette kan låte naivt, men høflighet og gjensidig respekt bør aldri undervurderes, og husk: hvis du ikke føler deg respektert, så blir du sannsynligvis ikke respektert.

Når du leser denne historien, så spør du deg kanskje også hvordan rettssystem og barnevern kan være så blinde. Det er mange som opplever det samme. I likhet med Frida, ser det ut som om det offentlige også gir etter for det press som Jonny legger på dem. Sakkyndig og barnevern ender med å tro på Jonny. Noe av grunnen er nok at det ikke er lett å vurdere troverdighet i slike saker. En annen viktig årsak er imidlertid at Jonny gjør saken om til en kamp, og dessverre er det nok ofte slik at den som kjemper hardest for å bli trodd også er den som blir trodd.

Dette minner oss om at når du havner i en slik situasjon, så er det ditt liv det handler om og det er du som er deg selv nærmest. Selv om vi blir oppdratt med det syn at staten representerer et sikkerhetsnett, så er nok mellommenneskelige feider et av de områder staten kommer til kort. Så husk: det er ditt forbanna liv!

Artikkelen om Jonny som ba Frida skrive sitt eget selvmordsbrev kan du lese her.

Hva synest du om denne artikkelen?  Klikk helt nederst på «Leave a reply”Da fremstår du med det navnet du oppgir, email synest ikke, men den må være korrekt for å bli publisert. Din kommentar blir da lagt ut med det navnet du oppgir.  (Vil du være anonym skriver du “anonym” som navn.)

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg med teksten. Vi legger den enten ut som leserhistorie, eller bearbeider den redaksjonelt og i noen tilfeller bruker den som hovedoppslag. Send da en mail til leserhistorie@gmail.com Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut. Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (3)

 1. Wenche Hoem

  Desverre er det manglende kunnskap i hjelpeapparatet. Det er vel neste tabu som bør settes fokus på. Tenk hvor mye penger, tid og folk som kunne ha blitt møtt i det de står i hvis kunnskapen hadde vært der… ? Men nå vet vi jo at slike personer søker makt og er å finne blandt de som sitter å styrer og trekker i trådene. Og de sitter godt.

 2. Anonym

  Prøver og skrive om mine opplevelser med en psykopat. Ondskap er bare fornavnet. Jeg får sjokk når jeg opplever hans sanne jeg. Sakene mine skulle han brenne på Tønsberg torg. Ungene mine måtte hjelpe meg. Når dem hadde gått sier han. Hadde det stått ei jernstang i stua hadde ikke ungene dine hatt tenner igjen. Jeg hadde ikke en sjansje mot han. Jeg ba om en bolle jeg ønska. Den tok han. Jeg prøver å si. Den er min . Da kaster han esken på meg og ser på meg med svarte øyne og roper. Denna kan du få midt i trynet. Han uttalte. Du fortjener ingen ting. Vi hadde masse turutstyr. Det tok han. Jeg fikk et telt som han kasta på meg nede i kjelleren. Jeg uttalte. Nå må jeg ha noe annet å kjøre med. Jeg kjørte en gammel bil etter min mor som var så tung på rattet. Da sier han. Du kan kjøpe deg en rulator med motor på. Masse savner jeg av mine private eiendeler. Jeg får det ikke. Jeg venta arven etter min mor når detta skjedde på 250 tusen. Da uttaler han. Du skal bare få se hvor mye det blir igjen av arven din når detta er over. Vi fikk 50 tusen av min mor til en bil . Noe han skulle betale tilbake. Det gjøre han aldri. Flere hundre tusen har jeg tapt pga hans trenering av oppgjøret. Jeg hadde 11 tusen i banken på lønnskontoen min. Det tok han halvparten av. Vi hadde ei lita campingvogn . Den bare tok han. Det jeg har skrevet er bare noe. Han har utnytta og brukt både meg og familien min på det groveste. Han undte meg ingen ting. Er det mulig og nå i ettertid å få gjort noe med detta. Setter pris på noen svar. Solveig

 3. Stella

  Ang hjelpeapparatet : det er viktig at vi krever , slik det er forslag om i inn og utland : straff for de som burde kunne dettte . Det er mer enn nok litteratur på feltet for fagfolk , og det er livreddende arbeid å hjelpe psykopat ofre .
  Finnes ikke noe bedre beroligende middel enn å møte et menneske i systemet som forstår . De finns også . Det er en ide til denne bloggen nå : samle inn navn på gode hjelpere , og lag en liste for hver komune , så kan vi ofre inn å finne de .
  Vil skremme dere litt : Ærlige onde mennesker tiltrekkes miljøer å utfolde sin ondskap , farligere er de onde som tar utdannelse innen hjelpeapparatet for å få tilgang på sårede sjeler …
  Husk : psykiatri og barnevern er yngleplass for psykopater . Og ondskap vil deg ikke vel , uansett hvor rett det høres ut det de sier .

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.