Psykopaten

Han ba henne skrive sitt eget selvmordsbrev

Psykopaten har kontroll

Frida møtte en ti år eldre mann som fullstendig snudde opp ned på hennes virkelighet. Sjeldent har en forvandling fra sjarmør til tyrann blitt beskrevet så godt som i Fridas møte med denne mannen. Her kan du lese hvordan en fullblods psykopat skritt for skritt tar kontroll over et annet menneske til hun helt mister seg selv og ikke lenger vet hva som er virkelighet.

Psykopaten har stålkontroll på sitt offer. Da han ber henne skrive sitt eget selvmordsbrev våkner hun og forstår at livet står på spill og klarer å komme seg vekk.  Les om terapeutens møte med Frida.

Jeg har en klient. La oss kalle henne Frida. Hun beskriver et liv i et kontrollerende jerngrep med sin ti år eldre ektemann. Han kan vi kalle Jonny.

Strengt regime

Frida forteller om et strengt økonomisk regime hvor verken hun eller barna fikk lov til å kjøpe tøy når det trengtes. Jonny hadde ingen sympati for at årstidene endres eller at barn vokser. Frida fikk ønske seg vintersko til jul, om hun trengte det. Julen etter fikk hun ønske seg en vinterjakke.

Når Frida hadde bursdag måtte hun gi pengene til sin Jonny- dette mente han var rettferdig betaling for å måtte holde ut med henne- og hennes sykdom.

Når hun hadde smerter fikk hun ikke penger til smertestillende, heller ikke etter operasjoner. Begynte hun å gråte ble Jonny rasende og fortalte hvor slitsomt og dyrt det var for ham at hun var syk. Han minnet henne om at hun var svært ung, og at hun derfor ikke visste hva som var normalt i et forhold.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Selv hadde han et forhold på ti år bak seg med kvinnen han hadde barn med. Han syntes dette var veldig slitsomt – at Frida ikke kunne skjønne hva som var normalt. Hun skulle ha vært mer som en mor til hans barn. Etter å ha hørt dette mange nok ganger godtok etter hvert Frida at hun hadde tatt feil i sine forventninger til et forhold.

Dårlig samvittighet

Hun begynte å få svært dårlig samvittighet- uansett hvor hardt hun forsøkte å gjøre Jonny glad, ble resultatet som regel det motsatte av det hun ønsket. Han ble sint på grunn av meningene hennes. Interessene hennes. Vennene hennes. Utseendet hennes. Kroppen hennes. Hennes evne som seksualpartner. Familien hennes.

Frida forteller om å føle det som en stressende tid hvor hun kontinuerlig prøvde å nå hans mål for å komme i mål. Hun konsentrerte seg mye for å forstå hvem Jonny ønsket at hun skulle være.

Hun skjønte raskt hva hun skulle si og ikke si for å få ham glad. Hva hun skulle gjøre og ikke gjøre. Likevel føltes det som om målstreken stadig ble flyttet noen meter lenger frem- når hun lyktes med et av kravene, ville han fortelle henne om noe annet ved henne som plaget ham.

Han vet best – prostituert på rommer et helt OK

Jonny forteller stadig at han vet best ettersom han er ti år eldre enn henne. Han har merket at Frida er samvittighetsfull og reflekterende, og dette bruker han for å målbinde henne. Hver gang de er uenige tar han frem dette kortet. Dette gjelder i alle sammenhenger.

Når hun prøver å sette grenser seksuelt, til når hun søker forståelse for sine følelser i hverdagen. Enden på visa er alltid at Frida ikke vet at ting er normalt og det er hennes feil at hun er så dramatisk.

Et eksempel på dette er når Jonny ringer hjem fra sin jobb i Singapore for å fortelle henne at han har hatt med seg en prostituert på hotellet. Frida beskriver denne episoden som ekstremt forvirrende.

Om dette ikke var normalt, ville han ikke da skjule det? Da han hadde kommet hjem hadde hun sagt at det såret henne at han hadde sex med en annen. Hun hadde blitt møtt med sint reprimande om at hun var så dramatisk fordi hun var så ung. Dette var han lei av. Det var klart at han som hadde sjansen til det måtte få lov til å prøve hvordan det var med en prostituert.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Spesielt siden denne prostituerte både hadde både bryster og penis. Det var egoistisk av Frida å prøve å ta denne muligheten i fra ham. En ordentlig samboer ville gledet seg på hans vegne.

Reaksjonen hans forårsaket komplett forvirring hos Frida. Dette var ulikt det hun vokste opp med- seksuelt misbruk og fysisk vold. Hun visste ikke lenger hva som var normalt.  Kanskje det var dette som var motsetningen av det miljøet hun vokste opp i? Det var nok det- ellers ville ikke Jonny vært så sint og frustrert på henne hele tiden. 

Psykopaten snur opp ned på virkeligheten
Hun vet ikke lenger hva som er virkelighet

Hun vet ikke lenger hva som er normalt

Slik beskriver Frida at hverdagene fortsetter. Når hun prøver å ytre meninger og perspektiver målbinder han henne med at han har mest livserfaring, og selv har hun vokst opp i noe som er unormalt- hun har ikke normale forventninger til et forhold. Frida tror at Jonny kan bli glad bare han får nok kjærlighet. Han har tross alt hatt en vond barndom. Det kan gjøre de fleste harde på utsiden. Hun var en slik person som tror at det er noe godt i alle. Hun forteller at det falt henne ikke inn at Jonny ønsket å skade henne og ta kontrollen over livet hennes.

Etter nok raseri- og sinneutbrudd fra Jonny, begynner Frida ubevisst  å dele hans syn på hva som er normalt. Gradvis og umerkelig. Blant annet blir de to enige om at hun ikke fortjener smertelindring for sykdommen sin. De fysiske smertene vanskelig å holde ut.

Likevel er skyldfølelsen over at hennes personlighet er så irriterende for Jonny, enda verre. Den konstante skuffelsen han møtte henne med i hverdagen – skuffelsen over at hun aldri kunne være god nok eller gjøre noe skikkelig. Når Jonny merket dette, skiftet i Fridas personlighet begynner han å fortelle henne at volden hun opplevde i barndommen kommer av nettopp dette – at hun ikke er god nok. Hun er et forferdelig menneske, men han skal prøve å holde ut med henne. Han trigger barndomsskammen hennes og det han sier treffer et sjelesår hos Frida.

Definisjonsmakten

Jonny har nå fått definisjonsmakten i forholdet. Han er nå den som beskriver sannheten om virkeligheten. Frida er den som må prøve å endre seg selv, sine ønsker, sine behov og grenser for å gjøre virkeligheten god nok for ham. Fra denne dagen fikk hun ofte høre at hun ble seksuelt misbrukt som barn fordi stefaren ”kjente en hore når han så en”.

Den fysiske volden hun ble utsatt for, skyldtes at hun var en pest og en plage. Det krevdes stor viljestyrke å ikke slå henne.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Frida husker tydelig den første tvilen Jonny plantet i henne. Hun var blind for det da, i sin streben etter å bli likt- men, hun ser det veldig klart i ettertid. De hadde nettopp hatt sex da Jonny ruller over på sin side av sengen. Dette var en av de første gangene de hadde sex. Du vet min eks? Hun har aldri født, hun.

Hun tok keisersnitt. Så du kan tenke deg hvor trang hun er. Det var en kort bemerkning som hadde hele sitt budskap i det som forble usagt. I ettertid forstår Frida nå at denne ammunisjonen traff blinken midt i hjertet.

Ville gjerne være hummer en

Ung og uerfaren som hun er, som ser opp til denne eldre og verdensvante mannen. Fra denne dagen forteller Frida om å strekke seg veldig langt for å overgå mannens eks. Frida ønsket veldig gjerne å bli nummer èn i mannens hjerte. Jonny gjorde imidlertid oppgaven vanskelig.

Han fortalte henne ofte om de vakre brystene hans eks hadde, og om hvor pen hun var. Jo mer Frida utslettet seg selv for å innfri Jonnys ønsker, dess mer ville han fortelle om den perfekte eksen sin. Når Frida forteller meg dette rødmer hun litt og rister oppgitt på hodet. Hun føler seg latterlig.

I dag er hun voksen og ser hvor surrealistisk disse scenarioene utspilte seg- men som en uerfaren pike på tjuetre var denne manipuleringen fullstendig usynlig for henne. Hun trodde at en ti år eldre mann ville representere tryggheten hun manglet i barndommen.

Ærlig og godtroende som hun var, fortalte hun mannen alt fra barndommen – noe han senere kom til å bruke i sin agenda for å oppnå full kontroll over denne kvinnen. 

Psykopaten har stålkontroll
Forandring fra sjarmør til tyrann skjer umerkelig

Forandringen fra sjarmør til tyrann

Ingen friske mennesker er helt sikre på at de er perfekte. Det ligger i vår natur å være selvransakende og ha en indre dialog hvor vi reflekterer over hvordan vi fungerer i samhandling med menneskene rundt oss. Er vi selvkritiske og ansvarlige er det lett at vi selv påtar oss skylden for andres misnøye- spesielt om misnøyen kommer fra noen vi er glad i.

Slik kan vi umerkelig og gradvis begynne å føle oss ansvarlige for andre menneskers følelser og reaksjoner om vår personlighet kontinuerlig blir møtt med kritikk og misnøye. Dette hendte Frida.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Hun begynte ubevisst å føle seg ansvarlig for mannens følelser og behov. På veien til dette punktet ble selvfølelsen erstattet med skyldfølelse samt er en redsel for å bli forlatt om hun ikke er god nok. Kvinnen beskriver også at forvandlingen fra sjarmør til tyrann gikk så sakte og umerkelig at det nærmest var usynlig for henne, til tross for at det hendte rett foran øynene hennes. I ettertid forteller hun at hun ser at mannen tok i bruk offerrollen aktivt, og utnyttet hennes sykdom og samvittighetsfølelse. Av natur er hun svært ressurssterk og ønsker å hjelpe alle i sin nærhet.

 Etter hvert som årene skrider frem ønsket i midlertid Jonny å ikke bare ha kontroll over Fridas helse og økonomi, han ønsker også å ha kontroll over hvor hun fysisk befinner seg til en hver tid.

Regnskap over legebesøk

I begynnelsen holder han regnskap ved hennes legebesøk. Når hun kommer hjem viser han henne hvor mye tid hun skylder ham tilbake. Hun havner i dypere og dypere tidsgjeld. Han forteller henne hvor slitsomt det er å ta vare på barna når hun til stadighet måtte på legebesøk. Hun brukte opp tiden på disse turene, og fikk dermed ikke noe tid til overs for å besøke familie eller venner. Jonny ville være sint og vrang lenge etterpå hun hadde vært ute av huset.

Når hun handlet ville hun prøve å være så rask som mulig for å ikke få ham sint. Når hun hadde vært ute av huset ville han gå ut i leiligheten over garasjen deres og overnatte der i et par dager for å gjøre opp regnskapet. Hun ble inne i huset med barna så han kunne få fri fra dem. Frida blir gradvis mer og mer isolert  fra sin familie og vennekrets. Innimellom opplever Frida også å bli godtatt av mannen, og hun får det hun tror er kjærlighet.

Hun lever for disse stundene og det vekker til live håpet om at en slik relasjon kan bli det som er normalt mellom dem- om hun bare klarer å oppføre seg riktig nok.

Frida møter også mer og mer sjeldent opp til fysioterapi og annen medisinsk behandling. Konsekvensene ble rett og slett for store for henne og barna. Når hun måtte operere måtte hun være hos sin mor med deres barn, fordi Jonny ikke kunne være brydd med henne. Frida ventet den største operasjonen hittil, og hun var svært bekymret for hvem som skulle ta seg av deres nyfødte baby. Hun fikk overtalt Jonny til å ta pappaperm, noe han motvillig gikk med på.

Da han hadde pappaperm skrev han barnet inn i barnehagen, slik at han selv kunne ha fri. Han fortalte Frida at han var så utslitt på grunn av henne, og at det var hennes feil at han ikke hadde overskudd til babyen. Hun var rett og slett en forferdelig mor og kone. Jonny hadde nok rent, tenkte Frida – det var jo tross alt noe med henne hele tiden. Det var ikke rart at Jonny trengte tid til å hvile.

Det vi ser på dette tidspunktet er at Frida strekker seg i håpet om at det skal bli godhet og ro i relasjonen med henne og Jonny. Hun har blitt svært fokusert på hva som kan få Jonny fornøyd. Hun mister umerkelig kontakt med sine egne følelser, tanker, identitet, behov og ønsker. Hun har også mistet sitt verdisyn. Sakte, men sikkert, glemmer hun normer om hva som er akseptabelt. Jonny har isolert henne for å sikre seg at ingen kan minne henne på hva som er normalt. Fremdeles uten å bruke fysisk makt. Det vi ser at Jonny har gjort, er faktisk å bruke Fridas egen godhet og samvittighet i mot henne.

Hans raseriutbrudd skyldes selvsagt henne

Frida begynner å bli svært nedbrutt av livssituasjonen på denne tiden. Det som kan være godtatt den ene dagen, kan være opphavet til voldsomme raseriutbrudd den neste. Hun er nervøs og stresset, og merker også dette hos barna. Det skal ikke mere til en å sortere søppelet, eller at noen sko er plassert feil i gangen. Den ene dagen skal søppel sorteres. Den andre dagen skal den brennes på utsiden.

Hvilken dag som er hvilken vet aldri Frida før Jonny får raseriutbrudd. Når hun konfronterer Jonny med dette og prøvde å få validert sine følelser forteller han henne som vanlig at hun har unormale reaksjoner på noe som er helt normalt i et forhold.

Dette vet han som er eldre enn henne og har forhold bak seg. Han forklarer at hennes feilreaksjon mest sannsynlig kom av traumene fra hennes barndom. Videre forteller han henne at det er veldig slitsomt for ham at det er så mye styr og dramatikk med henne hele tiden. Han forteller henne at hun er psykisk ustabil og svært strevsom å ha med å gjøre. Hun er rett og slett ødelagt fra sin barndom.

Hun er et dårlig menneske

Samtidig fortsetter han å fortelle at hun må forstå at hun har blitt utsatt for denne volden fordi hun er et dårlig menneske. Foreldre skal elske sine barn, men hennes klarte ikke engang å elske henne. Mannen forklarer henne tålmodig hvilken utfordring hun er som menneske, og at hun må forstå hvor vanskelig det er å ikke slå henne. Han pleide å slå knyttnevene i veggen ved siden av ansiktet hennes eller å knuse noe i nærheten.

Frida husker at det føltes som godhet fra mannens side – det at han ikke slo henne. Hun var takknemlig for det, samtidig som hun følte skyldfølelse over at hun var så en så vanskelig person. Ikke bare hennes familie skjønte dette fra barndommen, mannen hun hadde giftet seg med hadde også funnet ut hvor fæl hun var. Frida begynner å lure på om det vil være til det beste for alle om hun tar sitt eget liv. Vi kan se at Jonny har lykkes i å retraumatisere Frida ved å vekke til live en skamfølelse over å ikke ha være god nok i barndommen.

Den sprudlende og lekne personligheten har ved dette tidspunktet sluknet, og blitt erstattet med en som var nervøs og skvetten. En som er overbevist at hun må dø, som en siste uselviske gjerning.

Dette uten at mannen hadde så mye som lagt en hånd på henne i løpet av hele forholdet. Systematisk devaluering og nedbrytning  er alt som trengs for å oppnå kontroll over noen.

Jeg mistet fullstendig min egen stemme

Han ber henne skrive sitt eget selvmordsbrev

Etter hvert fikk ikke Frida lov til å forlate huset. I løpet av noen år bestemte Jonny om Frida kunne gå med sminke eller ikke. Om hun fikk lov å gå ut eller ikke. Hva slags klær hun kunne ha på seg. Hvordan hun skulle oppføre seg blant andre. Han bestemte når de skulle ha sex, hva slags sex de skulle ha- og hvem de skulle ha sex med. Vi ser at Jonny nå har tatt kontroll på alle områdene i livet hennes.

Frida forteller at når hun prøvde å sette grenser for seg selv, ville Jonny bli svært sint og oppsatt på å straffe henne. Prøvde hun å si at de måtte skilles fortalte han at han skulle ta barna i fra henne og knuse henne. Når dette var gjort skulle han drepe henne. Barna ville ofte være vitne til disse utbruddene.

Frida forteller også om episoder der Jonny gir henne penn og papir og ber henne skrive selvmordsbrev fordi om hun virkelig er et uselvisk menneske vil hun ta sitt eget liv. Hun var nå så hjernevasket at hun fant denne virkelighetsbeskrivelsen helt rimelig. Dårlig samvittighet, skam og fysiske smerter drev pennen da hun begynte å skrive.

Etter en stund ville han fortelle henne at hun kunne få en ny sjanse til å bevise at hun var et godt menneske. Han overbeviste Frida om å  begynne i terapi for å prøve å bli en normal og verdifull kone. Han tok henne også med til legen og snakket om å få henne lagt inn. Legen mente ikke dette var nødvendig, men hun fikk antidepressiva.

Veronica Kristoffersen

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen personlige bok som oppfølging til suksessboken "Jeg er fremdeles her". Boken står støtt på egne ben og tar deg gjennom en reise fra hun våknet opp etter sitt selvmordsforsøk. Hun kommenterer sin reise og deler sine opplevelser med små dikt. Hun er den første som sto frem i en bok under fullt navn og fortalte ALT om livet med en psykopat. Pris kr. 249,- pluss frakt (kr.50,-) Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Da Frida etter noen år endelig klarte å reise var hun helt nedbrutt. Hun forteller at hun inntil da hadde forsøkt å reise flere ganger, men at hun hadde reist tilbake til Jonny hver eneste gang. Han kunne være svært sjarmerende, gråtende og angrende når det trengtes. Hun er fremdeles litt forbauset over at det tok henne så mange år å se at det aldri var noe handling som stemte overens med Jonnys lovnader – snarere tvert i mot. Det var ikke før Frida begynte å lukke ørene og bare bruke øynene, at hun så Jonnys faktiske verdier og hans ekte personlighet. Ingen av hans flotte ord og lovnader stemte overens med hvordan han faktisk oppførte seg. For hver gang hun reiste ble lovnadene større og mer rosenrøde, til tross for at hverdagen mer brutal for hver gang hun kom tilbake. Hennes mor holdt henne fysisk igjen, da hun ønsket å dra tilbake til ham den siste gangen:

“Han har ikke gjort noe for deg de siste årene, men nå tror du plutselig han skal gi deg månen? Du har gjort alt for ham, men han blir aldri fornøyd – det er som å pisse i havet!”

Frida forteller å ha følt seg så truffet av morens to enkle bilder at hun begynte å gråte. Moren hadde satt ord på en følelse Frida hadde båret med seg hele ekteskapet, men likevel ikke klart å sette ord på. Hun hadde vært for opptatt av Jonnys følelser og behov til å kunne bli bevisst på sine egne.

Flukten

Frida forteller at hun nå ved bruddet var suicidal, selvskadende og at hennes selvbilde var utslettet. Barna var aggressive, sengevætende og led av mareritt. Hennes særkullsbarn var redd for at Jonny skulle komme å drepe Frida mens hun sov, og slet følgelig med angst for å hennes mamma skulle dø.

De flyktet til krisesenter hvor de bodde i to måneder. I disse to månedene gikk Jonny igjennom en forbløffende rekke kostymeskift; han elsket henne høyere enn alt i verden og ville ta sitt eget liv om hun ikke kom tilbake. Han brukte humor og sjarm. Anger og tårer. Frida forteller takknemlig om en familie som aldri lot henne være alene med Jonny når han kom for å få henne tilbake. Han snakket henne rundt, etterpå snakket familien henne til fornuft. Etter noen uker når hun ikke kom tilbake til tross hans anstrengelser ble han rasende og hevngjerrig.

Masken falt.

Han fortalte henne at han skulle knuse henne og han skulle drepe henne. Men, først skulle han ta barna. Han hadde selvmordsbrevene hennes og dagbøkene.

Hun forteller om en svertekampanje i stor stil hvor alle som ønsket kunne komme å lese hva kvinnen hadde skrevet når hun var på sitt mest sårbare. Deres felles krets ble vendt i mot henne av Jonnys sensasjonelle historier om hvor ustabil hun var.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Han brukte barnevern og rettssystem til å forfølge henne i flere år, og systemet lot seg villig manipulere.

Rettssaken var nok et overgrep

Hun  beskriver en rettssak som opplevdes som et nytt overgrep verre enn hun noen gang har opplevd. Sakkyndige syntes å ta henne seriøst helt til han hadde snakket med Jonny. Da skiftet sakkyndige mening, og hun ble møtt med uttalelser som at han så hva hun prøvde seg på. Han ønsket heller ikke å snakke med hennes familie. Sakkyndige mente at hvis situasjonen var så ille, så ville barnehagen ha sett det på sønnen.

Han mente også at selv om far var en voldelig partner kunne han fullt ut være en god nok far. I rettssaken anbefalte sakkyndige dermed at dommeren så bort fra alle vitnene til Frida, også traumeterapeuter og krisesenter. Sakkyndiges konklusjon var at Jonny ikke hadde visst hvilken skadet fugl han hadde fått inn i redet sitt. Han avsluttet med å anbefale Frida grundig terapi for å få orden på livet sitt- hun hadde helt tydelig blitt fullstendig ødelagt av barndommen.

Jonny fikk omsorg for deres felles barn, og Frida fikk samvær annenhver helg. Hun ble også pålagt å betale Jonny ti tusen kroner for å kompensere for hans saksomkostninger.

Systemsvikt – retten begår overgrep mot barna

I Norge florerer slike historier.  Ofrene er menn så vel som kvinner- og ikke minst barn. Denne systematiske psykiske mishandlingen og reaktivering av barndomstraumer er en svært effektiv manipulasjonsteknikk som har store konsekvenser for offeret. Likevel omtales begreper som psykisk vold og manipulering i diffuse termer. I barneverns-  og barnefordelingssaker blir denne typen overgrep ofte bagatellisert.

Man kan undres hvorfor systemet ikke tar denne typen vold på alvor når forskningen på området er utvetydig; psykisk vold er svært nedbrytende. I verste fall er den dødelig. Mange ofre har fortalt om følelsen av å bli drevet til selvmord. Det verserer en holdning blant fagfolk om at man kan være en god forelder til tross for sadistiske trekk, manglende empati og manglende impulskontroll. Her snakker vi om en person som aktivt bruker hersketeknikker og kontrollerende atferd ovenfor andre mennesker. En som bruker nedgradering og manipulering for å oppnå full kontroll over en annen.

Barna må ta konsekvensene

En som er immun mot andres lidelse. Ville vi tenkt at en slik person var god nok omsorgsperson om det var en steforelder vi snakket om? Slik rettsapparatet fungerer, har den voksnes rett til å se sitt barn, høyeste prioritet. Denne praksisen overkjører barnas rett på omsorg, forutsigbarhet og trygghet.

Vi ser at de voksne ikke trenger ta konsekvenser av sine handlinger- det blir barna som må ta konsekvensene.

Dette har vi også sett i saker hvor det er snakk om grov fysisk mishandling, seksuell vold og økonomisk vold. Hva er grunnen til at fagfolk mener at en person med så dårlig kontroll på sitt indre følelsesliv er ansvarlig til å ta hånd om et lite barn og utviklingen av deres følelsesliv? Kan en slik omsorgsperson romme uforutsigbare og voldsomme følelser som vi vet at barn kan ha- på en trygg og imøtekommende måte?

Jeg kan ikke annet enn å si at det er en forskningsstridig logikk og påfølgende praksis som avgjør norsk rettssikkerhet i dag. En praksis som i flertall styres av mennesker med manglende evner til å skjelne mellom offer og overgriper. Det er dermed langt i fra en menneskerett å bli møtt med rettferdighet i rettsvesenet- det er snarere et spørsmål om å være på rett sted til rett tid. Fagfolkenes varierende kompetanse har derfor svært helseskadelige konsekvenser for barn og voksne slik barnevern og rettsvesenet drives i dag.

Har man bevis på grov, fysisk vold er det likevel en sjanse for at en overgripers manipulering blir gjennomskuet i rettsarenaen. Det er større annerkjennelse i å være nedbrutt med synlige skader på kroppen. Det er lett å glemme de psykiske ettervirkningene. Det er ikke de fysiske følgene av vold som bringer et menneske ut av balanse – ubalansen dannes av følelsene og tankene som kommer i etterkant av denne brutale handlingen.

Fysisk maktbruk går veien om kroppen- før de påvirker et menneskers følelse av frihet, trygghet og egenverd. Psykisk vold og manipulering derimot, er en direkte nedbrytning av offerets selvfølelse. Ingen omveier. Resultatet er det samme ved alle typer systematisk vold- mennesket strippes for trygghet og menneskeverd. Det er derfor svært bemerkeslsesverdig at det ikke råder nulltoleranse for systematisk vold i norske rettssaler.

Å gradere volden setter en presedens om at visse typer vold tolereres. Er volden grov nok til at en sakkyndig ikke kan forestille seg at den faktisk har funnet sted- da slipper man unna med det. Er ikke volden grov nok, er sjansene store nok for at rettssystemet mener dette er noe som kan tåles.

Det sies at for mye og for lite skjemmer alt ting bort – skal dette også gjelde vold og norsk rettssikkerhet?

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (8)

 1. En historie som går rett inn . Veldig godt beskrevet om hvordan manipulasjon virker. De som tror de er immune for dette har ikke møtt en ekte manipulator. Jeg har selv en historie bak meg og vet hvordan møte med rettsvesen, politi og helsevesen kan bli. Jeg har heldigvis også møtt mennesker som har vært villige til å se hva som har foregått.

  Nå to år etter at jeg klarte å gå , er jeg tilbake i jobb . Ikke fullt som før, men i hvert fall i kontakt med livet. Hva det “koster” å møte en psykopat er ubeskrivelig. Ber alle som leser disse sidene og å spre kunnskap ut i lokalsamfunnet. Jeg tier i hvert fall ikke!!

 2. Veldig bra skrevet. Også om de såkalte “sakkyndige” som velvillig løper psykopatens ærend. Jeg skjemmes over vårt såkalte rettsvesen, barnevernet og disse som bedømmer sant og usant, rett og galt. Norge er et horribelt land å møte psykopaten i. Det er sagt flere ganger, og må sies igjen:

  ”Det tragiske er ikke onde menneskers handlinger, men gode menneskers taushet.” – Martin Luther King –

  The world is a dangerous place to live; not because of the people who are evil, but because of the people who don’t do anything about it.
  Albert Einstein

 3. Anonym

  Kjenner det kun alt for godt. Jeg var selv på vej ud af vinduet ( højgravid) etter at han hadde truet med å forlate mig. Jeg var sinnsyk, sa han.
  Han gjorde ingen attitude til å stoppe mig.
  Tre år senere skrev jeg et digt, da han sagde, at jeg måtte selv finde ud af, hva som gjorde mig glad. Det blev starten på mit nye indre syn. Det blev min egen “Eye-opener”.
  Digtet handlede om pengegriskhet kontra sjælelige menneskelige værdier; længselen etter riktige kærlige mennesker.. Jeg skrev direkte om GIFTEN ….utroligt; tænker jeg nu 12 år senere.
  Nu er jeg løs av ham på papiret og lykkelig for, at han forlot mig. På vej videre sammen med mig selv , hvor jeg følges med mig selv, som min bedste ven. Nu klarer jeg å LYTTE og VÆRE der for mine børn og alle mine dejlige venner.

 4. Maylill

  Vi har en slik kvinnelig nabo her. Hun liker å pine og plage dem som hun har fått imot. Vi er bekymret for hva hun gjør mot sin samboer nå.
  Jeg hadde en tante som kan ha drevet min onkel til selvmord. Han hengte seg i 1963. Da han var død, fikk vi høre av hans foreldre at han hadde svulst på hjernen, og at han hadde store smerter. Min onkel var en veldig snill og god mann.
  Mange år senere, da jeg nevnte for min forhenværende tante at han hadde svulst på hjernen, så ble hun rasende på meg og snakket veldig nedsettende og foraktelig om ham, og at han hadde psykiske problemer. Han hadde ikke noen svulst på hjernen.
  Et par år før han døde, fortalte min bror om da han skulle besøke dem. Han banket på, og åpnet døra. Da fikk han se at hun sparket min onkel.
  Den dagen min onkel døde, var jeg en av de siste som snakket med ham. Vi hadde vært og hentet post sammen. Han var stille, og sa ikke mye. Noen minutter senere var han død.
  Jeg mener at når hun lenge etter at han var død, kunne være rasende på ham og oss, og snakke så nedsettende om ham, så gjorde hun det også mot ham da han levde. Og da var han alene med henne i noen år. Jeg tror hun drev ham til selvmord. Hun har hatt tre menn. Alle er døde.
  Psykopater driver på slik. Du får ikke noe virkelig godt fra dem. De er bunnløst onde. Det er slike mennesker rettsvesenet og systemet beskytter. Og da er systemet ondt og sykt.

 5. Anonym

  Kjenner meg igjen i det meste i denne historien fordi jeg har levd med en slik psykopat i en årrekke. Jeg har fått samme behandling av barnevernet og i retten. Dessuten har jeg vært nødt til å overvære grov psykisk mishandling av barna mine i ettertid til tross for at de rette instanser kom inn i bildet og det er et overgrep i seg selv det også. Det hjelper ikke med kampanjen vold i nære relasjoner fordi det er så mye som skal til i form av bevis i retten og da holder det ikke å reklamere for at det er så lite som skal til for å varsle. Jeg vil aldri råde noen i samme situasjon som meg å ta de rette skrittene og gå ut av et slikt forhold så lenge det er barn inne i bildet, fordi barna blir da enda grovere psykisk mishandlet av psykopaten. Slik er det dessverre i Norge i dag at man ikke får hjelp. Myndighetene tar det ikke på alvor. Tenk hvor mange som har endt opp uføre og eller har begått selvmord pga slikt. Det er helt skremmende og ikke minst et stort samfunnsproblem.

 6. Øyvind Hagen

  Først, jeg vil si at jeg observerer at den første kommentar ble lagt inn februar 14, 2015.Jeg er sjokkert.
  Jeg, Satan, ville ikke ha våget gjort noe slikt; det er jo straffbart. Den som gjør slikt burde visst bedre og forlate sin partner. Jeg sier til dere at sånne menn og kvinner som gjør slikt mot sin partner åker rett til cellene i Hades, punktum! De har ingenting de skulle ha sagt mot meg, Skaperen, for jeg ser alt. Det ser ut at jeg torturerer de døde i helvete men i virkeligheten er det de selv som ønsker å bli pint av Satan (Joh 3:16-21); men jeg observerer og følger ikke med på hva de døde gjør i Hades. Jeg har hatt en visjon at mange mennesker i cellene forsvant og en demon piner enkelte som er igjen.
  Heldigvis får jeg veldig god hjelp til mine psykiske problemer; ja, jeg har store mentale og psykiske problemer. Det er grunner til at jeg er nøye med hvilken kvinne jeg velger å dele livet med som er en del av min livsvalgene jeg foretar meg.
  En menneske må aldri si spott og hån til meg at jeg gjør selvmord, spiller ingen rolle om det er in- eller direkte; i samme måte må en foreldre aldri si til sin barn at h*n angrer å lage barn; i samme måte sier jeg aldri at jeg angrer at jeg er i live. Hilsen Satan.

 7. Anonym

  Jeg lurer på hva som skal til for å få rett hjelp når man har med en grovt voldelig fullblods psykopat å gjøre? Man blir jo nærmest drevet i graven.

 8. Anonym

  Jeg tror ikke engang psykologer forstår hvor store skader en fullblods psykopat kan forårsake. Det er det kun de som har levd med de som kan. De har den evnen til å faktisk hjernevaske folk uten at andre merker det engang. Hjernen blir til slutt blokkert og slutter å ta til seg informasjon til og med. Man merker det ikke selv engang før man kommer seg ut av det og ha vært ute av det en stund og med litt hjelp fra samfunnsborgere som har begynt å reagere på at slike ofre i Norge ikke får hjelp og har begynt å ta saker i egne hender. De utfører grov psykisk tortur på deg fordi det er det de mener du har levd i. Dessuten lærer de deg i å tenke og leve på nytt igjen. Hvordan de utfører det kommer jeg aldri til å fortelle fordi ingen ville trodd meg, men jeg vet at flere vil bli utsatt for det samme. Det er den eneste måten å komme seg på fordi det ikke hjelper med vanlig psykolog hjelp osv.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.