Redaksjonen kommenterer

Falske beskyldninger om overgrep

Barnevern og domstoler blir manipulert av både mødre og fedre, sier psykolog og advokat Grethe Nordhelle i et intervju med Nettavisen. Hun er er enig med advokat Solveig Brorson Olsen som hevder at beskyldninger om seksuelle overgrep er det nye våpenet i barnefordelingssaker.

Solveig Brorson Olsen forsvarer en far som ikke har sett datteren sin på to år, fordi mor har beskyldt ham for å ha forgrepet seg på datteren. Far hevder han er uskyldig, men to år etter beskyldningene etterforsker politiet fortsatt saken. Barnevernet bidrar også til at far ikke får se datteren.

En av de fremste fagpersonene på dette området, psykolog og advokat Grethe Nordhelle holder kurs og foredrag for dommere, barnevern og BUP om manipulering i forbindelse med barnefordelingssaker.

Klarer ikke å avsløre den som manipulerer

I intervjuet med Nettavisen forteller hun at falske beskyldninger og forsøk på manipulering av offentlige institusjoner, er vanlig i barnefordelingssaker med høyt konfliktnivå. Nordhelle poengterer at dette skjer både blant mødre og fedre. Hun sier videre at domstolen og barnevernet ofte ikke klarer å avsløre den som manipulerer. Når påstander om vold, overgrep, omsorgssvikt og seksuelle overgrep kommer fram, så vil én av partene være den manipulerende part som forsøker å påvirke omgivelsene for å bli trodd. Ofte får denne personen med seg skole, barnevern og andre institusjoner.

Ofte kommer disse beskyldningene midt oppe i bitter skilsmisse-konflikt eller en pågående barnefordelingssak.

En av foreldrene lyver

En av foreldrene gjør barnet til offer for grov omsorgssvikt. Nordhelle understreker at seksuelle lovbrytere i utgangspunktet er manipulerende og gjør alt for å skjule overgrepene. Det andre sporet er som oftest mødre som ønsker å bli kvitt mannen.Foreningen 2 Foreldre (F2F) har mange medlemmer med nettopp den erfaringen – manipulerende kvinner som har psyket fedrene ut av bildet, sier Nordhelle til Nettavisen.

Systemsvikt

Nordhelle mener at hverken domstolen eller barnevernet er godt nok skodd til å finne den manipulerende part. Advokat Solveig Brorson Olsen mener vi ser en systemsvikt ettersom domstolene ikke klarer å fange opp bevis for to ulike spor. De sakkyndige sakkyndige konkluderer ofte for tidlig, og det legges for mye vekt på deres rapporter. Barnevernet reagerer ofte for raskt og for voldsomt i disse sakene. De klarer ikke å ha et åpent syn gjennom en lengre prosess, sier Nordhelle.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Konsekvensen blir gjerne at barna mister mer eller mindre kontakt med den ene parten, og at den manipulerende parten får omsorgen. Gjennom årene har jeg blitt kjent med en god del saker over hele landet der manipulerende personer har vunnet omsorgen i domstolen. Dette er foreldre som bare tenker på seg selv, og som ikke er godt egnet som omsorgspersoner. Det får med andre ord alvorlige konsekvenser for barnet.

En av våre lesere har tidligere delt sine erfaringer om denne problemstillingen. Han opplevde å bli politianmeldt av sin eks-kone midt oppe i en vanskelig skilsmisse og pågående barnefordeling.

“Jeg gikk i terapi da anmeldelsen kom, og på grunn av den bitre konflikten var jeg advart om at dette kunne komme. Det skulle være hennes siste trumf-kort. Det endelige grepet som skulle gi henne full omsorg for barna. Det var likevel et sjokk når anmeldelsen kom. Jeg fikk besøksforbud, samværet opphørte, jeg måtte gjennom mange teatralske meglingsmøter, samvær under oppsyn før det hele endte med full frifinnelse i retten. Da hadde hele prosessen tatt mer enn to år. Jeg og min familie levde i et personlig helvete som vanskelig kan beskrives. Når dommen kom satte hun i verk nye tiltak for å ta barna vekk fra meg. Jeg er overbevist om at mor er dysfunksjonell. Jeg opplevde retten som en god instans, jeg opplevde et barnevern som så hva den egentlige konflikten dreide seg om, men jeg må gi stryk til den sakkyndige i barnefordelingssaken som ble et mikrofonstativ for mor manipulerende strategi. Det var en skremmende opplevelse at psykologen var minst egnet til å se saken fra begge sider, sier mannen som i dag har et godt og nært forhold til sine barn.”

I en oppfølging til saken i Nettavisen avviser barneadvokat Thea W. Totland at mange foreldre bruker uriktige påstander om overgrep i barnefordelingssaker. Hun mener at barn sjelden lyver om overgrep. Det er et større problem i Norge, at foreldre og barn som varsler om vold ikke blir trodd, enn at noen «drar overgrepskortet» i barnefordelingssaker, sier advokat Thea Totland til Nettavisen.

Hun er barneadvokat og leder for stiftelsen Barnas rettigheter.

Særdomstol

Nordhelle mener at vi burde ha en særdomstol med spesialkompetanse på området, der også barnevernsakene blir inkludert. Nordhelle mener at dette er de viktigste sakene vi har. Et barn som blir boende med feil forelder er et barn for mye, sier hun.

Det er et tragisk faktum at barn som utsettes for denne typen hendelser har én forelder som ikke er tilregnelig. Barnet lever enten med en overgriper eller en manipulator som forelder.

 

LES OGSÅ:

Beskyldninger om overgrep er det nye våpenet

Barn lyver ikke om overgrep

Hjelp til selvhjelp – 10 skritt du kan ta for å komme videre

Å bryte kontakten er livsviktig

10 gode råd – hvordan bryte med psykopaten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne komentaren? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (4)

 1. Den andre

  Det er dette som gjør det så umulig for mange av oss som gjennomlever dette marerittet. Og da er kan hende ikke seksuelle overgrep nevnt. Enda. Det frykter man jo skal komme den dagen man stiller den andre forelderen til ansvar via sakkyndige eller domstolen, barnevern eller BUP. Man tenker jo ofte at jeg får leve med at barnet diagnostiseres på BUP for en lidelse hun eller han ikke har, enn å begynne storkrigen mot psykopaten. Da får barna virkelig unngjelde. Jeg håper og tror at neste generasjons mødre og fedre får det enklere når det kommer til barnefordeling og feilaktige anklager, kunnskapen om dette enorme problemet er nødt til å øke.

 2. Anonym bestemor

  Jeg har ikke skrevet eget innlegg, men refererer til nedenstående som nesten er en tro kopi av det som jeg og min familie har opplevet, men min sønn har ikke oppnådd kontakt med sin datter som nå er i konfirmasjonsalder. Det er stor sannsynlighet for at datteren fortsatt lever i den tro at faren er slem. Jeg er veldig glad for at det gjøres noe med dette nå; det nye våpenet.

  “– Jeg gikk i terapi da anmeldelsen kom, og på grunn av den bitre konflikten var jeg advart om at dette kunne komme. Det skulle være hennes siste trumf-kort. Det endelige grepet som skulle gi henne full omsorg for barna. Det var likevel et sjokk når anmeldelsen kom. Jeg fikk besøksforbud, samværet opphørte, jeg måtte gjennom mange teatralske meglingsmøter, samvær under oppsyn før det hele endte med full frifinnelse i retten. Da hadde hele prosessen tatt mer enn to år. Jeg og min familie levde i et personlig helvete som vanskelig kan beskrives. Når dommen kom satte hun i verk nye tiltak for å ta barna vekk fra meg. Jeg er overbevist om at mor er dysfunksjonell. Jeg opplevde retten som en god instans, jeg opplevde et barnevern som så hva den egentlige konflikten dreide seg om, men jeg må gi stryk til den sakkyndige i barnefordelingssaken som ble et mikrofonstativ for mor manipulerende strategi. Det var en skremmende opplevelse at psykologen var minst egnet til å se saken fra begge sider, sier mannen som i dag har et godt og nært forhold til sine barn.
  Nordhelle mener at vi burde ha en særdomstol med spesialkompetanse på området, der også barnevernsakene blir inkludert. Nordhelle mener at dette er de viktigste sakene vi har. Et barn som blir boende med feil forelder er et barn for mye, sier hun. Det er et tragisk faktum at barn som utsettes for denne typen hendelser har én forelder som ikke er tilregnelig. Barnet lever enten med en overgriper eller en manipulator som forelder”.

  Jeg er av den mening at de mødrene som gjør slik som det står i ovennevnte, er barnemishandlere og burde straffes. I vårt tilfelle har min sønn gitt opp. Det er altfor krevende og dyrt. For barnets skyld, synes han at hun skal få ro, men håper på at hun en gang i fremtiden forstår ting selv, for hun vet sikkert innerst inne hva som er sant.

  Hilsen anonym bestemor

 3. Anonym

  Det der er veldig kjent for meg. det hele startet en februar dag for 2 år siden da ex kona mi kontaktet skolen om adferdsendring på dattera mi, hun var litt stille og ikke lekte som før. og barnevernet ble koplet inn, ex kona mente da at det var min skyld og barnevernet satt besøks forbud på meg og at jeg måtte flytte hjemme fra til jeg skulle bli bedre igjen, jeg måtte ta sykemelding og begynne med sinnemestrings kurs hos psykologen, etter første time hos psykologen ryddet hun vekk sinnemestrings kurs papirene, problemet var ikke sinne mitt, men jeg fortsatte å gå til psykologen for det hjalp meg midt i krisen, etter 3 uker lot barnevernet meg flytte hjem igjen og se mitt datter igjen, det var en veldig tung tid da jeg viste at jeg ikke hadde gjort noe galt, sommeren kom og alt virket bra mellom meg og ex kona, for jeg var enda sykemeldt og var hjemme hele tia, sånn gikk jeg i åtte mnd, jeg var ikke vant til å være hjemme hele dagen og lengtet til å jobbe igjen og jeg begynte på arbeid igjen november 2013 og selv da virket alt ok mellom ex kona og meg helt til 14 desember knappe 1 mnd etter da hun ringte meg og ba meg komme til familievern kontoret og under skrive separasjons papirene og det var selfølgelig noe jeg skrev under på for jeg hadde ordnet slike 3 år tidligere men gjorde ikke noe med det da det virket som det ordnet seg, da vi begge hadde skrevet under alle papirene og laget barnefordelings papirene og vi ble enige om å starte med at jeg får ha dattera mi annen hvert helg og en gang i uka til jeg hadde funnet eget bosted, da skulle vi ha 50/50, jeg hadde også hadde annen fast bosted men avtalen ble ikke holdt og jeg hadde bare dattera mi den første helga og etter det ser jeg henne 2 ganger i mnd selv om hun bare bor 15 min fra meg, og selv om vi var separert betalte jeg hele lånet på huset og bilen hun kjørte og jeg kjøpte en gammel bil på auksjon til vrakpant pris. jeg sa at hun måtte bidra til lånet og betale bilen selv eller at vi måtte selge huset, det var da det store startet, hun anmeldte meg for familie vold , kone mishandling og overgrep på barna, men likevel kjørte hun selv dattera mi til meg, selv om saken var under etterforsking. jeg møtte opp til avhøring og ga min forklaring og da fikk jeg også forklart alle de gangene hun hadde vært utro og hvordan jeg selv var blitt slått og mishandlet av ex kona flere ganger og hvor flink hun var til å manipulere folk, men heldigvis ble saken henlagt, men ryktene ligger enda i lufta for hun hadde fortalt alle vennene sine og slekta at hun hadde anmeldt meg for vold og overgrep, så hun prøvde å knuse meg med falske anklagelser. og til hensyn til min datter anmeldte jeg ikke min ex for ære krenkelsen noe politiet mente ville være rett men jeg vurderer enda å gjøre d men er redd for da for jeg ikke få treffe dattera mi mer, vi er idag skilt og ingen kontakt og fremdeles får jeg ikke se min datter mer en 2 ganger i mnd. og nå får jeg krav fra nav om å betale 4520,- pr mnd for at jeg ikke har dattera mi hos meg og jeg har vært med kontrakten flere turer på nav til ingen nytte. så det at skriftlig avtale er null verd for nav. de tror henne versjon. selv om hun selv nekter meg mitt eget kjøtt og blod. så vi menn som er uheldige å havner i hende hos en psykopat blir en lett offer for dems sinne og manipulasjon og blir kontrolert til det minste detalj. min anbefaling snu og vendt ryggen til psykopater. for jeg snakker om erfaring enklere sagt 13 års erfaring.

 4. Monica

  Blir båndet brutt, så kan det være vanskelig å “reparere”. Barnet blir fort skremt mot å ha noe kontakt med den andre parten. Det barnet ønsker mest av alt, er at parten med omsorgen skal være snill.

  Under pubertet, konfirmasjon osv. er det nok veldig vanskelig å bryte inn. Skulle tro at en er mer åpen for det da. Men det er gjerne stikk motsatt. En vil gjerne “løsrive” seg og bli mer selvstendig.

  Det må vel ofte skje noe litt spesielt. At barnet opplever og bli sett og hørt. Føler trygghet. Våger og åpne seg. Får hjelp til å ta kontakt med den andre parten. En kan ha blitt godt voksen da.

  Klart det er bra om det til slutt skjer. Men jeg mener at terapi kan være støttende gjennom slike prosesser. En skal gjerne ut av ett inngrodd spor.

  En kan også oppleve at omsorgspersonen som en kanskje har brutt kontakten med, blander seg inn. Ikke tåler at en kjenner seg igjen. Har samme evner og interesser osv. De kan være besatt på at det er dem en er lik. Lettelsen kan være stor over å få bekreftet at det ikke stemmer.

  Det er nok få som bryr seg her til lands. Mener at barn overlever det meste. Springer vekk når de får bekreftet at det gjerne ikke stemmer. Det er ikke lov til å kikke bak. Fortelle sannheten. Hvorfor? Flau over å ikke ha hjulpet til? Skam? Tabu? Er det så vanskelig å innse? Bekrefte og si unnskyld?

  Da slipper en mye av den usynlige konflikten. Irritasjonen over å aldri føle at en blir sett og hørt = USYNLIG. Psykopaten oppnår målet sitt!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.