Brudd med en psykopat

Verdens verste sjarmør

Verdens verste sjarmør
Der sitter hun, godt voksen, med barn og «dyrehage» i huset. Hun er ressurssterk, har god jobb og i ferd med å legge «siste del av etappen bak seg».
LESERHISTORIE: Jeg har nemlig gradvis blitt snurret nesten fast i «nettet». «Nettet» og spillet tok lang tid for meg å skjønne. Grepet begynte i det små og førte til at jeg gradvis mistet deler av meg selv, min personlighet og mine meninger.
Livsglede og optimisme ble byttet ut med smerte, håpløshet, sinne og følelse av å mislykkes.

1 av 20 blir utsatt for vold

Lenge følte jeg meg alene om erfaringene. Men det er mange som har det som meg i dagens samfunn.
Nesten en av fire kvinner og annenhver mann oppgir at de i voksen alder har vært utsatt for ulike typer vold etter de ble 18 år.
Ca. 1 av 20 barn og unge vokser opp under forhold preget av vold.
Sagt med andre ord, det er ganske mange menn, kvinner, barn, ungdom, kollegaer, venner, naboer og familiemedlemmer som opplever ulike typer av vold. Hvorfor er det da så vanskelig for mange inklusive meg selv å sette ord på dette ?

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
Jeg ønsker så sterkt med dette innlegget å skape debatt på feltet, bidra til at de neste ofrene skal bli møtt på en bedre og mer forståelsesfull måte enn jeg gjorde.
Så kjære leser, la oss sammen undre oss litt over manipulasjon og løgn. Undre oss over hva det kan gjøre med et menneske og hvordan samfunnet håndterer det.
For å gjøre det mer forståelig, vil jeg bruke deler av min opplevelse.

Verdens største sjarmør

La oss starte med begynnelsen. Jeg klarte den bragden å gifte meg med «verdens største sjarmør». Han var snill, forståelsesfull, sympatisk, blid og virkelig god å prate. Drømmetypen med stor D!
Vi hadde det naturligvis fantastisk de første årene, ble foreldre og hadde kanskje «verdens beste» samtaler.
I begynnelsen trodde jeg at denne mannen og jeg virkelig forstod hverandre.
I ettertid har jeg skjønt at han kun «jattet med» for å få de riktige brikkene til å starte spillet for sakte men sikkert å bryte meg ned. «Alt» var alltid min feil og det var jeg som var vanskelig.

En dårlig dag

Lenge trodde og tenkte jeg; «han mener det nok ikke slik. Han har nok bare en dårlig dag, i morgen er det nok bedre».
Imens jobbet han i det «skjulte» for gradvis å øke grepet ved å spille på skyldfølelse og samvittighet. Fysisk vold var aldri tilstede, han var for smart til det.
Kompetansen og utholdenhet han besitter på området er fremragende. Eetter endel innsats klarte han å bryte ned deler av meg. Bryte meg ned for å få kontroll, over meg, livet mitt, hvem vi kunne omgås og hvem av familiemedlemmene som «var innenfor».

Skyldfølelsen slo rot

Etterhvert sank jeg lenger og lenger «ned i driten». Skyldfølelsen og samvittigheten han plantet begynte å slå rot og bore seg fast.
Mine overbevisninger sjanglet, grensene for hva som var greit flyttet på seg og jeg kjente meg selv mindre og mindre igjen.

Endringen skjedde gradvis.

Han visste alltid best og elsket å få skryt for sine talenter. Han kunne mer enn forskeren, psykologen, kongen, presidenten og hele bøtteballetten til sammen.
Kanskje kan det omtales som monopol på vettet ? På alle arbeidsplasser traff han på såkalte «idioter». Mennesker som var inkompetente, kunnskapsløse og vanskelige slik at han fikk utfordringer.
Heldigvis begynte glansbildet å slå sprekker. De første sprekkene ble riktignok vasket ut gjennom «blind kjærlighet», men etterhvert begynte jeg å våkne og gjennomskue løgnene.
GUNN BERIT LANDA SOLDAL Luftslottet

GUNN BERIT LANDA SOLDAL

BESTILL BOKEN I DAG

Les Gunn Berits bok Luftslottet som handler om hvordan det kan være å leve i et dysfunksjonelt forhold, se tegnene og ta noen grep. Diktnovellen viser også at det finnes håp for framtiden. Kanskje en tankevekker for noen i en lignende situasjon, og en hjelp til å snakke sant om livet. Dikt om lengt og svik, nederlag og knuste drømmer, men også om Guds kjærlighet og oppreising. Pris kr. 249,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
Sprekkene ble bare tydeligere og større. Jeg måtte ut av dette forholdet som sakte men sikkert var i ferd med å ødelegge meg. Heldigvis har jeg bein i nasen.
Som mor smerter det så uendelig mye å se på hva dette gjør med våre barn.
De er ufrivillige offer for maktspill, løgn og manipulasjon. Jeg kan kun støtte og gi de masse med kjærlighet og gode verdier.

Barna spør

Det kjæreste jeg har, ungene våre trenger og vil trenge en god, trygg og kjærlig foreldre når de finner ut av ting. For det vil de etterhvert som de de blir eldre. De har allerede startet å stille spørmålstegn ved ting.
Jeg velger å være ærlig når de spør. Men selve veien må de gå selv. Jeg kan støtte, snakke og gi de masse kjærlighet. Hjelpe de å bearbeide tanker og observasjoner. Men jeg kan ikke ta ansvar for andre personers handlinger.
I årevis har jeg prøvd å samtale for å finne løsninger, men det nytter ikke. Det resulterer bare i bøttevis med vridinger på sannheten og løgn før det selvfølgelig er min skyld. Så jeg holder kommunikasjonen på et minimum for å skåne meg selv.

Fortalte ingen hva som skjedde

For meg var og er det rett og slett flaut å fortelle om det som skjedde. Lenge lot jeg være. Hvem tror på det strategisk, manipulerende og dobbeltspillene «trollet» i eventyret?
Hvem tror at et menneske systematisk og bevisst ønsker å ødelegge et annet menneske ?
At jeg fra «hjelpeapparatet» har fått høre bortforklaringer og blir servert skepsis da jeg kommer med min historie hjelper lite.
Det koster faktisk å prate og åpne seg opp. Jeg ønsker slik at menneske som er offer for ulike typer vold skal bli møtt av lyttende mennesker som bryr seg. «Hjelpere» som lytter, tørr å kjenne på stillheten og la den som sliter styre samtalen.

Familievernkontoret

På familievernkontoret har vi snakket med psykologspesialister og familieveiledere. Ære være de for den jobben de gjør. Men kjære dere, også her ble de ansatte blendet av denne sjarmerende typen.
Jeg skjønner det, jeg falt jo selv pladask. I en eneste samtale så en ansatt «tegningen».
Resten har gått mer eller mindre på limpinnen.

I retten?

I rettsvesenet er det endel historier om hvordan den sjarmerende tyrannen får overbevist «alle» om at «offeret» er gal.
Selv har jeg ikke testet dette ut. Feigt? Ja kanskje? Eller kanskje er det smart av hensyn til ungene som må vitne? Smart av hensyn til frykten for hva som skjer dersom han vinner?
Sjarmøren har jo tross alt ofte det syke talentet til å fremstå større enn «Gud den allmektige» og overbevise alle om at han har rett.

Opplæring må til

Jeg ønsker slik at «hjelpeapparatet» i får mer kunnskap om ulike personlighetstyper. At det settes i gang opplæringstiltak slik at det blir del av utdanningen til relevante yrkesgrupper.
På denne måten kan «hjelpeapparatet» blir flinkere til å fange opp signaler og gi «rett og rettferdig hjelp og bistand».
Så sitter jeg her da. Jeg skal iallfall ikke la meg knekke for familien, ungene og meg selv.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
Faktisk er jeg stolt over meg selv. Jeg har brukt lang tid på å skjønne og komme meg over kneiken. Men nå står jeg på sluttstreken.

Hva har jeg lært?

I tøffe perioder er det viktigste å gjøre ting som gir glede i livet, tenke positivt, bruke tid på å jobbe seg gjennom det vanskelige og bruke tonnevis av galgenhumor.
Galgenhumor gjør nemlig at det strategiske trollet mister grepet og sin glans. Tilgivelse blir også viktig for å bli ferdig med ting å komme seg videre i livet uten nag. Ingen menneske fortjener å bære nag, nag smerter.
Erfaringene mine har ført til «bagasje». Men jeg velger hvordan jeg håndtere og benytte bagasjen.
Bagasjen inneholder mye nyttig livsvisdom. Livsvisdom er godt å ha så lenge den kan brukes på en konstruktiv måte.
Kanskje kommer det noe godt utav mine erfaringer og at jeg tørr å skrive om de? Kanskje kan dette innlegget føre til at noe debatt reises? Kan jeg bidra til at noen flere tørr å være medmenneske? Medføre at noen flere mennesker våger å stille spørsmål for deretter å lytte?

Kjærlighet er sterkere enn manipulasjon og løgn

Jeg er overbevist om at verdiene ærlighet og kjærlighet på sikt er sterkere enn manipulasjon og løgn.
Jeg velger å tro at «tiden arbeider for oss». Så får vi håpe at samfunnet etterhvert har fått på plass bedre verktøy og mer kunnskap for å håndtere slike personlighetstyper på en bedre måte.
For en ting er sikkert «eventyrene» vil fortsette å lamme og ramme enkeltindivider, menn, kvinner, barn, ungdom, familier, venner, kolleger og naboer!

LES OGSÅ:

Hvem er det som blir offer for psykopaten?

En psykopat lyver om absolutt alt

Hjelpetilbudet for psykopat-ofre er åpenbart ikke godt nok

Personer som har levd med psykopater, fortviler om lite hjelp til å komme ut av de destruktive forholdene. KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad tok i NRK til orde for et bedret hjelpetilbud.

Slik kommer du deg unna psykopaten

Doktoronline går gjennom et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares “Psychopathy Checklist”.

Ut av psykopatens klør

Jeg vil råde alle som havner i min situasjon til aldri å bortforklare, unnskylde og holde ut med en som mishandler familien sin. Hun og barna hennes har betalt en høy pris for hennes tro, håp og kjærlighet gjennom 18 år.

Slik forlater du en psykopat

– Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

  1. Solveig

    Så bra skrevet. Hvor er hjelpen. Hvordan er det mulig å la disse krapylene bare fortsetter med løgner og bedrag. Hvor er politiet. Rerrsapperatet. Vi blir ikke trodd. Vi kjemper kampen alene. Sitter igjen ribba til skinnet og følelsesmessig ødelagt. Jeg bare spør.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.