Redaksjonen kommenterer

Derfor får du ingen til å forstå at det er en psykopat

Hvorfor forstår ingen rundt deg at de har å gjøre med en psykopat? Etter et traumatisk brudd med en psykopat erfarer mange av våre lesere at venner og sågar nær familie snur seg rundt og tar parti med psykopaten.

At du kunne forlate ham/henne – som er så hyggelig! At du kunne forlate en god mor eller far for felles barn?

Du er fullstendig utladet, sliten og desillusjonert og må i tillegg ta opp kampen med alle løgnene som blir fortalt de du forventet skulle støtte deg.

En maske som ikke er sann

I artikkelen “Hjelp, hvordan får jeg andre til å forstå at det er en psykopat?” skrev vi: Tenk deg om: Det var en grunn til at du i sin tid falt for dette sjarmerende vesenet. Den personen som lurte deg trill rundt og viste deg en maske som viste se ikke å være sann.

Det er den samme masken psykopaten tar av og på ovenfor de han/hun synest det er verdt å sjarmere. Og svært så overbevisende.

Som den gang du falt for vedkommende opplever mennesker rundt deg det samme. De har bare ikke levd med psykopaten.

Vi slutter aldri å bli overrasket

Her blir vi minnet om et viktig poeng. Psykopatens offer slutter aldri la seg sjokkere og fortvile over hvor blinde andre er for psykopatens infame fremferd. Ser de virkelig bare den glatte og falske overflaten som han eller hun setter fram for offentligheten?

Svaret er ofte ja.

Og grunnen er enkel; vi mennesker kan bare ta stilling til det vi ser, noe som ofte innebærer at den som fremstår som hyggelig og utadvendt, blir oppfattet som hyggelig og utadvendt. Den som ser sur ut blir betraktet som sur.

Dette er nært beslektet med et fenomen som kalles den fundamentale attribusjonsfeil, vi har en tendens til å generalisere en persons oppførsel og væremåte i en bestemt situasjon til å være representativt for personen.

Den som smiler er en glad person, og den som klager er en sutrete person. Skal du fortelle noen om en annen persons negative egenskaper, så er det derfor lett for at de ignorerer innholdet i det du sier, og i stedet oppfatter deg som en negativ person.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Vi har nemlig en tendens til å bruke følelsene og ikke hodet når vi vurderer hverandre, og den som er blid og hyggelig, vekker gode følelser i oss. Vi kan si at det vi “ser hos” den andre, er den følelsen som vekkes i oss selv.

Dette fenomenet gjør seg ikke bare gjeldende i private relasjoner, men også i retten (pene mennesker får mildere straffer), i næringslivet (dominant utseende øker sjansen for å få lederjobber) og i utdanningssystemet (dannet fremferd gir mer ”kred”).

Skaff deg bevis

Derfor kan det lureste være å ikke forvente at andre skal se det du ser, med mindre du har klare bevis. Mange blir sjokkerte når de møter i retten og opplever at han eller hun blir trodd.

Grunnen er ofte at psykopaten kjemper hardere. Den som kjemper hardest, blir gjerne regnet som den som har mest rett, nettopp fordi dommeren bare ser det som skjer i retten, og ikke det du har sett.

Dermed bør du, som vi leser i artikkelen, planlegge fluktruten i stedet for å forsøke å overbevise andre. Når du får direkte spørsmål, så fortell om egne opplevelser. I stedet for å prøve å overbevise, kan det være bedre å si at ”vi kom ikke overens”, ”jeg liker ham ikke”, jeg opplevde henne som truende” etc. Da legger du ikke press på tilhøreren.

Hvis du får spørsmål om hvorfor, så kan du komme med et eksempel ”hun nekter meg å snakke med andre kvinner” eller ”han er ekstremt sjalu”. Da lar du tilhøreren tenke sitt. Prøver du aktivt å overbevise, er det lett for at du vekker motvilje hos den du snakker med.

 

LES OGSÅ:

Hvem er det som blir offer for psykopaten?

Hjelp, hvordan får jeg andre til å forstå at det er en psykopat?

Hvorfor psykopaten ikke forstår seg selv

10 gode råd – hvordan bryte med psykopaten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (2)

  1. Anonym

    Jeg har en psykopat inngift i familien som har splittet og ødelagt familien. Dette har jeg forsonet meg med og har berget min egen familie. Det jeg sliter med å forstå er hvordan mine brødre ( så nær som en) har blitt manipulert til å tro at vedkommende besitter sannheten. I tillegg har hun blitt ikketema, når man prøver å komme med kritiske bemerkninger trekker de seg unna. Dette er kommentert og da har man fått til svar ” ser dere ikke at mennesket lider”. På denne måten unngår vedkommende å bli konfrontert med sine løgner og jeg er avskåret fra å forsvare meg. Dessuten har jeg mistanke om at hun triangulerer, det vi si at det er to sett med påstander en ovenfor meg og en ovenfor de andre. På det viset vil hun kunne klare å påvise at jeg er en løgner. Jeg har imidlertid ikke prøvd å diskutere henne på den såkalte ” bygda”.
    Men at hun ikke kan kritiseres eller hennes påstander som stiller meg i et så dårlig lys at man ikke kan ha kontakt med meg, ikke han diskuteres er meg ubegripelig. Hvordan formulerer man seg for å få til dette?

  2. Annonym

    Ja eg kjenne meg igjen i det eg har lese har eg har ei søster så er psykopat ho har trakasert og dikta opp rykte og sprett på facebook og omgivelsen rundt seg.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.