Narsissisten

Når narsissisten tar hevn

Narsissister og psykopater

Vi leser mye om psykopater og narsissister i parforhold. Om vanskelige brudd og problemer med ekser og barn som er igjen hos en som kanskje ikke burde ha omsorg for barn. Men narsissisten og psykopaten er overalt og ødelegger folk på sin vei, også andre familiemedlemmer og de som trodde de var venner.

Når din venn eller venninne viser seg å være en narsissist av verste sort kan du oppleve et helvete og en kamp som ikke alle forstår eller kan avsløre. 

Du er en kilde til oppmerksomhet

En narsissist ser på deg som en kilde for å få dekket opp sine behov for oppmerksomhet og ingenting annet. Om du har latt deg lure av en narsissist til å tro at du er hennes venn eller venninne vil du sannsynligvis utmattet til slutt gi opp og snu ryggen til. Om du synest “venninnen” har vært vanskelig å forholde seg til mens dere var venner kan du være trygg på at det først er etter bruddet at det virkelige helvete begynner.

En narsissist forstår ikke egentlig hva det vil si å være en venn eller venninne. Hun omgir seg med en rekke bekjente som hun omtaler som venner. De kommer og går i hennes liv med stor regelmessighet.

De fleste oppdager etterhvert at relasjonen til en narsissist kun handler om å tilfredsstille hennes/hans behov. I et normalt vennskap er det en gjensidighet som en narsissist aldri kan tilby. Når du krever gjensidighet i forholdet og ber om råd eller engasjement i dine problemer opplever du gjerne at narsissisten kjeder seg og er uengasjert i deg.  

Blir brått kald

Når “vennskapet” skjærer seg vil narsissisten forandre seg fra å være sjarmerende, morsom og tilsynelatende engasjert til brått å bli kald, uinteressert og fjern. Og “vennskapet” tar slutt og narsissisten går videre til å finne nye ofre. Og bryr seg fint lite om deg og dine behov. For mange er dette en forvirrende slutt på det de trodde var et vennskap. Merk at de fleste burde prise seg lykkelig om bruddet med narsissisten skjedde fordi de ble dumpet av narsissisten og ikke forlot henne.

Er det du som bryter, er det selvsagt din feil at forholdet tar slutt og om narsissisten er forulempet (hvilket hun veldig lett blir) risikerer du en livslang hevn.

En narsissist tåler ikke å bli forlatt. Det er mange psykologiske mekanismer som ligger bak dette og som kan skyldes utviklingen av personlighetsforstyrrelsen. Det kan blant annet skyldes et dysfunksjonelt mor/datterforhold i oppveksten. Misunnelse er en sterk drivkraft hos en narsissist. Hun opplever et raseri når hun oppdager at hun ikke er i stand til å være like god som eller kontrollere noe hennes objekt for misunnelsen besitter. Det kan være hennes status, utdannelse eller fysiske utseende.

Hevnen

Når hun i tillegg blir avvist av denne personen kommer raseriet og hevnen. For å vedlikeholde sin egenoppfatning av overlegenhet kan narsissten bli besatt av å knuse  sin gamle venn/venninne. Hun vil ta alle midler i bruk og kan bli besatt av oppgaven. Hun vil gjøre alt for å ødelegge ditt rykte, ødelegge din forretningsvirksomhet, familie og relasjoner til de som står deg nær.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

En narsissist bryr seg ikke om hun lyver, fordreier virkeligheten eller sågar forfalsker dokumenter. Hun bruker glatt alle de som vil høre på henne, sågar offentlige instanser og rettsapparatet for å vinne frem i kampen om å knuse deg.

Alt for å bevise for seg selv at hennes virkelighetsoppfatning er den riktige, at du er et dårlig menneske, at alt er din feil og at hun er overlegen.

Narsissisten har hele verden som arena

I den nye verden vi lever er vi ikke lenger venner med våre nærmeste naboer, arbeidskollegaer eller de vi vokste opp sammen med. Vi har hele verden som arena. Veldig mye foregår på Facebook, og det er ikke uvanlig å ha hundrevis om ikke tusenvis av “venner” på Facebook.

Mens vi tidligere hadde full oversikt over hvem vi kjente eller var uvenner med og våre venner også kjente til hvem de var, ble det straks vanskeligere når vi beveget oss ut i sosiale medier.  Mens rykter var noe man delte som små hemmeligheter blant venner og kjente i en liten krets kan de spres på internett i et omfang som tidligere var umulig.

Få av de lokale kranglene nådde lenger enn blant de nærmeste. I sjeldne tilfeller nådde de lokalavisen. Og helt unntaksvis nådde de riksmedia.

I dag kan du spre påstander, forfalske dokumentasjon, sende mail og twittermeldinger til nær sagt hvem du vil i hele Norge. For mottakeren kan informasjonen virke troverdig. Bak avsenderen kan det skjule seg en narsissist, besatt av en hevnkampanje mot deg.

https://www.youtube.com/watch?v=lglGxQ71Urc

 

Hvordan unngå narsissisten når du treffer en?

Det er ofte svært vanskelig å avdekke en narsissist, med mindre du lever eller jobber tett på vedkommende. Noen trekk går igjen som svært vanlige, og det er behovet for å fremstille seg i et godt lys. Her er løgnen narsissistens fremste verktøy.

Narsissisten fremstår gjerne som engleaktig snille, kjærlige og perfekte. Ofte er det kun de aller nærmeste som får stifte bekjentskap med den mørke siden av denne personlighetsforstyrrelsen. For deres barn, partnere og kolleger, kan det bety psykisk skade og mèn over år.

Overt og Covert narsissist

Det er to hovedtyper personlighetsforstyrrelser som går under begrepet narsissisme. Overt narissisme som utviser en grandios og ekshibisjonistisk karakter, som har en tilsynelatende uendelig tro på egen fortreffelighet. Og covert (skjult) narsissisme som viser en hypersensitiv og sårbar karakter.

Disse er gjerne usikre og svært vare for kritikk. Selv ubetydelige bemerkninger som slett ikke er ment som kritikk, kan de blåse opp til enorme angrep og deres forsvarsverk reises kraftig.

La oss slutte å snakke om meg. La oss snakke om deg! Fortell meg, hva synest du om meg?

Er dette en replikk du har opplevd på alvor? Narsissisten er ikke enkel å avsløre ved første øyekast. Det er enkelte ting du kan legge merke til som bør få varsellampene å lyse rødt: En narsissist har en oppblåst tro på sin egen betydning og et uvanlig stort behov for anerkjennelse. Og dette uavhengig av om de har gjort eller oppnådd noe som helst verdt oppmerksomhet.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Dette er egenskaper som gjennomsyrer personligheten. De har gjerne helt usannsynlige fantasier og forventning til sin egen suksess og forventer at andre skal beundre de for hvor vakre, flinke, suksessfulle eller betydningsfulle de er. 

Her er narsissistens 7 vanligste løgner 

 1. De lyver om sin jobb. De skryter av at de har en viktig posisjon i en viktig jobb. Om det er et flik av sannhet i beskrivelse av jobben de har, overdriver de betydningen av den.

 2. De lyver om sine kvalifikasjoner,  utdannelse eller historiske suksesser i jobbsammenheng. Selv om det kan være en flik av sannhet i at de har gått på en skole eller jobbet med et prosjekt, så lyver de om det. De fremstiller det som store og viktige prosjekter som om det er åpenbart at det ikke har vært en suksess alltid er andres feil.

  De er lurt eller har kommet bort i gale mennesker. Det er aldri deres feil. Sannheten er at de sjelden eller aldri lykkes med sine grandiose usannsynlige prosjekter.

 3. De lyver om penger. De fremstiller seg som å ha god råd, lyver gjerne om at de kommer fra en rik familie, at de har arvet, solgt en vellykket forretning eller på annen måte kommet til rikdom. Ved første øyekast kan det se slik ut. Narsissisten er ofte nøye med utseende, klær og kjører kanskje rundt i en fin bil. Eller har en leilighet eller hus som tilsynelatende ser flott ut.

  Graver du litt dypere finner du et menneske med bunnløs gjeld, inkassosaker og mange rettssaker bak seg med mennesker narsissisten har svindlet og bedratt. Pass deg når du blir bedt om å låne narsissisten penger, betale regninger eller legge ut med en eller annen tilsynelatende logisk begrunnelse.

 4. De lyver om utroskap. De fremstiller seg som trofaste og verdens beste kjæreste. Sannheten er at de er notorisk utro og ofte sammen med flere samtidig. Sex er et viktig våpen for en narsissist. Særlig den kvinnelige utgaven av narsissisten spiller på sex og sitt utseende om hun har det med seg.

  En narsissist projiserer sin egen svakhet over på deg, er ofte sykelig sjalu og beskylder deg for utroskap. Virkeligheten er at de selv er notorisk utro i alle relasjoner.

  GUNN BERIT LANDA SOLDAL Luftslottet

  GUNN BERIT LANDA SOLDAL

  BESTILL BOKEN I DAG

  Les Gunn Berits bok Luftslottet som handler om hvordan det kan være å leve i et dysfunksjonelt forhold, se tegnene og ta noen grep. Diktnovellen viser også at det finnes håp for framtiden. Kanskje en tankevekker for noen i en lignende situasjon, og en hjelp til å snakke sant om livet. Dikt om lengt og svik, nederlag og knuste drømmer, men også om Guds kjærlighet og oppreising. Pris kr. 249,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

 5. De bruker andre menneskers historier. Er det andre som lykkes i et prosjekt på jobben så er det egentlig deres fortjeneste. De kopierer andres historier og tar ikke fem øre for å fortelle en tåredryppende historie om at de har kreft eller annen alvorlig sykdom og blir behandlet for denne.

  Dette kan de lyve om etter å ha hørt en annen fortelle om en virkelig situasjon.

 6. De fremstiller seg ofte som dypt religiøse eller spirituelle. De forteller gjerne om hvor viktig gud er i deres liv. Pass deg for folk som snakker om dyder men som oppfører seg stikk i strid med alt den fromheten de fremstiller. Du finner de ofte i religiøse menigheter og i ledende stillinger.

  Sjekk av diverse pastorer som står frem på TV og samler inn penger. Narsissister!

 7. De kan lyve om fantastiske historier selv så utrolige at ingen vil tro på dem. Selv om det er åpenbart at det ikke er sant, vil de fortsette å fortelle historien med stor innlevelse.

  Artikkelforfatteren har hørt en arbeidssøker under et intervju fortelle med stor innlevelse at han klarte alt. Han kunne fortelle at han hadde overlevd å hoppe ut fra et fly i ti tusen meters høyde uten fallskjerm. Ingen sak for ham, det! Det verste var at han fortalte det med stor innlevelse og forlangte å bli trodd! Klart han var kvalifisert for jobben, mente han!

 

Lytt til magefølelsen

Det beste rådet du kan få i et møte med en narsissist er å lytte til magefølelsen. 

Er det noe som ikke stemmer, eller du tenker det er for fantastisk til å være sant? Ja, da har du sannsynligvis ikke truffet drømmeprinsen eller prinsessen likevel.

Er du fortsatt i tvil? Still spørsmål, grav dypere. Blir du møtt med et flakkende blikk eller irritasjon eller sågar aggresjon? Varseltegnene bør lyse rødt!

Skal du inn i et forhold med en du mistenker å være narsissist? Sjekk bakgrunnen til vedkommende! Ring kollegaer, såkalte venner eller om du tør – ekser. Du kan gjøre ditt livs feilgrep.

LES OGSÅ:

Psykopat eller narsissist? Her er forskjellen

Har du en narsissist nær deg?

De skjulte narsissistene blant oss

Brev til en narsissist – Endelig er jeg fri

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Kjenner du deg igjen i denne historien? Har du noengang møtt på en narsissist? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Husk å dele med dine venner!

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (10)

 1. Maylill

  Jeg også er plaget av en kvinnelig narsissist som er vår nabo her. Men hun er mye lurere enn din narsissist. Vi trodde først hun var tilbakestående, men hun er veldig intelligent når hun spekulerer ut ondskap mot meg. Av Epitel fikk jeg høre at denne “tilbakestående” adferden kunne være taktikk. Ja, taktikk for at folk skal synes synd på henne. Hun blir da også beskyttet av f.eks. menn, som hun lokker til seg. Hun har løyet mye til oss om andre. Hun har laget konflikter i 4 borettslag og vært i rettssak ang. utkastelse. Hun ble visstnok utkastet den gangen, sier søsteren. Men narsissisten sier de andre måtte flytte. Nå har hun plaget meg/oss i 2 år for å få oss til å flytte. Og vi prøver alt vi kan, men det er vanskelig å få selge bolig her. Men hennes plaging er totalt skjult for andre. Hun vil heller dø enn at andre skal få bevis for hvor gal og ond hun er. Vi har aldri i vårt liv sett en slik ekstremt skjult ondskap som denne. Hun sier selv at hun har gjort over 20 selvmordsforsøk, men vi tror hun blåser opp dette. Vi forstår at hun har gjort selvmordsforsøkene for å få makt over snille mennesker som syntes synd på henne. Og da fikk hun den makten hun ville ha over dem. Så langt har hun virkelig gått for å få sin vilje gjennom.
  Mitt høyeste ønske er at noen kjøper her hos oss, og at vi kommer oss vekk herfra. Hun bor på andre siden av veggen her.

  • Anonym

   Kjenner igjen trekkene, ja. Denne historien ble endret etter at hun og hennes støttespillere manipulerte dem som skrev. Narsissisten går videre med nye konflikter, jeg forfølges fortsatt.
   Det er vanskelig å få dem som BURDE ha forstått og sett mønsteret, til å se hva de står overfor. Fakta er lagt frem gang på gang, men det er narsissisten som blir trodd.

 2. Gullgutt

  Det er vel ikke uvanlig for narssisster å true med selvmord. Min mor gjorde det samme når jeg kuttet kontakten med henne. Heldigvis hadde jeg lest at dette var vanlig i forkant. Beskjeden kom fra hennes nye offer, som måtte opptre som budbringer. Et godt eksempel på triangulering vil jeg si. Har selv hatt selvmordstanker men disse var knyttet til et negativt selvbilde og et reelt ønske om å dø.

 3. terrorisert dame

  tragisk , vet om en som hele tiden spilte seg ut som offer og lagde ett helvete for eksen , hvordan de får de flygende apene til å spille etter sin pipe går over min forstand , men noen elsker jo å gjøre andre vondt og da får vel de flygende apene utløp for litt frustrasjon.

 4. terrorisert dame

  de fleste jeg har møtt har truet med å kutte seg opp , og kutter seg opp så blodet spruter , for å få oppmerksomhet , at de dør hvis de skulle forlate de eller ikke komme tilbake.

 5. Beskrivelsene i artiklene er som skrevet for mine opplevelser/erfaringer.
  Jeg var samboer/gift i 20 år, og har fire barn, med en jeg etter bruddet for nå over 5 år siden jeg først etter bruddet ble klar over med stor sannsynlighet er narsissist.

  Imidlertid er jeg psykisk sterk og forstod tidlig det var noe og for mye rart med henne som ikke stemte med vanlige folks oppførsel og opptrenden. Tross en gitt rikelig god margin for de kvinnelige variasjoner.
  Dette var lite/ikke synlig i en tidligfase. Etter hvert kom dyret mer og mer frem etter hvert som man ble fanget av livets gang.

  Uansett hvor mye hun ble avslørt i løgner var det bare umiddelbart å lage nye hun forlangte å bli trodd på. Om ikke lagde hun et h…. på jord. Bare å bli avslørt var å “fange meg i et hjørne”. En ytterst uakseptabel handling som avstedkom et forferdelig raseri.
  Uansett hvor mye alle problemer ble løst, var det like mange nye. Og gamle som plutselig dukket opp igjen som om intet var gjort.

  Dette fikk jeg også i høyeste grad erfare da vi gikk fra hverandre – som hun ville. Men, som hun likevel beskyldte meg å være ansvarlig for siden jeg “ikke kjempet”. Nei, jeg kjempet ikke. Jeg var sjeleglad hun dro og visste at det var det eneste beste og farbare om ikke tiden deretter også skulle bli et h….. Visste at ‘alt’ var forsøkt igjennom mange år, men nytteløst.
  Hun fikk av samme grunn mesteparten hun forlangte i skilsmisseoppgjøret. Det hele uten at jeg den gang var klar over at hun nok var narsissist ( blanding av covert og overt ).
  Men det hjalp intet.
  Hun tok kort tid etter kontakt med både skole og familiesenter, etter hvert ble det også en barnevernssak/-undersøkelse, for å få meg stemplet som voldsmann. Alt var løgner.
  I bl.a. en hensikt å ta hele omsorgen/samværet med barna ifra meg. Og erstatte meg med en ny hun da hadde fanget.
  Tross vi hadde laget skriftlige signerte avtaler som fordelte alt vedr. barna på en god måte. De brydde hun seg intet om.

  Et vanvidd basert på løgner, skuespill og manipulasjoner. Som dessverre ikke familiesenterets, skulle man tro, erfarne representanter avslørte noe av. Men ble lurt trill rundt.
  Mens derimot i tråd en slags gjeldende doktrine i de kretser opptrådte de overfor en ‘fortvilt’ mor/kvinne på nivå og måte der kvinnen “blir møtt”. Og tydeligvis trodde alt hun sa, og skrev en aldeles forferdelig Bekymringsmelding imot mag. Alt var løgn.

  Mens Barnevernet gjennomskuet mor. Hun ble ikke ble trodd tross hun førte sin sak med advokat. Mens jeg tok det hele selv.

  Mine barn var ifra 11 til 15 år da dette begynte å skje. Det vedvarte hovedsakelig igjennom de neste 2-3 år. Noe pågår enda over 5 år senere. Barna var imidlertid blitt så gamle at det er barnets vilje iflg. Barneloven som skal tillegges avgjørende vekt. Hvor det offentlige hjelpeapparatet følgelig ikke lenger har noe de egentlig skulle ha sagt.
  Det såkalte hjelpeapparatet/Familiesenter – men eksklusive Barnevernet – har nær utelukkende bidratt på nedsiden (de ble bl.a. involvert via skolen).
  Slik hjelpeapparatmekanismene fungerer med de overveiende rådende holdninger i de kretser, er hjelpeapparatets ‘bidrag’ nær utelukkende til støtte for mor/kvinnen. I vårt tilfelle til tross for at tilmed samtlige barn/tenåringsbarn selv utelukkende gikk imot mor i alle direkte samtaler med familieterapeuter, etc. -kvinnelige sådanne…
  Det hele på dessverre tror jeg, fortsatt på meget tradisjonelt mannsfiendtlig vis siden 70-tallet.

  Erfaringen er et offentlig hjelpeapparat – igjen ekskl. Barnevernet – som ikke på noe vis evner, eller vil?, gjenkjenne den gale/narsissisten, -når det er mor/kvinnen…

  Barnevernet derimot anbefalte at alle fire burde bo på heltid hos meg, med kun sporadiske besøk hos mor.

  Samtlige barn valgte da samtidig å flytte ifra mor til meg etter da 2 år hvor de hadde bodd hos mor pga. mitt jobbforhold som ukependler. Jeg måtte si opp jobben slik at jeg kunne komme hjem og ta meg av mine barn hver dag.
  Eldstemann valgte det siste halvåret å bo hos meg på heltid inntil han dro på videreutdanning på annen kant av landet. I denne tiden besøkte han ikke engang sin mor.

  Jeg tenker med skrekk på hvordan dette med stor sannsynlighet kunne hatt utviklet seg om barna hadde vært 10 år yngre, og med ‘tradisjonelt’ innstilte type mennesker i Barnevernet(!)

  Hva er blitt gjort av feilgrep av hjelpeapparatet i barnefordelingssaker igjennom flere tiår. Domstolene har støttet seg på hjelpeapparatets ‘fagkompetanse’.
  Hvor mange barn er blitt ofre og skadde for livet av en sprø mor…

  Ikke underlig statistikken viser at far er den vanskelige og begår de gale ting. Stort annet har det nok vært lite og ingen rom for i løpet av de siste fem tiår….

  Ubegripelig at et menneske kan lage så mye djevelskap.

 6. Shrink

  Hei, det var smertefull lesning men sant. Ragnar Kvam beskriver dette godt i “Den tredje mann”. Amundsen var en narcissist og straffet Johansen på verste vis. La skylden på offeret. Til slutt tok Johansen sitt eget liv. Du trosser ikke en narcissist. Narcissisten ødelegger de han ikke kan kontrollere.

  • anonym

   du har så rett,men endelig ble han avslørt her og denne gang slipper han ikke unna,forsto ikke hatet jeg så i øynene da hans eget barn gjorde noe andre ville blitt stolte av,andre normalt sunne mennesker,det gjør jeg nå

 7. Shrink

  Jeg vil legge til at du har så rett angående religiøs tro. Det er ikke tilfeldig at religiøse kultledere er psykopater. Jo mer religiøse jo verre. Jonestown, Bondevik, Listhaug, listen er endless.

 8. Kristine

  Det dere skrive om her er vell egentlig hver og en nordmann. Veldig selvopptatte, veldig lite inkluderende, og har store krav til alt og alle.
  Et godt eksempel på Ola Nordmann. Interessant hvordan forskere prøver å kategorisere noe som avvik under diagnoser og navn, når alle mennesker har litt av alt i livet.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.