Å leve med en psykopat

Har hun truffet på en fullblods psykopat?

Psykopat eller sosiopat - alle tegnene

Hun har vært i et av og på forhold med en mann i snart tre år. Forholdet gikk av og på fordi de stadig kranglet. Kranglene ble utløst av svært ulike grunner, noe som også har gjort henne veldig forvirret. Han har alle tegnene på en fullblods psykopat. Hva tror du? Kjenner du deg igjen, spør denne kvinnen.

LESERHISTORIE: Situasjonen ledet meg til slutt til å oppsøke en psykolog, da jeg begynte å føle at jeg mistet “virkelighetssansen”. Alle disse kranglene var jo etter hans mening min feil. Istarten var jeg uenig, men etterhvert ble argumentene hans lettere for meg å forstå. Jeg var kanskje ikke oppmerksom nok, snill nok, energisk nok, sexy nok, sterk nok, flink nok, streng nok.

Jeg hadde for sterke meninger, men stilte for lite opp for meg selv. Jeg hadde for mye energi, for lite energi, for mye sexlyst, for lite sexlyst, for gode vennskap med andre menn, for lite avtaler med venner, og så videre… I følge han, som jeg var så glad i.

Jeg fikk plutselige angstanfall

Med tiden begynte jeg  å få flere og flere angstanfall som jeg ikke hadde hatt før. Migreneanfall som jeg ikke hadde hatt siden jeg var barn kom tilbake og ble hyppigere. Jeg fikk også etterhvert infeksjoner og betennelser i ulike deler av kroppen.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Da jeg møtte denne mannen deltok jeg i internasjonale konkurranser i en idrettsgren som krever mye mengdetrening, deltok i flere løp og elsket å bevege meg.

Overskuddet og kreftene mine hadde forsvunnet i takt med at meldinger, oppringinger og møter med han ble flere. Uten å være oppmerksom på hva som faktisk skjedde hadde jeg plutselig bare en ting på timeplanen. Han.

Han kunne ikke tenke seg noen andre – sa han

Jeg vendte  stadig tilbake til denne mannen fordi han på mange måter var fantastisk. Snill, omtenksom, ville snakke om alt, delte følelsene sine, ville høre om følelsene mine.

Han elsket meg mer enn noen andre og sa at han kunne ikke tenke seg noen andre. Det var kjempefint, helt til det i tide og utide plutselig snudde og ble mørkt. Alt var en skuffelse for han, og jeg måtte endre meg. Han kunne ikke leve med en person som meg. Han ville gjerne si grusomme ting til meg i de øyeblikkene, tok tak i armen min så den var rød en halvtime senere, kastet en eske på meg, løftet knyttneven når vi diskuterte. Ikke fordi han mente det så klart, men fordi jeg, med min oppførsel hadde fortjent det.

Han skulle aldri slå meg – sa han

Når jeg konfronterte han angående knyttneven fikk jeg også vite at jeg burde jo forstå at dette bare var en trussel. Hvorfor skulle jeg ta det seriøst?

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Jeg burde jo vite at han aldri skulle komme til å slå meg. Unnskyldningen hans? Jeg er vanskelig. Han har hatt det vanskelig før, men har arbeidet seg gjennom sine problemer og kan nå hjelpe meg til å forstå hvordan ting egentlig skal være. Denne mannen hadde dessuten vært gift tidligere og har barn. Jeg burde jo vite at han som har vært gift så lenge  visste mer om samliv enn meg som bare har hatt to kortere forhold.

Her er noen eksempler på episoder som har oppstått i løpet av forholdet:

 • Meldinger og telefoner hele natten lang med trusler om utroskap først, så med innrømmelse av utroskap samme natt, mens jeg tryglet han om å komme hjem.Årsak? Jeg skulle på jubileumsfest i en annen by hvor det skulle være andre menn og han mente jeg kom til å være utro. Fikk dagene etter drøssevis av meldinger om at utroskapen var oppdiktet, han sa det bare for at han ville forhindre at jeg skulle reise bort og være med vennene mine. Egentlig elsket han meg over alt på jord og kunne ikke leve uten meg, men samtidig måtte jeg vite at hans oppførsel var framprovosert av meg da jeg hadde antydet at en kompis som skulle være på festen var morsom.Det var etter hans mening ikke rart at han trodde jeg ville være utro.
 • Nektet å svare på meldinger/ telefonen. Årsak? Alle situasjoner hvor han var misfornøyd med meg. Forklaringen var at jeg måtte forstå at han ikke kunne finne seg i hva som helst og at jeg måtte gi han respekt.
 • Jeg har tapt nesten hundre tusen fordi jeg måtte trekke meg ut av avtalen vi hadde om å flytte sammen.Hvorfor jeg trakk meg fra å dele bolig? Hvorfor skulle jeg betale halve leiligheten han skulle bo i og hele min leilighet til tross for at vi stort sett bodde i min leilighet?For så utrolig blind og dumsnill var jeg. Han framsto som en utrolig snill, sympatisk type som bare hadde litt problemer. Jeg fikk jo stadig høre at min rolle i disse problemene var veldig stor. Dessuten var det også veldig viktig for han å fortelle meg at ingen andre menn kunne tenke seg å være sammen med noen som meg.
 • Vekket midt på natten for å bli kjeftet og ropt til. Årsak? Hadde avvist han da han ville ha sex. En annen gang var det at jeg ville ha sex, men at han ikke ville ha det da han mente han “mistet kraft” ved å tømme seg. Og at jeg ødela for hans jobbsituasjon ved å ta initiativ til sex.
 • Jeg våknet en gang av at han begynte å ha sex med meg. Årsak? Han trodde jeg var våken og fortalte jeg hadde befølt han i søvne.
 • Først “silent tratment”, så utskjelling og trakassering. Årsak? Jeg hadde antydet at han ikke kunne ri på en hest jeg skulle ri på en gang i uken. Jeg har mange års erfaring med hester, dette var ikke en nybegynnerhest. Forklaringen var at jeg tråkket på stoltheten hans når jeg antydet at jeg skulle være bedre på dette enn han.
 • Utspørring om tidligere partnere og deres størrelse (…) Jeg nektet å svare, men han insisterte “Kom igjen, det er morsomt for meg å vite, jeg er bare nysgjerrig det gjør ingenting.Etter å ha nektet å svare over lengre tid svarte jeg til slutt, avsluttet med “du er den beste jeg har hatt, og jeg har det veldig godt med deg”. Som man selvsagt sier til sin kjæreste.Neste dag ville han hente alle sine ting da jeg hadde fortalt han så mye om tidligere partere. Årsak? Han sa til meg ” Alle eksene mine nektet å fortelle, du er svak som fortalte meg dette” Da svarte jeg han “Jeg nektet jo å fortelle, men du presset jo på”. Han svarte “Du nektet ikke nok”.
 • Ringte jobben min etter jeg hadde forsøkt å ha null kontakt med han. Han påsto at jeg hadde datamaskinen hans hjemme hos meg og truet med å ringe politiet om jeg ikke svarte på hans telefoner. Jeg hadde ikke datamaskinen hans, men dette fikk meg så klart til å ringe han.
 • Utskjelling og drama-scener midt i Oslo sentrum da jeg ville gå hjem for å spise lunsj og skifte klær klokken for å rekke en trening. Etterfulgt av at vi gikk fra hverandre i byen før han så kom hjem, hentet alle tingene sine og kjeftet på meg fordi jeg ikke tenkte på andre enn meg selv.Årsak? Han ville egentlig gå tur og ville ikke på trening. Forklaring på hvorfor jeg fortjente det var at han ikke ville si at han ikke ville på trening, for da kunne jeg blitt sur. Det er jo jeg som er så sint, vanskelig og bortskjemt. Fikk også i denne sammenheng vite at jeg ikke hadde trøstet han nok kvelden før, da han var nedfor. Dette ble vårt siste møte.

Ved flere av disse anledningene ble jeg trakassert ved oppringing, SMS og e-post. Et godt brukt argument fra hans side var – du vet ikke hva det vil si å være i et forhold, du tåler ingenting.

Psykologen fortalte meg etter at jeg hadde forklart alle episodene våre fra mitt ståsted, at denne mannen måtte ha en dyssosial personlighetsforstyrrelse/ være psykopat. Jeg ble fortalt at det beste for meg ville være å snu ryggen til forholdet. Det har jeg gjort, dessverre flere ganger, da jeg stadig har vært fristet til å gå tilbake.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Hvorfor jeg har gått tilbake?

Av en eller annen grunn er det mye lettere å se feil i seg selv enn i sin partner. Spesielt når partneren din er veldig enig i at det ikke er noe feil med dem, men at det heller er du som er problemet.

Jeg har lagt merke til at jeg selv ser etter forklaringer i andre sine relasjoner. Spør venninner om deres forhold. Og så klart sier de “det er jo vanlig å krangle”. For det er det, men ikke på denne måten over slike årsaker.

Problemet er bare at den lille linjen “det er vanlig å krangle” blir et argument for å prøve en gang til. Ikke fordi venninner sier jeg skal gjøre det, men fordi jeg utrolig nok har et ønske om at denne mannen skal være, som han er på gode dager, den gode mannen han fremstiller seg selv for å være.

En annen ting er velmenende råd fra andre om relasjonen når jeg har forklart situasjonen. Det som man på engelsk kan kalle “knowitalls”. De sier ingen er perfekt eller du må bare lære mer om kjærligheten før du går inn i et forhold.

Han dikterer hva som er riktig og galt

Argumenter som støttet opp under hans påstander om at min uvitenhet rundt lengre forhold ga han rettighet til å diktere hva som skulle være riktig eller galt. Det er argumenter som hjelper den delen av meg som vil ha han tilbake, og det er et problem, for den delen er det han som har laget. Den delen er ikke meg. Jeg vil være fri og hvis jeg skal være i et forhold så vil jeg føle meg trygg og sterk sammen med min kjæreste som jeg også har følt i tidligere forhold.

Jeg er sikker på at mange som leser dette tenker at det er sykt å finne seg i disse tingene, men jeg har lest en del om tema og det er veldig tilfeldig hvem som blir utsatt for dette. Samtidig er det lettere for en person som han å få kontroll over noen som føler de mangler noe i livet. Da jeg møtte han var jeg ny i byen og ønsket meg en å dele livet med. I tillegg har disse tingene vært, for meg, “på grensen”.

Er det jeg som tar feil?

Jeg har mange ganger lurt på i etterkant av episoder -var det egentlig så ille? Følte jeg meg egentlig så ille? Kanskje det var min feil? Samtidig ser jeg hvor mye livet mitt har endret seg de siste årene. Og jeg vet jeg aldri ville ønsket disse opplevelsene på noen av mine venninner. Jeg ville aldri ment at de fortjente å bli behandlet slikt. Likevel har jeg gang på gang godtatt det for meg selv, og fortsatt savner jeg han.

Jeg fikk en melding om hvor vanskelig og fæl jeg er sist i dag, en uke etter jeg sa at jeg er ferdig med han og at jeg vil være singel. Og hva tror du skjer med meg? Blir jeg sint? Nei. Jeg tenker – kanskje han har rett..

Det er det som er så grusomt, å tenke noe du innerst inne håper, og tror må være feil. Jeg burde jo tenke – Jævla psykopat, kom deg bort fra livet mitt!

Håper noen der ute har vært borte i noe lignende og kan dele sine erfaringer.

LES OGSÅ:

Han ber meg ringe min døde mamma 

Vår gale nabo

Har du en narsissist nær deg?

De skjulte narsissistene blant oss


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne historien? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for «Anonym». Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Anonym

  Jeg har levd med en slik psykopat i mange år. Kjenner meg godt igjen. Det har vært et helvete uten like. Vi har felles barn og det gjør det utrolig vanskelig. Han jeg bodde med er en svært dyktig gaslighter og ikke minst hjernevasker som jo er omtrent det samme. Jeg fikk stockholmsyndromet i tillegg til en kompleks ptsd. Jeg ble utsatt for slike seksuelle overgrep av han over flere år som du beskriver. Har ikke tall på hvor mye jeg har skrubbet meg i dusjen etter jeg kom meg vekk. Flere år siden jeg gjorde det slutt, men jeg sliter enda. Har måtte kutte ut hele vennekretsen fordi jeg fant ut at jeg hadde flere psykopater i tillegg til flyvende aper rundt meg og som ikke ville meg noe godt. Er helt skremt over hvor mange psykopater vi har i Norge. Jeg ser de lett den dag i dag. Ser også forskjell på de. Noen ser man ondskapen i øynene/blikket på med en gang, og det er som oftest menn. Er ikke like lett å se det på kvinner, med mindre man kjenner de litt. Det er min erfaring. Mitt råd er, aldri ta kontakt med han igjen! Det blir bare verre og du kan ende i graven til slutt. De er ikke til å spøke med. Jeg holdt på å miste livet.

 2. Kutt all kontakt, han vil alltid bryte deg ned.

 3. Jone Bjørheim

  Jeg har også vært offer for en psykopat, og det som jeg kan si er at de blir ikke bedre. De lager konflikter gang etter gang, og de er alltid arrogante og nedlatende og de bryter ned det mentale overskuddet ditt.

  I mitt tilfelle ble det for eksempel flere ganger laget en vond konflikt av noe som min psykopatiske eks-kjæreste lovte at hun var ferdig med, men hun ble ikke ferdig med noen ting, selv ikke med med konflikter som hun selv hadde forårsaket. Hun måtte hele tiden snu dette til noe som jeg hadde skylda for.

  Jeg kjenner ikke din “av og på” kjæreste så jeg skal ikke være kategorisk. Det virker likevel fra din beskrivelse at han er en sosiopat/psykopat. I slike tilfeller er det like så greit å byte med personen en gang for alle, selv om dette er veldig vanskelig.

 4. EndeligFri

  Jeg er mann og har opplevd mye av det samme fra kvinne. Noe av det vanskelige og som jeg leser at du også slet med, er at vi faktisk lurer på om partneren har rett. Kanskje det er jeg som er psykopaten, tenkte jeg, for jeg er heller ikke perfekt og da jeg levde med noen som hele tiden påpekte dårlige sider ved meg (mange ukjente for meg….) så er det enormt vanskelig. Jeg selvkritiserte meg ned til nesten selvutslettelse, før jeg sto opp først for meg selv (støttet meg selv) og satte grenser for henne. Det har vært et mareritt som er over. På et punkt da hun ville ha meg tilbake ba jeg henne skrive litt om hva hun hadde gjort. Hun hadde bevisst satt meg på prøve/testet meg, snakket meg ned hos sine venner så hun skulle ha de for seg selv og avvist meg gjennom stillestraffing. Jeg skulle ønske at kretsen hennes visste at de har vært verktøy i hennes psykopatiske spill.

 5. Anonym

  Håper du har blitt ferdig med denne personen. Det er vanskelig og uvant at en ex melder deg som om ikke noe er hendt når du har gjort det slutt. Eller at en ex regelrett nedringer deg med “kjærlighetserklaringer” eller beskyldninger etter noen ukers stillhet – etter at du har forklart du ikke vil ha mer kontakt og hvorfor.
  Det er normalt gå tilbake mange ganger -før du innser at personen er forstyrret og mønsteret er sett av deg.

  Som du beskriver tilslutt:

  “Jeg fikk en melding om hvor vanskelig og fæl jeg er sist i dag, en uke etter jeg sa at jeg er ferdig med han og at jeg vil være singel. Og hva tror du skjer med meg? Blir jeg sint? Nei. Jeg tenker – kanskje han har rett.. Det er det som er så grusomt, å tenke noe du innerst inne håper, og tror må være feil. Jeg burde jo tenke – Jævla psykopat, kom deg bort fra livet mitt!”

  …Når du tilslutt har prøvd alt og innsett at du aldri ville behandlet en annen som du har blitt -ser du at alt var løgn og grunnen til at psykopaten prøver å få deg tilbake i spillet sitt nå tillegg til fortsatt å krenke deg og beholde sitt image – også handler om hevn. Det blir aldri bedre.

  Tilslutt har han/hun tråkket på absolutt alt med deg, og du våkner en dag og innser at du ikke har lyst til å dele en eneste samtale eller opplevelse med denne personen igjen.
  Du innser at du reagerer normalt og blir behandlet unormalt og at du heller vil møte andre som faktisk setter pris på å møte deg tilbake.

  Psykopaten påsto tilslutt å vite bedre enn meg hva jeg føler og tenker. Det ble temmelig lite interessant etterhvert å holde på med. Når han ikke påstod hva jeg tenkte eller følte – fikk jeg høre at jeg tenker idiotisk, opplever ikke verden riktig, ser ikke bra nok ut, kler meg ikke bra nok, leser ikke riktige bøker, har ikke riktig vaskemaskin, lager god nok mat, er kjip og svak og sloss ikke for han når han triangulerte heller..

  Tilslutt når jeg innså at jeg heller ville bli hjemme å ta oppvasken, eller ta rotfylling enn atter en date på 8 året uten noen itrospeksjon å spore hos han -eller endring av drittoppførselen hans, var det slutt.
  Null savn, null tvil mer, endelig null kognitiv dissonans.

  Min erfaring er at både kvinner og menn med denne personlighetsforstyrrelsen er at de har en veldig hånlig attitude -den kan det ta tid å oppdage.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.