Innlegg

Hva betyr det egentlig å være psykopat?

Kan man kalle noen pyskopaten

Jeg sender dere denne lille artikkel fordi jeg er opptatt av temaet og kommer med et innspill, gjerne for å få tilbakespill.

Begrepet har etter min oppfatning to betydninger: (1) Som diagnose og (2) Som alminnelig begrep/uttrykk.

Psykopat som diagnose

Av boken ”Psykopatene blant oss” fra 2011 fremgår det at man i hoveddiagnosesystemet i Norge ikke lenger har begrepet “psykopat”, men men sosiopat og antisosial personlighetsforstyrrelse. Likevel har man i følge boken i Norge to mindre brukte systemer der det ene har begrepet psykopat og det andre psykopatiske trekk. Diagnoser må først og fremst gis av psykiatere.

Psykopat som alminnelig begrep/uttrykk

Det er først og fremst her ordet har sin anvendelse i dag og er omtalt i en rekke bøker og har mange oppslag fra nettsider, herunder psykopaten .info.

Det er forskjellig anslag på antall men mange mener ca. 2% av befolkningen og at det kan være ca. 100.000 i Norge. Om da hver av disse plager minst 5 er det ca. 1 mill som er psykopatofre. Samfunnet, herunder den såkalte “psykiatrien” tar etter min oppfatning ikke dette på alvor.

Det er antagelig veldig få som har faglig diagnose og det vil nok også da være hemmeligstemplet.

Bakgrunnen for denne artikkel er at det er så mange såkalte ”fagfolk” blant leger, herunder psykiatere, psykologer, barnevernsfolk, helsepersonell med flere. som sier at man ikke kan si psykopat. Det er altså etter min oppfatning feil og uttrykket som alminnelig begrep er viktig på grunn av de omfattende skader på andre som gjøres. Med benektelsen av uttrykket fra de nevnte fagfolk blir psykopatene en slags unevnelige hvite kuer.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Innholdet av de to begreper må antas like men som alminnelig begrep blir naturlig nok grensene som ved de fleste andre ord mer uklare. Hovedelementene vil nok være løgnaktighet, usannheter, vrangforestillinger, overfladisk charm, manipulasjon, betydelig konfliktskaping, lovbrudd, løftebrudd, straffbare handlinger mv..

Det kan her også vises til forfatteren  Robert D Hare som har laget en skjekkliste på 20 elementer og et visst poengprinsipp for å si at  psykopati foreligger.

Psykopatenes evne til manipulasjon kommer blant annet på spissen i rettssaker. Advokat og psykolog Grethe Nordhelle hadde sett at manipulasjon alt for ofte vant frem i barnerettssaker og skrev en bok om dette: ”Manipulasjon.”

Dessverre ser det ut til at  boken ikke har forbedret dommeres og sakkyndiges vilje/evne til å trenge gjennom manipulasjon.

Skrevet av Jens A Sunde.

 LES OGSÅ:

Hjelpetilbudet for psykopat-ofre er åpenbart ikke godt nok

Personer som har levd med psykopater, fortviler om lite hjelp til å komme ut av de destruktive forholdene. KrFs helsepolitiske talsperson Olaug Bollestad tok i NRK til orde for et bedret hjelpetilbud.

Slik kommer du deg unna psykopaten

Doktoronline går gjennom et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares “Psychopathy Checklist”.

Kan psykopati behandles?

I Psykologitidsskriftet spørres det om psykologen er psykopatens nyttige idiot, og terapisituasjonen hans lekegrind? Det er lite trolig at alle med psykopatidiagnose vil ha utbytte av behandling, men det er forhastet å avvise at behandling kan ha positiv effekt for mange.

Behandling av psykopater

Hos www.webpsykologen.no spørres det om man bør tilby psykiatrisk behandling hvis psykopaten oppfører seg antisosialt som følge av følelsesmessig underernæring? Behandling har liten eller ingen effekt på antisosiale symptomer. Hva gjør vi da?

Slik avslører du sykelig sjalusi

Les mer på www.klikk.no om enkelte personer som lider av sykelig sjalusi som opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet.

Ut av psykopatens klør

Jeg vil råde alle som havner i min situasjon til aldri å bortforklare, unnskylde og holde ut med en som mishandler familien sin. Hun og barna hennes har betalt en høy pris for hennes tro, håp og kjærlighet gjennom 18 år.

Slik forlater du en psykopat

– Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no.

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne leserkommentaren? Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. E-post på oppgis, men blir ikke vist noe sted. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer den og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt og vil gjøre det under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut.

Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er for mange en stor hjelp å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (9)

 1. Anonym

  Anklager en seriøst noen for å være psykopat, så kan en selv bli stemplet som den med alvorlige problemer. Hvorfor er f.eks betegnelsen Sosiopat akseptert?

  • Inger Vibeke L Haugen

   Psykopat hører vi f.eks ofte fra de unge som et “mobbeord”.

   Man anklager ingen for å være psykopat før en har søkt profesjonell hjelp. For eksempel blir vi ganske alene fordi man i lang tid ikke tror det som skjer/blir sagt,og at ikke alle er voldelige. Min samboer drakk for mye, jeg trodde ikke psykopater drakk? Men det gjør de.

 2. Inger Vibeke L Haugen

  Ordet psykopat brukes i mange sammenhenger kanskje fra de unge som et “mobbeord”

  Ikke alle psykopater er voldelige, “dessverre” fordi da hadde man kanskje noen blåmerker som bevis. Man søker profesjonell hjelp for å forstå, man er alene fordi det er vanskelig å prate om noe som er så ille at man selv ikke forstår. Man blir slått “innvendig”.

 3. Anonym

  Den klassiske kommentaren jeg har fått når kortene har blitt lagt på bordet til fagfolk er; Er hun rusmisbruker?
  Har ikke det som unnskyldning.

 4. Shrink

  Mener å ha lest et sted at det betyr psykisk smerte. Du har rett i at det bør være fagfolk som stiller diagnosen. Men det vi kan gjøre, og som Hare har skrevet, er å være ekstremt oppmerksom på de som sirkler rundt våre svake punkt. Ingjald Nissen og Marie France Hirigoyen skrev noe tilsvarende.

 5. Anonymious1

  Selvom begrepet psykopati mfl ikke er stuerene nok til å andvendes innen helse og medisin, betyr det ikke at psykopati og psykopater forsvinner for det.
  De som fabrikerer begrep og benevnelser innen helse og medisin må snarest råd er, komme med alternativer til dekkende stue-rene begrep for psykopati narssissisme sosiopati narkopati m flere slik at dette omfattende og livsfarlige problemet som dessværre også er dødelig for svært mange psykopatofre, ikke stues vekk blir liggende i dvale i påvente av noe så bakstrebersk og banalt som ideer om stue-rene benevnenlser og begrep..!

 6. Hei.Eg har litt eg vil sei eg er enige i at Psykiatrien ikkje tar dette på alvor det har eg og opplevd at dei ikkje gjere.

 7. Stig Riesto

  Psykopater fins! Men de er ikke som Hannibal Lecter og Jack Torrance.

  De er dine venner, kjærester, ektefeller, slektninger og kolleger.

  Felles for dem alle er at de besitter en overfladisk sjarm (maske), som de bytter på avhengig av omgivelsene. De er ofte svært godt likt og det utstråler nærmest en magisk glans av dem. For sine aller nærmeste derimot, bak lukkede dører, er de tyranner og monstre!

  De er også svært manipulerende og kalkulerte, de skaper kaos overalt hvor de går. De kan med glatthet sno deg rundt lillefingeren og få deg til å danse for seg, uten at du selv skjønner hva som skjer.

  De er mestere på å spille folk opp mot hverande, kun for sin egen forlystelse.

  De eier hverken empati, medfølelse, evnen til kjærlighet eller fnugg av egen personlighet. Derfor går livene deres ut på å bryte ned disse egenskapene hos sine ofre. Da det ses på som et tap for dem at andre er i besittelse av noe de selv ikke har.

  De er høyst ustabile og uberegnelige og kan derfor være meget farlige.
  Derimot er de også tomme og stakkarslige innvendig. paradoksalt nok

 8. At såkalte psykopater er et problem som må snakkes om, er vel klart. Jeg for min del har ikke noe behov for at individer med Autorisasjon og Lisens fra Staten, skal anerkjenne dette. Dessuten syns jeg det viktige ikke er benevnelsen men det som ligger bak.

  Noen forskere mener at såkalte psykopater ikke burde anses som syke, i det hele tatt, men som en under-art (taxon) innenfor arten. Måten ‘psykopater’ fungerer på, sier de forskerne, er ikke tilfeldig sånn som man skulle forvente ved sykdom.

  Forfatternavnet ‘Anonymous Conservative’ har skrevet en bok som beskriver sosiale holdninger hos mennesker boken refererer til som ‘r-selekterte’. Disse holdningene inkluderer mangel på moral, lojalitet og empati. Boken foreslår en forklaring som mange ganske oppegående mennesker syns er interessant.

  Det er fremdeles ikke sykdom, patologi, som er temaet der, men noen slags evolusjonær respons i hjernen, på betingelser i omgivelsene. Da kan man også tenke på at trauma sies å kunne gi effekt ihvertfall gjennom to generasjoner, altså at barnebarn kan ha symptomer på traumer besteforelder opplevde. Hvis disse sosiale holdningene, som mangel på empati og moral, kan være tilstede allerede når man blir født, er det kanskje også forbundet tilbake til det med betingelser i omgivelsene, selv om det ikke er en førstehånds opplevelse.

  De som har skrevet boken jeg nevnte, foreslår at der fins biologiske årsaker som har å gjøre med overlevelse og videføring av genene, bak holdninger og væremåter som normale mennesker ikke anser som menneskelige. At der fins individer som har sånne holdninger, væremåter og egenskaper, trenger vi langt ifra Statens mandat for å gjenkjenne og anerkjenne.

  Alle med interesse, motivasjon og forutsetninger, burde etter min mening lese, tenke og kommunisere fritt og uavhengig om abnormale og tilsynelatende umenneskelige individer og deres egenskaper og væremåter, sånn at innsikten i dette kan bli bedre og mer utbredt.

  Psykopater kan visst gjenkjennes som det, med MRI-hjerneskanning. Sånne skanninger kan angivelig også vise at hjernen er forskjellig hos henholdsvis konservative og venstreorienterte. Med evolusjonær psykologi-temaet, gjelder altså at ingen av disse ‘hjernetypene’ skal forklares med at ens meningsmotstander er ‘syk i hodet’ og så videre. Istedenfor å bruke benevnelsen ‘psykopat’, tror jeg altså at det uansett er mer relevant og nyttig å faktisk snakke om holdningene bak.

  For de som kunne vært interessert i å lese boken til ‘Anonymous Conservative’, må jeg nevne det som jo ligger litt i forfatternavnet, altså at boken er skrevet for å prøve å forklare hvorfor to intelligente og høyt utdannete individer, kan komme frem til stikk motsatt politikk. Boken er selvfølgelig skrevet fra et konservativt ståsted, men ideene er nøytrale nok til at også venstreorienterte mennesker syns den er interessant.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.