Når du opplever å bli stalket føler du deg veldig alene. Jeg hadde ingen som forstod meg, og begynte å søke etter opplysninger på internett, sier Jenny Sørensen til Romeriksposten.
Hun fant fram til det danske forumet «Stopp volden fra exserne». Etter å ha lagt inn noen innlegg på forumet kom hun i kontakt med andre som hadde opplevd det samme som henne. Etter hvert ble hun medlem i et lukket forum hos Dansk Anti-Stalking Forening.
Opprettet en norsk forening
Siden det ikke fantes et tilsvarende tilbud i Norge, grunnla Sørensen Norsk Anti-Stalking-Forening (NASF) i fjor høst. Hun opprettet samtidig en nettside og en facebookside for foreningen.
Jeg begynte med å skrive «Et brev fra psykopaten», som er å finne på Psykopaten info. Etter innlegget strømmet det på med medlemmer til NASF. Jeg fikk mange eposter fra folk som fortalte at det var fint at noen endelig hadde startet opp en slik forening. Foreningen har 648 følgere på facebooksiden, men antallet kunne vært mye høyere. Når du er stalket tør du ikke stå frem, forteller Sørensen.
Nettsiden skal være en informasjonsside der publikum kan hente ut reell informasjon og finne ut hvilken rettigheter du har. Facebooksiden er en kontakt og nyhetsoppdateringsside. Noe av materialet på sidene er hentet fra Dansk Anti-Stalkin Senter. – Vi er veldig mange i Norge som har blitt stalket, men det er som om vi ikke eksisterer. Dette er et utrolig stort problem. Jeg føler at vi er en usynlig gruppe for det offentlige hjelpesystemet. Når du da møter hjelpesystemet er det som problemet ikke skal eksistere. Det virker som om problemet bare skal kostes under teppet.
Bygger opp lokale nettverk
Jenny Sørensen tror det er så mange som famler i blinde i jakten på å finne et sted å henvende seg til sine problemer.
– Det er viktig å ha en paraplyorganisasjon som holder orden på alt som har med rettigheter. Foreløpig ligger basen i Drøbak, men tanken min er at det skal opprettes flere lokallag. Jeg har også lyst å holde foredrag, kurs og samle fagfolk. Selv om vi ikke sitter med så mye utdanningskompetanse har vi kompetanse om evnet gjennom det vi selv har opplevd, sier Sørensen.
– De fleste føler at de ikke har noen å snakke med. Tanken min er å få til en statsstøttet forening. Staten har dessverre ikke sørget for å få ut kunnskapen om dette problemet.
Stalkinglovgivningen i Norge er helt på tryne. Politiet har ikke redskap til å ta stalkerne. Du kan dermed plage en person resten av livet uten å bli straffet for det. For å bli straffet må stalkeren opptre fysisk, noe de færreste gjør. De driver med skjult, psykisk terror, forklarer Sørensen.
Sørensen ser for seg at det etter hvert blir opprettet lokale avdelinger av Norsk Anti-Stalking-Forening. På Romerike har hun truffet folk som har sagt seg villig til å bidra. En av disse er Gro.
– Kommer du i kontakt med en sosiopat kan stalkingen begynne før du flytter sammen med vedkommende. I begynnelsen kan det bare virke som veldig mye oppmerksomhet. En oppmerksomhet man fort kan bli sjarmert av. Men det er et eller annet som ikke stemmer, og som du ikke klarer å sette fingeren på, sier Gro, som ikke vil stå fram med fullt navn.A203F
I likhet med Jenny Sørensen startet den psykiske terroren fra eksmannen for alvor for Gro etter skilsmissen. Med barn inne i bildet måtte hun forholde seg til et hjelpeapparat som angivelig var godt bearbeidet av den tidligere ektefellen.
– Når en person stalker deg er det ikke bare snakk om at de står bak et hushjørne. De går på økonomien din, på arbeidsgiver, på skatteetaten og gjør endringer der, de kan endre folkeregistrert adresse, de kan endre folkeregistrert adresse på ungene dine, de bruker NAV sitt apparat, statens innkrevingssentral, de setter opp Barnevernet og Barnevernsvakten mot deg og de går til politiet. Bare det å skulle nøste opp, og hente inn bevis mot disse påstandene til en slik person, blir en fulltidsjobb. Samtidig skal du fungere i en familie- og jobbsituasjon og samtidig fremstå som en stabil og sindig person. De fleste ender opp med posttraumatiske stressymptomer, forklarer Gro.
Søker eksperthjelp
Jenny Sørensen ser for seg at et statsstøttet Anti-Stalking-Forening knytter til seg psykologer og eksperter på stalking. Foreningen vil dermed vil kunne bidra med foredrag og rådgivning rettet mot det offentlige hjelpeapparatet og utdanningsinstitusjoner.
– Målet må være å få støtteapparat med høyt utdannete personer med kjennskap til sosiopater og stalking. Hvis hjelpesystemet mangler kunnskap, og heller ikke er kurset i hva dette dreier seg om, så får heller ikke ofrene for overgriperen den hjelpen de trenger. Jeg kunne tenkt meg at stalkingproblematikken blir en del av pensumet på psykologstudiet og barnevernsstudiet, sier Sørensen.
Lysten til å bidra i et slikt støtteapparat er tilstede, opplyser Sørensen. Det som gjenstår er å få samlet folket og presentert de for hverandre.
– Det sitter folk i Norge som har gjort grundige studier på evnet, men de trenger noen å dele kunnskapen med. Det offentlige ber ikke om hjelp til å få bruke informasjonen og forskningen som allerede finnes. Hvis det kommer en forening og ber om å få formidle forskningen, så bidrar de gjerne til det. Men noen må be om det. Sier Gro.
BESTILL BOKEN I DAG
Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.
- Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
Å kjenne igjen en stalker
Du kan ikke sette alle stalkererne i en personlighetskategori, men man kan peke på noe som ofte er karakteristisk for stalkere. I de fleste tilfeller er stalkeren mentalt ustabil. Du kan kjenne igjen personen på visse psykologiske egenskaper som sjalusi, dominerende og manipulerende oppførsel, humørsvingninger, aggressive tendenser, lav selvheftende oppførsel, obsessive forelskelse og selvopptatthet. Dette betyr ikke at alle mennesker med de ovennevnte egenskaper er stalkers. Noen er psykisk syke, andre lider i varierende grad av personlighetsforstyrrelser og andre har relaterte problemer og generelt vanskeligheter i intime og nære relasjoner.
Menn og kvinnelige stalkere kan være både svært komfortable og sjarmerende mennesker, andre kan virke vanskelig eller sosialt mindre kompetent. I 80 prosent av alle tilfeller er det en mannligestalker.
Kilde: Spitzberg, BH & Cupach, WR (2007): The State of the Art of Stalking: Ta lager av den nye litteraturen. In: Aggresjon. (dansk-anti-stalking-forening)
Stalking definisjon: En konstellasjon av atferd og hendelser. Oppleves som gjentagende, påtrengende og uønsket kontakt og kommunikasjon. Stalking blir beskrevet som en spesiell type atferd og aktiviteter som oppfattes som uønsket, vedvarende, urovekkende og skremmende for offeret. Stalking er ikke trakassering, men trakassering er vanligvis en del av det. Frykt er ikke alltid et uttrykk for stalking, men frykten er vanligvis en del av stalkingens effekt på offeret. (Definisjon hentet fra Dansk-anti-stalking-forening.)
Artikkelen sto på trykk i dag i Romeriksposten. Tekst: Roy Mortensen som kan nås på e-post roy@romeriksposten.no
Jenny Sørensen kan du nå på e-psotjennysoer@outlook.com Facebookside for Norsk Antistalking Forening finner du her
LES OGSÅ:
Veronica gjorde det mange drømmer om – hun skrev boken
Intervjuet Del II – Selvmordsforsøket
Narsissistens 7 vanligste løgner
Psykopat eller narsissist? Her er forskjellen
Har du en narsissist nær deg?
De skjulte narsissistene blant oss
—–
Besøk også våre Facebooksider.
Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!
Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.
Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info – Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.
Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner!
Comment here