NarsissistenPsykopaten

Slik slipper narsissisten unna

Slik slipper narsissisten unna med sitt infame spill

Alle som har jobbet med en narsissist vet hvor mye splid én person kan forårsake. En tåke av forvirring legger seg, og miljøet blir mer giftig for hvert minutt.

Det er fordi folk med denne type personlighetsforstyrrelse trives med drama og splid, som de skaper ved å spre falske rykter med en liten dose sannhet i, for å gjøre historien mer troverdig.

Flygende aper

De rekrutterer også “flygende aper”, som de kunstferdig manipulerer til å utføre deres agenda. Vanligvis blir ett offer valgt, og målet er å drive denne personen vekk fra hans eller hennes jobb.

Etter en kort pause, blir neste offer valgt.

I mellomtiden, fordi atmosfæren er blitt så giftig, er ingen glade. Men det er veldig vanskelig å skjønne nøyaktig hva som skjer. Det er fordi en voksen som lider av en karakterbrist alvorlig nok til å være en bølle og mobbe andre, vet at de vil bli avslørt om de ikke bruker mye røyk og speil for å avlede oppmerksomheten bort fra egne ugjerninger.

En prøvd og sikker metode er å legge all skyld på en uskyldig person, som tilfeldigvis er offeret. Deretter må de overbevise alle om at ting kun vil bli bedre om denne personen forsvinner fra jobben.

Hvis du fortsetter å lese, vil jeg forklare akkurat hvilke verktøy en narsissist liker å bruke som en kile for å splitte og herske og oppnå seier.

Kunsten å projisere

Narsissister er mestere i bedrag. De liker å projisere sine egne feil og mangler over på andre, og når de velger seg et offer, er det akkurat det de gjør. Denne forsvarsmekanismen tjener to formål. Det beskytter dem effektivt mot å få skylden. Det gjør også at de kan leve med vrangforestillingen om at offeret fortjener eller på noe vis har gjort seg fortjent til denne behandlingen.Ofte gjøres dette for å skaffe medlidenhet. En narsissist vil skaffe seg sympati ved å hevde å være offeret.

I et rollebytte hevder de at offeret skaper problemer for dem. Til slutt, sympatiserer hele kontoret med overgriperen og går løs på offeret.Noen eksperter mener  narsissister og sosiopater egentlig er to forskjellige manifestasjoner av samme lidelse, eller at det er lite som skiller dem.

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I boken, «The Sociopath Next Door«, av  Dr. Martha Stout, forsøker hun å gi oss ledetråder til hvordan du kan oppdage disse sjarlataner når du først møter dem. Dette er en veldig vanskelig oppgave innrømmer hun, fordi folk med denne type karakterbrist ofte virker sjarmerende, i hvertfall i begynnelsen.

Vokt deg for nye bekjentskaper som forsøker å spille på din sympati/empati – et fellestrekk hos sosiopater, narsissister og psykopater

Forming – “grooming” av offeret

Ordet «grooming»  på engelsk betyr vanligvis å fikse håret og ha på litt sminke. Men i dette tilfellet betyr det at narsissisten former offeret. Hvis narsissisten er en kvinne, vil det vanligvis innebære å bli kjent med deg bedre ved å etablere et falsk vennskap. Hun later som om hun deler intime hemmeligheter med deg. Noe av det hun forteller deg er litt ubehagelig, fordi det virker som om hun betror seg for mye for tidlig. Men ikke fortvil. Hun vet å ikke si noe du kunne bruke mot henne. Hun er altfor smart til det. De fleste av oss er sosialisert til å gjengjelde informasjon i en dialog. Hvis noen forteller noe, vil vi vanligvis svare. En narsissist vil lure deg til å svare. Hun deler noen av sine hemmeligheter, og håper du deler dine. Dette er en taktikk som ofte fungerer fordi hun vil stille spissformulerte spørsmål, og stirre på deg mens hun venter på svar. For å motvirke den ubehagelige situasjonen dette skaper, kan det hende du betror deg til henne.

Sosiopater synes å være i stand til å opprettholde vedvarende øyekontakt lengre enn resten av befolkningen. Noen mennesker har kalt dette «rovdyr-blikking.»

Manipulere alle andre

Mennesker med narsissistisk personlighetsforstyrrelse ville rangere høyt på skalaen av manipulerende atferd hvis de ble testet. De er ekstremt flinke og ser ut til å ha en overmenneskelig evne til å «lese» andre mennesker, og å vurdere ulike sosiale situasjoner.De har en tendens til å peile inn folks svakheter, og  justere seg deretter. Et offers svakheter vil bli brukt mot henne. Dersom narsissisten ønsker å trekke folk til sin side, vil de jobbe hardt for å oppfylle deres mest presserende behov.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Ta for eksempel at noen har et usunt ønske om å passe inn og bli akseptert.

Narsissisten vil gjøre denne personen til hennes høyre hånd. En annen kollega kan forsøke å få en tidsplan til å gå opp med omsorg for aldrende foreldre. For å vinne deres lojalitet, vil narsissisten tilby å være hos foreldrene dine på lørdag ettermiddag, slik at du kan handle mat. Hun vil også gi deg et hjemmelaget måltid hver onsdag kveld.

Rekruttering av «Flygende aper»

Ved å manipulere alle andre på kontoret har narsissisten nå en lojal gruppe supportere. De har alle blitt foret med  løgner om offeret, som nå viser tegn til emosjonell skjørhet. Hun ser dyster ut og hun virker litt sint. Dette passer perfekt med mobberens vurdering av henne som følelsesmessig «ustabil». Hvis noen av teamets medlemmer tilfeldigvis har brutale tendenser, eller tilfeldigvis har lite empati, blir de rekruttert som “flygende aper”. Det betyr at de alle gjør små oppgaver ment å slite ned offeret. Disse oppgavene er tildelt av narsissisten enten direkte eller ved “hinting”. (Jeg skal forklare mer om dette senere.)

På grunn av dette, hvis offeret forsøker å klage, vil hun ikke vite hvor hun skal begynne. Hver hendelsen isolert sett vil høres smålig og triviell ut. Hvis hun går til personalansvarlig og peker på flere personer, kan du tenke deg resten. Hun vil raskt bli stemplet som bråkmaker.

Taktikk som brukes av narsissister

 • Favorisering
 • Projisering
 • Gaslighting
 • Hinting

Dette er når en narsissist er i en posisjon der de kan så splid mellom to parter ved å mishandle den ene og vise at de foretrekker den andre.Dette er også når narsissisten anklager deg bak ryggen din for samme destruktive adferd narsissisten selv bedriver. Dette er psykisk mishandling(“gaslighting”) narsissisten bruker for at du skal betvile din egen hukommelse og oppfatningsevne.

Mennesker med karakterbrister er vanligvis manipulerende og overtalende. De hinter her og der i den tro at du skal  bite på.  Ofte gjøres dette for å felle deg.

Narsissister og hinting

Mennesker med personlighetsforstyrrelser vil i det skjulte lede andre til å gjøre visse oppgaver med en atferdsmessig mekanisme som kalles «hinting». De spør ikke direkte om at du skal gjøre noe for dem. I stedet gir de hint du sannsynligvis vil bite på.

Denne taktikken bruker de fra verktøykassen sin når de vil at offeret skal rammes. For eksempel kan de klage til sjefen din om at du er mye borte fra skrivepulten, med den konsekvensen at du neppe får gjort noe særlig arbeid. For å understreke dette inntrykket, slipper de noen «hint» som oppfordrer deg til å ta en runde på kontoret oftere enn du normalt ville.

For å gjøre dette, utnytter de din naturlige vilje til å hjelpe. «Kontoret mitt trenger en overhaling, fordi flere kunder har begynt å komme innom,» sier de. «Kan du komme inn og gi meg noen forslag?» Fordi du tror du hjelper bedriften, sier du deg enig i å komme innom etter lunsj.

Narsissisten haler ut samtalen om å oppgradere kontoret hennes. Deretter forteller hun sjefen at du forstyrret hennes arbeidstid med unyttig skravling.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Manipulerte samtaler

Regisserte samtaler er en taktikk som ofte brukes av flygende aper, som er bøller sammen med narsissisten. De blir matet ting de skal si innenfor hørevidde, designet for å forvirre eller forstyrre deg.

Her er et eksempel: Noen som blir forsøkt dyttet ut jobben, blir ikke lenger invitert til sentrale, viktige møter som tidligere krevde deres tilstedeværelse. Men fordi de fortsatt er investert i jobben sin, kan de være svært interessert i hva som blir diskutert. Narsissisten vil sørge for at en eller flere av hennes flygende aper går forbi skrivebordet ditt, og lar deg høre biter av samtalen, om hvordan noen andre nå blir tildelt oppgaver som før ble delegert til deg. Dette gjøres kun for å såre deg.

Ødeleggelsen slutter ikke med deg

Den umiddelbare målet til mishandleren er å gjøre livet så surt for deg at du ikke lenger kan gjøre jobben din, og til slutt går. Mesteparten av tiden fungerer denne taktikken. En estimert 75 prosent av ofrene er enten sparket fra sin stilling, eller slutter frivillig, ifølge «Workplace Bullying Institute«, en bistandsgruppe etablert for å hjelpe ofre for overgrep og mobbing  på arbeidsplassen.Dette betyr ikke at overgriperen plutselig blir grei og kontoret vil fungere godt. Narsissisten vil snart velge et nytt offer og syklusen vil fortsette.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Alle som har jobbet med en narsissist vet hvor mye splid én person kan forårsake.

En tåke av forvirring legger seg, og miljøet blir mer giftig for hvert minutt. Det er fordi folk med denne type personlighetsforstyrrelse trives med drama og splid, som de skaper ved å spre falske rykter med en liten dose sannhet i, for å gjøre historien mer troverdig.

Oversatt og bearbeidet til norsk etter et innlegg av ologsinquito 

 

LES OGSÅ:

Mer om narsissistens vanligste løgner

Har du en narsissist nær deg?

 

Psykologer kan gi barna til psykopat-forelder

– Hvorfor er det så vanskelig for sakkyndige psykologer å avsløre narsissistisk, psykopatisk dynamikk? spør Rune Fardal i denne kronikken i Dagbladet.

Barndom påvirker psykisk helse mer enn krig | forskning.no

… av etnisk norske som lider, og som kanskje skulle vært prioritert i stedet for å stempla som håpløse, som bråkmakere, som tja basically psykopater/anti-sosiale .

Synes du at godklumpen er bedre enn andre barn og fortjener spesialbehandling ? I så fall kan du bidra til at gullet blir narsissistisk, mener forskere.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (6)

 1. Maylill

  Akkurat dette spillet driver vår kvinnelige nabo med. Jeg har også forstått at DET ER FARLIG Å SE HENNE INN I ØYNENE når hun snakker og forteller. For hun lyver ekstremt mens hun ser deg inn i øynene uten å blunke. F.eks. når hun sier du har sagt eller gjort noe som du ikke husker. Når du ser henne inn i øynene, så får hun en magisk makt over deg slik at du tror det er sant det hun anklager deg for. Du kjenner deg elendig fordi du har sagt/gjort dette som hun sier. Senere er du kanskje heldig og husker at det ikke er sant det hun sa. Et eksempel på at hun lyver med et snev av sannhet: Jeg gikk en gang gjennom vår hage bort til hennes balkong mens jeg ropte på henne. Jeg ville snakke om noe helt hverdagslig med henne, men husker ikke hva. Jeg var blid og vennlig, ikke sinna. Hennes balkongdør sto åpen, så jeg ropte ikke veldig høyt. Hun kom ut og snakket med meg. Etterpå gikk vi hver til vårt. Flere uker senere, kjeftet hun på meg for å ha kommet og stirret inn hos henne. Dette snevet av sannhet er at jeg gikk bort til hennes balkong. Men resten er løgn. Da jeg forsto at hun løy slik om meg til andre, så kuttet jeg kontakten med henne der og da. Jeg forsto at hun er farlig. Hun tar en sannhet som hun manipulerer slik at hun fjerner noe, og legger til en direkte løgn. Slik lyver hun også om mange andre enn meg. Jeg lever dessverre fortsatt vegg i vegg med henne etter to års avstand til henne. Og hvis jeg går ut i hagen her alene, så kommer hun og plager meg på ett eller annet vis. Det kan være uten et ord bare ved stirring, og andre ting. Hun er utrolig frekk mot meg, men veldig høflig mot andre. Derfor går jeg ikke ut her alene, og for meg føles det som å leve årevis i fengsel. Jeg har på ny kontaktet politiet her på Helgeland om å se på min/vår sak med nye øyne. De henla tidligere vår sak mot henne. Men jeg har også sagt til dem at jeg ikke har mye tillit til dem. De vinkler saken som en konflikt, og da slipper de å gjøre noe.

  • Izabela Zosel

   Min medfølelse. Har du tenkt på noen praktiske løsninger for å kunne bruke hagen din uforstyrret, en høy hekk eller en levegg (maxbo har sånne uttrekkbare,opp til 2 m høye). Dette blir også en demonstrasjon av styrke fra din side. Da gjør du noe aktivt , og sier; hold deg unna meg. Klem 🙂

 2. Christiane

  Veldig fin artikkel! Takk!

 3. Anonym

  Vær likgyldig. Ta på deg musikk på ørene osv. når du er ute i hagen og lat som om du ikke hører henne. Solbriller osv. Plystr, nynn og syng når du holder på med blomsterbeddene. Lag en flott hage som alle naboer blir imponert over. Det vil pine og irritere henne noe grassalt. At du får en flott fasade. At hun ser at du “uforstyrret” arbeider med å få hagen hennes til å se like ussel ut som henne selv. Da vil hun drite seg enda mer ut i sitt pisspreik om deg. Andre naboer vil få ett positivt inntrykk av deg. Kanskje stoppe opp å spør deg alà hvor kjøpte du de frøene osv. Kanskje du kan arrangere selskap med flotte middager i hagen? Hun får høre at dere ler og koser dere. Stå på! Dette vil hun pines over.

  • Anonym

   Dette låter kjent.
   Jeg lurer på om min leder vil finne et annet offer etter at j har fått medhold i flere ting? Fagforbundet er ikke til hjelp, de samarbeider og kokkelimunker.

   Noen med erfaring? Må j slutte?

 4. Anonym

  Dette høres ut som meg i jobbsituasjon. Før var den nye sjefen kvalm mot mange, nå bare mot en.
  Har fått hjelp av fagfolk.

  Spm. Er det håp om at hun vil finne et annet offer når j kommer tilbake på Job,
  Etter at de har tapt noen saker?

  Mange er redd henne men er på fb og Snap med henne.

  Ikke hjelp å få høyere opp eller tillitsvalgte. De samarbeider om å skjule ting som ikke tåler dagens lys. Umulig å få noen til å ta grep.

  Noen råd? J har fulgt Anita sweeney råd og de funker fint… men i lengden?

  Ikke lett å finne annen Job

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.