Psykopaten

Forsvarstale fra en psykopat?

En psykopat forandres aldri

Er vi nådeløse mot psykopaten? Vi mottok en henvendelse fra en som regner seg som psykopat. Han mener at det er vanskelig å forholde seg til sin egen diagnose og at han ikke selv har bestemt at han vil være psykopat. Er henvendelsen ekte? Er han en psykopat? Om han er en ekte psykopat holder vi fast på vårt faste mantra: Snu ryggen til og kom deg vekk! En psykopat kan aldri forandre seg og kan bokstavelig talt være livsfarlig! 

 

“Brevet fra min eks vekket meg”

 

“Dere har mange artikler om hvordan komme seg unna en psykopat og alle er det fullstendig nådeløse ovenfor psykopaten. Det er nok desverre nødvendig for at mennesker rundt psykopaten skal forstå nødvendigheten av å komme seg vekk så fort som bare mulig.

Likevel savner jeg en forklaring på hva som skaper en psykopat eller det faktumet at en psykopat ikke nødvendigvis handler slik i ond hensikt. Psykopaten vil i mange tilfeller være oppriktig overbevist om at det han/hun gjør er rett. Det er denne essensielle manglende innsikten i egen atferd som gjør behandling av psykopaten nær sagt umulig. Jeg sier nær sagt da det er meget omstridt, dog har ikke jeg funnet en behandling med nevneverdige resultater å vise til.

Hvem er jeg? Jo jeg er en av disse psykopatene som har ødelagt så utrolig mye på min vei, men uten egentlig forstå at min atferd er helt på viddene. Jeg ble vist en skriftlig redegjørelse av min atferd og dens resultat av det som nå blir min eks.

Det var en fryktelig lesning! Hun var ikke i huset når jeg leste slik at jeg kunne ikke vri på noe av det som sto der, og det er jeg overbevist om er grunnen til at jeg tok det til meg. Resultatet er jo selvsagt at vi flytter fra hverandre hvor hun får fullt foreldreansvar for vår 3årig sønn. For jeg skal IKKE påvirke min sønn til å bli som meg på NOEN måte. Dette ordner vi via en advokat sammen. Viktig å få gjort det mens jeg enda ser min atferd så tydelig.

Jeg har vokst opp slik de fleste psykopater med alvorlig omsorgssvikt som barn med godt krydret vold. Det er under slike forhold en psykopat skapes, og selv om det selvsagt ikke unnskylder noe så er det viktig å ha i bakhodet. Jeg valgte IKKE å bli slik! Jeg ønsket meg ikke en atferd som i praksis er umulig å behandle, men som fordømmer deg til et liv i ensomhet. Ihvertfall om du ikke ønsker å ødelegge flere stakkars mennesker med ditt nærvær.

Ikke det, jeg har venner som jeg ikke terroriserer men de er ikke så nærme at de forstår hva jeg er. Min atferd kommer frem i nære og intime relasjoner, og det er jo det jeg må unngå. Så ha det i bakhodet når dere skriver at psykopaten er et monster, vi er mer enn det.

Jeg forstår at dere kanskje ikke burde publisere dette, eller at dere kanskje ikke vil siden det på en måte gir et annet bildet av psykopaten. Det er både greit og forståelig, man skal IKKE ofre andre på vegne av psykopaten.

Jeg synes bare det er så utrolig vanskelig å forholde seg til min diagnose (dyssosial personlighetsforstyrrelse) når uansett hvor jeg prøver å lese meg opp finner artikler som: Kom deg vekk før det er forsent.

Livet handler om øyeblikkene man deler med de man er glad i, og det er noe jeg aldri har klart eller får oppleve i fremtiden. Så jeg har tatt kontakt med en klinikk i Sveits som vil tillate meg å ende mitt liv på en fredlig måte på bakgrunn av min diagnose. Dette er ikke et liv med innhold annet enn konflikter og jeg ønsker ikke det for verken meg selv eller de rundt meg.

Moralen av historien er enkel: Psykopaten er kompleks som alle andre mennesker, vi er mer enn bare monstre.”

Er du født som en psykopat eller utvikler du deg til en?

 

Mye tyder på at du er født psykopat. Dette betyr at du enten er født med et sett av “uheldige” gener som i kombinasjon med dårlig oppvekstsvilkår kan gjøre at du ikke utvikler evnen til empati. Noen er også født med en fysisk defekt i hjernen og mangler simpelthen de koblingene andre mennesker har.

Til tross for disse medfødte svakhetene kan du i et særs godt oppvekstmiljø tøyle dine tilbøyligheter og tilsynelatende være en god sammfunnsborger. Men du har fortsatt en psykopats hjerne.

Dette er det forsket på – blant annet i sammenheng med hjernen til drapsmenn og seriemordere. Kort fortalt skiller de i denne dokumentaren mellom de som hadde fysiologiske skader som følge av understimulering, schizofreni og personer med en hjerne som psykopaten. En psykopat kan aldri forandres. Overraskende nok viste forsøk på terapi at psykopaten som gjennomgikk et slikt program forverret seg i forhold til kriminelle tilbakefall. De lærte enda bedre å emulere følelser og bli enda bedre manipulatorer.

 

SE BBC dokumentar på NRK – Klikk her: Historien om mord

 

Vi har tidligere stilt spørsmål om man allerede som barn viser trekk som i voksen alder vil fastslå at du er en fullblods psykopat? Som kjent stilles i Norge ikke diagnosen “psykopat”, man bruker andre betegnelser, selv om det oftere er vanlig å snakke om “psykopatiske trekk”. I psykiatrien sies det gjerne at man uansett ikke vil stille diagnose før etter fylte 18 år, da de trekkene man ser etter i yngre år kan forveksles med umodenhet.

Ny forskning viser at man kan finne ut om et barn kan utvikle seg til å bli en fullblods psykopat i voksen alder. Dette i følge en undersøkelse gjort av Professor Essi Viding fra University College i London. De undersøkte i alt 55 gutter i alderen 10 til 16 år. Av disse tilfredsstilte 37 kriteriene for å konstateres med “avvikende oppførsel”. Barn med denne beskrivelsen viser antisosial oppførsel hvor gjennomgående aggresjon og uærlighet er fremtredende. Undersøkelsen viste videre at de hadde en underutviklet evne til å respondere når de observerte andre som hadde det vondt. De manglet gjennomgående empati og følte heller ikke skyld eller anger.

Veronica Kristoffersen

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen personlige bok som oppfølging til suksessboken "Jeg er fremdeles her". Boken står støtt på egne ben og tar deg gjennom en reise fra hun våknet opp etter sitt selvmordsforsøk. Hun kommenterer sin reise og deler sine opplevelser med små dikt. Hun er den første som sto frem i en bok under fullt navn og fortalte ALT om livet med en psykopat. Pris kr. 249,- pluss frakt (kr.50,-) Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Barna som deltok i undersøkelsen hadde et atypisk reaksjonsmønster når de så at andre hadde det vondt. De ble hjernescannet samtidig som de så bilder av andre barns hender i smertefulle og ikke-smertefulle posisjoner. Det var en betydelig ulikhet på hjerneaktivitetene i tre lokasjoner i hjernen. ( På engelsk: “bilateral anterior insula, the anterior cingulate cortex, and the inferior frontal gyrus”.

 

Mangler evnen til å føle empati

Disse stedene i hjernen er i annen forskning dokumentert å være sentrale for utvikling og evne til å føle empati.

Forskerne bak undersøkelsen understreket at ikke alle barna med adferdsproblemer hadde disse funnene, og også at det ikke er vitenskapelig fastslått at barn som hadde disse trekkene faktisk utvikler seg til å bli fullblods psykopater som voksne. Funnene vil bli brukt til videre undersøkelser på om det er mulig å påvirke barn med slike påviste defekter og om dette kan få innflytelse på senere utvikling frem mot voksen alder.

Mye tyder derfor på at psykopati er genetisk; man er født med defekter i hjernen som skiller psykopaten fra andre mennesker. Det kan derfor virke meningsløst om man forsøker å lage opplegg rundt psykopaten i forsøk på å “helbrede”. Det er nytteløst. En skal likevel ikke glemme at verdens kanskje fremste ekspert på psykopater, Robert D. Hare, opererer med ulike grader av psykopati og skille mellom personer som er “fullblods” psykopater og personer med ulike grader av psykopatiske trekk.

LES MER OM UNDERSØKELSEN HER: Psychopathic Traits Seen in Children’s Brains

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varierende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  Robert D. Hare har utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

 

LES OGSÅ:

Psykopatens hjerne er koblet annerledes

Et studie av psykopatens hjerne og oppførsel

Er du født psykopat?

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Tror du mannen som henvendte seg er en ekte psykopat? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (6)

 1. Maylill

  Nei, jeg tror ikke denne personen er psykopat. Han snakker jo om “å være glad i noen”. Psykopaten har ingen evne til kjærlighet. Det viser seg også i mangel på samvittighet og empati. Han sier også at beskrivelsen om hva han har gjort mot eksen er forferdelig lesning. En psykopat ville ikke synes det var forferdelig. Mange psykiatere stiller feil diagnose. Og mange psykopater har feil diagnose.

 2. Luringen

  Jeg lever i den tro at psykopater har kan “helbrede” seg selv. Det finnes som sagt ulike grader innenfor dette, hvor de hardeste ikke har evnen i det heletatt til å føle empati. Jeg tror dette er en mann som kan settes under “hverdagspsykopat, altså en med evne til empati, men den ligger ett godt stykke under egoismen. Slike mennesker ser det ikke selv, og som han forklarer- er han selv i den tro at han handler rett.

  Men jeg tror at om psykopaten får en god nok knekk,vil det føre til at de kan evaluere seg selv på en annen måte (om ikke de går for det vanlige og setter seg selv som martyr og offer).
  Jeg er selv oppvokst med en psykopat og har jobbet hele mitt voksne og ungdomsliv i en kamp for ikke å bli slik selv. Det er en hard jobb, da jeg hele tiden fant trekkene, og at jeg ofte brukte manipulasjon for å få den reaksjonen jeg ønsket. Hadde motparten gjort noe som såret meg, gikk jeg bevisst inn for å såre tilbake ved alle mulige anledninger- i den tro at jeg hadde rettigheter til å gjøre det.

  De siste årene har gått med på å evaluere hvert ord jeg har lirket fra meg for å finne ut av hvorfor jeg bruker setningen og tonefallet jeg velger, hvilken reaksjon jeg ønsker og hvordan jeg reagerer på ting som blir sagt til meg.
  Ved hver anledning jeg har ytret noe for en ønskelig reaksjon- har jeg tatt meg i det og forklart hva jeg prøvde på, og hvorfor jeg gjorde det. Det kan være uskyldige småting hvor jeg ønsker å få viljen min, eller at jeg bruker samvittighet for å få en reaksjon.
  Ved å unnskylde meg og forklare meg med 100% ærlighet hver eneste gang har jeg fått større forståelse for hva jeg selv gjør og min andre halvdel har det bra i mitt selskap. Selv om det er forferdelig å føle en har gjort noe urett, er det så absolutt verd å blottstille seg og kanskje føle seg ekstra ille i noen minutter. Der er jeg forøvrig planetens heldigste da jeg har en forståelsesfull mann som godtar vanskelighetene jeg kan føre med meg.

  Det viktigste jeg tror er for en psykopat, hverdags eller ei; er å akseptere at vi har ett innebygd våpen, men bevisst lære oss å legge det fra oss. Når vi først finner det frem igjen- Finn ut hva hvorfor, hva og hvordan. Spekulere på det og snakk om det. Når det eventuelt diskutere, så unngå å lete etter godkjennelse og trøst, unngå å lete etter unnskyldninger, og si det som det er med et kritisk syn. Det vil føles vondt med det første, men etterhvert vil den smerten byttes ut med en slags tett følelse. Det er vanskelig å forklare, men det føles som en ekte ren følelse, som en bit som fylles ut. Hos meg er nå den følelsen nesten konstant, (med unntak av mine episoder som nå er meget sjelden) og det føles godt å vite at jeg ikke skader andre, samtidig som det smerter meg å vite hvilke situasjoner jeg har satt andre i.

  Det trengs altså ikke en lege i Sveits som kan ta deg bort på en fredelig måte. Du kan heller ta tak selv, og den harde kampen er verd å ta. Husk bare å aldri utsette. “Jeg kan ta meg sammen neste gang, det passer seg ikke nå”. Da har du gått i samme fellen ved å beskytte deg selv fremfor å være ærlig mot den andre. Og ikke tro at den vissheten du sitter med nå forsvinner, den vil alltid være der om du undrgraver den eller ikke. Stå på, og ikke gi opp! Det går aldri om ikke du ønsker det fullt ut selv!
  🙂

 3. Brevet er slik jeg ser det et klassisk eksempel på manipulasjon. En psykopat er i full stand til og fremstå som “angrende” og beskrive seg som et dårlig menneske for og oppnå noe, og i dette tilfellet sympati. Ikke på noen måte overraskende at han forteller at han skal til Sveits for og ende sitt liv på en fredelig måte. Jeg er 99% sikker på at det ikke vil skje. Hvis han skulle gjøre det så er det fordi han tror han rammmer eks-kona, men det er ingen som sørger over en psykopat. Det er bare lettelse når de en dag endelig forlater denne verden.

 4. Slik jeg ser det så er det et klassisk eksempel på manipulasjon. En psykopat er i full stand til og fremstå som angrende for og oppnå noe. I dette tilfellet sympati. De er utrolig flinke til og fremstå på den måten. Det er ikke overraskende at han på slutten skriver at han ønsker og dra til Sveits og ende livet på en fredelig måte. Jeg er 99% sikker på at det ikke skjer. Han tror kanskje at det vil ramme eks-kona hvis han skulle gjøre det. Men det er som regel bare lettelse når en psykopat dør. Han vil nok blomstre igjen når han finner et nytt objekt.

  • Luringen

   Det var riktignok det første jeg også tenkte. At dette med å ende livet sitt er som du sier bare ett skrik etter sympati.
   Allikevel blottstiller han seg åpent og legger kun frem sine egne negative sider. En psykopat med ett ønske om å gjøre seg til offer, martyr eller fremstått som angrende ville lagt seg frem på en litt annen måte. Det ville forsiktig dratt inn små feil hos motparten for å unnskylde seg selv. (“Jeg slo henne, men det var ikke med vilje.. det var en uheldig refleks da hun skrek til meg” eller “jeg slo henne ikke, jeg dultet borti henne for å få henne til å roe seg ned”)

   Jeg tror han. Jeg tror han har blitt bevisst på sin adferd, og at han sitter igjen med frustrasjon og smerte over hva han nå går igjennom. Han “mistet” tross alt både barn og kone i tillegg til at han har funnet ut av hva årsaken faktisk var.
   Det at han drar inn Sveits er en mulighet for at kan være for sympati og trøst, men helt ærlig tror jeg ikke det er annet enn oppgitthet, frustrasjon, smerte og rådvillhet. Men at han mener å faktisk gjennomføre det tror jeg neppe…

   Men jeg skjønner hva du mener..! En psykopat vil- om han eller hun blir fersket i sin adferd kommer martyr/offerrollen fort frem- eller skylden blir lagt på motparten da det er “nødvendig” å lyve fordi motparten på ett eller annet vis ikke kan håndtere fakta eller har misforstått.

   Men en annen ting jeg har grublet litt på… hva vet vi om denne mannen ikke selv er offer for en psykopat? Det er en ufattelig vanskelig situasjon å få oversikt over, og jeg har selv vært borti spesielt ett menneske som har bært helt ødelagt etter ett forhold til en slik kvinne. Ting ble værre etter det kom ett barn i bildet, og etter at psykopaten hadde ødelagt både det sterke båndet i hans familie, Hans venner og økonomi, forlot hun ham og tok med seg alt. Etter to år med å fortsatt være under hennes makt var han selv skråsikker på at han var psykopaten som fikk godvilje fra sin eks da hun var den eneste som kunne være glad i ham. Selv om familien hans hele tiden prøvde å kontakte ham og gav inntrykk for at dørene alltid var åpne- omså bare for å sitte, sove og spise- følte han at han ikke kunne utsette dem for seg selv.

   (Idag er ham på bedringens vei, og de sterke familiebåndene er igjen på plass- til eksens forargelse)

   Det er altså ikke en selvfølge at mannen bak posten er en rendyrket psykopat, det kan være flere sider vi ikke ser..

 5. Christiane

  Hei Maylill. Psykopater, sosiopater og narsissister er løgnere, så jo de kan lett -si/snakke- om å være glad i noen også..de kan si hva som helst. Alt handler kun om dem og hva som passer dem best til enhver tid.
  De sier og spiller på hva som helst. De vet godt hva som lønner seg å si for å få sympati eller dersom de er nødt.
  Venninnen og arbeidskollegaen til Ted Bundy – skrev f.eks bok om at hun nermest ikke fattet at han var skyldig -før han mottok dødstraffen. Så tilogmed psykopater av væste sort vet hvordan de skal spille sjarmerende og sympatiske.
  Å skrive noe som dette brrevet – kan godt være fra et ego som vil ha sympati. Det er også grader av psykopati. Det er i det minste tydelig at skriveren ikke har tatt hensyn til ting partneren har nok har prøvd å si over lang tid, eller brydd seg om henne.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.