InnleggPsykopaten

Usunne partnere

Usunne partnere

Gestaltterapeutene Aina Staxvold og Ketil Øyesvold Melhus har gjennomført en undersøkelse om usunne partnere hvor 942 personer har svart på spørsmål om sin partner. Resultatet av denne undersøkelsen kan du lese mer om her. Du kjenner deg kanskje igjen i funnene? Kanskje blir du overrasket over hva svarene viser

 

Bakgrunnen for undersøkelsen er at vi opplever at klienter som lever med usunne partnere ofte forteller svært like historier.Vi plukket ut 25 påstander som er formulert ut fra klientenes historier for å undersøke i hvilken grad disse gjenkjennes av andre. Resultatet støtter i stor grad det vi opplever med våre klienter, at de usunne partnerne bruker en del felles fremgangsmåter/strategier i forhold til den de lever sammen med.Hvorfor de gjør det? Narsissisten betrakter andre mennesker som en forlengelse av seg selv. Den andre skal ikke ha egne tanker og meninger. Narsissisten skal tilbes, dyrkes, være unik i en eller annen form. Narsissisten klarer ikke å støtte sitt eget falske selv, og bruker andre hensynsløst for å holde sitt ego ved like. Strategien for å utslette den andres ego er kynisk, systematisk og kan ta knekken på selv den sterkeste.

 

Kort om kommentarene

I kommentarene har vi valgt å omtale den usunne partneren som «Den usunne». Deltakeren som lever med den usunne har vi valgt å kalle «hun» ut fra den kjønnsmessige fordelingen i undersøkelsen. Fordelingen av dyssosiale personlighetsforstyrrelser (psykopater og narsissister på folkemunne) er relativt likt fordelt mellom kjønnene.

 

De følgende 17 påstandene blir gjenkjent av mer enn halvparten av deltakerne:

 

 1. Han/hun var svært sjarmerende i starten på forholdet (91,8%)
 2. Når forholdet har vart en stund, blir det vanskelig å komme i dialog. Hvis du forsøker å ta opp noe, møtes du med kritikk eller raseri. (81,8%)
 3. Gradvis erstattes oppmerksomhet og ros med kritikk (80,5%)
 4. Han/hun tar sjelden eller aldri ansvar for negative hendelser. Det er alltid noen andre som har skylden (79,5%)
 5. Han/hun beskylder deg for ting som han/hun selv gjør. F.eks utroskap, sjalusi, starte krangler (71,2%)
 6. Han /hun sier «Du må stole på meg», selv om det du erfarer er noe helt annet (70,1%)
 7. I starten av forholdet roser han/hun deg fordi du er så sterk (de andre har vært så svake) (69%)
 8. Du kan ikke si noe uten at det blir galt (60,9%)
 9. Han/hun flyttet rask inn til deg (60,7%)
 10. Han/hun har ett sett regler som gjelder for deg og et annet regelsett for seg selv. Du har mange restriksjoner, han/hun har få eller ingen (60,1%)
 11. Han/hun bryter avtaler og løfter. (58,8%)
 12. Blant andre oppfører han/hun seg høflig og hyggelig mot deg, helt annerledes enn når dere er alene. (57,6%)
 13. Han/hun lyver ofte, også når det er helt åpenbart at det er løgn (53,7%)
 14. Han/hun behandler deg mer som en eiendel enn en likeverdig partner (53,7%)
 15. Han/hun har dårlig økonomisk sans, bruker pengene når de er der uten å planlegge for fremtiden (53,7%)
 16. Dine venner og familie kritiseres. Han/hun ønsker ikke at dere skal være sammen med dem. Du skal bare være sammen med ham/henne. (53,3%)
 17. Han/hun beskriver seg som et offer. Det er andres skyld at økonomien er som den er (52,9%)

Om deltakerne

Mange av deltakerne har kommet til dette nettstedet etter å ha søkt etter «psykopat test». Det er altså ikke et representativt utvalg av Norges befolkning som har deltatt i undersøkelsen. Det vi ønsker, er å undersøke hvilken gjenkjenning deltakeren har når de lever i et forhold hvor de selv tenker at de har en usunn partner. Ut fra dette passer deltakergruppen godt.

Datagrunnlaget

Vi har valgt å analysere datagrunnlaget uten noen form for sensur eller filtrering. Enkelte har svart at de ikke har gjenkjenning på noen av påstandene, og det kunne vært fristende å fjerne disse besvarelsene med motivasjonen at de da ikke lever i et usunt forhold. Men årsaken kan like gjerne være at påstandene vi har fremsatt overhodet ikke passer for enkelte usunne partnere.

Andre har svart at de har gjenkjenning på 25 av 25 påstander. Er det sannsynlig at vi har truffet så godt med påstandene at noen gjenkjenner alle 25?

Dette er spørsmål som måtte gjennomgås grundig hvis vi skulle gjennomført dette som et forskningsprosjekt, men i denne undersøkelsen nøyer vi oss med å reflektere over dem.

 

 

Les hele undersøkelsen her: Usunne Partnere

Aina Staxvold og Ketil Øyesvold Melhus har laget “Psykopat-testen” som du finner her

 

 

LES OGSÅ:

Har du møtt på en psykopat?

Diagnose: psykopat! – kan noe gjøres?

5 tips for å komme deg ut av psykopatens grep

Bruddet med psykopaten er en heltidsjobb

Hva min terapeut fortalte meg etter bruddet

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne undersøkelsen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Blitt veldig glad for oppdatering. Mye gjenkjennelse her!

 2. Det er overveiende sannsynlig at jeg har levd med en narssisist, han sa og gjorde så mye jeg ikke forsto. Tilfeldigvis kom jeg over en artikkel om narssisisme og har i tillegg lest to bøker om temaet, og da ramlet alle brikkene på plass. Mitt spørsmål er om jeg bør advare den nye kjæresten han har? For han har allerede kontaktet meg etter å ha vært bare fem måneder sammen med henne. Han ønsket å ha det slik vi hadde det i begynnelsen, for det har han ikke med hun nye. Jeg sa at hans måte å være på var unormal, uten å si at han var narssisist, og at han trengte profesjonell hjelp. Han syntes selfølgelig ikke selv at han trengte det. Jeg fikk forståelse av at han ønsket vi skulle være sammen igjen, eller i hvertfall være venner. Han har ikke fortalt henne om at han har kontaktet meg, altså fører han henne bak lyset, noe han også har gjort med meg flere ganger. Han lever sitt liv på en løgn. Jeg er i tvil hva jeg bør gjøre og trenger derfor tips og råd. Jeg ønsker ikke at hun skal få det like ondt som jeg har hatt det, på de svarteste dagene kjentes det ut som om jeg holdt på å gå til grunne. Men da jeg skjønte hva jeg hadde vært utsatt for, gikk det bedre og bedre, og jeg tror jeg snart er meg selv igjen, selv om jeg fikk litt tilbakefall da han kontaktet meg

  • Redaksjonen

   Lagt ut som anonymt leserspørsmål på Facebooksidene. Lykke til!

 3. Glem ham. Det er ikke ditt ansvar å redde andre. Ikke involver deg mer i hans liv.

  Hvis hun ringer ikke si noe. Hun vil ikke tro deg likevel.

 4. Inger: Jeg skjønner at du vil advare andre mot denne mannen, men det nytter desverre ikke. Du oppnår bare å bli uthengt som hun hysteriske og gale. Psykopaten/narsissisten vet hvor de skal trykke til. Nye ofre må desverre finne ut av det selv. Igjen, jeg forstår din bekymring og ønske om å gjøre noe.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.