PsykopatenRedaksjonen kommenterer

Kan jeg forandre psykopaten?

Et normalt, oppegående menneske vil gjerne tro på det beste i folk. Og spesielt de man en gang ble glad i. Det er høyst naturlig å tro på forandring. Forandring til noe bedre. Hva så om man har blitt sammen med en psykopat? Og den sjarmerende prinsen eller prinsessen har forvandlet seg til en ondskapsfull frosk? Kan man forandre på psykopaten?

Når den gnagende angsten har slått over til en erkjennelse av at noe er riv ruskende galt går man gjerne gjennom flere faser frem mot et brudd. Om man overlever og ikke går til grunne i prosessen. Underveis tenker mange at det må da gå an å forandre på vedkommende? Finne tilbake til hvordan det en gang var? For noen forandrer psykopaten seg fra prins eller prinsess til et monster over natten. I de verste historiene vi leser var skuespillet over på selve bryllupsnatten. Offeret var fanget og et monster trådte frem. For de fleste tar erkjennelsen ofte mye lengre tid. Noen forstår at det er noe alvorlig feil etter noen måneder. For andre kan det ta år, eller et helt liv.

Felles for de fleste er en følelse av skyld. Det må jo være meg det er noe galt med? Psykopaten er en mester i å projisere sine svakheter over på deg og manipulere deg til å tro at ja, det er deg det er noe galt med. Ofte tenker man tilbake til tiden før psykopaten fanget deg i sitt nett. Det var jo en grunn til at du falt for dette sjarmerende vesenet. Sågar trodde du elsket han eller henne.

Kan du så forandre vedkommende? Bøte på psykopatens dårlige sider og få han eller henne tilbake til hvordan det var?

Du kan aldri elske psykopaten frisk!

Grunnen er enkel, du når ikke inn. For psykopaten er som regel all interaksjon en transaksjon, der det gjelder å komme best mulig ut. Det er dette de fleste psykopatofre bruker så lang tid på å fatte. Vi er vant til at den vi er sammen med til en viss grad responderer på og forholder seg til det vi formidler av tanker og følelser. Vi speiler den personen vi snakker med.

De følelser som formidles av den andre, vil oppstå i oss selv. Dette kan til og med påvises nevrologisk. De samme nerveceller som er aktive hos den vi snakker med, også er aktive i oss selv, om enn i noe lavere grad. (Det har til og med vært påvist at botox-injeksjoner gjør det vanskeligere å forstå andre, fordi noen av de musklene som brukes for å formilde følelsesmessige stemninger lammes.) Det er ikke nødvendigvis noe galt med en relasjon der man ikke blir møtt eller forstått på alt man sier og føler.

Mennesker er forskjellige. Vår naturlige respons, når vi ikke når frem, er å gå i oss selv. Vi prøver å finne en bedre måte å formidle tanker og følelser på, slik at den andre skal forstå. Dette er noe av det som styrker en vanlig relasjon, man blir rett og slett bedre kjent. Når du er inne på dette sporet med en psykopat, så har du imidlertid startet en prosess som utelukkende vi tappe deg for energi. Du blir nemlig aldri kjent med psykopaten, og han eller hun vil aldri validere dine følelser. Dermed er det alltid opp til deg å holde relasjonen ved like. Alltid!

I boken “Without Conscience” skriver en av verdens fremste på psykopati, Dr. Robert Hare at psykopater kan bli mildere med årene. De blir trøtte av å svindle og bedra alle rundt seg med sitt skuespill. Deres sanne jeg forandrer seg imidlertid aldri. De forbedrer seg på den måten at de blir flinkere til å manipulere, flinkere til å late som de bryr seg – når det gavner dem.

Rådet, som vi aldri kan gjenta for ofte er: Har du truffet på en psykopat? Snu ryggen til og kom deg vekk så fort du kan, uansett! Det rådet gjelder også for deg som er så uheldig å ha barn med psykopaten. Blir du i forholdet, går du til grunne og vil uansett ikke kunne fungere som en god mor eller far for dine barn.

LES OGSÅ:

Diagnose: psykopat! – kan noe gjøres?

5 tips for å komme deg ut av psykopatens grep

Bruddet med psykopaten er en heltidsjobb

Hva min terapeut fortalte meg etter bruddet

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne historien? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Jeg syns detter vanskelig å komme bort fra psykopaten. Han dukker opp overalt. Han sier han kan komme dit han vil,fordi steder er offentlige.
  Er det også vanlig at de har mange damer på samme tid ?
  Er det noen som har hørt,å du er så vakker,jeg elsker deg selvom du har dine ekstra kilo. Det er jo mange som ikke liker fete folk,men j elsker deg allikevel. Jeg føler meg dolket i hver gang han sier det. Allikevel slipper j han inn igjen da han kommer gråtende. Nå skal han endre seg. Han bor m ei anna dame, reiser på ferie m x kona eller andre “venninner”, og sier det er meg han elsker. Hvordan kommer j meg videre?

 2. Anonym

  Det jeg ikke kan fatte er at det går an å forandre seg så totalt. Jeg er gift med en tunisier, snart vært gift i fem år. Han er en såkalt tunisian love rat,bezness love rat. Jeg klarer ikke å skjønne,jeg må skjønne. Fra å være drømmeprinsen til å bli djevel.jeg blir ikke sett,hørt,ingen respekt for meg,lyver og bedrar,han er “snill” når det er noe han vil oppnå..Alt er min skyld, det er jeg som lager det til i hodet mitt som han sier..Jeg ser det nå, han har løyet om alt mulig fra begynnelsen..er det noe håp for oss??

 3. Bianca

  Det er ikke mulig å forandre en person med ett mentalt handicap,på samme måte som ett amputert ben vokser ikke ut igjen.
  Til anonym :Det er opp og ned om de har mange damer på en gang eller ikke. Avhengig av hva slags type de er, les deg opp. Noen liker ikke fysisk kontakt og har bare sex når de må. Når han sier : du er vakker, jeg elsker deg selv om du har noen kilo for mye.. Det han gjør er å gi deg en kommando, slank deg nå. Det er det han egentlig sier. Grunnen til at han gjentar det, er at han ikke tror du har oppfattet hans kommando. Om du slanker deg, så er det håret ditt eller noe annet neste gang. Det er en never ending story.. Husk de er ikke normale, de har ett tankesett som ligger utenfor normal tankegang.

 4. `Hei jeg vet ikke om person er sykoppat,men mye likhets trekk. Han går bak min å lyger om meg,snakker dritt om meg. Å når æ tar de opp,har han bestandig en god unnskyldning klar. At jeg kan til de og han var såra? Lure på hva er de slik man bør snakk dritt om andre om man blir såra. Og sier å de er andres feil at de har blitt sånn mellom oss. P.g.a dem har fortalt med hva han går å sier. Da sier han dem å har snakka stygt om meg. Nå er de han æ har vært i lag med som er slik da. Og kjem å med gammel dritt om mæ om han ikke har noe nytt. Erde noe galt med meg da? Begynne å lur æ ja.Skjønner ikke hvorfor dem går å prate dritt også kjem dem til dæ etterpå og sier å dem e så gla i mæ,å æ e de beste som har skjedd. Hvorfor kan dem heller ikke si slikt til dem andre en å lyg og prate dritt?

 5. Hadde vært fint om dere informerte likheten mellom ruslidelser og psykopatisk oppførsel.

  Dersom dere skal fungere som en opplysningskanal, bør dere også hensynta at personer som misbruker rus – vil fremviser psykopatiske tendenser.

  Dette er godt informert i faglitteraturen. Enhver seriøs psykolog vet å være påpasselig med dette.

  Mennesker som sliter med rus, mens som klarer å overvinne djevelen blir stemplet som en fullblodspsykopat slik dere holder på.

  Jeg er ikke alene om dette.

  Ta ansvar

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.