Praktiske rådRedaksjonen kommenterer

Når ingen forstår og ingen tar parti

I VG kunne du lese om Sandra Marie Brandsrød som fortalte at hun ble sint og frustrert på behandleren hun skulle få støtte fra. Hennes reaksjon minner om mange av våres leseres reaksjoner i møte med hjelpeapparatet. Om det er hos en parterapeut, på Familievernkontoret eller hos Barnevernet så er opplevelsen ofte mangel på forståelse. Forstår de ikke at de har å gjøre med en psykopat? Ser de ikke galskapen? er ofte kommentarer vi hører. Hvorfor kan de ikke ta parti?

VG-artikkelen tok opp et beslektet tema. Nemlig at mange opplever at de ikke blir møtt med forståelse når de har det som vanskeligst. Sandra Marie forteller til VG at hun gikk til sin behandler i to år og allerede første gangen følte hun at hun tråkket på henne. Hun respekterte meg ikke, og var ofte ufin, forteller hun til VG. Heldigvis har hun hatt flere andre behandlere som hun har bedre erfaringer med.

Rundt én av ti pasienter kan ende opp med å bli dårligere av den behandlingen de får hos psykolog eller psykiater bekrefter norske eksperter som VG har snakket med.

Ifølge VG finnes det relativt lite forskning om tematikken, men totalt viser de ulike studiene at det dreier seg om mer eller mindre enn én av ti.  Førsteamanuensis Helge Holgersen ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Bergen har gjennomgått en rekke internasjonale undersøkelser om temaet. Han forteller til VG at studiene har et visst spenn, men alle konkluderer med at mellom fem og 20 prosent av pasientene blir dårligere av den behandlingen de får av psykologen.

Vårt råd til alle som står ovenfor et brudd med en psykopat er å søke profesjonell hjelp. Det man står ovenfor er så massivt og traumatiserende at det simpelthen kan være for vanskelig å bearbeide dette på egenhånd. Å finne en god psykolog som forstå deg og den spesielle problematikken du er utsatt for i møte med en psykopat kan derfor være avgjørende. Da er det viktig at du får riktig hjelp.

Fagsjef Andreas Høstmælingen i psykologforeningen anbefaler i VG følgende til pasienter som føler at behandlingen ikke fungerer:

 1. Først og fremst: Si ifra til psykologen. Dersom du vet hva som ikke fungerer bør du formidle dette tydelig.
 2. Be om en skikkelig evaluering av behandlingen du går gjennom, slik at dere sammen kan finne ut av hva som ikke fungerer.
 3. Du kan også be om å bli henvist til en annen behandler. Psykologen har en etisk forpliktelse til å hjelpe pasienter videre til noen andre dersom ting ikke fungerer, sier Høstmælingen.

Vi støtter hans oppsummering og minner om at det er viktig å ikke gi opp tanken om at man både trenger og kan få hjelp, men heller gi opp terapeuten om man har vært uheldig med behandler. Hvis du etter de første samtalene føler at behandlingen har noe for seg eller kjemien ikke stemmer, avslutt med din behandler og be om å bli henvist videre til en annen.

LES OGSÅ: Savner mer hjelp til psykopat-ofre

I møte med en psykopat blir det for mange enda vanskeligere som du kan lese i denne leserhistorien. Redaksjonen mener at det er bortkastet tid å gå i parsamtale med noen som behandler deg dårlig. I beste fall kan du være heldig og finne en terapeut som ser problemet, og som ikke er redd for å si sin mening.

Les denne historien og vår kommentar:

LESERHISTORIE:  “Jeg har i fire år vært i et av og på forhold til en person med sterke psykopatiske trekk. Vi har ett barn sammen så noe kontakt har vært nødvendig. Vi har aldri bodd sammen. Det steget har jeg aldri turd å ta. Likevel har han hatt en makt og kontroll over meg som gjør at jeg aldri har klart komme meg helt ut av klørne på han. Jeg har levd med løgner manipulasjon krenkelser projeksjon aggressivitet hevn sjalusi anklager psykisk terror og en desperasjon etter bekreftelser og oppmerksomhet fra starten av. Likevel ble jeg fanget. De søte fine ordene innimellom var nok til å holde meg der. Og et stort ønske om at mannen til slutt ville innse hva han holdt på med. Jeg fikk han med til Familievernkontoret i en periode. Han var ikke velvillig i utgangspunktet men når jeg presset på og sa dette er eneste løsning gav han etter. Der jobbet vi spesielt med det å skulle være ærlig og åpen for å vinne tillit tilbake. Men psykopaten fortsatte lyge og holde på hemmeligheter og hadde ingen skrupler med å lyge terapeuten opp i ansiktet. Likevel kunne han påstå at det var jeg som hadde problemer. Han som aldri hadde tatt meg i en eneste løgn gikk konstant rundt og mistenkte meg for alt mulig. Den eneste forklaringen han kom med var at jeg måtte være så flink til å lyge at jeg var umulig å gjennomskue!! Altså…han ble tatt i løgn i tide og utide men i hans hode var det jeg som løy. Men det som var en enda større krenkelse er hvordan et Familievernkontor kan passivt sitte å høre og se på hva som foregår men likevel gjør ingenting.

Kan ikke en terapeut si at dette er galt å gjøre?

Kan ikke en terapeut fortelle at den som lager problemer må ta seg sammen? Skal terapeuten bare lytte? Hva er meningen med en terapeut om den ikke bryter inn og setter ned foten og kaller en spade for en spade?!? Med andre ord vi kom ingen vei med Familievernkontoret. Ett år til gikk i samme tralt før jeg satte hardt mot hardt og forlot han uten å gi etter for de fine søte ordene som alltid fikk meg til å gå tilbake. Jeg sa at jeg kom aldri mer tilbake før han la seg flat og innrømmet hva han drev på med. Og jeg sa han var nødt søke hjelp. Det gikk ikke lange tiden før han ringte gråtkvalt og plutselig innså at han trengte hjelp. Om jeg kunne være så snill å ikke forlate han midt oppi dette men hjelpe han på veien. Han hadde allerede bestilt time hos en privat familieterapeut. Selv med en stor uro i magen som sa at dette er bare spill for galleriet og hans desperasjon for å holde på meg så sa jeg meg villig til å bli med på første time. Det skulle jeg ikke gjort. Første time gikk mest med til formaliteter. Så det ble en time nr to. Da hadde jeg forberedt meg godt og bestemt meg for å fortelle mitt og etterpå si at det ble med det. At jeg var ferdig og ikke ville mer. Mellom time en og time to hadde psykopaten blitt seg selv igjen og innrømmet pluts ingenting lenger. Det eneste problemet hans var meg. At jeg ikke forstod han! Så jeg hadde hatt rett. Innrømmelsen var bare et skuespill. Dermed var jeg fast bestemt på å forlate han etter time to. Jeg fortalte terapeuten hva jeg hadde slitt med i fire år. Jeg kom med noen grovt krenkende episoder for å underbygge mine utsagn.

Veronica Kristoffersen

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen personlige bok som oppfølging til suksessboken "Jeg er fremdeles her". Boken står støtt på egne ben og tar deg gjennom en reise fra hun våknet opp etter sitt selvmordsforsøk. Hun kommenterer sin reise og deler sine opplevelser med små dikt. Hun er den første som sto frem i en bok under fullt navn og fortalte ALT om livet med en psykopat. Pris kr. 249,- pluss frakt (kr.50,-) Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Uten å direkte si at jeg følte jeg stod overfor en psykopat sa jeg det indirekte med alle kjennetegn. Psykopaten kom selvfølgelig på bane og fortalte sin forskrudde versjon av historiene. Terapeuten sitter der helt stille og bare lytter og svarer at “ja jeg hører og forstår begge historiene. Men dette er helt normalt. Alle ser verden gjennom sine egne øyne. Og den verden er ikke make til noen andre”Jeg opplevde han bagatelliserte de grove krenkelser jeg var blitt utsatt for. Jeg kom med tydelige bevis på alvorlig projeksjon fra psykopaten. En projeksjon som for meg er helt hinsides. Galskap. Likevel svarer terapeuten at projeksjon er et helt naturlig fenomen.  Han bagatelliserte altså psykopatens adferd. Jeg var helt rystet. Følte det som en enda større krenkelse. Jeg ble ikke trodd. Jeg ble ikke tatt på alvor. Jeg forstår ikke hvordan en terapeut ikke kan ta slike utsagn på alvor. Det endte med jeg brøt sammen og sa at dette kunne jeg ikke finne meg i. At jeg hadde ikke helse til å fortsette dette. Jeg som har vært langtidssykemeldt grunnet stressrelaterte symptomer og er på vei til å gå opp i limingen. Likevel sitter terapeuten der helt passiv. Hvordan kan dette ha seg? Har ikke en terapeut lov å ta parti?

REDAKSJONEN SVARER: Samlivet med en psykopat er ensomt. For det første fordi det bare er deg som jobber for relasjonen, det er bare du som bryr deg og som regel er du alene selv om felles prosjekter. Men du er ikke bare ensom i relasjonen, du er også alene om å takle det du blir utsatt for. Det er kanskje ingen som vet hva du går igjennom. Utad kan dere til og med fremstå som det perfekte par. Når du da får med deg partneren til en tredjeperson ser du kanskje frem til at noen endelig skal få høre din versjon. Sjansen er imidlertid stor for at du blir skuffet.

Noe av grunnen er at denne typen møter, for eksempel mellom deg og parterapeuten ofte graviterer mot det politisk korrekte, der tomme fraser som ”dårlig kommunikasjon”, ”misforstår hverandre”, etc. regjerer. Med dette utgangspunktet blir samtalen hos parterapeuten den rene terror, og du går derfra med en ennå sterkere ensomhetsfølelse enn du hadde før du gikk inn. Problemet er at terapeuten har som utgangspunkt at dere begge er interessert i å finne ut hva som er galt. Når dette premisset mangler blir imidlertid alt snakk om dårlig kommunikasjon og manglende forståelse slag i luften. Deg og partneren har nemlig ikke felles utgangspunkt. Du ønsker at han skal se hvordan du har det, han er der for å legge skylden på deg.

Det er derfor bortkastet tid å gå i parsamtale med noen som behandler deg dårlig. I beste fall kan du være heldig og finne en terapeut som ser problemet, og som ikke er redd for å si sin mening. Det er mer aksept, en det var før, for at terapeuten kan tillate seg å kalle en spade for en spade, og si det som det er. Mange terapeuter vegrer seg imidlertid mot dette, fordi de da må ta opp kampen mot psykopaten. Dette krever imidlertid at terapeuten har stor personlig tyngde og lang erfaring. Terapeuten må nemlig tørre konfrontere psykopaten med at han eller hun er egoistisk, grådig, sjalu, hevngjerrig etc… Denne type begreper har en tendens til å forsvinne når konflikter tas opp i offisielle sammenhenger. Dette er selvsagt et paradoks, for i en konflikt er det som regel minst en drittsekk. Konflikter skapes som regel av de mørkere drivkreftene i oss grådighet, egoisme, sjalusi, hevngjerrighet etc…

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Det er imidlertid ikke gitt at du har noe igjen for at terapeuten ser hvordan du har hatt det. Sannsynligvis vil psykopaten bare avslutte terapien, for husk hans eller hennes utganspunkt er ikke at relasjonen skal bli bedre. Psykopaten møter til samtale for å styrke sin egen posisjon. Det er også et annet poeng som er viktig å få med seg i denne sammenheng, og det er at terapeuten på ingen måte kan se gjennom dere. Er psykopaten i stand til å fremstå som en likandes mann eller kvinne, så er det stor sannsynlighet for at terapeuten vil like ham eller henne. I tillegg vil ofte psykopaten legge mer energi inn i samtalen en deg, nettopp fordi han er i kampmodus, og du er i oppklaringsmodus.

Dette kan også påvirke stemningen i favør av psykopaten, fordi det koster mer å stå i mot den som kjemper enn den som bare forklarer seg. Ofte vil den som er utsatt for psykopaten bli lammet av de vannvittige feiltolkinger som kan oppstå i terapirommet. Derfor er det eneste rådet vi gir her på psykopaten: kom deg unna og det litt kvikt!

 

LES OGSÅ: Psykologer kan gi barna til psykopat-forelder

Mor var hverdagspsykopat

Hun vokste opp med en mor som var hverdagspsykopat. Som 45-åring fikk Inger Wesche hjelp av en kristen sjelesørger til å verne seg mot morens psykiske angrep. I programmet ”Under samme himmel” i NRK P1 forteller Inger Wesche at Gudstroen har hjulpet henne til et bedre liv.

Savner mer hjelp til psykopat-ofre

«En kamp». Slik beskriver mange ofre etter psykopater sitt søk etter noen å henvende seg til for hjelp og forståelse. – Det er et skrikende behov for hjelp, sier lederen for Norges eneste hjelpesenter for psykopat-ofre.

Foreldre som ikke blir enige etter samlivsbrudd, har ofte personlighetsforstyrrelser

– I saker med høy konflikt etter samlivsbrudd har ofte en av foreldrene klare innslag av personlighetsforstyrrelse, sier psykolog Knut Ragnar Knudsen til www.adressa.no.

Psykologer kan gi barna til psykopat-forelder

– Hvorfor er det så vanskelig for sakkyndige psykologer å avsløre narsissistisk, psykopatisk dynamikk? spør Rune Fardal i denne kronikken i Dagbladet.

Barndom påvirker psykisk helse mer enn krig | forskning.no

… av etnisk norske som lider, og som kanskje skulle vært prioritert i stedet for å stempla som håpløse, som bråkmakere, som tja basically psykopater/anti-sosiale .

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (14)

 1. Monica

  Det eneste jeg syntes var nyttig på Famlievernskontoret, var å få frem at hun ikke hadde klart det. At alle kortene var lagt på bordet til fagfolk osv. Det vil si; At jeg ikke var alene og at maske spillet var over.

  Opplevde en terapeaut si engang; Jeg synes at hun er snill jeg. Eh!

  Tror at dette ble sagt fordi jeg repeterte meg selv. Kom meg ikke videre. MEN, der sier jo sitt om terapeauten…..!

 2. Årsaken er veldig enkel. fagfolk har ikke kunskap om psykopater og narsissister. Det kommer av deres terapeutiske tilnærming i psykologi. Enkelt sagt slik jeg beskrev det her:

  https://www.dagbladet.no/nyheter/2008/04/22/533309.html

 3. Maylill

  Jeg har lest et sted for noen år siden at psykopaten aldri tar parti. Vi erfarer her i hjelpesystemet i det offentlige på Helgeland, at ingen tør å ta parti fordi de ikke vil blandes inn i det de kaller en “konflikt”. Politiet her ville tvinge meg i konfliktråd med psykopaten. Jeg mener at overgrep fra en psykopat, ikke er konflikt. Det er OVERGREP.
  Det er MASSE psykopatiske trekk i det norske samfunnet over hele landet.

  • Anonym

   Akkurat! Det er så masse psykopati i samfunnet at det blir sett på som normalt.

 4. Svært gjenkjennnelig. Psykopaten bidro sterkt til at barnevernet ble koblet inn. Saksbehandleren i barnevernet lyttet til mine fortellinger om psykisk vold og trakassering. Hun sa ” jeg hører hva du sier , men jeg kan ikke ta parti. Ofte vil det være helt ulik oppfatning av situasjonen når det er konflikt”. Jeg kjente meg mer og mer desperat etter å bli trodd. Utleverte flere vonde detaljer i håp om støtte og forståelse. Ble sittende igjen med en ekkel følelse av å vere slem , og at det var jeg som var “ute etter å sverte”. Jeg følte meg mer ensom , og måtte hente nye krefter for å stå i situasjonen med et “hjelpeapparat” som en ekstra sten til byrden. Det er vondt å utlevere sitt liv når man ikke blir møtt med forståelse. Redningen min ble gode nære venner.

 5. Christiane
 6. Noen psykopater lurer mange, og psykiatri har jo egnetlig to psykopater i Freud og Jung, som egentlig vil ha kokain i nesen. Resten var vel heller en unnskyldning for det etterhvert.

  Mens de gjør et kaos av konsepter i en polyteistisk og forvirret verden, er jo ID kanskje noe psykiatrien kjenner, men ikke har noen løsning på. Og derfor løser heller aldri mange av de problemene de mener finnes.

  Men i monoteisme er jo ID av Shaytan og slik sett løst, og defor lærer jo monoteisme ut at man ikke skal tilbe idoler.

  Slik sett får man jo mere bukt med denne demonen som er psykopati og så mange andre ting.

  FVMD

 7. Anonym

  Psykopati er tabu fordi vi blir psykopatisk styrt. Vi blir nedtrykt av normer, regler, grenser, sperrer og låser. Det ytre krever at vi skal være Roboter styrt av en fjernkontroll. Dette for at toppene skal kunne hevde seg selv.

 8. Ja sånn er det, men som jeg har sagt før; hjernechanning må lovfestes i slike familjeforhold. Dette rammer hele familien, og må dokumenteres helt fra starten. Får man dette lovpålagt er man kommet langt.

 9. Hei.Eg har vore fanga i nette til ein psykopat det er eldste søster mi,eg føler at ho berre laga rykte om meg på bygda på Jæren ennå ho har laga rykte tidligere om meg på bygda på Jæren eg har sendt fleire mailer til familievernkontoret men eg høyre adri i fra dei det er er lite hjelp å få fra dei.

 10. Anonym

  Jeg var veldig dårlig og trodde eg var alvorlig psykisk syk og hadde falt ut av arbeidslivet for eg ble så plaget av brev.trusler.og at han mishandlet meg med å dra meg inn hos nye folk.teraputer.helsesøster.meklinger.brev fra advokater osv .
  Jeg fikk hjelp av fastlegen min til å håndtere situasjonen og komme meg ut av grepet og håntere situasjonen .
  I dag er eg arbeidsfør. Har hovedomsorgen for barna og null kontakt med barnefar. Etter hvert som tiden går så blir eg friskere og friskere .Men må gå i behandling i mange år til.han klarte nesten te å gå under som menneske men eg vant. han tapte.

 11. Anonymious1

  Man må aldri gi opp når man vet at man har rett. Husk alltid at det er tre ting som aldri kan holdes skjult: solen månen og sannheten.
  Du trenger ikke å forsvare sannheten, slipp den løs og den forsvarer seg selv.. Alltid!

 12. Stigma

  Slutt å si at “samfunnet styres av psykopater”! Det er faktisk det rene skjære svada. Flere psykopater sammen kan nemlig ikke samarbeide slik!
  La det synke inn..

  • Stigma

   Får rett og slett vondt i hjernen av å lese sånt tull i kommentarfelt..
   Politikerforakt er en helt anna sak som er komplett irrelevant i denne saken

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.