Å leve med en psykopatRedaksjonen kommenterer

Er du sammen med en psykopat?

Vi får stadig spørsmål fra lesere som lurer på om de er sammen med en psykopat eller har en psykopat til sjef. Det beste du gjør, hvis du lurer på om noen er psykopat, er å komme deg unna så raskt du bare kan. For selv om du ikke har med en psykopat å gjøre så har du ganske sikkert møtt på en svært vanskelig person som sannsynligvis vil komme til å komplisere livet ditt.

Spørsmålet lar seg dessverre ikke besvare av oss her på psykopaten.info. For det første fordi vi ikke kjenner vedkommende og for det andre fordi diagnostiske vurderinger av personlighetsforstyrrelser er høyst usikre.

En av grunnene til dette er at de trekk og egenskaper som vi finner hos psykopaten, finnes hos alle mennesker.  Hvem er det som med hånden på hjertet kan si at de aldri har såret noen med vilje? Eller løyet og manipulert. Selv om de fleste av oss kan være løgnaktige, manipulative drittsekker fra tid til annen, så betyr det imidlertid ikke at vi lider av en personlighetsforstyrrelse. Løgn og manipulasjon er noe vi alle har på repetoiret når vi møter tilværelsens utfordringer. En studie gjort av  sosialpsykologien Robert Feldman ved  Universitetet i Massachusetts, viste at mennesker lyver ca 200 ganger om dagen. De fleste av disse, gjør vi for å unngå å krenke den vi snakker med. Hvem svarer vel ja, hvis en kollega spør om de nye buksene får henne til å se fet ut? Men vi lyver også for å beskytte oss selv eller for å oppnå noe. En annen studie, utført av Vasudevi Reddy fra Universitet i Portsmouth, viste av barn helt ned i seks måneders alder var i stand til å opptre manipulativt. Barn lærer raskt hvilke følelsesuttrykk som gir oppmerksomhet.

Psykopaten beskytter sitt ego

For at noe skal betegnes som en forstyrrelse, så må trekkene forekomme hyppig og med høy intensitet. Psykopaten befinner seg langt ofte enn oss andre i en situasjon der han eller hun føler det nødvendig å lyve og manipulere enten for å oppnå noe, eller beskytte sitt ego. Dette er imidlertid ikke alltid lett å avsløre. Psykopaten er nemlig ekspert på å forvrenge situasjonen, slik at hver gang du prøver å konfrontere så ender du opp som den skyldige. Det finnes alltid en grunn for det som skjedde, og svært ofte var det du som var årsak. Med andre ord, du får ansvar for psykopatens handlinger.

Det er som om psykopaten alltid befinner seg i en unntakssituasjon, der vanlige regler ikke gjelder. Noe av det mange opplever som mest slitsomt er nettopp den konstante bearbeidingen som psykopaten utsetter dem for, og dette er også grunnen til at det er lett å gi etter. Man orker rett og slett ikke å ta alle kampene. Ofte vil vi høre fra psykopaten at han eller hun egentlig er fabelaktige mennesker, og ingen er mer moralistiske enn psykopaten. Denne moralismen bruker psykopaten for å trigge samvittigheten din, og psykopaten er ekspert retorikk som får deg til å følge deg skyldig.

Snu ryggen til psykopaten
Har du en psykopat nær deg?

Psykopaten har en tendens til å bruke alt du har sagt og gjort mot deg på et senere tidspunkt. Har du sagt noe i fortrolighet, så kan du være sikker på at dette på et senere tidspunkt vil bli tatt opp i en annen kontekst på en måte som får deg til å føle deg ille til mote. Det som var ment som en uskyldig historie fra din side, blir senere brukt som eksempel på din dårlige moral. Har du fortalt at du en gang som liten var på epleslang, så kan du vente at dette blir gjenfortalt med en vinkling som a la “ja, du stjal jo mye da du var barn”. Gjerne i en situasjon der du uttaler deg om et tilsvarende tema.

Du er jo alltid så uhøflig

Du vil også bli gjenstand for stadige generaliseringer. Har du en gang opptrådt uhøflig mot noen, så kan du regne med å stadig høre at ”du er jo alltid så uhøflig.” Gjerne i en situasjon der du helst ønsker å presentere deg selv på en positiv måte. Du lærer raskt at det å forsvare seg , bare fører til ennå flere beskyldninger.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten er en mester i såkalte ”Ad hominem argumenter”. Dette er en form for argumentasjon der man fokuserer på person i stedet for sak. ”Hvordan kan du uttale deg om hva som er sundt, du som aldri spiser grønnsaker?” Ad hominem er en logisk feilslutning. (Man kan være ekspert på ernæring, uten å selv spise sundt), men et effektivt våpen for å vekke negative følelser hos den andre. Psykopaten prøver gjennom denne type argumentasjon å umyndiggjøre deg ved å stadig henvise til at det du sier ikke har troverdighet. Sitter dere sammen med gode venner, der du blir litt for ivrig og tar for stor plass, er det stor sannsynlighet for at din psykopatvenn vil iverksette et lite karakterdrap, for å jekke deg ned et par hakk, ved å påpeke en av dine mange feil.

Opplever du at ting blir brukt mot deg, at du utsettes for stadige generaliseringer eller ad hominem argumenter, så bør du tenke deg nøye om før du fortsetter relasjonen. Særlig hvis disse hersketeknikkene gir den ønskede effekt, nemlig å påføre deg dårlig samvittighet eller annen form for ubehag. Du kan prøve å påpeke psykopatens feilslutninger, men de vil neppe opphøre av den grunn. I stedet bør du begynne å planlegge din vei ut av relasjonen.

 


LES OGSÅ:

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

Gjesping er smittsomt. Men hvorfor blir ikke alle like påvirket? En ny undersøkelse bestrider tidligere antydninger om at empati har noe med saken å gjøre.

Hva er en psykopat? Her er 50 kjennetegn

Hos www.hjelptilhjelp.no kan du lese mer om psykopati og hvordan du kan gjenkjenne en reell psykopat.

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (6)

 1. Anonym

  Jeg ble lurt av min sjef gjennom 5 år i min forrige jobb. Han lovet meg høy stilling, jeg ble gravid og kom tilbake der en an hadde overtatt. Deretter fikk jeg er annen jobb i samme firma, men da begynte denne lederen å følge med på alt det jeg gjorde. Alt fra Mail, områder jeg kjørte, tid jeg brukte osv. Jeg hadde gode resultater, men han ble aldri fornøyd. Så kalte han meg inn til møte, som viste seg å være drøftelsesmøte…jeg var forsvarsløs. Måtte skrive under på å gå ned i stilling pga “lite arbeidsmengde”. Han ville ikke skrive at det var nedbemanning skriftlig så jeg fikk problemer med å motta dagpenger. NAV er strenge der, og ville ha en skriftlig bekreftelse på nedbemanningen… Sjefen tok en tlf til dem, og plutselig ordnet det seg..Gud vet hva Han manipulerte dem til da.. Fant ny jobb og sluttet. Og har fått hørt at det samme skjedde med to andre i firmaet etter jeg var gått.

  • Jeg har opplevd lignende. En sjef somfulgte med alt man sa og gjorde. Noterte alt. Plutselig var det et drøftelsesmøte, hvor han stilte spørsmål ved det ene og det andre- tok opp filleting som skjedde for lenge siden og vrengte det over til hvor inkompetent jeg var uten å si det rett ut. Kolleger som gjorde langt flere feil enn meg, ble aldri dratt inn på teppet. Jeg var en av de dyktigste og gjorde sjeldent feil, men den feilen jeg gjorde var å snakke vedkommende rett imot når han mobbet kolleger og kom med usannheter.

   Viste seg i ettertid at han har gjort det med flere, brøt ned selvbildet dem til de sluttet for de passet ikke inn i hans kabal av kontrollerbare undersåtter. Han hadde det med å si at han hadde mottatt klager fra kolleger og kom med påstander om “alle her snakker jo om hvordan du..”. Det var blank løgn og manipulasjon for å isolere og bringe skam over offeret. Han fikk til slutt sparken, men han rakk nok å sørge for mange sluttet pga ham.

 2. Cecilie

  Godt å få satt ord på dette. Føles som det er mitt liv som beskrives her og jeg har alltid trodd at det var jeg som var ekstra følsom. Nå vet jeg bedre. Dette med generalisering kjenner jeg godt. EN liten feil, og du fikk høre det igjen og igjen. Og ofte i en setting med andre tilhørere som ikke kjente bakgrunnen. Og da var antakelig målet oppnådd. Snakker om min eks nå, som stadig benyttet seg av dette skitne trikset.
  Jeg fortalte ham en del i fortrolighet, blant annet at min far var alkoholiker og voldelig. Dette brukte han mot meg når det passet og spesielt hvis jeg skulle kose meg med et lite glass vin. Da fikk jeg høre at jeg “lignet på min far”. Jeg vet med sikkerhet at jeg ikke er alkoholiker. Og absolutt ikke voldelig, tvert imot.
  Men å se andre lide, er jo som en slags selskapslek for folk med psykopatiske anlegg. Skulle ønske jeg visste DA, det som jeg vet nå! Takk for gode artikler!

 3. Anonym

  Det er en slags uskreven forutbestemt tanke i samfunnet vårt om at mennesker som blir utsatt for psykopater er svake. Hvorfor er det slik? Vi el. de er ikke det. Vil heller si det motsatte. Skulle ønske dere kunne skrive litt om det igjen. Viktig å forsøke å snu folks meninger om det! Jeg har veldig lett for å komme i relasjoner med mennesker som er psykopater. Det virker som de fort finner meg som offer både i jobb og private sammenhenger. Hvorfor er det slik? Jeg ser ikke på meg selv som svak. Jeg er veldig selvstendig, eier flere eiendommer, står på og er heldigvis fortsatt i arbeidslivet. I barndommen hadde jeg en trygg og god oppvekst og familien min er ressurssterk og god. Hvorfor blir folk psykopater?

  • Det er vel heller det at du tiltrekkes av selvsikre narsissister selv? Kanskje er en av dine foreldre narsissister og du er blitt en people-pleaser.. d.v.s at du er lett manipulerbar for en narsissist siden du så lett responderer på komplimenter eller at når noen trenger din “hjelp” og “ekspertise”, så er du på pletten?

   Du er kan hende et menneske med høy etisk sans og følger bestemte koder. Narsissister kan bare speile dine verdier og din åpenhet for å gjøre deg trygg på dem og at du slipper dem “inn”. Du skal i såfall ikke slutte med å være den du er, men du bør være mer var på signaler som narsissister sender ut som viser deres manglende empati eller deres litt lette trang til smisking. Senke takhøyden litt og være mer skeptisk. La folk gjøre seg fortjent til din tiltro.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.