Samfunn

Er du født psykopat?

Psykopaten og psykisk vold

Hun var seks år og den aller yngste i klassen. Hun sto og ventet på mine klassekamerater da ”Arve” kom gående rett mot henne med en stram og merkelig mine i ansiktet. Uten et ord sender han en stor spyttklyse rett i ansiktet på meg. Kan barn være små psykopater?

Dette husker denne kvinnen fra sin oppvekst og spør seg selv hvordan det senere gikk med Arve senere i livet? Vokste han opp til å bli en psykopat? Hadde han allerede trekkene tidlig i barndommen? Les hennes historie og spørsmål her og nyere forskning om tema “psykopat og barn”:

LESERSPØRSMÅL: “Jeg ble stående helt paralysert. Mer enn 40 år senere husker jeg opplevelsen som om den var i går. Ikke skrek jeg. Ikke tok jeg til motmæle. Jeg ble bare stående til han var borte. Så tørket jeg den ekle spyttklysa vekk. Arve har aldri blitt borte fra minnet. Hva gjør han i dag? Hvilken mann ble han? Mangler han empati? Er han en snill far og ektemann? Hva er det som gjør at et barn på 8 år slenger en stor spyttklyse i ansiktet på en usikker førsteklassing. Eneste forklaring han ga var at jeg fikk den fordi jeg bare var 6 år.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I dag har jeg selv barn i barnehage og skole. I hver foreldresamtale i barnehagen får jeg vite at datteren vår har empati. Det ser de etter i barnehagen. Hun er bare 5 år. Kan barn være psykopater?”

Diagnose først når du er voksen

Mammanett stilte dette spørsmålet til Terje Lund, spesialist i Barne- og ungdomspsykiatri og leder av Norsk barne- og ungdomspsykiatrisk forening tidligere i år. Han understreker at psykopat ikke er en diagnose som brukes i helsevesenet, verken på barn eller voksne. Begrepet brukes i dagligtale for å beskrive mennesker som har vanskelig for å sette seg inn i andres situasjon, opptrer manipulerende og ansvarsløst.

De kan føle seg berettiget til særbehandling, og vise voldsomt raseri og ukontrollert atferd om de ikke får viljen sin. Mange av disse trekkene kan vi se noe av hos barn på ulike utviklingsstadier, men barn er ikke psykopater av den grunn, sier Lund i intervjuet med Mammanett.

Lund understreker at det er først i sen ungdomsalder at man kan diagnostisere avvikende personlighetstrekk. Han understreker samtidig at barn og ungdom er ikke små voksne. De vokser og utvikler seg biologisk, i et samspill med omgivelsene. Personligheten er resultat av dette samspillet mellom barnets arvelige og biologiske forutsetninger på den ene siden og oppvekstmiljøet på den andre siden.

Hjernen er ikke utviklet

Viktige deler av hjernen er ikke ferdig utviklet før i slutten av ungdomsårene eller tidlig voksen alder. Det er først da vi kan si noe om sikkert om hvorvidt et menneske har utviklet de avvikende personlighetstrekkene som folk tenker på med betegnelsen psykopat, sier Lund i intervjuet med Mammanett.

På psykopaten.info er vi litt mer bombastiske. Det skremmende faktum er at om du er det vi kaller en fullblods psykopat, så er du mest sannsynlig født psykopat. Da mangler du enkelte koplinger i hjernen. Fra fødselen av. Disse trekkene vil du se fra barnet kan uttrykke seg. Som vi har lest i en annen sammenheng: Erfarne barnehagearbeidere ser trekk som indikerer mangel på empati allerede i 4-5 års alderen. (Da barn gjerne utvikler og er i stand til å uttrykke empati.)

LES OGSÅ: “Hvorfor psykopaten aldri kan forandres – koblingene finnes ikke som hos normale mennesker“.

Tidligere har det vært “vanlig” å si at man ikke kan stille diagnoser som indikerer asosial personlighetsforstyrrelse eller psykopat før “barnet” er voksen, det vil si etter 18 års alder. I Danmark går de nå nye veier. Danske psykologer og andre fagfolk får nå et nytt instrument til å vurdere psykopatiske trekk hos unge kriminelle.

En omfattende sjekkliste utviklet spesielt til de mellom tretten og nitten år er for første gang oversatt fra engelsk til dansk. De diagnostiserer psykopater tidligere og tidligere for å spare samfunnet  – og dem selv – for store omkostninger. Motivet bak å ta denne undersøkelsen i bruk er at man mener det gir større effekt å behandle psykopati i ungdomsårene enn hva som er tilfelle i voksen alder. Det betinger at adferden er sosialt påført, men selv med en medfødt effekt kan et stramt regime fra ung alder få betydning for oppførsel senere i livet.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I USA vurderer man at fordelene ved tidlig diagnose og behandling af psykopati klart overstiger ulempene. Derfor brukes sjekklisten ikke kun til tenåringer , men også til yngre barn helt ned til seks år.

Det har lenge vært en stor motvilje mot å stemple barn som psykopater. Uakseptabel oppførsel blir unnskyldt med at barna må få en eller flere sjanser til å forbedre seg.  Mickey Kongerslev, sier i et intervju i “Politiken” at “Det var med på å skape en form for tabu, om barn og unge overhovede kunne være psykopater, og understreket at at emnet er meget følsomt og vanskelig, for baksiden av en tidlig diagnose er en stigmatisering af den unge. Og så er det faktisk heller ikke sikkert, at de, som får diagnosen som 13-19-årige, vil få det som voksne. De kan så og si vokse av seg psykopatien.”

Medfødt defekt

Vi mener at om du har en medfødt defekt, så kan du ikke vokse deg “ut av den”. Med et stramt regime kan derimot de verste effektene av psykopatien hemmes og du kan fungere bedre som voksen. Med du blir aldri “helbredet”. Det er intervjuet med James Fallon på NRK et godt dokument på. Han er nevroforsker og psykiatriprofessor, far til tre, bestefar til fem og har vært gift med den samme kvinnen i over 40 år. Så fant han ut at han selv er psykopat. Sterk historie på NRK.

Født psykopat men klarer seg godt
Selv om han var født psykopat har han vokst opp til en god samfunnsborger

Nå må du på samme måte som i vurderingen av voksne, ikke løpe rundt og stille diagnoser på ufordragelige barn i nabolaget. Det er det knapt noen sakkyndige utdannede psykologer/psykiatere som kan. Barn som vokser opp i dysfunksjonelle hjem med misbruk, alkoholisme hos foreldre og andre forhold kan utvikle en adferd som kan minne om psykopatiske trekk. Uten overhodet å ha noe med psykopati å gjøre. Det er viktig at barnehager og skoler fanger opp disse barna og gir de støtte og hjelp på veien. I disse tilfellene kan barna komme godt ut med hjelp og ender alldeles ikke som en voksen psykopat.

Om du vil se en sjokkerende video om et barn som åpenbart har psykopatiske trekk anbefales denne videoen:

Child of Rage The FULL Documentary

 

Hele artikkelen fra Politiken finner du her.

Skjermbilde 2014-11-21 kl. 20.27.41

LES OGSÅ:

“Politiken”: Børn bliver snydt for behandling i tide og “Var Emil fra Lønneberg syg i hovedet”

Barndom påvirker psykisk helse mer enn krig | forskning.no

… av etnisk norske som lider, og som kanskje skulle vært prioritert i stedet for å stempla som håpløse, som bråkmakere, som tja basically psykopater/anti-sosiale .

Synes du at godklumpen er bedre enn andre barn og fortjener spesialbehandling ? I så fall kan du bidra til at gullet blir narsissistisk, mener forskere.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Anonym

  Først vil jeg fortelle at jeg er anonym fordi jeg vil gå litt dypt i en historie med en person som kan spores tilbake til hvem det er om jeg publiserer med fult navn.

  Historien er fra mine subjektive tanker og en barndomsvenn som også kjenner personen fortellingen vil handle om.

  Begynner i motsatt ende av historien enn jeg hadde tenkt for at dere skal få en summering om hva det handler om. Hovedproblemet til personen er at han er en løgner, starter indre intriger mellom venner med å spre usannheter internt mellom partene, null selvinnsikt til å kunne se at tidligere handlinger er brutale/gale (prøver å veie handlingene opp mot andre handlinger for å rettferdiggjøre sine handlinger), stalker sine ofre og er i tillegg voldelig og livsfarlig. Den ene naboen har nylig lagt ut huset til salgs, hovedsakelig fordi hun er redd sine barn. Pratet nylig med en eiendomsmegler og spurte om det var dem som hadde salget, hun trodde ikke det. Fortalte også at eiendomsmeglere måtte opplyse nye kjøpere om de visste om situasjonen.

  Personen har sittet inne for flere voldsepisoder, sist han satt inne var for et titalls voldsepisoder som politiet kun samlet opp slik de kunne bure personen inn for en lengre tid. Ved den ene slåsskampen måtte politiet stoppe personen med pepperspray da han hadde slått personen så hardt at det var blod på vegger og tak.

  Kan fortsette å ramse opp all galskapen, men det er ikke der som er hovedpoenget med kommentaren. Det jeg ønsker å komme inn på er: Hvordan har han blitt slik? Etter flere analyser av personen med en som er høyt utdannet vil også diagnoser kommenteres.

  Siden meg og en barndoms kompis har tidligere vært utsatt for det man kaller en “vanskelig personlighet” har vi lest en del om psykopati og analyserer personer vi møter på vårs vei sammen.

  Første spørsmålet er om han er født slik eller om han har blitt utsatt for omsorgssvikt. Vi har gått søsknene i sømmene, og foreldrene. Foreldrene er oppegående foreldre som liker å jobbe og etter å ha hørt med flere mennesker som kjenner foreldrene er de snille, greie og gode personer. Vi har ikke funnet noe direkte årsak til at det kan være et dysfunksjonelt forhold til foreldrene, det kan også nevnes at søsknene er oppegående personer i fast forhold og med fast jobb.

  Det våres analyser kommer fram til er at personen har en medfødt lidelse som ligger på fars ellers mor sin side. Man vet jo at speil nevronene i hjernen kan bli skadet av omsorgssvikt, men her mener meg og min venn at lidelsen er medfødt.

  Når en lidelse er medfødt er denne artikkelen veldig bra, tusen takk.

  Vi har også analysert om personen er narsissist, dyssosial eller paranoid sizhofreni da disse tre diagnosene har vært nærliggende til hva vi har opplevd.

  Vi har kommet fram til at han har en mellomting mellom paranoid sizhofreni og dyssosial da personen har veldig mange paranoide tanker og greier å lage noen store fantasi historier. Om han tror på det selv eller kun har pugget historiene for å sette seg selv som midtpunktet er vi usikre på.

  Vi tror delvis han tror på noen av historiene, samtidig som vi ikke tror. For han har tidligere innrømmet 1 gang at han lyver og lover og slutte med å lyve for han begynner å lyve igjen. Konklusjonen er delvis at han tror selv at han greier å lure mennesker med løgnen, samtidig som han ikke forstår selv at han blir avslørt. Han er rett og slett stokk dum på dette området har vi kommet fram til.

  Vi heller til dyssosial fordi han elsker å sloss. Vi mener at vold er nærmest så primitivt man kan komme. Innser ikke sine egne feil – en gang i sommer da han kjørte i fylla, stakk fra politiet slik at politiet hadde full utrykning til huset hans med våpen og skjold la han skylden på en han var på fest med for å ha tystet. Heiv glass i gulvet og reiv en uskyldig person opp fra sofaen og la skylden over på ham. Null selvinnsikt til at han kunne være skyld i situasjonen selv. Han fikk råd om å ikke kjøre før han dro ut for å kjøre, ingen fra festen gikk med ham.

  Personen ødela noe i leiligheten til en jente, hun vil ha det erstattet, har sendt sms til personen og bedd ham ordne det eller erstatte det. Takken for dette var at hun fikk spendt inn døren når han var full og ute på tur. Jenta har publisert på facebook at hun lurer på hvem som spionerer rundt huset hennes og ødelegger ting. At det med sikkerhet er han som stalker henne kan jeg ikke med sikkerhet bekrefte, vet bara at det er få som er så stein gale med dårlig behandlings prosess.

  Personen stalker meg og min barndomskompis så det kan jeg bekrefte med 100 prosent sikkerhet. Sist gang ville han ha tak i oss, men vi svarte ikke og han stod plutselig på vinduet sent på natt (etter kl. 00.00). Vi gikk ut av rommet og gikk opp i andre etasje. Så kom telefonene og meldingene tikkende inn, på meldingene kan man forstå at han er i konstant krig oppe i hodet.

  Trekker blant annet frem: du vant og nevner venner. Akkurat som at vennene er en brikke i hans spill. Han skjønner ikke at de tar avstand fra ham grunnet hans oppførsel, og mener da at jeg har “vunnet” vennene han også tidligere har hatt. Skjønner ikke at om han hadde oppført seg så hadde ikke alle han tidligere har kjent flyktet fra ham.

  Han har ut fra det jeg vet ikke tatt noe mer en ungdomsskolen, ikke hatt noe fast jobb i en lengre periode. Tror til tider at han er veldig smart og ville sitte på “sin trone” og fortelle hvordan verden er, hvor urettferdig han er blitt behandlet, at ingen tilgir og gir han ny sjanse osv. En veldig kynisk væremåte hvor hans tanker er de “riktige”. Han har sittet i fengsel flere år for blant annet vold.

  Når han har hatt fest som vi har vært på før vi tok avstand fra ham er Hitler taler, Stalin, de verste måter å bli torturert på, største atombombe osv. Har også alltid problemer med pc`en og skulle hjelpe ham å fikse den en gang, sjekket historikken og det kom opp mange lugubre sider der jeg subjektivt mener at jentene så altfor unge ut. Kikket kun på at par sider og spurte hva dette var og forklarte mitt syn på situasjonen. Det var selvfølgelig ikke ham som hadde sittet og kikket på det påstod han, det var en eller annen som hadde vært på besøk. Fortalte at dette var absolutt ikke bra, måtte ikke finne sted og at jeg slettet alt fra historikken. Trodde faktisk på fyren der og da, men har i ettertid tenkt over saken og når han lyver så mye som han gjør er jeg usikker på om det er ham eller “vennen” som hadde vært på besøk.

  Hvem surfer på lugubre sider hos andre? Hvorfor kan han aldri levere pc`en inn til en dataforhandler å få den fikset? På lugubre sider vil jeg tro at det er masse bugs osv. Det er noen av tankene jeg har tenkt i ettertid.

  Noe annet meg og min barndomsvenn har registrert er at han flere ganger nevner i bi -setninger at egentlig drømmer om å ha noen i sin kjeller han har full kontroll over og kan drive å banke litt av og til. Slik vi oppfatter det, drømmer han om dette i sine tanker iallefall.

  Har også gått til en venn av meg og sparket og banket hardt på døren slik at min venn ble våknet i det han holdt på å sovne, han gikk ut for å se og da spant han opp grusen han og kjørte ut utkjørselen.

  Kan nevne til slutt at jeg selv er langt fra perfekt, og mener selv at jeg gir mange mennesker mange sjanser. Dette vil jeg også påstå ved min barndomsvenn. Vi er enige om at alle har rett på en ny sjanse, slik er det også i dagens lovverk. Når man har tatt sin straff får man en ny sjanse. I denne situasjonen mener vi at personen har fått altfor mange sjanser uten å vise evne til å lære. Personen er i tillegg stein gal/paranoid, voldelig og livsfarlig.

  Vi liker ikke å angi mennesker, men vi vurderer det i denne situasjonen da vi mener at personen er farlig for samfunnet i sin helhet. Men siden rettsaker og så videre er en stor påkjenning vil vi la være om vi får fred. Han fikk kort sms tilbake etter sist episode at; ingen form for kontakt ønskes.

  Tilleggskommentar:

  «Erlebnissucht åussert sich z.B. in unglaubwürdigen Berichten von grosse. Ereignissen und besonderen Missgeschicken(…) Höchstens ein Bruchteil den Berichten hat sich wirklich ereignet; in der Vorstellung werden die Begebenheiten phantastisch ausgestaltet und mit der Wiederholung der Schilderungen immer mehr dramatisiert. Die Wunschvorstellungen sind so lebhaft und zur Selbstbestbestätigung der Persönlichkeit schliesslich so unentbehrlich geworden, dass der Hysterische selbst halb daran glaubt».

  Fritt oversatt: Hang til opplevelser ytrer seg ved utrolige beretninger om store hendelser og spesielle uhell… Høyst en brøkdel av beretningene har virkelig funnet sted. I framstillingen blir begivenhetene fantastisk utformet, og ved gjentagelser blir skildringen stadig mer dramatisert. De ønskede forestillingene er så livlige og egnet til selvbekreftelse av personligheten, og til slutt sä uunnværlige, at den hysteriske tror halvt på det selv.

  Det er karakteristisk at denne type beretninger nedtones når vedkommende konfronteres med fakta eller motforestillinger. Hos psykosepasienter vil man ofte se det motsatte; når de konfronteres med uklarheter og usannsynligheter, vil deres uttalelser bli tiltagende uklare og usannsynlige, og pasientene kan når de presses, vise tegn på stress og psykisk dekompensering. «Pseudologia fantastica» er ikke en egen diagnose i diagnosesystemene, men fenomenet vil kunne gi grunnlag for personlighetsdiagnoser. Psychiatrie, Schulte und Tolle, Springer Verlag 1975, s. 97.

 2. Jeg kunne se med en gang at hun ikke var fullblods psykopat. under intervjuet var det ikke noe tegn på bortforklaringer eller manipulasjon av intervjueren, men ren ærlighet. Det var som å se barnet ropte om hjelp til å kunne bli normal. Bli kvitt raseriet, nummenheten og de smertefulle minnene. Fravær av samvittighet kan både være medfødt og det kan være et resultat av omsorgssvikt. Jeg tror forskjellen er at er den medfødt, så vil det vises i form av manipulasjon og løgner. Terapi ville gjøre barnet dyktigere til å fortelle de voksne hva de vil høre.

  Terapi for de med omsorgssvikt vil kunne ha fremskritt i form av at personen ønsket genuin bedring og kontakt.

  Jeg tror man må ha forskjellige terapier for de som har medfødt psykopati og for de som har “stengt” for samvittigheten sin av ulike grunner.

 3. Svar til Terje Lund: Psykopati utvikles når barnet er mellom ca. 12 og 18 måneder gammel dersom barnet ikke får den nødvendige grensesettingen. Det er bare i denne perioden, “The Window of Opportunity”, at hjernens senter for evnen til empati, Orbito Frontale Cortex, kan utvikles. For mer informasjon henvises til http://www.annebrudevold.no , Psykopati, “Psychopathy, Stress and Attachment”.

 4. Jeg levde sammen med en voldelig psykopat fra min særkullsdatter var 10 til hun var 14år.
  Da klarte jeg endelig å komme meg bort fra han, men
  min datter gikk inn i en fase som var så heftig og destruktiv at jeg følte jeg ikke hadde kommet meg bort fra psykopaten i det hele tatt; at psykopaten ennå var i huset mitt i form av min datter som kopierte psykopatens oppførsel:
  Utagerende brøling/roping/krangling, episoder med vold, manipulering, utagerende sex, løgner og aggressjon for å få viljen sin ble hverdagen til min datter. Akkurat det samme som psykopaten utsatte meg og min datter for.
  Jeg skjønte at min datter var blitt skadet av å bo sammen med en psykopat, skadet av krangel og løgner og vold.
  Det har kostet meg EKSTEMT mye å bearbeide alt dette med henne, jeg har involvert familieterapi og psykologer, det å være bevisst på å putte masse kjærlighet inn i forholdet vårt har vært viktig; dette selv om hun i årevis har vært iskald, spydig, hardhjertet og kun hånlig mot meg.
  Men mine anstrengelser har virket: nå er hun 22 og er en fin jente. Ikke den samme naive, åpne, myke som hun var, men mye bedre enn i 14-17 års alder. Jeg har håp for hennes framtid, selv om jeg skjønner at noe i henne er blitt irreversibelt ødelagt av å bo med en psykopat. Særlig hardheten hennes er påtakelig. Og mistilliten til alle menn..

  Jeg vil advare alle som er sammen med/bor med psykopater: kom dere ut av relasjonen for barnas skyld,
  -SELVSAGT blir barna preget negativt& varig av det, og internaliserer også deler av psykopatens oppførsel i egen personlighet!

 5. Jeg tror absolutt at barn kan være psykopater. Jeg tror de kommer i alle former. Jeg hadde et nabobarn for et par år siden, som utviste alle tegn til å være psykopat. Hvor dette nabobarnet til og med forsøkte å få mitt barn til å hoppe fra blokk balkongen. De fikk ikke leke sammen igjen etter den hendelsen. Jeg tror det kan være vanskelig å stille diagnosen i ung alder, fordi det er så mye annet som kan spille inn på adferden til et barn som ikke er ferdig utviklet, men det betyr ikke at ikke de finnes. Min eks fikk diagnosen antisosial som 15 åring (blandt mange andre diagnoser, som ble enda flere med årenes løp), etter mange år med den type adferdsproblemer – som igjen går helt tilbake til barndommen. Jeg tror det starter i barndommen og utvikler seg videre til å bli de psykopatene som vi kjenner til. Det er utrolig trist.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.