Innlegg

Hva kjennetegner en psykopat?

Psykopaten skriver brev

Forfattet av Kjell Standal, spesialist i klinisk psykologi.

Mye av det jeg nå skriver, har sitt utgangspunkt i boken “Sjarmør og Tyrann”, som ble skrevet av Alv A. Dahl og Aud Dalsegg i 1997. I tillegg har jeg hentet inn litt fra annen litteratur og det som er på internett.  Jeg tar som utgangspunkt at jeg vandrer litt ut og inn av dette materialet, og refererer bare til grunnlaget hvis det blir direkte sitert fra det skrevne som ikke er mitt eget.

Jeg griper tigeren i halen og henger slengende etter, med de dunkene det kan føre med seg. Det er nå litt artig å undersøke hva det fører til å gripe en tiger i halen og henge på en stund. Vel, vi får nå se hva som kommer ut av det.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Det ser ut til at vi kan møte psykopater i mange uforutsigbare sammenhenger. De opptrer som fedre, mødre, ektefeller, ledere og kriminelle. Der med andre ord over alt, og ved første øyekast svært sjarmerende og tilsynelatende omsorgsfulle. Det fortvilende er at disse personlighetene skaper ulykkelige og dypt frustrerte mennesker i sitt livsløp. Det viktigste vi kan gjøre mest for vår egen del, samt for våre nærmeste, barn, slektninger og nære venner, er å kunne identifisere dem, forstå hvilke problemer de skaper og vite med grunnleggende trygghet basert i oss selv om hvordan vi skal forholde oss til dem.

Det er grunnleggende viktig å akseptere at en psykopat eier ingen nåde i sitt behovs jag, Dette krever at vi, hvis vi skal møte dem og stanse deres nådeløse fremtoning/adferd, så må vi svare med det eneste de forstår og det er vår nåde-løshet i å stoppe deres ødeleggende fremferd. Hvis vi ikke tør å møte de med det eneste de forstår motmakt, så presses vi selv inn i det meningsløse, og gir til slutt opp.

Vi kan starte med å se litt på hvordan personlighet kan bli beskrevet.

Personlighet kan være de egenskapene som gir den enkelte individuelle særpreg. Våre måter å tenke, føle og handle på, er det sentrale ved personligheten. Personligheten omfatter våre tanker og følelser, våre vaner, intime forhold, moralske normer, offentlige liv, holdninger, håp, ambisjoner og vår angst og sorger. (D og D 1977.) 

Vi har en tendens til å blande sammen begreper som karakter, temperament og intelligens, uten at vi helt har satt oss inn i menings innholdet i disse begrepene for andre mennesker, og kanskje minst av alt, for vår egen oppfatning av hva vi selv legger inn i vår oppfatning av begrepene, både for oss selv og for andre.

Begrepet selvoppfatning er vanligvis betraktet som den indre oppfatningen individet har av seg selv og sine egenskaper. Dette er svært preget av basis-grunnlaget for plattformen individet er blitt assimilert inn i det sosiale liv, og hvordan individet selv har vært deltagende i utformingen av denne plattformen. Noen ganger er denne muligheten for egenbasert påvirkning liten.

Da kan det være nyttig å se på neste steg som vi kan kalle:

Personlighetstrekk

Mange av disse trekkene er ut fra almen betraktning innen psykologi, sett på som ubevisste. Noen av trekkene, i ulik variasjonsmengde i ulike individer, er bevisste. Dette kan bety at vi bevisst kan være varsomme med å dele med personer vi ikke har sterk tillit til, opplevelser av våre litt vanskelige reaksjoner i bestemte situasjoner. Reaksjoner vi ikke helt forstår hvorfor oppstår. Personlighetstrekkene ser ut til å følge visse mønstre i vår strukturelle selvorganisering, uten at vi tenker så nøye igjennom hvorfor vi gjør det vi gjør. Vi bare gjør det.

Dette fører ofte med seg at vi umiddelbart tenker, føler og handler ganske selektivt og likt i ulike situasjoner. Strukturert orden i persepsjonsselektiviteten.

Denne strukturerte ordenen er et av våre vanskelige bautaer å runde, legge til side i vårt møte som krever at vi gjør nettopp det. Ser på verdens fremtoning med nye strukturerte blikk.

Med personlighetstrekk så legger vi en del adferds premisser til grunn for vår oppfatning av personenes måte å sanse, tenke, føle og handle på. En pre kalkulert forventning om andres reaksjonsmønstre i visse situasjoner. Denne, etter vår oppfatning, lovmessige situasjoner kan være basert på feilaktige informasjoner vi er blitt tilført av personen vi kalkulerer adferdsmønsteret til. Dette er en av grunnprinsippene til psykopaten.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Feil informasjon og forskyvning av reaksjonsmønsteret til personer knyttet opp til psykopaten som deres egen feil i deres adferds-mønstre. Psykopaten eier virkelighetens egentlighet, mens tilknytningspersonene til psykopaten er avvikere, hvis de ikke bøyer seg for psykopatens virkelighet, slik den blir definert av denne personen.

JA, HVA DA?

Det er et godt spørsmål.

Kjell Standal
Kjell Standal

Kanskje vi må vise ansikt i vårt møte med psykopaten. Hvis du er visuell, kan du da se for deg en mynt? Om du kan det, så gjør det. Eller enda bedre, ta en mynt i hånden. Hvis du ser på den så har den det som vi kaller en forside og en bakside.  Uansett, velg en forside og en bakside. Når du har valgt, kan du da kalle forsiden for den nådeløse siden og baksiden for den meningsløse siden? Prøv. Hvis du nå har fått dette til, kan du da knyte hånden din rundt mynten? Kan du nå kjenne at du har denne inne i din hånd? Hvis du kan det, er du med hvis jeg sier at du i din hånd nå har både det nådeløse og det meningsløse? Hvilken av disse egenskapene som du nå holder i din hånd vil du møte psykopaten med? Føl nøye etter. 

Du med den erfaringen du har med en psykopat, hva tror du nytter å bruke i din situasjon? Kan det være at nådeløshet i bekjempelsen mot psykopaten, kan være frigjørende? Kanskje begrepet nådeløshet bør drøftes mer grundig.

Dette kan være den åpningen jeg legger i denne debatten om psykopaten. Håper at dette kan hjelpe litt i vår orientering mot større grad av frigjøring fra psykopatene. De er mange og finnes på mange plan. La oss ønske hverandre lykke til. Håper vi alle lykkes i vårt prosjekt mot psykopatene.


Gode tanker til dere kjempere fra KJELL.

Kjell Standal har egen hjemmeside. Den finner du her.

LES OGSÅ:

Dette kjennetegner psykopaten

Mangel på empati er gjerne et typisk kjennetegn på en psykopat, og ifølge psykolog og fagdirektør hos Psykopaten.info, Dag Øyvind Engen Nilsen, er det den følelsesmessige empatien de mangler og ikke den kognitive. Det er gjerne ikke noe galt med intelligensen til psykopaten, de kan kjenne igjen følelser når de ser dem, men de kan ikke kjenne på andres smerte, sier han til KK.no

Flere tusen Nordmenn er psykopater

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har til NRK ett råd til dem som lever med en psykopat: – Dere burde springe!

Mitt liv som psykopat

Ordet «psykopat» får folk til å løpe vekk i frykt. Men psykopati er ikke så enkelt og svart-hvitt som de fleste tror. Og alle psykopater er ikke konebankere eller mordere. Om Fallon i NRK ytring.

Nyter andres smerte | forskning.no

De er vedvarende hensynsløse og krenkende i forhold til andres rettigheter, og de beskrives noen ganger som sosiopater eller psykopater. Innen psykologien blir …


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.


Besøk også våre Facebooksider.

Vær den første til å kommentere! Klikk helt nederst på «Leave a reply» Da fremstår du med det navnet du oppgir, email synest ikke, men den må være korrekt for å bli publisert. Din kommentar blir da lagt ut med det navnet du oppgir.  (Vil du være anonym skriver du “anonym” som navn.)

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg med teksten. Vi legger den enten ut som leserhistorie, eller bearbeider den redaksjonelt og i noen tilfeller bruker den som hovedoppslag. Send da en mail til leserhistorie@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut. Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (2)

 1. Psykopater, som foreldre og ektefelle, er stort sett skrevet om, men hva med som søster eller bror… Som skaper splittelse, hvor du ikke kan velge bort din familie, men blir stående helt alene..

 2. Andreas

  Dette er et spørsmål:

  Burde du ikke kalle det sosiopat, da psykopat er den gamle betegnelsen men da sammenslått med destruktive adferdsmønstre av forskjellige slag?

  I dag bruker man sosiopat for å beskrive mennesket som mangler en av to empati egenskaper; den følte empatien. (De fordtår empati som er den andre).
  Så legger man til eventuelle personlighetsforstyrrelser og destruktive adferdsmønstre ved siden av.

  Som en frase jeg har kommet over; alle seriemordere er sosiopater, men ikke alle sosiopater er seriemordere.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.