Å leve med en psykopat

Han løy om absolutt alt

Løgnen er psykopatens fremste kjennetegn

Hennes eks-mann løy om alt. Og i tillegg til løgnene projiserte han mye av sine egne tanker og løgner over på henne. Tilslutt virket det som om hun var den store psykopaten blant oss.

LESERHISTORIE: Først skjønte jeg selvfølgelig ingenting. Jeg fikk opplevelsen av å treffe en flott mann som åpent og ærlig fortalte at han hadde vært gjennom mange tøffe tak i sitt liv. Det startet med en mor som ikke hadde hatt omsorgsevne, og at han hadde vært nødt til å ta omsorgen for henne og sine søsken allerede i tenårene.

Sørgelig historie

Han fortalte en sørgelig historie om sin eks-kone og sine tidligere samboere. Forholdene hadde røket enten fordi de hadde vært utro, én hadde vært nymfoman og stått i med omtrent alle menn hun møtte, én annen hadde vært anorektiker, én var bulemiker og én hadde sågar vært alkoholiker med en psykisk diagnose i tillegg.

Etter vår skilsmisse lurer jeg på hvilken diagnose han har gitt meg. Jeg tør ikke tippe. I dag er jeg helt sikkert én i den lange rekken.

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Jeg burde forstått at noe var galt. Jeg burde ha skjønt at en mann med så mange forhold bak seg og som snakket så stygt og nedsettende om sine eks-partnere – ikke var noe for meg. Jeg som hadde hatt ett langt forhold bak og  hadde skiltes som venner. Min eks-mann hadde muligens en tanke selv om at han hadde for mange korte og ødelagte forhold bak seg.

Stakkars han

Derfor tok han det opp selv tidlig i forholdet. Jeg fikk høre hvor forferdelig vanskelig det hadde vært å leve sammen med en alkoholisert kvinne eller hvor umulig det var å stole på en nymfoman kjæreste, så jeg tenkte ikke da at dette var hans skyld. Stakkars han. Han spilte på min samvittighet.

Det tok år før jeg skjønte at moren til hans voksne barn ikke var omsorgsløs og dysfunksjonell, men at hun hadde kjempet en hard kamp for sine barn. Han hadde ikke med seg noen papirer fra denne årelange prosessen inn i vårt samliv.

De lå arkivert et helt annet sted. Det var helt sikkert ikke en flatterende lesning. Etterhvert kom det drypp som tilsammen ble et slags puslespill, men jeg har aldri fått høre den egentlige sannheten. Det tok meg år å forstå at historiene om de andre kjærestene hadde et snev av sannhet i seg. Den lille fliken av sannhet forvirret og overskygget ofte at resten var en løgnaktig røverhistorie.

shutterstock_168003245Etter vårt brudd klandrer jeg meg selv for at jeg ikke gjennomskuet ham tidligere. At jeg ikke sjekket fakta bedre eller stilte flere kritiske spørsmål. Jeg er etterrettelig av natur.

Løy om bagateller

For meg er det utenkelig å gå rundt å lyve. Det tok tid å akseptere at min mann løy. Når jeg skjønte dette og sjekket opp selv små påstander, oppdaget jeg til min forbauselse at han løy om veldig mye og at mye av det han løy om var bagateller. Etter bruddet ble han irrasjonell og løgnene tok helt av.

Var dette virkelig mannen jeg hadde vært gift med? Hvor ondsinnet gikk det an å bli? Han løy for å sverte meg som kvinne, som ektefelle og som mor. Da ble jeg virkelig skremt. Det var små episoder som var helt unødvendig å pakke inn i en løgn. Hva da med litt større og viktige saker?

Tatt med buksene nede

Han løy og benektet utroskap. Selv om han ble tatt med buksene. Han hadde tjent så mye på å legge kortene på bordet og tilstå. Men det gjorde han ikke. Ingen tegn til anger. Ingen unnskyldning. Den andre kvinnen hadde lagt seg etter ham. Senere fikk jeg slengt til meg at det var min skyld. I dag lurer jeg på hvor mange andre historier det har vært.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Du kan anta at det er mange, sier min terapeut. Hans utroskap er flyttet over på meg og min nye mann. Det var jeg som var utro, ikke han.

I dag lyver han om meg. Til alle som vil høre på. Kretsen av tilhengere blir mindre og mindre. Hans voksne barn har brutt med ham. Nå er det mine egne mindreårige barn som får høre at mamma ødela ekteskapet, var slem og ville skilles. Hadde det vært opp til ham hadde vi fortsatt vært en stor og lykkelig familie.

Les mer om projisering her: https://no.m.wikipedia.org/wiki/Projisering_(psykologi)

Redaksjonen kommenterer

Et av de fremste trekkene ved en psykopat er løgnen. Psykopaten lyver om absolutt alt, store og små ting. Selv om psykopaten forstår at løgnen er åpenbar og vil bli avslørt kan psykopaten fortsette å lyve.

Løgnene kan likevel være vanskelige å avsløre, fordi det ofte er et snev av sannhet i løgnen. Merk likevel at det finnes folk som lever sitt liv som lystløgnere uten å være psykopater.

Kom deg vekk!

Har du møtt på en psykopat er våre og de flestes andres råd entydige: Kom deg vekk. Snu ryggen til og bryt all kontakt. Så kommer spørsmålene: Hva er så en psykopat? Finnes det en diagnose? Kan psykopaten behandles? Er det ikke noe håp? Og dette er vanskelig for det fleste. For å ta det første spørsmålet først: Det er i dag ingen medisinsk diagnose for å fastslå at en person faktisk er en psykopat. Andre betegnelser brukes.

Finnes det forskjellige type psykopater? Ja. Det finnes mange forskjellig type psykopater. På psykopaten.info har vi skåret gjennom og omtaler konsekvent psykopaten for en psykopat. Dette fordi når du har med en psykopat å gjøre er det sjeldent tvil. Dette vitner de mange historiene på bloggen entydig om.

Vi fokuserer på oppførselen til psykopaten og hva den gjør med den som blir utsatt for den – psykopatens offer. Psykopaten finnes ganske likt fordelt mellom kvinner og menn, selv om den kvinnelige formen ofte tar en annen form. En variant av psykopaten er narsissisten.

Vi minner alltid om at det  er viktig å skille en psykopat fra en “alminnelig” drittsekk. Folk kan oppføre seg grusomt mot hverandre i en konflikt, i en skilsmisse og gjerne ekstra vanskelig er det om skilsmissen er med barn og man ikke blir enig. En psykopat er en manipulativ dritsekk. Men til forskjell fra en annen drittsekk, er psykopaten en drittsekk hele tiden. Psykopaten har oppført seg konsekvent over lang tid. Psykopaten er spik spenna gal

Psykopaten manipulere deg og får deg til å tro at du er en annen enn du er

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varienrende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene.

Hare Psychopathy Checklist

De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  En autoritet på dette er Robert D. Hare som utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

Den alminnelige oppfatningen er derfor at ordet “psykopat” ikke er en diagnose. Antisosial Personlighetsforstyrrelse eller Dyssosial Personlighetsforstyrrelse derimot er det flere som får, og det er disse diagnosene som beskriver psykopati og sosiopati i størst grad. Det finnes også andre diagnoser som ligger nært opptil.”

Begrepet psykopat

I nyere faglitteratur er imidlertid begrepet “psykopat” på vei tilbake, kanskje mest i USA. Her ser i motsetning til i Norge at oftere at dommere karakteriserer den domfelte som psykopat eller psykopat av verste sort. Påpsykopaten.info refererer vi til at tall indikerer at 1 % av befolkningen scorer som “fullblods psykopat”, mens 2-3 % av de øvrige er personer med ulike personlighetsforstyrrelser – som alle har ulik grad av psykopatiske trekk. De fleste av oss vil “score noen poeng” på denne testen, uten hverken være psykopat eller forstyrret. Og vi vil forandre oss over tid. Det gjelder også de som scorer høyt på listen, men under 25 poeng. De har fremtredende psykopatiske trekk og gjerne andre diagnoser.

Den ene posenten som får full score er fullblod psykopat, og vil aldri forandre seg. Med stor sannsynlighet har vedkommende en medfødt fysiologisk defekt som det ikke kan gjøres noe med. Psykopaten er bokstavelig talt livsfarlig. Har du truffet på en slik, er det kun ett råd som gjelder. Bryt all kontakt, kom deg vekk eller gå til grunne som menneske. Har du barn med en psykopat er du bundet for livet. Da gjelder det å lære seg mestringsteknikker. Les mer om det på andre artikler på bloggen.

I Hares Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) kartlegges en person for å finne ut om vedkommende er psykopat etter Hares oppfatning Det er utelukkende fagfolk som kan gjøre testen, og de må benytte Hares manual når de utfører den. (Det gjøres blant annet en grundig bakgrunnsjekk om adferd helt tilbake i barndommen) Her er karaktertrekkene som undersøkes:

 1. Glatthet/overflatisk sjarm
 2. Storhetsideer om egne evner og betydning
 3. Behov for stimulering/lett for å kjede seg
 4. Patologisk lyving
 5. Bedragersk/manipulerende
 6. Mangler anger eller skyldfølelse
 7. Grunne affekter
 8. Ufølsom/manglende empati
 9. Parasittisk livsstil
 10. Dårlig atferdskontroll
 11. Promiskuøs seksuell atferd
 12. Tidlige atferdsproblemer
 13. Mangel på realistiske fremtidsplaner
 14. Impulsivitet
 15. Uansvarlig atferd
 16. Tar ikke ansvar for egne handlinger
 17. Mange kortvarige forhold
 18. Ungdomskriminalitet
 19. Vilkårsbrudd
 20. Kriminell karriere med flere typer lovbrudd

 

LES OGSÅ:

Psykopat? Her er alle kjennetegnene.

Besøk også våre Facebooksider.

Har du møtt på en notorisk lystløgner som også var psykopat? Vær den første til å kommentere! Klikk helt nederst på «Leave a reply» Da fremstår du med det navnet du oppgir, email synest ikke, men den må være korrekt for å bli publisert. Din kommentar blir da lagt ut med det navnet du oppgir.  (NB! Vil du være anonym skriver du “anonym” som navn.)

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg med teksten. Vi legger den enten ut som leserhistorie, eller bearbeider den redaksjonelt og i noen tilfeller bruker den som hovedoppslag. Send da en mail til leserhistorie@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut. Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

 1. I nært inntil 20 år løy han om alt, og når han ble tatt med buksa nede kom det en ny løgn for å virkeliggjøre den første. Etter endelig å ha anmeldt ham, følte jeg lettelse, men han ga seg ikke for det. Han fortsatte sine løgner også under prosessen som fulgte og påtalemyndigheten ble forblendet av hans sjarm og løgner. Hadde det forefunnet en viss kompetanse på etterforskningsnivået, hvilket jeg trodde, hadde psykopaten blitt avslørt, men den gang ei. For psykopatens psykiske vold ble ikke tatt til følge, den som var det overveldende de siste 5 til 7 årene, og i dag kan monsteret fritt ødelegge den enste han treffer. Skammelig og totalt uakseptabelt

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.