Praktiske råd

Slik snakker du med en psykopat

Bruk bare tekstmeldinger når du snakker med en sosiopat

Er du utsatt for en helseskadelig psykopat er rådene entydige: Snu ryggen til. Bryt all kontakt og kom deg vekk!

Men hva med de som sitter igjen? Vi får fortvilte henvendelser fra de som har klart å bryte med psykopaten, men som fortsatt har felles barn eller møter psykopaten i andre sammenhenger. Hva gjør du?

Vi hører også fra de som har kommet seg vekk fra en helseskadelig far eller mor, men som fortvilet vet at de har mindre søsken som fortsatt sitter igjen i grepet.

Med barn eller søsken som fortsatt er hos psykopaten kan du ikke bryte all kontakt. Så hva gjør du? Det er to store utfordringer man gjerne står ovenfor. Du må fortsatt kommunisere med psykopaten om praktiske ting som gjelder barna. Og du er bekymret for den skade psykopaten påfører barna.

Unngå all fysisk kontakt

Vår erfaring og den som er delt fra lesere er som følger:

 • Unngå all fysisk kontakt med psykopaten.
 • Unngå all kontakt med psykopaten når barna er tilstede.
 • Snakk minst mulig.
 • Kommuniser via tekstmeldinger.

Dermed gjør du det vanskeligere for psykopaten å beholde grepet på deg.

Sørg for at alle overleveringer skjer på nøytral grunn, f.eks ved levering på skolen ved skolestart om morgenen, og henting av barna etter skoletid. Må du ta i mot barna utenom skolen, så be han levere ved døra eller sørg for at du er sammen med noen andre når overlevering skjer.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Er det skolemøter som handler om barna, avtal møte med kontaktlærer eller sosiallærer eller begge på forhånd og forklar at du har en svært vanskelig skilsmisse bak deg og at du har fått entydige råd om ikke å sitte i samme rom som psykopaten med barna tilstede.

Forklar at det ikke er hensiktsmessig for deg og barna. Bli forstått eller simpelthen bare konstater at slik er det, om du ikke blir forstått. Be om statusmøter med kontaktlærer annenhver gang, eller be om et separat møte om det er mulig.

Overse tekstmeldinger

Hva så med andre praktiske ting? Fritidsaktiviteter? Praktiske ting som handler om utstyr eller klær til barna? Gjør all kommunikasjon via tekstmeldinger. Vær konkret og nøytral. Kutt ut alt som har med emosjonelle ting å gjøre. Psykopaten vil gjøre alt for å provosere deg, skape vanskeligheter og få deg til å svare. Ikke svar! Kun praktisk. Alle andre drittmeldinger per tekstmelding eller e-mail overser du. Svar kun på ting du må svare på som gjelder praktiske ting om barna. Ingenting annet.

Etterhvert som psykopaten merker dette må du forberede deg på at tilsynelatende  «praktiske» meldinger gjerne er kamuflert som det, men full av bebreidelser og kritikk som treffer deg og som svir (så lenge du fortsatt er i grepet.) Ikke la deg vippe av pinnen – ikke «fyr tilbake» med sinte svar. Da gir du næring til psykopaten. Kaldt, nøkternt og faktisk. Vasket for emosjonelle uttrykk.

La en annen lese gjennom tekstmeldingene før du sender de

En god øvelse er å la en venn eller ny partner lese gjennom alle tekstmeldinger før du sender de.

MÅ du møte psykopaten fysisk så unngå å reagere på noe av det som blir sagt. Ikke svar på mer enn absolutt det som er nødvendig og utelukkende det som praktisk gjelder barna. Vis ingen følelser. Psykopaten får næring av å se deg reagere og vil provosere deg med alt han/hun vet kan treffe et punkt hos deg for å fremtvinge en reaksjon. Ikke reager. Blir det for voldsomt, snu deg iskaldt og gå vekk.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten gir seg aldri, men grepet han/hun har på deg svekkes med tid. Øvelse gir mestring. Sakte men sikkert klarer du å fri deg fra grepet og normalisere din egen hverdag. I vår terapi fikk vi høre at det tar 2-4 år å løsrive seg helt, og å komme ut av grepet. Samtidig fikk vi høre at vi har en «livstidsdom» på oss når vi først har barn med psykopaten. Grusomt, men dessverre sant.

Så gjelder det å ta de grep som er nødvendig for å bli et helt menneske og gjenoppta et normalt liv med respekt og kjærlighet fra de som står deg nærmest! Ikke gi opp!

 

LES OGSÅ:

Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

Gjesping er smittsomt. Men hvorfor blir ikke alle like påvirket? En ny undersøkelse bestrider tidligere antydninger om at empati har noe med saken å gjøre.

Hva er en psykopat? Her er 50 kjennetegn

Hos www.hjelptilhjelp.no kan du lese mer om psykopati og hvordan du kan gjenkjenne en reell psykopat.

 

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (12)

 1. Det aller lureste er å ha mest mulig kommunikasjon skriftlig.
  De kommer sjelden og aldri med bebreidelser eller opplagt manipulasjon skriftlig.

  Skriv på en objektiv og saklig måte, gjerne med mange spørsmål, der han/ hun blir bedt om å konkretisere hva de mener med det de skrev i forrige brev/ mail/ sms. Og la noen du stoler på lese gjennom for å forsikre deg om at du ikke lar følelser styre hva du skriver.
  OG GLEM NÅ IKKE: PSYKOPATEN ER SÅ SIKKER PÅ SIN EGEN FORTREFFELIGHET OG PÅ AT DE HAR RETT AT PÅ ET TIDSPUNKT KOMMER DE TIL Å RØPE SEG.

  Min psykopat røpet seg muntlig i et rom med to jurister i hos Fylkesmannen i Buskerud. Oh, happy day!!!!!!!!!

 2. Svein AH

  Mann her! Kvinnelig psykopat her i huset. Har 2 barn sammen. Blir bombardert med hatske meldinger gjennom dagen ang. bagateller. Både jeg og til en viss grad ungene blir behandlet som dritt når jeg kommer hjem. Har mest lyst til å komme meg vekk og ta med barna. Utrolig vanskelig å vite hva jeg skal gjøre mtp barna.

  • Oppsøk noen som er nøytrale som du kan snakke med. De har psykologer på enkelte familievernkontor bl.a. Legen kan også hjelpe deg med å sortere tanker og ønsker. Kontakt et krisesenter i nærheten og be om en samtale. I korte trekk, få hjelp til å sortere og finne ut hva du vil.

  • Mann her også! Kvinnelig psykopat ute av huset her også.10 år siden. Hun holder på ennå. Har nå voksne barn, som etter hvert stiller egne spørsmål, som nå etterhvert forstår hvilket narrespill hun bedriver. Gjør alle avtaler skriftlig. Forvent ingenting! Livet etter?: Anskaff deg kunnskap! Les artikkelblogg/google: “Psykopati og kjærlighet” og “Rune Fardal- Hva er Narsissisme”. Dermed anskaffer du forståelsesverktøy og ryggmargsreflekser. Finn gode relasjonsbyggende knagger mellom deg og barna, som de kan henge sin oppvekst på. Vær der for dem som ungdommer når de er i behov for å “snakke ut” og søker etter “meningen med livet” Dvs sin egen mening! Lag mat sammen og gjør det hyggelig for dem hjemme. Være sammen med deg og gi dem et “Hjem og mobile røtter” Dette går deg til med kunnskap. Det er menneskelig å gjøre feil, men du viser mot ved å prøve en gang til. Og du? -DU er helt normal. Jeg påstår: Du tenker helt normalt! Du trenger forstå hva du har vert utsatt for!

 3. Hemmily

  Uff, som jeg kjenner igjen dette! Det er utrolig hva som kan henges på knaggen “handler om barna” når man skal kommunisere med en slik, hvor mange kreative grunner har jeg ikke sett de siste to årene til å oppsøke meg hjemme, åpne posten min, “tilfeldigvis” møte oss steder han vet vi er osv. Vi har delt kalender, og jeg har insistert på minimal kontakt, og at det skal være skriftlig, og kun vedr. felles barn. Han har ikke fått svar på usakligheter, og ingen reaksjon på noen ting fra meg på to år nå, og det er dette som en gang for alle bekreftet for meg hva jeg egentlig har med å gjøre. Normale mennesker ville jo tatt ett hint, la livet gå videre for begge parter, men denne personen er så insisterende og invaderende at jeg sitter ofte igjen og bare gaper av sjokk.

  • Får frysninger,dette er jo meg la meg bare tilføye psykopaten gir aldrig opp og vil alltid prøve seg igjen.<å alltid huske ikke å gi psykopaten makt,ikke hate osv si minst mulig.

 4. Anonym

  Det er vi som er dumme som blir hos narsister.De vet jo ikke at de er unormale.

 5. Den Andre

  Jeg har skrevet ned alle hendelser, i alle fall de jeg kan huske. Mye er vel fortrengt. Når barna en dag etterspør hva som var så galt, skal de få historien på papir. Når de er voksne selvsagt. Ellers lever vi etter alle råd ovenfor her, ingen kontakt, ikke på sms engang. Alt går gjennom nav. Brevene derfra er fulle av hennes løgner og bedrag, og de legges i permen med egenskrevet historie. En fattig trøst, men dog. En dag går hun skoene av seg.

 6. anonym

  Livstidsdom ja,helt klart! Det er akkurat det jeg føler pga barna mine som han tilfeldigvis er “donor” til – ja jeg kaller han donor for han har aldri tatt hånd om de aldri brydd seg. Følelser annet enn sinne viser han ikke – tror ikke de finnes heller!
  Rettsrunder opp og ned i mente ang barna som er hans endelige hevn på meg for å ha gått.. Han stod faktisk og skrek det til meg,fordi jeg tok barna og gikk fra han så skal han ødelegge livet mitt – jeg skal ta barna bare vent og se..

  Jeg er så sliten og bekymret for jentene mine som må være hos ham annenhver helg at jeg er helt kvalm!
  Ønsker meg økt kompetanse i norsk rettsvesen om psykopater!

 7. Hei…Jeg har levd I 12 år med en psykopatisk mann…Vi har felles barn.Klarte tilslutt å unslippe hans klør.Prisen var sky høy jeg mistet vårt felles barn.Noe han sverget på at han skulle ta I fra meg.Rettsystemet sviktet meg.
  Nå er dette 4 år siden men jeg får fortsatt meldinger om hvor syk I hodet og udugelig jeg er.Når jeg skal hente felles barn så kjefter han på meg pga alle mulige ting…rett foran våre barn.Noe som oppleves som truende og pinlig.Ikke fordi jeg har gjort noe galt det vet jeg etter å ha gått I terapi.Han tar alt det negative ut på meg.Vi har delt foreldre rett.Noe han ikke har forstått eller respekterer.Jeg valgte å flytte til en annen landsdel pga jobb å for å slippe daglige utskjelling og uventede besøk.Jeg tenker på barna mine og å hjerte mitt blør for di de ikke har det psykisk godt I hverdagen og blir nedbrutte og ødelagte.Når de er hos meg kommer all frustrasjon,sinne,sorg ut hos meg…Å det er ikke lett å Være en sterk helge mamma.Ikke har jeg fått noen hjelp fra barnevern eller familievern kontoret eller andre instanser…Selv om jeg har Vært I kontakt med dem flere ganger.spesielt når han flyttet uten å si ifra til meg og byttet skole på våre barn…Han hadde da ingen fast bopel men flyttet inn til en ny kjæreste.Mitt liv dreier seg om våre barn og at de har det godt…jeg gjør mitt yterste for å ungåkonflikt med denne mannen med å Være imøtekommende og samarbeids villig I forhold til våre barn.Han kan ringe når jeg står på avtalt møteplass og fortelle at han er forsinket og ikke kommer med barna før om ca 3 timer.
  Han Beklager seg ikke og barna er skvetten og redde…De gleder seg til å se mamma. ..når han har reist puster vi alle ut og vi kan slappe av…Hva skal jeg Gjøre? ??Hva kan jeg Gjøre?

 8. Anonym

  Sender min mor meldinger inn i mellom hvor jeg får frem at alt blir fortalt til den og den f.eks overlege, sykehus osv. Får frem at jeg har avslørt henne mer og mer. At jeg er i gode hender med profesjonelle fagfolk skyhøyt oppe. F.eks en av landets fremste overlege, professor osv. Alle bekreftelsen jeg har fått ifra alle hold om at det ikke er meg som har problemer. At jeg får strenge beskjeder om å holde henne på lang avstand.
  Går overlegent rett forbi henne på gaten. Sender henne hatske blikk. Sier f.eks; Pass deg! Hun har blitt mindre og mindre. Jeg har blitt større og større. Hun har ikke makt lenger. Jeg er ikke redd henne. Jeg er ikke tilknyttet henne. Viktig for meg å vise henne; Du klarte det ikke. Du klarte til og med ikke å trykke meg under ditt nivå selv når jeg var nyoperert i hjernen. Selv når jeg har våknet fra koma osv. Det er bare å gi opp. Det skal mye til å synke så dypt som deg!

 9. Dame 51 år hør. Har ingen barn med vedkommende, men han driv å ødelegge mæ med falske rykter. Å folk trur på han. Flink å snakke, arbeidsom kar å. Jeg ufør og får de slengt i kjeften noen ganger ja.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.