Samfunn

Etterlysning: VG vil snakke med ofre for psykopater

Finnes det en psykopat som vil stå frem med “sin side av saken”? Dette var et spørsmål vi ble stilt av journalist Marie Kingsrød i landets største avis. Hun lovet full anonymitet. Som ventet meldte det seg ingen psykopat med selvinnsikt. Vi forklarte journalisten at det er usannsynlig at noen selværklært psykopat vil stå frem, simpelten fordi en ekte psykopat ikke har selvinnsikt og aldri regner seg selv som nettopp psykopat. Vi og mange lesere etterlyste i stedet interesse fra VG om de mange ofrene for psykopater. Og nå har VG tatt oss på alvor. Marie Kingsrød i VG vil gjerne komme i kontakt med deg som vil dele din historie. Send mail til tgrobstock@gmail.com så formidler vi kontakt.

Er du sint? Har du tatt et oppgjør med “din” psykopat? Brenner du etter å fortelle hele Norge om det urett du har vært utsatt for? Om venner og familie som ikke trodde deg?  Om barnevernet som ikke gjennomskuet psykopaten? Om Familievernkontoret som synest det var deg det var noe i veien med, mens psykopaten sjarmerte alle på sin vei? Om dommeren som til tross for vitner som støttet deg likevel ga omsorgen for dine barn til psykopaten? Mange historier har vi delt på denne bloggen. Slik er virkeligheten for psykopatens mange offer. De blir simpelten ikke trodd og psykopaten ødelegger liv og etterlater sine ofre i økonomisk ruin.

På bloggen skriver vi konsekvent at det beste våpen mot psykopaten er kunnskap. Vi etterlyser et engasjement hos mediene for å få psykopatens herjinger opp på dagsordenen. Det gleder oss at VG og mange flere aviser i året som har gått har hatt flere oppslag. Og at de kaller en spade for en spade og faktisk som en av få aviser bruker betegnelsen psykopat. VG har vært en av avisene som har gått foran.

Nå kan du kanskje dele din historie i Norges største avis. Vi vil likevel gi deg en advarsel: Med mindre du allerede har tatt ditt oppgjør i full offentlighet og allerede har følt på kroppen hvor vanskelig det er å bli trodd, skal du tenke deg nøye om før du går ut offentlig under eget navn. Vi anbefaler som regel å ikke gjøre dette. I de aller fleste sammenhenger taper man på å ta ordet “psykopat” i sin munn. Det har mange smertelig fått erfare. Det slår tilbake på en selv. De som man tror skal være der for å hjelpe deg lar seg sjarmere av psykopaten på samme måte som du gjorde i sin tid. De har kort tid til å vurdere vedkommende og ser garantert kun den versjonen du vet psykopaten gjemmer seg bak. DU fremstår som den forvirrede stakkarslige personen – ikke psykopaten. Så trå varsomt. Det er da heller ikke sikkert at VG vil la deg stå frem under fullt navn. Er det barn med i bildet vil du temmelig sikkert ikke få stå frem annet enn anonymt. Dette som en liten advarsel til ettertanke. VG har journalister med integritet og etiske retningslinjer, men vær på vakt. Husk de lever av å selge aviser og vil ha en “god story”.

Vil du komme i kontakt med VG? Send en mail direkte til tgrobstock@gmail.com eller benytt kontaktskjemaet nede. Har du spørsmål du vil stille før du eventuelt snakker med VG? Spør oss. Vi sender ikke ditt telefonnummer eller mailadresse til VG før du spesifikt ber oss om å gjøre det. Har du delt din histoire på bloggen så kan det være en introduksjon til VG. Hvis ikke, skriv gjerne en kort presentasjon av deg selv og hvilken historie du vil dele.

Er du usikker på om du har vært utsatt for en psykopat?

Har du møtt på en psykopat er våre og de flestes andres råd entydige: Kom deg vekk. Snu ryggen til og bryt all kontakt. Så kommer spørsmålene: Er det ikke noe håp? Og dette er vanskelig for det fleste. For å ta det første spørsmålet først: Siden det i dag ikke er noen  medisinsk diagnose for å fastslå at en person faktisk er en psykopat, brukes andre betegnelser.  Vi har valgt å kalle en psykopat for nettopp det, fordi når du har med en psykopat å gjøre er det sjeldent tvil. Historene kan du lese om i andre artikler på bloggen. Men vi minner alltid om at det  er viktig å skille en psykopat fra en “alminnelig” drittsekk. Folk kan oppføre seg grusomt mot hverandre i en konflikt, i en skilsmisse og gjerne ekstra vanskelig er det om skilsmissen er med barn og man ikke blir enig. En psykopat er en dritsekk. Men til forskjell fra en annen drittsekk, er psykopaten en drittsekk hele tiden. Psykopaten har oppført seg konsekvent over lang tid. Her er det mange som gjør seg erkjennelser når en ser tilbake på livet og simpelten ikke fatter hvordan man har funnet seg i behandlingen og psykopatens oppførsel. Hvordan kunne det skje meg?

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varienrende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  En autoritet på dette er Robert D. Hare som utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

Les også denne artikkelen: “Diagnose: Psykopat! Kan noe gjøres?”

https://psykopaten.info/2014/12/06/hva-er-en-psykopat/

For de spesielt interesserte: I en artikkel i tidsskriftet for norsk psykologiforening behandles spørsmålet “Kan en psykopat behandles?”. De konkluderer som følger: (sitat)

“Det finnes trolig individer med karakter og atferd så ekstrem at de befinner seg utenfor hva vi kan behandle. Men å avvise at behandling kan ha positiv effekt for mange personer med psykopatidiagnose, forekommer oss å være forhastet. Tidligere behandlingsforsøk av psykopati preges av et dypt sprik mellom forstyrrelsens alvorlighetsgrad og intervensjonenes kvalitet og lengde. Utvikling i behandling generelt og i forhold til personlighetsforstyrrelse spesielt har i liten grad forholdt seg til psykopati, mens fengslene har hatt sine egne programmer og i liten grad integrert kunnskap fra klinisk psykologi og psykisk helsevern. Reelle behandlingsforsøk i denne gruppen forutsetter kombinert miljøbehandling og psykoterapi over lang tid, utført av høyt kvalifisert personale under tett veiledning (McGauley et al., 2007). Spørsmålet om behandlbarhet kan således kanskje bedre besvares når intervensjonene står i forhold til problematikken. I mellomtiden slutter vi oss til Kernbergs (1998) påstand om at behandlbarhet bare kan slås fast i løpet av et behandlingsforløp, ikke før.”

 

——————————————————————————————————

Du er velkommen til å legge igjen en kommentar til dette innlegget. Helt nederst på siden (ikke i kommentarfeltet under) kan du legge igjen din kommentar med fullt navn som da blir synlig og står for din egen regning.

Vil du kommentere anonymt eller har du en historie du har lyst til å dele med våre lesere? Da kan du benytte kontaktskjemaet under:

[contact-form][contact-field label=’Navn (blir ikke vist noe sted)’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail (blir ikke vist noe sted)’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Nettsted om du har’ type=’url’/][contact-field label=’Anonym kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]
Alle kommentarer og innlegg leses av oss før de publiseres. Dette for å være sikre på at ingen kan kjennes igjen i det som skrives. Kommenterer du eller deler din historie anonymt er det ingenting i innlegget som kan knyttes til deg. Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Psykopati er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.
Du er også velkommen til å følge bloggen! Legg inn til e-mail adresse nederst på siden. Da vil du motta en epost hver gang vi publiserer et nytt innlegg. Husk å dele med dine Facebook-venner – trykk på deleknappen nedenfor.
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (3)

 1. Det er veldig godt å se og høre at psykopati begynner å bli tatt på alvor.
  Det er flott av VG tar tak i dette. Det er allikevel utrolig urovekkende at en journalist for ramme alvor kan tro, eller håpe at en psykopat vil komme med sin historie. Dette viser meg at det hersker en stor, ja jeg vil si så sterkt som forferdelig, uvitenhet hva psykopati handler om.
  Foruten de mange trekk som kjennetegner slike personer er jo nettopp det at de tror verden er til for dem, og at de handler ut ifra det de mener er rett og rimelig. Det er jo det som er en personlighetsforstyrrelse .En personlighet som er annerledes enn den som majoriteten av befolkningen har. Jeg begir meg ikke inn på diskusjon om diagnoser. De er dessuten litt forskjellige i Europa og USA. Diskusjon om hva de er ansvarlige for, og hva de eventuelt ikke er ansvarlige for er også en annen diskusjon.
  Hva jeg derimot vet mye om er at et menneske med disse trekkene aldri, og det ligger i saken kjerne, vil ha selvinnsikt til annet enn å se sin egen fortreffelighet.

 2. Anonym leserkommentar

  Anonym kommentar: Eksen min er erklært psykopat av to rettspsykriatere, og jeg var sammen med ham i tilsammen 4 år. Til slutt drepte han (sammen med 4 andre) broren min – den såkalte kampensaken i Stavanger Aftenblad. Jeg ønsker å være anonym, samtidig som jeg ønsker å dele min historie…

 3. Tom Aage Grobstock

  Anonym kommentar: “Hei .
  Tenk over hvorfor psykopati ikke er på dagsorden i noen av satatsmaktene .
  Er det logiske svaret : fordi det er de . De trives i hverandres selskap og elsker krangler . Gode mennesker blir utslitt av de maktstrukturer som er . Hvor mange GODE STERKE mennesker finner du i nord koreas styre og stell ? Og hitler stod ikke for sin ondskap alene . Så rundt en psykopat , kryr det av hjelpere . Psykopater og “svake ” mennesker . Hitler var jo en reser på å finne sårbare sjeler og manipulere de til å bli angivere og hjelpere . Men hvorfor vanskelig å tro at vg styres av de , når barnevernet styres av de ?

  Husk : det er lettere å like en psykopat enn dets offer ! Foreløpig

  Så skal man finne ok løsninger — vær foran . Når vg begynner å skrive om dette , så er det gammelt nytt . Tenk på den vg saken m mannen som stod fram som psykopatoffer . Har det ført til at menn finner det lettere å stå fram ?

  Finn heller journalister som ser på ofrenes særtrekk og lag saker om typiske psykopatofre – det vil kunne åpne opp for at den største delen av menneskeheten tar inn lærdom .
  Sympati vekker historier forsvinner raskt fra folks bevissthet . Dette vet vg veldig godt . Det er stort sett det de leter etter .

  Mens et typisk psykopatoffer derimot , er det mest positive ting med , så der er det mang en god vinkling
  Et typisk psykopatoffer er jo utsatt for rasisme pr i dag 🙂

  Se også thirdworldtraveler.com

  Jeg tror det er tre mennesketyper . Empater , apater og psykopater .
  I mine 15 år i hjelpeapparatet , har jeg ikke møtt damer som er apater . De er ente empater eller psykopater .

  Men mitt livsmål : 100 år fra nå : da snakker vi like normalt om psykopater , som vi pr i dag snakker om homofile . ( for 100 år siden var det fyfy å nevne ordet homofil )”

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.