Artikler i pressenPsykopaten

Slik skapes en psykopat

Si har gjentatte ganger advart våre lesere: Har du møtt på en psykopat er rådet entydig: Kom deg vekk. Snu ryggen til og bryt all kontakt. Men hvordan blir man en psykopat?

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varierende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  En autoritet på dette er Robert D. Hare som utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

I denne artikkelen på “Doktor Online” publisert for fem år siden forklares nærmere hvordan en psykopat skapes:  I 1995 “oppdaget” den italienske vitenskapsmannen Giacomo Rizzolati de såkalte speilnevronene i hjernen til apekatter. Dette funnet er blitt beskrevet som like viktig for psykiatrien som DNA-et er for biologien. Man oppdaget at bare ved å betrakte en annens handling, ble bestemte hjerneceller aktivert hos apene. Det samme området med signalstoffer ble fyrt av i begges hjerne. Slik ble man automatisk deltager i hverandres univers i en intuitiv og ubevisst kommunikasjon. Mange mener at dette kan være forklaringen på manglende innlevelse hos psykopaten.

Les hele artikkelen her:

https://www.klikk.no/helse/doktoronline/psykiskhelse/article425041.ece

Den ene posenten som får full score er fullblod psykopat, og vil aldri forandre seg. Med stor sannsynlighet har vedkommende en medfødt fysiologisk defekt som det ikke kan gjøres noe med. Psykopaten er bokstavelig talt livsfarlig. Har du truffet på en slik, er det kun ett råd som gjelder. Bryt all kontakt, kom deg vekk eller gå til grunne som menneske. Har du barn med en psykopat er du bundet for livet. Da gjelder det å lære seg mestringsteknikker. Les mer om det på andre artikler på bloggen.

En psykopat eller en person med fremtredende psykopatiske trekk scorer på mange, men ikke nødvendigvis alle av følgende trekk:

(NB! Testen er utelukkende for fagfolk – de må benytte Hares manual når de utfører den:

1. Glatthet/overflatisk sjarm
2. Storhetsideer om egne evner og betydning
3. Behov for stimulering/lett for å kjede seg
4. Patologisk lyving
5. Bedragersk/manipulerende
6. Mangler anger eller skyldfølelse
7. Grunne affekter
8. Ufølsom/manglende empati
9. Parasittisk livsstil
10. Dårlig atferdskontroll
11. Promiskuøs seksuell atferd
12. Tidlige atferdsproblemer
13. Mangel på realistiske fremtidsplaner
14. Impulsivitet
15 Uansvarlig atferd
16. Tar ikke ansvar for egne handlinger
17. Mange kortvarige forhold
18. Ungdomskriminalitet
19. Vilkårsbrudd
20. Kriminell karriere med flere typer lovbrudd

Se også “Hvorfor psykopaten aldri kan forandres – koblingene finnes ikke som hos normale mennesker”: 

https://psykopaten.info/2014/11/28/psykopaten-har-en-annerledes-hjerne/

Her kan du ta testen:

https://psykopaten.info/kjennetegn-pa-en-psykopat/

Andre artikler om du kan behandle en psykopat:

https://www.psykologtidsskriftet.no/?seks_id=280427&a=2

Behandling av kriminelle psykopater:

https://www.webpsykologen.no/artikler/behandling-av-kriminelle-psykopater/

 

——————————————————————————————————

Besøk også våre Facebooksider.

Har du vært utsatt for en psykopat? Din kommentar er velkommen! Klikk helt nederst på «Leave a reply» Skriv “Anonym” om du vil kommentere anonymt, eller ditt navn som du ønsker. Din virkelige e-mail må oppgis, men blir ikke vist for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som “Leserhistorie – med egne ord”? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg med teksten. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Din tekst blir bearbeidet redaksjonelt og illustrert. Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut. Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.