Praktiske råd

Hvor kan du få hjelp til å håndtere en psykopat?

Hvor kan du få hjelp i kampen mot psykopaten?

Mange lesere spør; hvor kan vi få hjelp til å takle en psykopat? Svaret på det  avhenger hvor langt du selv har kommet og hva slags relasjon du befinner deg i. For mange starter det med en gnagende tvil og en erkjennelse at noe er riv ruskende galt i relasjonen. Det kan være en kjæreste, samboer eller ektefelle. Eller i forhold til en sjef eller kollega på jobben eller frivillig arbeid. Særlig utfordrende er det for deg som er samboer eller gift og har barn. Vi har også lesere som bekymrer seg for venner som de mener lever med en psykopat. De er rådville, men vil gjerne hjelpe.

Vår erfaring tilsier at det første forsiktige skritt du tar, er å betro deg til noen. Ikke nødvendigvis en nær venn (de tror deg ofte ikke), men noen du kjenner og har respekt for. Tør å våge!

Ta forsiktig kontakt. Det har hjulpet mange til å få et annerledes perspektiv. Snakk om hva som faktisk skjer, og vent til det siste med å bruke ordet “psykopat”. Har du en innsiktsfull samtalepartner bør du ikke være overrasket om “psykopat” blir nevnt av han eller hun du betror deg til.

Les alt du kan

Les bloggen! Her finner du forhåpentligvis noe du kan kjenne deg igjen i. Gå gjennom litteraturlisten. Se særlig boken: «Psykopatens grep – hvordan komme fri fra helsefarlige mennesker» av Aud Dalsegg og Inger Wesche. Det er den beste boken vi har lest. https://tidsskriftet.no/article/1732006

I litteraturlisten hos oss finner du mange andre gode bøker som kan hjelpe deg til å forstå hvor du er, hvordan du kom dit og viktigst; hvordan du kan komme deg vekk og videre i livet. Du finner den her: https://psykopaten.info/anbefalt-litteratur/

Epitel

Mellom 1993 og 1999 ledet Inger Wesche (forfatter av boken nevnt foran) “Det Gule Huset” i Oslo. Det gule Huset var et støtte- og hjelpetilbud til mennesker som levde i vanskelige relasjoner, være seg til foreldre, ektefelle, kolleger eller andre. I løpet av de seks årene huset besto, fikk de henvendelser fra vel 7000 personer. Behovet er ikke blitt mindre med årene, men det “Gule Huset” er dessverre ikke der lenger. De eneste vi kjenner til som ligner er Epitel, finner du her: https://www.epitel.info

Selv har vi gått i terapi hos en god psykolog i mange år etter bruddet. En privat psykolog er kostbar og det er viktig at det stemmer med kjemi og at terapeuten har kunnskap om det du betror deg om.

Disiplin

For deg som har barn er veien lang. Du vil sannsynligvis måtte forholde deg til psykopaten så lenge han eller hun lever. Du kan imidlertid mestre relasjonen på en måte som gjør at du kan leve et fullverdig og helt liv. Du kan få hjelp til å minimere psykopatens skader på dine barn.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Men det krever innsats og disiplin. I noen tilfeller blir psykopaten fradømt foreldreansvar. Selv i saker hvor vedkommende ikke burde hatt samvær med barna er det sjeldent rettssystemet fratar barna alt samvær med sin mor eller far. Dette selv om vedkommende åpenbart har psykopatiske trekk.

Kom deg vekk!

Er du helt sikker på at vedkommende har sterke psykopatiske trekk og at det ikke ligger innenfor “normalen” i en samlivskonflikt om andre forhold? Dette er jo en kritisk vurdering som bare du (med hjelp fra andre) kjenner svaret på. Får du ikke, eller tør du ikke å be om hjelp til å finne ut av dette? Til tross for at du har lest det som finnes av delte erfaringer på bloggen og litteratur tilgjengelig? Er du ikke i tvil, vet du fra bloggen at vi gir ett veldig konkret råd. Røm! Kom deg vekk om du ikke vil bli ødelagt som menneske!

Har du kommet så langt at du planlegger et brudd med en psykopat  må du være forberedt på at det som var vanskelig i samlivet blir mange ganger verre når du gjennomfører bruddet. Det er da helvete bryter løs for alvor. Barna, som psykopaten tidligere sannsynligvis ikke har brydd seg stort om, får nå en voldsom betydning. Barna blir ofte det viktigste kampmiddelet i psykopatens  arsenal. Du må være forberedt på at alle instanser som blir involvert fremover blir møtt med psykopatens sjarmerende, tillitsvekkende oppførsel, løgner, manipulasjon og nedrakking av deg. Alt du kjenner igjen og som er årsaken til at du leser dette. Og ja, som han eller hun i sin tid sjarmerte deg. Slik klarer psykopaten også å sjarmere de dere møter i prosessen fremover.

Det er derfor avgjørende viktig at du forbereder deg.

Les artikkelen “10 regler for et endelig brudd med psykopaten”

Legg en plan

En test på hvor vanskelig psykopaten vil bli eller hvor sterke psykopatiske trekk vedkommende har, kan være følgende: Ta kontakt  med ditt lokale familievernkontor.  De har taushetsplikt og det er gratis å få hjelp. De som jobber der har relevant erfaring og er du heldig,  så har vedkommende innsikt og kunnskap om psykopater i parforhold. Hvis kjemien ikke stemmer, be om en ny rådgiver. Du kan be om å få første time alene eller foreslå for din partner at han eller hun skal bli med.

Slår psykopaten seg vrang og nekter å bli med, vel –  da har du tatt et første skritt. Du finner ditt kontor her: https://www.bufetat.no/familievernkontor/

Har du allerede før møtet med Familievernkontoret tatt beslutningen om å skilles, gjelder det å ta ett skritt av gangen og dokumentere fremdriften. Ikke la deg vippe av pinnen. Har du å gjøre med en psykopat av verste sort må du være forberedt på at saken havner i retten.  Skaff deg en advokat med én gang. Finn en advokat som har erfaring med barnefordelingssaker. Har du liten inntekt kan du kvalifisere for fri rettshjelp.

Les også artikkelen “Dette skjer etter bruddet med en psykopat”

Delt samvær

Bestem deg tidlig for om du vil la psykopaten ha samvær med barna eller ikke. Dette vil din advokat gi deg råd om. Kommer saken for retten blir det utpekt en eller to sakkyndige. Foreslå selv. Her kan vi dessverre ikke komme med forslag, men vår erfaring var at én av fire sakkyndige var oppmerksom på psykopatens vesen. Det fikk store føringer for utfall av barnefordelingssaken i Lagmannsretten. Ja, psykopaten anker gjerne en dom i Tingretten til Lagmannsretten om han eller hun har mulighet til det.

Det er av stor betydning at sakkyndig(e) evner å gjennomskue psykopaten. Du kan aldri kalle vedkommende for psykopat noe sted i prosessen. Da har du tapt. Men beskriver du det du og barna har vært gjennom i form av faktiske hendelser, så forstår en sakkyndig hvem vedkommende har med å gjøre.

Prøv også å være den første sakkyndige møter! Snakk om dine bekymringer for barna, ikke hvor jævlig DU har hatt det i relasjonen. Familievernkontoret, barnevernet, sakkyndige, retten – er alle opptatt av én ting ; en løsning som er til beste for barna. Hvordan du har hatt det  i relasjonen er “gammelt nytt” som de har hørt hundrevis av ganger før.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Fokusér på barna og hendelser som viser hvordan psykopaten opptrer i forhold til barna, deg og omgivelsene, vinklet mot dine bekymringer for hvordan det er skadelig for barna. Du vet at det er det du er opptatt av, men det blir fort glemt når du nå endelig skal fortelle “alt”. (En fattig trøst er at psykopaten sannsynligvis i sin iver på å rakke ned på deg, og i sin fortelling om hvor dårlig mor/far du er, samtidig løper en stor risk for å avsløre seg selv – for en våken sakkyndig. Risikoen er at sakkyndig har liten tid til å ettergår de løgnene som kommer så du må være oppmerksom og nøkternt tilbakevise det som kommer..

Forbered deg på et annet liv etter bruddet.

Les artikkelen “Slik kommer du videre etter bruddet”

………….

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

[contact-form][contact-field label=’Navn’ type=’name’ required=’1’/][contact-field label=’E-mail’ type=’email’ required=’1’/][contact-field label=’Nettsted’ type=’url’/][contact-field label=’Kommentar’ type=’textarea’ required=’1’/][/contact-form]

Alle kommentarer og innlegg leses av oss før de publiseres. Dette for å være sikre på at ingen kan kjennes igjen i det som skrives. Kommenterer du eller deler din historie anonymt er det ingenting i innlegget som kan knyttes til deg.
Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Psykopati er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.
Klikk  på overskriften til artikkelen så får du en deleknapp nederst på siden.
Du er også velkommen til å følge bloggen! Legg inn til e-mail adresse oppe til høyre på siden. Da vil du motta en epost hver gang vi publiserer et nytt innlegg.

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Redaksjonen

  En kommentar fra en leser (kvinne) som vil være anonym. Hun anbefaler å gå til Familievernkontoret men unngå kontakt med Politi og Barnevernet:

  “Er under ett år siden han ble tvangsflyttet av barnevernet ut av familien. Et helvete stoppet og startet. Landsforeningen for Psykopatofre hjalp meg til å forstå det grepet han hadde på meg. Anmeldelser for vold ble gjort, men enda må jeg forholde meg til han. Pga barnet vårt. Jeg frykter for at han sakte men sikkert kommer til å ødelegge henne som han prøvde med meg, jeg ser det nå først i ettertid. Det tar tid å bygge opp selvtillit som gradvis ble ødelagt. En skal være ressurssterk for å være ressurssvak i dette samfunnet.en svigerfamilie som før var snille og gode bruker hersketeknikker og manipulasjon for å psyke meg ut. Ikke er det lett å ha et barnevern som ikke har nok kompetanse på vold i nære relasjoner rundt seg. Kvinner som oss skal føle støtte og få hjelp ikke bli satt i en kritikkverdig situasjon. De mener det er omsorgsvikt å la seg bli utsatt for psykisk og fysisk vold og henviser til forskning. Mitt råd er kom deg bort -i’kke ta kontakt med politiet eller barnevernet -gå til Familienvernkontor og bruk gode venner du stoler på. Og for all del -sjekk cv før du går inn i neste forhold og vent lenge med å få barn, det er ofte da de grusomme kalde sidene begynner å vise seg.”

 2. Redaksjonen

  En kommentar fra en leser (kvinne) som vil være anonym:

  “Kunne skrevet bok, så mye å fortelle men skal prøve i korte trekk. Etterlot tre barn og dømmende kommenter, det kan jeg tåle. To nesten voksne men en liten gutt, stakkars liten. Etter nesten fire år kom BV inn i bildet og jeg så att min eneste mulighet til å beskytte han var å be de om å overta omsorgen for gutten , da barnefar ikke kan krangle med de på samme måte som meg, jeg måtte få andre til å skaffe telefon i sitt navn og flytte 50 mil unna, enda det hjalp lite, men med min nåværende manns hjelp klarte vi sammen og få han til å slutte å plage meg, det ble ikke lenger gøy, men prisen måtte mine voksne barn betale da han snudde seg mot dem og terroriserte dem istedet, psyket dem ned, min datter går i dag til behandling ,noe som gjør vondt langt inni morshjertet, som har vært mitt svake punkt i alle år, å det vet han. Åja.!! Med BV og advokat på laget klarte vi å få han til å si seg enig i omsorgsovertakelse for guttene min, men jeg vet i mitt hjerte att det bare er stille før stormen og stillheten skremmer meg mer enn noe annet. Han planlegger noe.Trusler om selvmord , att jeg skal drepes i søvne, har satt sine spor, mitt forsvar har vær stillhet og taushet i alle ender. Jeg har fått ro men vet det finnes nye offer mens har ikke energi eller lyst til å innvolvere meg. Har fått streng bedskjed om å holde meg langt unna han fra psykiater og advokat. Men det værste var å kontakte hjelpeapparatet som liksom skal hjelpe og gå ut døra med melding om att du har sviktet og dette har vi ikke kompetanse til, hva gir du meg, om de ikka vet, hvordan skal vi klare det ?. …som en ulv som lusker rundt og bare venter på å slå til der det slår sprekker i forsvaret, får ennå panikkangst når jeg tenker på han, men har verdens hærligste mann som forsvarer meg og forstår. Orker ikke gå inn i detaljer her blir for mye, orker ikke smerten følelsene gir, rippe opp i det vonde.”

 3. Nelliken

  Litt synd at det ikke finnes noe sted å lese om slike tema – uten at det alltid tas som en selvfølge at det er barn i bildet…

  • Redaksjonen

   Hei Nelliken! – Vi har mest erfaring selv fra forhold hvor det er barn med i bildet, men prøver også å skrive hsitorier som gjelder forhold uten barn. Vi oppfordrer også lesere til å dele sine historier. Har du en du vil dele?

 4. Stigma

  Veldig! synd at det ikke fins noe som helst tilbud til mannlige psykopat-ofre..

  Den gjengse holdning er jo at det “bare er menn som er psyko og kvinner som er ofre”. Sannheten er jo at dette er 50/50!

  Blir bare omdirigert til krisesenter for kvinner og barn.

  Hjelp!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.