Hvor kan du få hjelp til å håndtere en psykopat? - Psykopaten

Hvor kan du få hjelp til å håndtere en psykopat?

 

shutterstock_196066853 Mange lesere spør; hvor kan vi få hjelp til å takle en psykopat? Svaret på det  avhenger hvor langt du selv har kommet og hva slags relasjon du befinner deg i. For mange starter det med en gnagende tvil og en erkjennelse at noe er riv ruskende galt i relasjonen. Det kan være en kjæreste, samboer eller ektefelle. Eller i forhold til en sjef eller kollega på jobben eller frivillig arbeid. Særlig utfordrende er det for deg som er samboer eller gift og har barn. Vi har også lesere som bekymrer seg for venner som de mener lever med en psykopat. De er rådville, men vil gjerne hjelpe.

Vår erfaring tilsier at det første forsiktige skritt du tar, er å betro deg til noen. Ikke nødvendigvis en nær venn (de tror deg ofte ikke), men noen du kjenner og har respekt for. Tør å våge! Ta forsiktig kontakt. Det har hjulpet mange til å få et annerledes perspektiv. Snakk om hva som faktisk skjer, og vent til det siste med å bruke ordet “psykopat”. Har du en innsiktsfull samtalepartner bør du ikke være overrasket om “psykopat” blir nevnt av han eller hun du betror deg til.

Les bloggen! Her finner du forhåpentligvis noe du kan kjenne deg igjen i. Gå gjennom litteraturlisten. Se særlig boken: «Psykopatens grep – hvordan komme fri fra helsefarlige mennesker» av Aud Dalsegg og Inger Wesche. Det er den beste boken vi har lest. https://tidsskriftet.no/article/1732006

I litteraturlisten på bloggen finner du mange andre gode bøker som kan hjelpe deg til å forstå hvor du er, hvordan du kom dit og viktigst; hvordan du kan komme deg vekk og videre i livet. https://kranglepetterne.wordpress.com/anbefalt-litteratur/

Mellom 1993 og 1999 ledet Inger Wesche (forfatter av boken nevnt foran) “Det Gule Huset” i Oslo. Det gule Huset var et støtte- og hjelpetilbud til mennesker som levde i vanskelige relasjoner, være seg til foreldre, ektefelle, kolleger eller andre. I løpet av de seks årene huset besto, fikk de henvendelser fra vel 7000 personer. Behovet er ikke blitt mindre med årene, men det “Gule Huset” er dessverre ikke der lenger. De eneste vi kjenner til som ligner er Epitel, finner du her: https://www.epitel.info

Selv har vi gått i terapi hos en god psykolog i mange år etter bruddet. En privat psykolog er kostbar og det er viktig at det stemmer med kjemi og at terapeuten har kunnskap om det du betror deg om.

For deg som har barn er veien lang. Du vil sannsynligvis måtte forholde deg til psykopaten så lenge han eller hun lever. Du kan imidlertid mestre relasjonen på en måte som gjør at du kan leve et fullverdig og helt liv. Du kan få hjelp til å minimere psykopatens skader på dine barn. Men det krever innsats og disiplin. I noen tilfeller blir psykopaten fradømt foreldreansvar. Selv i saker hvor vedkommende ikke burde hatt samvær med barna er det sjeldent rettssystemet fratar barna alt samvær med sin mor eller far. Dette selv om vedkommende åpenbart har psykopatiske trekk.

Så hva gjør du?

Er du helt sikker på at vedkommende har sterke psykopatiske trekk og at det ikke ligger innenfor “normalen” i en samlivskonflikt om andre forhold? Dette er jo en kritisk vurdering som bare du (med hjelp fra andre) kjenner svaret på. Får du ikke, eller tør du ikke å be om hjelp til å finne ut av dette? Til tross for at du har lest det som finnes av delte erfaringer på bloggen og litteratur tilgjengelig? Er du ikke i tvil, vet du fra bloggen at vi gir ett veldig konkret råd. Røm! Kom deg vekk om du ikke vil bli ødelagt som menneske!

Har du kommet så langt at du planlegger et brudd med en psykopat  må du være forberedt på at det som var vanskelig i samlivet blir mange ganger verre når du gjennomfører bruddet. Det er da helvete bryter løs for alvor. Barna, som psykopaten tidligere sannsynligvis ikke har brydd seg stort om, får nå en voldsom betydning. Barna blir ofte det viktigste kampmiddelet i psykopatens  arsenal. Du må være forberedt på at alle instanser som blir involvert fremover blir møtt med psykopatens sjarmerende, tillitsvekkende oppførsel, løgner, manipulasjon og nedrakking av deg. Alt du kjenner igjen og som er årsaken til at du leser dette. Og ja, som han eller hun i sin tid sjarmerte deg. Slik klarer psykopaten også å sjarmere de dere møter i prosessen fremover.

Det er derfor avgjørende viktig at du forbereder deg. Legg en plan!

En test på hvor vanskelig psykopaten vil bli eller hvor sterke psykopatiske trekk vedkommende har, kan være følgende: Ta kontakt  med ditt lokale familievernkontor.  De har taushetsplikt og det er gratis å få hjelp. De som jobber der har relevant erfaring og er du heldig,  så har vedkommende innsikt og kunnskap om psykopater i parforhold. Hvis kjemien ikke stemmer, be om en ny rådgiver. Du kan be om å få første time alene eller foreslå for din partner at han eller hun skal bli med. Slår psykopaten seg vrang og nekter å bli med, vel –  da har du tatt et første skritt. Du finner ditt kontor her: https://www.bufetat.no/familievernkontor/

Har du allerede før møtet med Familievernkontoret tatt beslutningen om å skilles, gjelder det å ta ett skritt av gangen og dokumentere fremdriften. Ikke la deg vippe av pinnen. Har du å gjøre med en psykopat av verste sort må du være forberedt på at saken havner i retten.  Skaff deg en advokat med én gang. Finn en advokat som har erfaring med barnefordelingssaker. Har du liten inntekt kan du kvalifisere for fri retsshjelp.

Bestem deg tidlig for om du vil la psykopaten ha samvær med barna eller ikke. Dette vil din advokat gi deg råd om. Kommer saken for retten blir det utpekt en eller to sakkyndige. Foreslå selv. Her kan vi dessverre ikke komme med forslag, men vår erfaring var at én av fire sakkyndige var oppmerksom på psykopatens vesen. Det fikk store føringer for utfall av barnefordelingssaken i Lagmannsretten. Ja, psykopaten anker gjerne en dom i Tingretten til Lagmannsretten om han eller hun har mulighet til det. Det er av stor betydning at sakkyndig(e) evner å gjennomskue psykopaten. Du kan aldri kalle vedkommende for psykopat noe sted i prosessen. Da har du tapt. Men beskriver du det du og barna har vært gjennom i form av faktiske hendelser, så forstår en sakkyndig hvem vedkommende har med å gjøre.

Prøv også å være den første sakkyndige møter! Snakk om dine bekymringer for barna, ikke hvor jævlig DU har hatt det i relasjonen. Familievernkontoret, barnevernet, sakkyndige, retten – er alle opptatt av én ting ; en løsning som er til beste for barna. Hvordan du har hatt det  i relasjonen er “gammelt nytt” som de har hørt hundrevis av ganger før. Fokusér på barna og hendelser som viser hvordan psykopaten opptrer i forhold til barna, deg og omgivelsene, vinklet mot dine bekymringer for hvordan det er skadelig for barna. Du vet at det er det du er opptatt av, men det blir fort glemt når du nå endelig skal fortelle “alt”. (En fattig trøst er at psykopaten sannsynligvis i sin iver på å rakke ned på deg, og i sin fortelling om hvor dårlig mor/far du er, samtidig løper en stor risk for å avsløre seg selv – for en våken sakkyndig. Risikoen er at sakkyndig har liten tid til å ettergår de løgnene som kommer så du må være oppmerksom og nøkternt tilbakevise det som kommer..

Vi vil senere utdype våre og andres erfaringer med psykopaten og opptreden hos offernlige instanser og hva du kan gjøre for å møte dette. Følg bloggen.

………….

Du er velkommen til å legge igjen en kommentar til dette innlegget. Klikk på “Leave a comment” nederst i artikkelen. Da fremstår du som den du er logget inn som – med ditt navn.

Vil du kommentere anonymt eller har du en historie du har lyst til å dele med våre lesere?  Da kan du sende en email til leserhistorie@gmail.com eller benytte kontaktskjemaet under:

Alle kommentarer og innlegg leses av oss før de publiseres. Dette for å være sikre på at ingen kan kjennes igjen i det som skrives. Kommenterer du eller deler din historie anonymt er det ingenting i innlegget som kan knyttes til deg.
Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Psykopati er skambelagt, og det eneste som hjelper ofrene er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.
Klikk  på overskriften til artikkelen så får du en deleknapp nederst på siden.
Du er også velkommen til å følge bloggen! Legg inn til e-mail adresse oppe til høyre på siden. Da vil du motta en epost hver gang vi publiserer et nytt innlegg.

 

5 Comments

 1. Redaksjonen

  July 29, 2014 at 11:38 pm

  En kommentar fra en leser (kvinne) som vil være anonym. Hun anbefaler å gå til Familievernkontoret men unngå kontakt med Politi og Barnevernet:

  “Er under ett år siden han ble tvangsflyttet av barnevernet ut av familien. Et helvete stoppet og startet. Landsforeningen for Psykopatofre hjalp meg til å forstå det grepet han hadde på meg. Anmeldelser for vold ble gjort, men enda må jeg forholde meg til han. Pga barnet vårt. Jeg frykter for at han sakte men sikkert kommer til å ødelegge henne som han prøvde med meg, jeg ser det nå først i ettertid. Det tar tid å bygge opp selvtillit som gradvis ble ødelagt. En skal være ressurssterk for å være ressurssvak i dette samfunnet.en svigerfamilie som før var snille og gode bruker hersketeknikker og manipulasjon for å psyke meg ut. Ikke er det lett å ha et barnevern som ikke har nok kompetanse på vold i nære relasjoner rundt seg. Kvinner som oss skal føle støtte og få hjelp ikke bli satt i en kritikkverdig situasjon. De mener det er omsorgsvikt å la seg bli utsatt for psykisk og fysisk vold og henviser til forskning. Mitt råd er kom deg bort -i’kke ta kontakt med politiet eller barnevernet -gå til Familienvernkontor og bruk gode venner du stoler på. Og for all del -sjekk cv før du går inn i neste forhold og vent lenge med å få barn, det er ofte da de grusomme kalde sidene begynner å vise seg.”

 2. Redaksjonen

  July 30, 2014 at 12:02 am

  En kommentar fra en leser (kvinne) som vil være anonym:

  “Kunne skrevet bok, så mye å fortelle men skal prøve i korte trekk. Etterlot tre barn og dømmende kommenter, det kan jeg tåle. To nesten voksne men en liten gutt, stakkars liten. Etter nesten fire år kom BV inn i bildet og jeg så att min eneste mulighet til å beskytte han var å be de om å overta omsorgen for gutten , da barnefar ikke kan krangle med de på samme måte som meg, jeg måtte få andre til å skaffe telefon i sitt navn og flytte 50 mil unna, enda det hjalp lite, men med min nåværende manns hjelp klarte vi sammen og få han til å slutte å plage meg, det ble ikke lenger gøy, men prisen måtte mine voksne barn betale da han snudde seg mot dem og terroriserte dem istedet, psyket dem ned, min datter går i dag til behandling ,noe som gjør vondt langt inni morshjertet, som har vært mitt svake punkt i alle år, å det vet han. Åja.!! Med BV og advokat på laget klarte vi å få han til å si seg enig i omsorgsovertakelse for guttene min, men jeg vet i mitt hjerte att det bare er stille før stormen og stillheten skremmer meg mer enn noe annet. Han planlegger noe.Trusler om selvmord , att jeg skal drepes i søvne, har satt sine spor, mitt forsvar har vær stillhet og taushet i alle ender. Jeg har fått ro men vet det finnes nye offer mens har ikke energi eller lyst til å innvolvere meg. Har fått streng bedskjed om å holde meg langt unna han fra psykiater og advokat. Men det værste var å kontakte hjelpeapparatet som liksom skal hjelpe og gå ut døra med melding om att du har sviktet og dette har vi ikke kompetanse til, hva gir du meg, om de ikka vet, hvordan skal vi klare det ?. …som en ulv som lusker rundt og bare venter på å slå til der det slår sprekker i forsvaret, får ennå panikkangst når jeg tenker på han, men har verdens hærligste mann som forsvarer meg og forstår. Orker ikke gå inn i detaljer her blir for mye, orker ikke smerten følelsene gir, rippe opp i det vonde.”

 3. Nelliken

  July 30, 2014 at 10:38 am

  Litt synd at det ikke finnes noe sted å lese om slike tema – uten at det alltid tas som en selvfølge at det er barn i bildet…

  • Redaksjonen

   July 30, 2014 at 10:41 am

   Hei Nelliken! – Vi har mest erfaring selv fra forhold hvor det er barn med i bildet, men prøver også å skrive hsitorier som gjelder forhold uten barn. Vi oppfordrer også lesere til å dele sine historier. Har du en du vil dele?

 4. Stigma

  April 11, 2019 at 10:52 pm

  Veldig! synd at det ikke fins noe som helst tilbud til mannlige psykopat-ofre..

  Den gjengse holdning er jo at det “bare er menn som er psyko og kvinner som er ofre”. Sannheten er jo at dette er 50/50!

  Blir bare omdirigert til krisesenter for kvinner og barn.

  Hjelp!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.