Praktiske råd

Bruk kun SMS om du har barn med en psykopat

Er du utsatt for en helseskadelig psykopat er rådene entydige: Snu ryggen til. Bryt all kontakt og kom deg vekk! Men hva med de som sitter igjen? Vi får fortvilte henvendelser fra de som har klart å bryte med psykopaten, men som fortsatt har felles barn. 

Vi hører også fra de som har kommet seg vekk fra en helseskadelig far eller mor, men som fortvilet vet at de har mindre søsken som fortsatt sitter igjen i grepet. Med barn eller søsken som fortsatt er hos psykopaten kan du ikke bryte all kontakt. Så hva gjør du? Det er to store utfordringer man gjerne står ovenfor. Du må fortsatt kommunisere med psykopaten om praktiske ting som gjelder barna. Og du er bekymret for den skade psykopaten påfører barna.

Vår erfaring og den som er delt fra lesere er som følger: Unngå all fysisk kontakt med psykopaten. Unngå all kontakt med psykopaten når barna er tilstede. Snakk minst mulig. Kommuniser via tekstmeldinger. Dermed gjør du det vanskeligere for psykopaten å beholde grepet på deg.

Nøytral grunn

Sørg for at alle overleveringer skjer på nøytral grunn, f.eks ved levering på skolen ved skolestart om morgenen, og henting av barna etter skoletid. Må du ta i mot barna utenom skolen, så be han levere ved døra eller sørg for at du er sammen med noen andre når overlevering skjer.

Er det skolemøter som handler om barna, avtal møte med kontaktlærer eller sosiallærer eller begge på forhånd og forklar at du har en svært vanskelig skilsmisse bak deg og at du har fått entydige råd om ikke å sitte i samme rom som psykopaten med barna tilstede. Si at det ikke er hensiktsmessig for deg og barna. Bli forstått eller simpelten bare konstater at slik er det, om du ikke blir forstått. Be om statusmøter med kontaktlærer annenhver gang, eller be om et separat møte om det er mulig.

Hva så med andre praktiske ting? Fritidsaktiviteter? Praktiske ting som handler om utstyr eller klær til barna? Gjør all kommunikasjon via tekstmeldinger. Vær konkret og nøytral. Kutt ut alt som har med emosjonelle ting å gjøre. Psykopaten vil gjøre alt for å provosere deg, skape vanskeligheter og få deg til å svare. Ikke svar! Kun praktisk. Alle andre drittmeldinger per tekstmelding eller e-mail overser du. Svar kun på ting du må svare på som gjelder praktiske ting om barna. Ingenting annet.

Kutt ut emosjonelle uttrykk

Etterhvert som psykopaten merker dette må du forberede deg på at tilsynelatende  «praktiske» meldinger gjerne er kamuflert som det, men full av bebreidelser og kritikk som treffer deg og som svir (så lenge du fortsatt er i grepet.) Ikke la deg vippe av pinnen – ikke «fyr tilbake» med sinte svar. Da gir du næring til psykopaten. Kaldt, nøkternt og faktisk. Vasket for emosjonelle uttrykk.

En god øvelse er å la en venn eller ny partner lese gjennom alle tekstmeldinger før du sender de.

MÅ du møte psykopaten fysisk så unngå å reagere på noe av det som blir sagt. Ikke svar på mer enn absolutt det som er nødvendig og utelukkende det som praktisk gjelder barna. Vis ingen følelser. Psykopaten får næring av å se deg reagere og vil provosere deg med alt han/hun vet kan treffe et punkt hos deg for å fremtvinge en reaksjon. Ikke reager. Blir det for voldsomt, snu deg iskaldt og gå vekk.

Tabu!

BESTILL BOKEN I DAG

Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten gir seg aldri, men grepet han/hun har på deg svekkes med tid. Øvelse gir mestring. Sakte men sikkert klarer du å fri deg fra grepet og normalisere din egen hverdag. I vår terapi fikk vi høre at det tar 2-4 år å løsrive seg helt, og å komme ut av grepet. Samtidig fikk vi høre at vi har en «livstidsdom» på oss når vi først har barn med psykopaten.

Grusomt, men dessverre sant. Så gjelder det å ta de grep som er nødvendig for å bli et helt menneske og gjenoppta et normalt liv med respekt og kjærlighet fra de som står deg nærmest! Ikke gi opp!

LES OGSÅ:

«En kamp». Slik beskriver mange ofre etter psykopater sitt søk etter noen å henvende seg til for hjelp og forståelse. – Det er et skrikende behov for hjelp, sier lederen for Norges eneste hjelpesenter for psykopat-ofre.

Foreldre som ikke blir enige etter samlivsbrudd, har ofte personlighetsforstyrrelser

– I saker med høy konflikt etter samlivsbrudd har ofte en av foreldrene klare innslag av personlighetsforstyrrelse, sier psykolog Knut Ragnar Knudsen til www.adressa.no.

Psykologer kan gi barna til psykopat-forelder

– Hvorfor er det så vanskelig for sakkyndige psykologer å avsløre narsissistisk, psykopatisk dynamikk? spør Rune Fardal i denne kronikken i Dagbladet.

Barndom påvirker psykisk helse mer enn krig | forskning.no

… av etnisk norske som lider, og som kanskje skulle vært prioritert i stedet for å stempla som håpløse, som bråkmakere, som tja basically psykopater/anti-sosiale .

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (15)

 1. Redaksjonen

  Kommentar fra en leser som vil være anonym:

  Det som er lurt med kun bruke sms er at man får alt svart på hvitt som kan vises frem til de som står en nær… om mld er trakasserende og truende kan man vise det til politi, barnevern og familiekontor/nav…i retten, om det skulle gå så langt. Har man fått all dritten i en telefonsamtale blir det kun ord mot ord…og barna kan dessverre høre hva som blir sagt…

  Ta vare på ALLE sms!

 2. Tusen takk for gode råd! ❤️

  • Redaksjonen

   Hei Vibeke! Hyggelig at du tar deg tid til å gi litt ros, det setter vi stor pris på! God sommer til deg fra oss 🙂

 3. reidun

  Hei! -hva med familien og venner til en som lever med en psykopat? Hva kan vi gjøre ? – hun har lite eller ingen kontakt med sine .Hans familie har de
  litt kontakt med hans meninger er det som teller .mange uriktige beskyldninger og en livsstil som kan være vanskelig med to batn og en på vei og “nave”- er det som er det riktige !-en lang historie med mye flytting .HVA KSN VI GJØRE?

  • Redaksjonen

   Kjære Reidun! Vi er ikke utdannet psykologer eller psykiatere og er derfor forsiktige med å gi konkrete råd, annet enn at vi deler våre egne erfaringer. Akkurat denne problemstillingen har vi ingen spesiell erfaring med. Om du vil kan jeg legge spørsmålet ut på Facebook sidene våre og så kan det hende det er noen av leserne som har erfaring de vil dele? Generelt tror jeg det beste rådet er å “være der” for vedkommende og la vedkommende føle at dere lytter om hun vil betro seg. Lykke til!

 4. Redaksjonen

  Fra en leser som vil være anonym: “Joda, det er greit å kun kommunisere på sms eller pr brev for beviset skyld. Men når du kvier seg for å hente post eller skvetter av at noen andre mottar en melding, fordi du hadde samme lyd på tlf tidligere har, – så er det ikke så lett… Å psykopaten vet at det virker å ” pirke ” litt med ujevne mellomrom. Du blir sett på som en person som står i konflikt hele tiden, mens du kun parerer alle angrepene fra den egentlige konfliktmakeren.”

 5. Anonym

  Fra en som vil være anonym: “Det finnes også kvinnelige psykopater… Var en smule stigmatiserende å utelukkende skrive “han” om den rollen.”

 6. Anonym

  Kjenner den følelsen! Selv lyden fra en innkomende tekstmelding gjør deg redd fordi du venter på nytt faenskap! Trøsten er at det går sakte men sikkert over. Hva med å lage en egen humorlyd når det kommer melding fra den personen… Vet at det ikke er morsomt, men etterhvert som en får det på avstand klarte i alle fall vi å se den bisarre humoren i stakkarne som plaget oss og hadde – hadde – et grep Men det sitter i – i flere år.

 7. Anonym kommentar: “Er noen måneder siden han ble tvangsflyttet av barnevernet ut av familien. Et helvete stoppet og startet. Landsforeningen for Psykopatofre hjalp meg til å forstå det grepet han hadde på meg. Anmeldelser for vold ble gjort, men enda må jeg forholde meg til han. Pga barnet vårt. Jeg frykter for at han sakte men sikkert kommer til å ødelegge henne som han prøvde med meg, jeg ser det nå først i ettertid. Det tar tid å bygge opp selvtillit som gradvis ble ødelagt. En skal være ressurssterk for å være ressurssvak i dette samfunnet.en svigerfamilie som før var snille og gode bruker hersketeknikker og manipulasjon for å psyke meg ut. Ikke er det lett å ha et barnevern som ikke har nok kompetanse på vold i nære relasjoner rundt seg. Kvinner som oss skal føle støtte og få hjelp ikke bli satt i en kritikkverdig situasjon. De mener det er omsorgsvikt å la seg bli utsatt for psykisk og fysisk vold og henviser til forskning. Mitt råd er kom deg bort -i’kke ta kontakt med politiet eller barnevernet -gå til Familienvernkontor og bruk gode venner du stoler på. Og for all del -sjekk cv før du går inn i neste forhold og vent lenge med å få barn, det er ofte da de grusomme kalde sidene begynner å vise seg.”

 8. Redaksjonen

  Anonym kommentar: “Takk for en fin oppsummering.
  Jeg vil bare tilføye at jeg gjennom telenor kan få alle teksmeldinger lagret direkte i epostboksen. Og jeg har en app som tar opp alle samtaler. Pr nå har jeg vært på to ganger familiekontor to ganger barnevern og en rettsak. Det siste nå er at hun anmeldte meg for vold og drapstrussler ( ble henlagt). Barnevernet henla saken i dag med begrunnelse at de anser forhold mellom mor og barn som bra og henviser til familievernkontoret igjenn. Dette regner jeg med blir oppfattet av moren som en klapp på kulderen og hun vil fortsette som før. Det er med andre ord ikke lenger håp om hjelp fra det offentlige. Det neste må bli privatrettslig og det er der all kommunikasjon må dokumenteres. Jeg er på 4 året med å ha barn med en psykopat og har praktisert det som står i artikelen av meg selv det siste året. Trussler og beskyldninger har etterhver blitt mer konsentrert rund leveringer ikke på dagene imellom så det fungerer faktisk med rådene over. Et råd til er å skrive noen stikkord på din opplevelse av situasjonen for det er ikke så lett å huske hele sammenhengen bare ved å lese tekstmeldingene. Iallefall hvis du får 50 stk pr dag. Lykke til alle som går igjennom dette. Dere er ikke alene!! Og til alle som fremdeles tror det må to til for å krangle, det er helt feil. Det klarer hun helt alene gjerne over flere dager uten at jeg har svart en eneste gang.”

 9. Redaksjonen

  Anonym: “Snakk med helsestasjonen, legen ser du forandringer i barnets adferd så skaff dem psykolog. Snakk åpnet med de rundt deg og følg magefølelsen din. Skaff deg advokat forsikring og sørg for å ha en god advokat.”

 10. Winona

  Hei, takk for en fin og konkret artikkel. 🙂

  Jeg har en 2,5-åring sammen med en psykopat. Faren bor i utlandet. Han hadde ingen interesse for å se barnet sitt inntil babyen var 7-8 måneder gammel. Da gikk det fra å gi blanke i oss, til gi alt for å prøve på nytt. Vi har nå hatt snart 2 år med jevnlig kontakt og møter, og jeg kjenner at han ødelegger meg bit for bit. Han har ingen foreldreansvar, men truer med å gå rettens vei for å kreve mer samvær med sønnen.

  Jeg synes det er utrolig vanskelig. På grunn av at han er et ustabilt tordenvær, ikke er til å stole på og er en person som har begått kriminelle lovbrudd og som tilsynelatende setter sine egne behov først uansett, hater jeg tanken på at han skal ha sønnen vår alene. Jeg er redd han skal være stygg mot barnet vårt og at han skal forsøke å kidnappe han.

  Jeg liker heller ikke tanken på å være der selv da dette bestandig ender med konflikt. Han er forferdelig ufin mot meg.

  Så hva kan jeg gjøre for å beskytte barnet mitt og meg selv?

  Jeg tenker at møtene må rammes veldig inn i form av at det blir noen timer sammen på avtalt sted og at han og vi ikke overnatter i samme hus under treffene.

  Hva slags rettigheter har jeg i dette tilfellet? Jeg vet at barnet har rett på samvær med far. Men har far egentlig rett på samvær med barnet sitt uansett hvordan han oppfører seg mot barnet og moren?

 11. Anonym

  Mottok en SMS fra min mor; jeg skal gå til politiet for offentlig sjikane. Jeg var plutselig lik min far. Hun som har vært besatt over hvor lik jeg har vært henne.

  Nå har jeg endelig kommet meg langt. Må faktisk le og synes faktisk synd på henne.

 12. Petter

  Jeg har levd med en med lignende problemer tar aldri feil og kjefter alltid og da svarer hun bare at det er jeg som gjør det selv om jeg sier jeg snakker rolig nå og kan gi deg en klem, Kjærlighet er viktig for barnet vårt sån at hun ser at mamma og pappa er glade i hverabdre,
  Hun har sagt unnskyld 1 gang på 7 år og bestemmer alt hvordan huset vi har kjøpt skal se ut etc . Om jeg kjøper klær til den lille er det bare feil.
  Til og med lekegrind måtte jeg og min far retunere 3 ganger selv om det var hun som bestemte hva hun skulle ha, Hun kan kjøpe mac til 22000 kr mens jeg kjøper en til 9000 kr og får gjennomgå i flere dager.

  Problemet er å snu ryggen til dette du håer det skal bli bedre og hun er jo flink med den lille men eier henne nesten, Jeg har lite å stille opp mot pupp om natta når hun er 3 år,
  redd for den lile vakre skal se på mannfolk på samme måte eller er det bare meg hun er lei av,
  Hun bestemte huset vi kjøpte jeg bare skrev under og hun ville ikke ha med seg noen takstmann til å hjelpe på visning så det ble kjøpt og ga oss ett fryktelig mareritt,
  Jeg bygde veranda stor og platting som alle sa var fin men hun angret at jeg begynte med det, Det såret meg veldig kanskje er jeg en følsom mann, mog jeg har alt for mye samvittighet, Fordi jeg tenker jeg burde gjort noe bedre men sitter her tom for krefter nesten apatisk.
  Er det hev fordi jeg i 20 årene flørtet litt mye trengte bekreftelser tidlig.
  Hun flyttet ut tidlig hjemmefra det gikk ikke der lengre det er det jeg vet.
  Hun kn være så sosial men bestemmer om jeg skal få besøk og når mine foreldre skal få se barnebarnet sitt.
  Vi har hatt tunge tider mistet ved fødsel og fik mirakel Abarnet som er så nydelig,
  Vi har ikke felles rettferdige regler men ett sett for henne og ett for meg , nei jeg hører ikke alltid etter men det er ofte det beste ellers så blir det en uke til 1 mnd med surhet,
  Hvor ble det av sofakroken med lille i midten etc.
  Så lurere jeg på hvorfor jeg ikke tar tak og bare tr lille med meg selv om det blir litt bråk og har det herlig med henne men makter ikke surheten og kjeftinga negativiteten etterpå. En liten kaffeflekk kan lage en stor krangel om morgenen selv tørker jeg det bare bort??
  Hva gjør jeg jeg biter meg selv i halen og går i en ond sirkel og jeg har vært forelsket og i forhold før og de skal ikke være sånn man skal jo bry seg om hvordan den andre har det, Står det bra til kjære, Hallo kjære fremmede ord , men som jeg sier selv av og til,
  Jeg tar på meg feil titt og ofte selv om det ikke er min feil og det å være så utsatt for dette er vel neppe bra for psyken negativitet avler negativitet.
  I tilegg ville hun ha enda ett barn da så hun på klokken og sa kjør bare på du , jeg følte meg ikke som ett menneske lengre.

  Flaut med barn men deppa tungt deppa har jeg vært ilang tid.
  Jeg vet hva meg må men det er ikke lett med en del arbeid igjen med hus så er jeg vel kanskje ikke så enkel å være med jeg heller om må nok ta en del av ansvaret. Jeg burde jo håndtert ting mye bedre mye klokere og overse disse sidene men jeg klarer det ikke så ofte,

  Vi har fantastisk hytta en times kjøring men hun vil aldri ditt eller med mine eller alene,

  Hun skifter tema om hun ser at hun ikke vinner frem og jeg bare detter av tilslutt. Hvorfor tar vi ikke og samarbeider og finner best løsning vi hadde en time til dps men dit skulle hun aldri igjen.
  Hun vil ikke snakke med en tredjepart for da kan vi kutte ut tvert,

 13. Hei. Jeg har hatt tid med psykopat, og litt grove stygge ting. Ca 1.5 år hadde vi i lag. Helvete startet da vi flyttet sammen. Vi har ikke barn i lag, men hver for oss. Min datter på 16 er manipulert av han, men hun ser det ikke helt selv. Hun sier hun har kontroll . Men det ser jeg jeg at hun ikke helt har. Vi bor i lita bygd, jeg føler meg fanget i eget hus, , jeg kom meg ut av et helvete , flyttet ut for 2 mnd siden. Føler meg ødelagt og knust. Kan ikke foreta meg noe, redd for konfrontasjoner. Å det er en vanskelig tid med min datter, han var hennes gode venn- å er det fortsatt- selv om hun vet at ingenting var rett. På en måte føler jeg skyld i skuffelser og forventninger som gikk i grus for henne. Noen som har erfaringer , tips , hjelp , tiden nå er forferdelig. Har lyst å skrive ned hele historien – men er redd for å bli igjen kjent. Foreløpig hører jeg ikke noen her som har lignende historie- kanskje ingen tør….

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.