Dette skjer etter bruddet med en psykopat - Psykopaten

Dette skjer etter bruddet med en psykopat

Hva skjer etter bruddet med en sosiopat?

Plutselig en dag sitter du der. Relasjonen med psykopaten er brått over. Hva skjedde egentlig? Kanskje ble du forkastet. Høyst sannsynlig på meget brutalt og giftig vis. Kanskje var psykopatens “avskjedsgave” til deg et oppkast uten sidestykke om alle dine dårlige sider, og at det var din skyld – og din alene – at relasjonen tok kvelden. Uten mulighet til å forsvare deg, eller en rasjonell dialog mellom to voksne mennesker, så ble psykopaten borte. Dine tekstmeldinger og telefonoppkall forblir ubesvart.

I enkelte tilfeller så forduftet psykopaten uten drama. Ingen fanfare eller ord. Han/hun sluttet bare å kontakte deg, og sluttet også å besvare dine henvendelser.

Kanskje var du den som gikk. Kanskje var du blitt syk av all giften. Kanskje var du mishandlet så mye, at det stod mellom å gå eller døden, og du brukte dine siste krefter på å gå. Kanskje var det ikke gått fullt så langt, men du var så sliten og nedbrutt av brutte løfter og forvirrende oppførsel fra psykopatens side, at du forstod at din forstand, indre balanse og livsgnist stod på spill. Du kunne ikke bli værende. Selv om å gå var det siste du ville.

 

Det er ingenting som er normalt med bruddet

Om du selv forlot psykopaten eller om du ble forkastet spiller ingen rolle. Man skulle tro at å forlate psykopaten gir offeret en tilfredsstillende følelse av kontroll. Men slik er det ikke. Opplevelsen av forvirring og desperasjon er like stor uansett. Det var intet normalt ved denne relasjonen, og derfor er det heller intet normalt ved bruddet.

Dagene og ukene like etter bruddet utgjør akuttfasen i “etterbruddstiden”. Pinselen er enorm og på sitt verste, og ufattelig for mennesker som ikke har vært gjennom et opphør av en psykopatisk relasjon. Dette er ikke vanlig kjærlighetssorg, hvor man sørger over en tapt kjærlighet men fortsatt har gode minner og lykkeønskninger til å hjelpe seg videre samt en forståelse av hvorfor det endte i brudd. Slik avklaring får man ikke fra psykopaten. Han/hun er så ukontaktbar etter bruddet, at offeret faktisk tror at det har begått et overgrep mot relasjonen av gigantisk målestokk, for å fortjene en slik kald og kynisk skulder fra psykopaten.

Dette er nøyaktig hva psykopaten vil. Alt av skam, skyld og savn han/hun egentlig bør føle selv, blir lastet over på deg. Du skal bære alle psykopatens negative følelser og egenskaper. Dette er psykopatisk projeksjon.

Alt dette blir for mye for deg å bære alene. Du har mest lyst til å ligge i fosterstilling i sengen. Du bare gråter. Du tar ikke til deg næring og evnen til egenomsorg er fullstendig fraværende. Utenforstående, familie og venner, forstår ikke hvorfor du tar bruddet så tungt (og når sant skal sies, du forstår det ennå ikke selv). Det har du da ikke gjort før? Den manglende forståelsen fra andre gjør at du isolerer deg. Du vil være alene.

Du tror du holder på å bli gal

Samtidig har du et enormt behov for svar. Spørsmålene bare velter rundt i hodet ditt. Du forstår at ingenting i relasjonen er hva du trodde det var. Derfor får spørsmålene dine ingen knagger å henge på. De fortsetter dermed å velte rundt i hodet. Det er denne opplevelsen som gjør at du tror du holder på å bli gal.

På grunn av de ubesvarte spørsmålene så har du enormt talebehov. Men hvem skal du snakke med? De samme vennene som du for kort tid siden fortalte hvor fantastisk relasjonen din med psykopaten var? Hvordan vil de kunne forstå den plutselige helomvendingen?

Du klamrer deg kanskje til en eller to ekstra nære venner, hvis du overhodet har venner igjen etter at relasjonen med psykopaten slukte hele din tilværelse. Venner som er bekymret for deg, og lytter til deg så godt de kan. Men du opplever at selv ikke disse nære vennene forstår deg optimalt. Du får kanskje høre “hvis han/hun var slikt et monster, så skal du bare være glad for å ha sluppet unna. Kle på deg nå og bli med ut i frisk luft!”.

Men du er så langtfra glad som du kan bli. Det eneste du ønsker, er å få psykopaten tilbake inn i livet ditt. Du opplever at du kan ikke puste uten ham/henne, ja… du kan faktisk ikke eksistere. Hele din identitet, fremtid og livsglede var knyttet til ham/henne. Du kvikner til i glimt, da du i tankestormen øyner håp og tror at relasjonen kan reddes! Du får det ikke til å stemme at det bare slås en strek over alt dere hadde sammen. Du er sikker på at psykopaten også innerst inne har det slik. Alt kan reddes og bli som før, hvis du bare legger deg flat nok! Disse tankene gir deg en liten opptur.

Du er desperat etter lindring, og tror at den eneste som kan lindre, er han/hun som forårsaket smerten i utgangspunktet. Du er klar over at psykopaten ikke alltid var snill, men han/hun var din klippe – du vil ha det kjente og trygge tilbake.

Det er nå du forsøker å strekke deg etter psykopaten. Du kontakter psykopaten og kanskje i desperasjon også hans/hennes familie, men får intet svar. Den manglende responsen gir deg et sjokk, hvorfor vil ikke psykopaten samarbeide? Du begynner virkelig å frykte for deg selv. Du føler at det er DU som forfølger og forgriper deg på andres personlige grenser. Slik har du aldri oppført deg tidligere. Begynner du faktisk å miste forstanden?

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn!


Pris kr. 298,- pluss frakt (kr.60,-) Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse
 • Kanskje kan du lære noe for livet?

Psykopaten er tilbake i sitt ess

Så skjer det. Når du trodde ting ikke kunne bli vondere, så titter du på psykopatens Facebook-profil. Kanskje for å få svar, kanskje for nostalgiens skyld, kanskje fordi det nå er den eneste muligheten til å føle deg “nær” ham/henne. Der! Både som profilbilde og forsidebilde, så poserer psykopaten sammen med den nye partneren. Og psykopaten har aldri sett lykkeligere ut!

Og du har aldri vært mer suicidal. Hva som har vært din siste rest av håp forsvinner som dugg for solen. Du vet ikke lenger høyre fra venstre, natt fra dag eller julaften fra sankthansaften. Ikke betyr det noe heller, hele ditt livsgrunnlag er blitt revet vekk fra under føttene dine. Ingenting gir mening lenger, ei heller har noe mening.

Det positive? Du er nå på ditt aller aller dypeste. Herfra går det bare oppover, men veien blir lang og tung.

 

Dine verste fiender i rehabiliteringen fra en psykopatisk relasjon, heter kognitiv dissonans og abstinens. Dine beste venner heter kunnskap og null kontakt.

 

Din vei fra å være “offer” til å bli en “overlevende” har begynt. Du har ingen forutsetning for å forstå det akkurat nå. Akkurat nå har du det like topp, som hvis hjertet ditt ble revet ut av brysthulen – med en teskje som kirurgisk instrument. Men i den andre enden vil du være takknemlig for at bruddet skjedde.

Du vil også forstå at bruddet var uunngåelig, og aldri din skyld. Det kunne ikke endt annerledes;

“Once the relationship is over, you may still be second-guessing everything you do. You may be thinking, “If only I had done this-or that.” Be assured that no matter what you did or did not do, your narcissistic partner would have started dismantling you. Your relationship did not end because of anything that happened. It ended because of who and what your partner is.”  (fra boken “Help! I`m in love with a narcissist” av Steven Carter og Julia Sokol)

Forfatteren av dette innlegget har også publisert dette og flere gode artikler på sin blogg Psykopati og kjærlighet

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Vi du fremstå med ditt fulle navn, skriver du det i stedet for «Anonym». Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

LES OGSÅ:

 

Slik kommer du deg unna psykopaten

Doktoronline går gjennom et av de mest omfattende diagnosesystemene for å klassifisere en psykopat, en sjekkliste utarbeidet av den kanadiske psykologen Robert Hare. Robert Hares “Psychopathy Checklist”.

Kan psykopati behandles?

I Psykologitidsskriftet spørres det om psykologen er psykopatens nyttige idiot, og terapisituasjonen hans lekegrind? Det er lite trolig at alle med psykopatidiagnose vil ha utbytte av behandling, men det er forhastet å avvise at behandling kan ha positiv effekt for mange.

Behandling av psykopater

Hos www.webpsykologen.no spørres det om man bør tilby psykiatrisk behandling hvis psykopaten oppfører seg antisosialt som følge av følelsesmessig underernæring? Behandling har liten eller ingen effekt på antisosiale symptomer. Hva gjør vi da?

Slik avslører du sykelig sjalusi

Les mer på www.klikk.no om enkelte personer som lider av sykelig sjalusi som opplever enormt sterke følelser av mistro mot kjæresten sin, selv om det er ubegrunnet.

Ut av psykopatens klør

Jeg vil råde alle som havner i min situasjon til aldri å bortforklare, unnskylde og holde ut med en som mishandler familien sin. Hun og barna hennes har betalt en høy pris for hennes tro, håp og kjærlighet gjennom 18 år.

Slik forlater du en psykopat

– Psykopater er like ulike som oss andre, men de er veldig ofte manipulerende. De kan til å begynne med si at de elsker deg og overøse deg med roser – men etter en stund er du «stygg og ubrukelig», sier Aud Dalsegg til KK.no.

 

6 Comments

 1. WalkingAway

  June 2, 2016 at 1:32 pm

  Jeg strever selv over et halvt år etter å ha forlatt min ex. Dette er nok mest fordi vi har barn sammen og fortsatt er midt oppe i barnefordeling-saken, men merker også at det henger igjen mye “forvirring”…

 2. Ellen Marie Karlsen

  November 24, 2016 at 5:50 pm

  Så flott beskrevet akkurat slik jeg har hatt det etter avskjeden fra en gift mann med ikke redelige hensikter.Har lest mye om psykopater,har vel aldri hatt så vondt og ikke fikk jeg forklaring.Prøvde å spørre hvorfor han har holdt på sånn nei det viste han ikke.Men mange sier “tiden leger alle sår,over ett år nå.Og prøver se fremover og glemme men tankene kommer alltid tilbake med hvorfor meg.Han ertet meg for som han sa” elsker å erte meg”hvorfor?

  • Stine

   August 17, 2018 at 7:15 am

   Kom du noen gang over avskjeden med denne gifte mannen? Nå står jeg midt oppi det samme og det er så vondt

 3. Jane Borgersen

  December 1, 2017 at 3:09 pm

  Spot on. nuff said.

 4. Anonym

  March 29, 2019 at 1:17 pm

  Ja det er presis slik jeg har det. Og slik har det vært nå i 2 år. pluss det siste halvannet året med ham før jeg dro. Går det aldri over? den største smerten jeg har kjent. like vondt hele tiden. hva kna jeg gjøre for å hjelpe meg selv? Det er jo INGEN som forstår. INGEN å snakke med.

  • Stigma

   July 24, 2019 at 7:48 pm

   Det er et stort problem, at man faktisk ikke har noen å prate med.. Med mindre noen faktisk har fått med seg hvordan vedkommende behandla deg.
   Men jeg kan love deg èn ting, det *vil* gå over. Bare sørg for å ha nullkontakt(!) og blokker vedkommende på absolutt alle kanaler. Kutt om så ut felles venner og bekjente som kan fungere som spioner for psykopaten.
   Bruk tida på deg selv og på å komme tilbake til både hekter og forstand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.