På arbeidsplassenRedaksjonen kommenterer

Når sjefen er psykopat

Psykopater i næringslivet

Psykopaten skader alle rundt seg, ikke bare kjæreste, ektefelle og nær familie. I arbeidslivet kan mennesker med et sjarmerende ytre, stor selvtillit og grenseløse løgner få opp og frem udugelige ledere. Om det er en psykopat som gjemmer seg bak denne masken kan det få fryktelige konsekvenser for hele arbeidsplassen.

I verste fall går bedriften konkurs. Redaksjonen forklarer nærmere hvorfor psykopaten for lett slipper til etter denne leserhistorien.

LESERHISTORIE: Jeg har fått min dose og er generelt skeptisk når jeg møter sterke og sjarmerende ledere. For flere år siden satte jeg punktum for alle private investeringer. Da hadde jeg brent meg kraftig på en notorisk løgner som nesten holdt på å føre meg inn i økonomisk ruin.

Klassisk bedrageri

Jeg skal ikke gå i detaljer rundt hva som skjedde. I ettertid fremstår det som en klassisk bedragerisak der vi lot oss forføre, deretter berolige i mange runder med løgn før han ble tatt med buksene nede som den notoriske løgneren og bedrageren han var. Da boblen sprakk var det dessverre så sent at kjempesmellen var uungåelig.

Først trodde vi at han ville ordne opp, og det ble en grusom erkjennelse når vi forsto at han ikke var istand til å føle verken anger eller skam.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Jeg klandrer meg selv for at jeg ikke så signalene tidligere. Vi hadde gjentatte ganger bedt om å få mer dokumentasjon. I begynnelsen klarte han å berolige oss. Han svarte godt på spørsmålene, og vi gikk litt skamfulle ut av møtet. Vi måtte ikke være så konspiratoriske og mistroiske. Han måtte få arbeidsro, hvis ikke kom ikke selskapet til å lykkes. Forklaringene virket både gode og fornuftige. Vi ble enig om å gi ham arbeidsro slik at vi sammen kunne nå de målene vi hadde satt oss.

Det gikk imidlertid ikke lenge før tvilen og uroen kom tilbake. Han hadde lenge fortalt at vi var i ferd med å inngå en viktig samarbeidsavtale. Når den var underskrevet ville en viktig milepæl være nådd og mye av den økonomiske usikkerheten ville være borte. Han la frem en underskrevet avtale og vi var alle lettet og fornøyd.

Psykopaten løy om at kontrakten var signert

I begeistringens rus (men også fordi det var nødvendig) investerte vi enda mer slik at vi selskapet kunne perfeksjonere leveransen. Så kom den nedslående beskjeden fra en av de ansatte i selskapet. Han hadde på egenhånd fattet mistanke, hadde sjekket opp kontrakten og kunne avsløre at den ikke var signert. Alt var forfalsket. Kunden var minst like sjokkert som oss.

Vi fikk vel egentlig sjokk. Vi hadde altså hatt rett i våre antagelser. Ikke noe av det vi hadde blitt presentert viste seg å stemme. Vi startet oppryddingen og avdekket hele tiden små og store løgner.

Det ble en stor oppvask. Mange investorer var rasende. Flere ville melde ham til Politiet. Skulle vi klare å redde de pengene som var investert, var vi avhengig av å lansere det produktet som selskapet skulle levere.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Skulle vi dysse ned saken eller skulle vi ta støyten med å forfølge den uretten som vi mente han hadde påført oss?

Det endte med at psykopaten fikk gå. Jo mer bråk vi lagde rundt dette, jo sikrere var vi på at alt ville gå med i dragsuget. Nå var det viktig å redde det som reddes kunne.

Det ble en tidkrevende periode. Vi lyktes ikke med annet enn å redde investeringen vår. Selskapet ble solgt etter et par år uten fortjeneste. Det kunne ha endt med økonomisk ruin for flere av oss.

I ettertid har jeg lest mye om psykopater og skjønner at han ikke følte noe skam da han ble avslørt. Han prøvde å forklare, men ble tatt i nye usannheter. Alt han sa ble sjekket opp med de han refererte til. Alle hans påstander ble tilbakevist eller møtt med en helt annen forståelse.

Det gikk kaldt nedover ryggen min flere ganger. Ikke bare har psykopatiske ledere stor makt. Når de misbruker denne kan det ramme både ansatte, samarbeidspartnere og aksjonærer. Vi kunne ha meldt ham, men etter en totalvurdering fant vi ut at det var bedre å la ham gå stille ut døren. Vi var redde for at historien ville gi selskapet så mye negativt omdømme at det ville skade oss i fortsettelsen. Dermed brettet vi opp armene og ryddet opp selv.

Jeg var nær personlig ruin

Jeg leser mange av de private leserhistoriene på dette nettstedet og tenker at vi følte oss like skamfulle som de som er utsatt for en psykopat i private sammenhenger. Som investor følte jeg meg skamfull. Dette burde jeg ha sett langt tidligere, og selv om alarmklokkene ringte, klarte jeg ikke det. Det har tatt meg mange år å bearbeide denne hendelsen. Jeg har blitt mye mer forsiktig og mye mer skeptisk.

Det er kanskje bra, men det har også blitt svært hemmende når jeg skal investere i nye virksomheter. Jeg har fått meg en alvorlig lærepenge. Vi avslørte bedrageriet i grevens tid. Jeg måtte sette av flere år av mitt liv til et prosjekt som verken var lønnsomt eller bra. Hadde vi blitt med på en investeringsrunde til hadde psykopaten ruinert meg økonomisk. Det ville ha vært totalt ødeleggende for meg i midten av 50-årene.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I dag vet jeg at psykopatiske ledere ikke har noen tanker for hvordan de rammer andre. De går over lik. Mange slipper unna, fordi det er en større belastning å ta et oppgjør med dem. Jeg skulle ønske det var mulig å stevne ham for retten og bli tilkjent den oppreisningen vi hadde hatt krav på. I dag leser vi om han i avisene.

Han fortsetter sin forretningsdrift

Vi burde kanskje ha varslet hans nye samarbeidspartnere og fortalt vår historie? I stedet sitter vi og kjenner på anstendigheten. Vi skal ikke spre sladder. Blir vi trodd? Vi sitter rett og slett igjen med skammen, mens psykopaten står frem i avisene med tilsynelatende stor selvtillit og suksess. Helt til han blir avslørt på nytt.

Vil du lese mer om psykopater på jobben? Dette er noe av det beste vil har lest. Medforfatter er Hare som også står bak den mest brukte psykopat-testen. I denne boken oppsummeres mye av andre bøker som er skrevet om psykopater generelt og om psykopater i arbeidslivet spesielt:

Snakes in suits : when psychopaths go to work

Snakes_in_Suits_When_Psychopaths_Go_to_Work_(book)_cover

 

Redaksjonens kommentar: 

Denne historien beskriver det vi kan kalle for konfidensfellen. Investorer og grundere lever en av de desidert tøffeste deler av næringslivet, og de fleste oppstarter mislykkes. De som  skal investere er derfor ofte særlig nøye med hvem de tar med på laget, og ikke minst hvilke ideer man går god for.

Selv de mest erfarne investorer går imidlertid i konfidensfellen fra tid til annen. Konfidensfellen handler om forholdet mellom kompetanse og selvtillit.

I fagtermer definerer vi konfidens på følgende måte; i en gruppe der deltakerne har felles mål (for eksempel en grunderbedrift), vil den mest kompetente også være den mest konfidente (altså ha størst selvtillit). Problemet er at når en persons kompetanse ikke er synlig, så har vi mennesker en tendens til å bruke selvtillit som kriterium for kompetanse. I tilfeller der de ulike deltakernes kompetanse ikke er synlig for de andre gruppemedlemmene, så kan den som tør, vinne status bare med å fremstå fremstå med selvtillit. Når vedkommende blir avslørt, vil ofte resten av gruppemedlemmene bare bli kvitt klovnen, enten fordi man skammer seg over egen naivitet eller fordi ubehaget ved konfrontasjon er for stort.

Noen yrker tiltrekker flere psykopater enn andre

Hvis du jobber i et advokatfirma, mediaselskap eller på en politistasjon, er det meget mulig at du jobber sammen med en psykopat. Det er i hvert fall tilfelle om man skal tro boken «The Wisdom of Psychopaths: What Saints, Spies, and Serial Killers Can Teach Us About Success», som også avslører hvilke yrker som har flest og færrest psykopater.

Når sjefen er destruktiv

Arbeidet med å rekruttere ledere må handle mer om å luke ut potensielt farlige kandidater, enn om å finne lederen med de sterkeste egenskapene, ifølge professor. Destruktive og farlige ledere koster bedriftene millioner. Det finnes flere norske toppledere med psykopatiske trekk, kan du lese om i Karrierestart.

De helsefarlige sjefene

En sjef med paranoide eller psykopatiske trekk kan utrolig nok være positivt for bedriften. Her er fire helsefarlige lederstiler. Hvordan er din sjef ? spør Dagens Næringsliv.

Avslør om kollegaen er psykopat

Irritert på kollegaen? Skremt av merkelig oppførsel? Kan det være en ekte psykopat du treffer på hver morgen ved kaffemaskinen? FBI-ekspert Lillian Glass har mange gode tips for hvordan du avslører om kollegaen din har en psykisk lidelse. Glass har jobbet med FBI for å avsløre store bedragerier. I sin nye bok ”The Body Language of Liars”, gir hun håndfaste råd til folk flest om hvordan de kan avsløre hvorvidt de står overfor en psykopat, kan du lese mer om på Hegnar.

Hvem burde ikke være sjef? | forskning.no

Psykopati: antisosial oppførsel, impulsivitet, manglende anger og usympatisk overfor andres smerte. Machiavellisme: manipulativ, utnytter andre, uten moralsk  …

Et snev av psykopati bra for toppsjefer | forskning.no

Biografier og annet historisk materiale avslører at de som har det psykopatiske personlighetstrekket “fryktløs dominans”, også var suksessfulle presidenter.

På grunn behov for anerkjennelse, makt og innflytelse er en lederposisjon det mest sosialt aksepterte stedet for en narsissist, sa Gimsø til avisen. Det finnes …
Når organisasjoner skal rekruttere nye ledere, vil de typisk jakte på søkere som er handlekraftige, som er i stand til å ta tøffe beslutninger, har selvtillit og som vil …

 

LES OGSÅ: Sjekk anbefalt litteratur og bøker du kan bestille 

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

  1. The Light

    Hei, det er de verste som stiger til toppen (Hayek). Se bare på Trump eller Listhaug. Angående Hare, han sier det kan være halvparten genetisk. Noe som aldri er bevist. I Trumps tilfelle er det ihvertfall opovekst. Som hos Hitler,Breivik,Mannshaus etc.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.