Sosiopat

Sosiopat og psykopat -her er forskjellen

Sosiopater og psykopater hva er forskjellen?

Sosiopater og psykopater er like på mange måter. De mangler empati og skyldfølelse, de manipulerer mennesker rundt seg og bryr seg ofte lite om lover og regler. Men det er også forskjeller.

Men hva er forskjellene? Et sosiopat trekk er at sosiopatene kjennetegnes av å være mindre følelsesmessig stabile og svært impulsive. Et sosiopat kjennetegn er at deres oppførsel har en tendens til å være mer uberegnelig enn psykopater. 

Gjør du noe kriminelt, enten det er voldelig eller ikke-voldelige – vil sosiopater handle mer på tvang. Et trekk ved sosiopater er at de mangler tålmodigheten til en iskaldt beregnende psykopat og gir mye lettere etter for impulsivitet. Å leve med en sosiopat kan derfor være enda mer utfordrende enn å leve med en psykopat. 

Mens psykopaten i utførelsen av sine onde gjerninger ofte er kalde og beregnende i sin planlegging og unngår å bli tatt, er sosiopaten impulsiv og utålmodig.

Psykopater vil planlegge sin forbrytelse ned til minste detalj og ta kalkulerte risikoer for å unngå å bli oppdaget. De smarteste blant psykopatene vil etterlate få spor som kan føre til at de blir oppdaget. Psykopater lar seg ikke rive med i øyeblikket og gjør dermed færre “feil” sammenlignet med en sosiopat.

Vanlige spørsmål

Hva er definisjonen på en sosiopat?

En sosiopat beskriver en person med antisosial eller dyssosial personlighetsforstyrrelse. Sosiopater kan ikke forstå andres følelser. De bryter ofte samfunnets normer og tar gjerne impulsive avgjørelser uten å føle seg skyld for skader som de påfører andre.

Er sosiopat en medisinsk diagnose?

Er sosiopat en ingen medisinsk diagnose. Begrepet sosiopat inngår ikke i psykiatrisk klassifikasjon (ICD eller DSM-systemet), men brukes mer som en beskrivelse av en bestemt type atferd.

Kan en sosiopat behandles?

Det er uklart om personlighetstrekket kan behandles med terapi. Sosiopater er gjerne skadet fra barndommen enten ved fysisk skade eller som følge av omsorgssvikt. 

Hva skiller en sosiopat fra en psykopat?

Sosiopater er uberegnelige og impulsive og har lett for å bli sinte. Sosiopaten klarer ikke å opprettholde en fasade av normalt liv. De havner ofte i fengsel. Psykopater er gjerne mer manipulerende, sjarmerende og kan fremstå med en fasade av et vellykket liv og lykkes bedre med å skjule kriminell aktivitet.

 

Er det meningsfullt å skille mellom sosiopater og psykopater?

Mange psykologer spør fortsatt om det noe mening å skille mellom en psykopat og en sosiopat. Men ett forhold er de enige i: Psykiatere bruker begrepet psykopati for å illustrere at årsaken til den antisosiale personlighetsforstyrrelsen er arvelig. Sosiopater på den annen side skapes, og er ofte et resultat av en hjerneskade, eller overgrep eller omsorgssvikt i barndommen.

Du blir født som psykopat men vokser opp som sosiopat.

Sosiopaten har en dyssosial personlighetsforstyrrelse

Som sosiopat er du ikke opptatt av svakheter ved dine egne karaktertrekk. Beskrivelsen sosiopat og psykopat er ikke en medisinsk diagnose. I rettsreferater leser du imidlertid ofte om tiltalte som beskrives med personlighetsforstyrrelser.

Anita Angelica Meyer Fra offer til heltinne

FRA OFFER TIL HELTINNE

Anita Angelica Meyer ble utsatt for mobbing og incest i barndommen. Traumene i voksen alder var nær ved å knekke henne. Men så fant hun tilbake til seg selv. Anita har som mål å styrke din selvtillit og gi
inspirasjon og håp! Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Dyssosial personlighetsforstyrrelse eller antisosial personlighets- forstyrrelse betegner en tilstand med avvikende adferd, tanker og følelser, i følge Wikipedia

Sosiopater og psykopater har en dyssosial personlighetsforstyrrelse. Det er stor uenighet om hvorvidt terapi har en effekt på personer med denne personlighetsforstyrrelsen.

Denne personlighetsforstyrrelsen kan anses som en kronisk lidelse. Sosiopaten og psykopater er gjerne sosialt uansvarlig, eksplosiv og mangler samvittighetsfull atferd. Manipulasjon, bedrageri og problemer med å knytte mellommenneskelige relasjoner går også igjen.

Flest menn som er sosiopat

Så mange som 2 til 4 prosent av menn, og 0.5 til 1 prosent hos kvinner kan karakteriseres som dyssosiale sosiopater, i følge Wikipedia.

De har ofte hatt en livslang historie med antisosial atferd, og har gjerne vokst opp med dårlige familiære relasjoner. De fleste av dem havner til slutt i fengsel.

Psykopater er født som psykopater, mens sosiopater blir oppdratt til det, mener artikkelforfatter i denne engelske artikkelen The difference between a psychopath and a sociopath

Sosiopater blir verre med alderen

Det finnes dessverre mange sosiopater rundt oss, i større eller mindre grad, forteller psykolog, advokat og forfatter av flere bøker, Grethe Nordhelle, til vi.no. Hun har blant annet skrevet boken «Manipulasjon – forståelse og håndtering»

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Nordhelle mener at de aller fleste psykopater ikke vil endre seg med alderen. De fleste som har psykopatiske trekk ser ikke problemet i seg selv, de skylder på alle andre, de ser ikke at de selv trenger behandling. Siden de ikke er åpne for å ta imot hjelp, eller evner å få hjelp, så vil de ikke forandres. I de fleste tilfeller tar de personlighetsforstyrrelsen med seg i graven.

Kan sosiopater behandles i terapi?

Det finnes trolig individer med karakter og atferd så ekstrem at de befinner seg utenfor hva vi kan behandle, mener Psykologspesialist, PhD Aina Sundt Gullhaugen og hennes medforfattere i en artikkel publisert på psykologtidsskriftet.no. De mener at å avvise at behandling kan ha positiv effekt, forekommer å være forhastet. – Tidligere behandlingsforsøk av psykopati preges av et dypt sprik mellom forstyrrelsens alvorlighetsgrad og intervensjonenes kvalitet og lengde. Utvikling i behandling generelt og i forhold til personlighetsforstyrrelse spesielt har i liten grad forholdt seg til psykopati, mens fengslene har hatt sine egne programmer og i liten grad integrert kunnskap fra klinisk psykologi og psykisk helsevern.

Sosiopat test – vil du teste deg for å sjekke deg selv? 

Da kan du slappe av, kan jeg fortelle deg men en gang. En ekte sosiopat vil aldri stille seg spørsmål om han eller hun er en sosiopat eller psykopat. De er jo feilfrie, og ser selvsagt ingen grunn til å stille spørsmål om det.

Er du likevel fristet, kan du sjekke deg selv i sosiopat test som du finner her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

 

LES OGSÅ:

Diagnose: psykopat! – kan noe gjøres?

Psykopat? Her er alle kjennetegnene.

Et studie av psykopatens hjerne og oppførsel

Psykopat eller narsissist? Her er forskjellen

Forskjellen på en alminnelig drittsekk og en psykopat

Er psykopati arvelig?

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. The difference between sociopathy and psychopathy may primarily reflect how the person using these terms views the factors contributing to the antisocial disorder.

  Both are social predators. Its actual semantic.

  • Lars Harald

   Hei, har bra med med aggresjon, grandiositet og lite impulskontroll. Ser du skriver mykje om disse personlighetsforstyrrelser, kan du forklare meg kvifor sosiopati ikkje er ein diagnose, det er jo eit sosialt problem.?

 2. Shrink

  Jeg har sansen for Donna Anderson sin definisjon. En ikke-vitenskapelig samlebetegnelse. https://www.youtube.com/watch?v=RbgwuWtjbfc

 3. Anonym

  Kan en person være både psykopat og sosiopat?
  Min eks har nemlig trekk fra både psykopat og sosiopat.
  Flere av mine sønner,jeg har fire med min eks er redd for at de kan bli som faren.Kan det skje?

 4. Anonym

  Finnes rettspsykiatere som strør om seg med dyssosiale lidelser i øst og vest, men hvem det som kontrollerer om de ikke er sosiopater/psykopater?

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.