Når andre i familien er psykopatRedaksjonen kommenterer

Når psykopaten er ditt eget barn

Hva om psykopaten er ditt eget barn?

Nyere forskning viser at psykopater og ikke minst deres hjerne ikke er som normale mennesker. Men er det arvelig? Og hva om psykopaten er ens eget barn? Barnet man har fått med en psykopat? Les redaksjonens svar til en bekymret mor.

Å være en fullblods psykopat er ikke en medisinsk diagnose i Norge. Man bruker ofte betegnelsen “antisosial personlighetsforstyrrelse”. Oftere ser vi også tillegget “med psykopatiske trekk”. Bak diagnosen antisosial personlighetsforstyrrelse skjuler det seg gjerne to kategorier som har mye til felles, men likevel store forskjeller. Psykopaten og sosiopaten. Forenklet kan vi si at en fullblods psykopat har en fysiologisk, medfødt defekt, som kan være arvelig, mens en sosiopat har utviklet denne personlighetsforstyrrelsen.
Det kan være dårlige forhold i oppveksten, miljøet, alkoholisme og annet rusmisbruk. Begge kategoriene finner du ofte i fengsel. En forskjell er at psykopaten er “flinkere” til å holde seg unna. (Og dermed gjør større “usynlig” skade.) –

Velfungerende psykopater

Selv personer som er født psykopat kan vokse opp og fungere konstruktivt i samfunnet, slike som psykiateren James Fallon som under sin egen forskning til sin store overraskelse fant ut at han selv hadde hjerne som en psykopat. Etter å ha gransket sin egen slekt fant han ut at den var full av drapsmenn i mange ledd bakover.

Hvorfor ble han ikke selv en psykopatisk morder? I dette intervjuet på “Crime Time” forteller han hvordan man kan vite hva som er en “ekte” psykopat. Han forklarer også forskjellene mellom narsissisten og psykopaten og andre antisosiale personlighetsforstyrrelser.

 

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gOj0nUfSyao

LES OGSÅ: Intervju med James Fallon på NRK

I studiet “The Antisocial Brain: Psychopathy Matters” har de funnet at områder i hjernen som er nødvendig for evnen til å skamme seg og vise medfølelse er skadet eller simpelthen helt borte. Og dermed grunnlaget for våre sosiale ferdigheter.  Psykopatens hjerne har defekter eller mangler i den delen av hjernen hvor personligheten blir skapt.

Målingen ble gjort ved å skanne med Magnetic Resonance Imaging – MR – magnetisk resonans imaging. Bildene viser skive etter skive gjennom skanningen. De fire delene ovenfor, er en serie som til sammen utgjør et felt røde flekker uten grå materie i frontallappen i hjernen. I denne delen blir vår personlighet skapt, evne til å skamme seg og vise medfølelse – grunnlaget for våre sosiale ferdigheter.

Mangler grå hjernemasse

Studien viser at flere grunnleggende områder i hjernen har redusert mengde grå materie. Å bruke ressurser på å reparere skaden er bortkastet. Hjernecellene kan ikke erstattes, og psykopat kan aldri bli normal. I denne artikkelen omtales psykopaten som en “han”, og det er også menn som er undersøkt. Merk at funnene også tildels kan gjelde den kvinnelige utgaven av psykopaten, selv om hun kan fremstå noe annerledes.

Vi presenterer mange historier om psykopater i parforhold eller om fortvilte foreldre som har barn med en psykopat. Flere lesere spør om hva de skal gjøre med en psykopat i nær familie? Hva gjør jeg når psykopaten er mitt eget voksne barn?

SPØRSMÅL: “Hei og takk for informativ side som jeg har hatt stor nytte av. Dere er veldig flink til å fortelle oss at kommer vi “borti” en psykopat så er det beste å komme seg unna så fort som mulig. Vel og bra det, men nå har jo de aller fleste psykopatene noen foreldre som gjør det nesten umulig å komme seg bort fra. Jeg er en slik foreldre, jeg er en femti år gammel kvinne og har en sønn på over tredve som er utpreget psykopat og har prøvd å ødelegge livet mitt totalt.  Det jeg ønsker er at dere kunne ha skrevet noe om det å måtte være foreldre til disse psykopatene. Hvordan håndtere dette, ved f.eks familie sammenkomster? Hvordan stenge ute sine egne barn? Hvordan de rundt deg reagerer på dette? Det er ikke alle som vet at man har en psykopat til sønn/datter. Mange som ikke forstår hvorfor man har kuttet all kontakt med sine barn. Hva hvis det er barnebarn involvert i dette? Hvordan forklare at bestemor ikke kan ha kontakt med sin sønn (jentas far) ? Vel her var det mange spørsmål, forventer ikke å få svar på alle. Men det hadde vært fint om dere kunne ha belyst noe av disse problemstillingene.”

 

REDAKSJONEN SVARER: 

Du tar opp et problem som mange sliter med, og som er mer skambelagt enn det som vanligvis tas opp på denne siden, nemlig det å ha en psykopat i nær familie. I motsetning til parforhold og jobbrelasjoner, er jo foreldre-barn relasjonen ufrivillig. Samtidig har vi i vår kultur en tendens til å gi foreldre alt ansvar for sine barns skjebne og som forelder blir man stadig minnet om hvor viktig det er å gi sine barn ubetinget kjærlighet. Barn er uskyldige, foreldre er skyldige punktum. Derfor blir det en stor utfordring å forklare omverden at ens sønn eller datter er blitt som de er blitt, selv om vi som foreldre har gjort vårt ytterste. I vesten har det lenge vært tradisjon å årsaksforklare alle slags personlighetsavvik med oppdragelse og tilknytning foreldre/barn. På syttitallet brukte man feks betegnelsen kjøleskapsmødre om dem som hadde autistiske barn. Poenget var at mor ikke hadde gitt nok varme og dermed hadde ikke barnet utviklet følelser. Det finnes ingen evidens for denne hypotesen. Tvert i mot er det mye som tyder på det motsatte, at mange av denne type forstyrrelser er genetiske, eller et samspill mellom gener og miljø. Selv der miljøet bidrar til skjevutvikling, så er det ikke heller slik at foreldre nødvendigvis har gjort noe galt. Virkeligheten er alltid annerledes og mer kaotisk enn det man leser om i litteratur og ukepresse.

Veronica Krisoffersen Jeg er fremdeles her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Den utfordringen du står overfor har ikke noen enkel løsning. Det vil alltid komme spørsmål om hva som skjer med deg og din sønn, og det er kanskje ikke helt enkelt å si det som det er. En del foreldre kommer til slutt til det punkt at de ikke har noe valg. De er nødt å bryte alle bånd for å redde seg selv. Hvis du har mulighet, kan det være en god hjelp å snakke ut med et annet familiemedlem slik at du har en alliert som forstår situasjonen.

Trenger ikke å forklare

Det finnes selvsagt ikke noe enkelt svar på hvordan du skal forklare at deg og din sønn ikke har kontakt. Kanskje du heller ikke skal forklare det, men si at “vi kan dessverre ikke ha kontakt”, uten å si noe mer eller rett og slett si det som det er. Mye avhenger også av hva andre i familien vet. Er psykopaten av sjarmør/tyrann-typen så har du kanskje et større forklaringsproblem enn hvis han har et langt rulleblad. I forhold til barna, så er ofte det beste å si dere har en konflikt, uten å gå i detalj.

Barn tåler ofte mer enn vi tror dersom vi forteller ting uten å samtidig ha en skjult agenda. Følgende punkter kan stå som forslag til hvordan du kan formidle situasjonen til barna.

Fortell det som det er og si at dere har en konflikt, og at du og din sønn dessverre ikke har klart å løse denne. Slik situasjonen er kan dere derfor ikke treffes. Forklar at også voksne noen ganger oppfører seg dumt, og at konflikter derfor oppstår.

Forsøk å forklare dette uten at du i for stor grad drar inn dine egne følelser. Forklar barnet at han eller hun ikke har noe å frykte, og at denne konflikten utelukkende er mellom deg og din sønn.

Vendepunkt Ingunn Norheim

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Barnet må ikke føle at det blir sanksjonert hvis det har andre følelser enn det du selv har. Hovedproblemet i slike situasjoner er at barn lett kan føle seg utrygge, særlig hvis problemet kommuniseres på en tvetydig måte.

Det er kanskje også et poeng å ta med seg at det ikke finnes noen ideell løsning på denne utfordringen. Dette gjelder både i forhold til barn og øvrig familie. Mange opplever imidlertid at hverdagen blir bedre når man får en avklaring, selv om det kan være et stort steg å gjøre en slik avklaring.

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

  1. Anonym

    Ser i mitt tilfelle at natsissisten bestandig har hatt ett voldsomt hat til sin far. Faren kuttet henne til slutt ut. Null kontakt. Finner så ut at moren var narsissisten. Fødte 9 barn som hun aldri brydde seg om. Men for å binde bånd. All makt med å spille på barnas følelser, empati og samvittighet. Mor og to søstre, Gullungene. Krig og konkurranse om oppmerksomhet ifra moren. Å dermed? Så fikk moren all oppmerksomheten. Lite grenser. Moren, fullt frikort for seg selv. Faren ble forhatt for å prøve å sette grenser.
    Min mor hadde på en måte respekt for sin far. Når han mente null kontakt. Så holdt hun seg borte ifra hele familien inntil han døde.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.