BokIntervju

Kjenner du igjen et luftslott?

Gunn Berit Landa Soldal Luftslottet

Gunn Berit Landa Soldal har gitt ut boken Luftslottet, en diktnovelle. Den handler om lengt, svik, og knuste drømmer, men også om oppreising og Guds kjærlighet. Diktnovellen viser at det finnes håp for framtiden, mener hun og forteller mer om boken i dette intervjuet.

Hun har tidligere utgitt tre vakre bøker, populære som gavebøker både til andre og til seg selv, og er nå ute med sin fjerde bok. Men hvem er hun?

– Jeg er født på Bryne, og bodde mine første år på Braut på Klepp. Jeg vokste opp på Finnøy, og har bodd der det meste av livet. Nå bor jeg på Undheim med mann, barn og hund. Undheim er et flott og landlig sted med mange varme mennesker. Jeg er aktivt med i arbeid med huskirker og kvinnearbeid. Jeg har hjemmekontor der jeg lager ting for salg; kort, bilder på kapa, fødselsdags­kalendere, visittkort, diktbøker mm. Jeg har jobbet som lærer, men har vært ufør i mange år pga. kroniske smerter, men jeg er glad i livet og setter pris på de små gledene i hverdagen.

Diktnovellen viser at det finnes håp for framtiden.

Denne diktnovellen handler om en tidligere periode av livet mitt. Hjertet mitt er blitt helbredet, og jeg bærer ingen nag. Det er en erfaring som har gjort meg sterk, men også avhengig av Guds og andres kjærlighet, og det er ingen ulempe.

Det er en sterk historie du forteller – hvordan har det vært?

Det er det, men Gud har alltid stilt opp for meg. På alle kanter og bauger. Og jeg har hatt gode venninner, en god lege og jeg har gått i samtaleterapi i mange år. Et par vers fra Bibelen beskriver veldig godt det underet som skjedde i meg. Det står i Salme 40, 2-5: «Jeg ventet og håpet på Herren. Han bøyde seg ned til meg og hørte mitt rop. Han dro meg opp av fordervelsens grav, opp av den dype gjørmen. Han satte mine føtter på fjell og gjorde skrittene faste. Han la en ny sang i min munn, en lovsang til vår Gud. Mange skal se det og sette sin lit til Herren. Salig er den som stoler på Herren.» Jeg gir Gud æren for at jeg er der jeg er i dag. Nå har jeg vært gift med en kjernekar i åtte år, og har det veldig godt.

Luftslottet

I mange år, før jeg ble skilt, var tittelen Kom til meg, men jeg byttet etter å ha bearbeidet tanker og følelser en tid. Tittelen sier noe om hva diktnovellen handler om, og boken har fått tittelen etter et av diktene.

Boken er kanskje en tankevekker og hjelp for noen. Jeg ønsker fremfor alt at mennesker skal bli klar over sin egen situasjon, og ta noen grep for å gjøre livet bedre. For mange handler dette om å søke hjelp og ta gode valg. Jeg ønsker å gi støtte og anerkjennelse og formidle håp. For meg var det viktig å komme ut av offerrollen snarest mulig, tilgi, og begynne på nytt. Hvis noen trenger det, vil Gud bøye seg ned til dem, og reise dem opp. Det jeg ønsker med alle bøkene mine, er at noen av diktene mine kan vise vei til Gud, at mennesker skal bli møtt av ham og søke ham.

Denne boken er nok ingen gavebok til «hvermansen», slik som de andre bøkene mine, men jeg håper og tror at den kan engasjere mange. Den kan passe spesielt godt til noen som lever i et vanskelig forhold, eller noen som bryr seg om dem som har det vanskelig. Ellers lærer jeg mye av andres historier, og kanskje kan noen lære av min.

Drivkraften

I mange år, før jeg ble skilt, var tittelen Kom til meg, men jeg byttet etter å ha bearbeidet tanker og følelser en tid. Tittelen sier noe om hva diktnovellen handler om, og boken har fått tittelen etter et av diktene.

Boken er kanskje en tankevekker og hjelp for noen. Jeg ønsker fremfor alt at mennesker skal bli klar over sin egen situasjon, og ta noen grep for å gjøre livet bedre. For mange handler dette om å søke hjelp og ta gode valg. Jeg ønsker å gi støtte og anerkjennelse og formidle håp. For meg var det viktig å komme ut av offerrollen snarest mulig, tilgi, og begynne på nytt. Hvis noen trenger det, vil Gud bøye seg ned til dem, og reise dem opp. Det jeg ønsker med alle bøkene mine, er at noen av diktene mine kan vise vei til Gud, at mennesker skal bli møtt av ham og søke ham.

Denne boken er nok ingen gavebok til «hvermansen», slik som de andre bøkene mine, men jeg håper og tror at den kan engasjere mange. Den kan passe spesielt godt til noen som lever i et vanskelig forhold, eller noen som bryr seg om dem som har det vanskelig. Ellers lærer jeg mye av andres historier, og kanskje kan noen lære av min.

Inspirasjonen

– Hvordan er det å skrive diktene, med tanke på arbeid og inspirasjon?

Jeg har alltid likt Salmenes bok i Bibelen, sanger, lovsanger og kor. Disse har inspirert meg til å lage egne dikt. Ellers er det Gud og hverdagslivet som har gitt meg tanker og inspirasjon.

GUNN BERIT LANDA SOLDAL Luftslottet

GUNN BERIT LANDA SOLDAL

BESTILL BOKEN I DAG

Les Gunn Berits bok Luftslottet som handler om hvordan det kan være å leve i et dysfunksjonelt forhold, se tegnene og ta noen grep. Diktnovellen viser også at det finnes håp for framtiden. Kanskje en tankevekker for noen i en lignende situasjon, og en hjelp til å snakke sant om livet. Dikt om lengt og svik, nederlag og knuste drømmer, men også om Guds kjærlighet og oppreising. Pris kr. 249,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Å skrive et dikt tar alt fra et par minutter til et par dager. Noen få dikt har tatt flere år, men det er mest fordi jeg legger dem bort, og tar dem fram igjen når de har fått modnes. Generelt vil jeg si, skriv ned tankene dine, tøm hjerte og hode, og vips, så har du et dikt! Ikke alle dikt trenger å gis ut, men alle dikt har noe for seg.

Jeg har også flere diktnoveller klare, men de må modnes litt før jeg bestemmer meg for hva jeg vil gjøre med dem.

 

Forventninger

Jeg er ekstra spent på akkurat denne bokutgivelsen. De tre første diktbøkene mine «Ta vare på øyeblikket», «Du er gull verdt» og «La håpet synge» ble veldig godt mottatt, og jeg har fått enormt mange gode tilbakemeldinger og takk for oppmuntrende dikt og flotte bilder i bøkene mine. «Luftslottet» er en helt annen type bok, og er uten foto. Men jeg håper den kan være til nytte, oppmuntring og engasjement.

Luftslottet kom ut i sommer, og det er flere som har lest den allerede. Jeg har fått mange gode tilbakemeldinger. Flere har blitt grepet av historien, og mener jeg har satt ord på mye som mange én eller flere ganger har følt og tenkt og kjenner seg igjen i

Vil du sikre deg et eksemplar av Luftslottet, kan du gå direkte til bestilling her

Intervjuet av Svein Kåre Gunnarson

LES OGSÅ:

Intervju Del I  Veronica gjorde det mange drømmer om – hun skrev boken

Intervjuet Del II – Selvmordsforsøket

Veronicas mor står frem: Min datter mistet nesten livet på grunn av psykopaten

 

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om dette intervjuet? Har du spørsmål til Gunn Berit? Legg gjerne igjen din kommentar eller send spørsmål anonymt til redaksjonen@psykopaten.info

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.