Å leve med en psykopatRedaksjonen kommenterer

Er du sammen med en psykopat?

Lurer du på om du er sammen med en psykopat? Uansett svar så røm!

Vi får stadig spørsmål fra lesere som lurer på om de er sammen med en psykopat eller har en psykopat til sjef. Det beste du gjør, hvis du lurer på om noen er psykopat, er å komme deg unna så raskt du bare kan.

Selv om du ikke har med en psykopat å gjøre så har du ganske sikkert møtt på en svært vanskelig person som sannsynligvis vil komme til å komplisere livet ditt.

Ikke lett å gi et svar

Spørsmålet lar seg dessverre ikke besvare av oss her på psykopaten.info. For det første fordi vi ikke kjenner vedkommende og for det andre fordi diagnostiske vurderinger av personlighetsforstyrrelser er høyst usikre.

En av grunnene til dette er at de trekk og egenskaper som vi finner hos psykopaten, finnes hos alle mennesker.  Hvem er det som med hånden på hjertet kan si at de aldri har såret noen med vilje? Eller løyet og manipulert?

Alle skruer løs Kjersti Marken

BESTILL BOKEN I DAG

Les Kjersti Markens samling av fortellinger som illustrerer liv i forhold, og annen livsvisdom. Noen av episodene er tatt fra eget liv, mange fra andres. Du finner livsvisdom, ironi, sorg og humor pakket inn i sjarmerende små historier som på underfundig og til tider fornøyelig vis illustrerer livet på godt og vondt.

Forlagshuset Vest sender deg boken. Pris kr. 229,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Selv om de fleste av oss kan være løgnaktige, manipulative drittsekker fra tid til annen, så betyr det imidlertid ikke at vi lider av en personlighetsforstyrrelse. Løgn og manipulasjon er noe vi alle kan bruke når vi møter tilværelsens utfordringer.

Lyver 200 ganger om dagen

En studie gjort av  sosialpsykologien Robert Feldman ved  Universitetet i Massachusetts, viste at mennesker lyver ca 200 ganger om dagen. De fleste av disse, gjør vi for å unngå å krenke den vi snakker med. Hvem svarer vel ja, hvis en kollega spør om de nye buksene får henne til å se fet ut?

Vi lyver også for å beskytte oss selv eller for å oppnå noe. En annen studie, utført av Vasudevi Reddy fra Universitet i Portsmouth, viste av barn helt ned i seks måneders alder var i stand til å opptre manipulativt.

Barn lærer raskt hvilke følelsesuttrykk som gir oppmerksomhet.

Psykopaten beskytter sitt ego

For at noe skal betegnes som en forstyrrelse, så må trekkene forekomme hyppig og med høy intensitet. Psykopaten befinner seg langt ofte enn oss andre i en situasjon der han eller hun føler det nødvendig å lyve og manipulere enten for å oppnå noe, eller beskytte sitt ego. Dette er imidlertid ikke alltid lett å avsløre.

Psykopaten er nemlig ekspert på å forvrenge situasjonen, slik at hver gang du prøver å konfrontere så ender du opp som den skyldige. Det finnes alltid en grunn for det som skjedde, og svært ofte var det du som var årsak. Med andre ord, du får ansvar for psykopatens handlinger.

Det er som om psykopaten alltid befinner seg i en unntakssituasjon, der vanlige regler ikke gjelder. Noe av det mange opplever som mest slitsomt er nettopp den konstante bearbeidingen som psykopaten utsetter dem for, og dette er også grunnen til at det er lett å gi etter. Man orker rett og slett ikke å ta alle kampene.

Psykopaten er egentlig fabelaktig

Ofte vil vi høre fra psykopaten at han eller hun egentlig er fabelaktige mennesker, og ingen er mer moralistiske enn psykopaten. Denne moralismen bruker psykopaten for å trigge samvittigheten din, og psykopaten er ekspert retorikk som får deg til å følge deg skyldig.

Snu ryggen til psykopaten
Har du en psykopat nær deg?

Psykopaten har en tendens til å bruke alt du har sagt og gjort mot deg på et senere tidspunkt. Har du sagt noe i fortrolighet, så kan du være sikker på at dette på et senere tidspunkt vil bli tatt opp i en annen kontekst på en måte som får deg til å føle deg ille til mote. Det som var ment som en uskyldig historie fra din side, blir senere brukt som eksempel på din dårlige moral.

Har du fortalt at du en gang som liten var på epleslang, så kan du vente at dette blir gjenfortalt med en vinkling som a la “ja, du stjal jo mye da du var barn”. Gjerne i en situasjon der du uttaler deg om et tilsvarende tema.

Du er jo alltid så uhøflig

Du vil også bli gjenstand for stadige generaliseringer. Har du en gang opptrådt uhøflig mot noen, så kan du regne med å stadig høre at ”du er jo alltid så uhøflig.” Gjerne i en situasjon der du helst ønsker å presentere deg selv på en positiv måte. Du lærer raskt at det å forsvare seg , bare fører til ennå flere beskyldninger.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Psykopaten er en mester i såkalte ”Ad hominem argumenter”. Dette er en form for argumentasjon der man fokuserer på person i stedet for sak. ”Hvordan kan du uttale deg om hva som er sunt, du som aldri spiser grønnsaker?”

Ad hominem er en logisk feilslutning. (Man kan være ekspert på ernæring, uten å selv spise sundt), men et effektivt våpen for å vekke negative følelser hos den andre. Psykopaten prøver gjennom denne type argumentasjon å umyndiggjøre deg ved å stadig henvise til at det du sier ikke har troverdighet.

Sitter dere sammen med gode venner, der du blir litt for ivrig og tar for stor plass, er det stor sannsynlighet for at din psykopatvenn vil iverksette et lite karakterdrap, for å jekke deg ned et par hakk, ved å påpeke en av dine mange feil.

Kom deg vekk!

Opplever du at ting blir brukt mot deg, at du utsettes for stadige generaliseringer eller ad hominem argumenter, så bør du tenke deg nøye om før du fortsetter relasjonen. Særlig hvis disse hersketeknikkene gir den ønskede effekt, nemlig å påføre deg dårlig samvittighet eller annen form for ubehag.

Du kan prøve å påpeke psykopatens feilslutninger, men de vil neppe opphøre av den grunn. I stedet bør du begynne å planlegge din vei ut av relasjonen.

LES OGSÅ

Dette kjennetegner psykopaten

Mangel på empati er gjerne et typisk kjennetegn på en psykopat. Det er den følelsesmessige empatien de mangler og ikke den kognitive. Det er gjerne ikke noe galt med intelligensen til psykopaten, de kan kjenne igjen følelser når de ser dem, men de kan ikke kjenne på andres smerte, KK.no

Flere tusen Nordmenn er psykopater

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har til NRK ett råd til dem som lever med en psykopat: – Dere burde springe!

Mitt liv som psykopat

Ordet «psykopat» får folk til å løpe vekk i frykt. Men psykopati er ikke så enkelt og svart-hvitt som de fleste tror. Og alle psykopater er ikke konebankere eller mordere. Om Fallon i NRK ytring.

Nyter andres smerte | forskning.no

De er vedvarende hensynsløse og krenkende i forhold til andres rettigheter, og de beskrives noen ganger som sosiopater eller psykopater. Innen psykologien blir …

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.