PsykopatenSosiopat

Når du vet du har truffet en psykopat

Når du møter psykopaten

Etter å ha vært i forhold med to voldelige psykopater og vært singel i mange år, så har hun nå møtt en hyggelig mann. Men etter disse erfaringene, og at hun har lest tusen artikler om psykopater så vet hun ikke sine arme råd. Er det noe i det, eller overreagerer jeg, spør hun.

LESERSPØRSMÅL: Først Så viser han hvor mye penger han har i form av å spandere, vise frem den fete bilen sin, skryte av eiendommer han eier. Noe som ikke imponerer meg særlig. Vi har en løs artig tone og snakker om alt. Han er tidlig ute med å planlegge fremover i tid hva vi skal oppleve sammen. Han haster veldig.

Fra superfantastisk til fornærmelser i neste øyeblikk

Han forvirrer meg med at jeg er superfantastisk, for så å kalle meg ondsinnet og at jeg fornærmer han etterpå, men at han liker det. Han Sender meldinger døgnet rundt, og vil treffe meg hele tiden og sove med meg allerede etter første date.

Han har også det blikket. Det skule-mørke-øyne blikket. Han snakker nedsettende om en god kompis og fremstiller seg selv som at han har hjulpet han på rett vei i livet og lånt bort masse penger.

Eksen hans hadde problemer fordi hun hadde en historie med psykopater og mente hun var blitt likedan eller preget av det slik at hun hadde enkelte tendenser selv. Han mente hun var syk og det var mye rart med henne som gjorde at det ble slutt. Og som for eksempel det tegnet med gjesping, så har jeg forsøkt å gjespe i evigheter for å trigge empatien. Men det skjer ingenting.

Ingen medfølelse

Han virker overfladisk uten særlig medfølelse i prat om vonde triste ting. Han skjønner ikke at han må be om unnskyldning når han har såret meg. Han skjønner rett og slett ikke at han har såret meg ved å tillegge meg en personlighet jeg ikke har. Jeg er veldig glad i barn, og det er han også sier han. Han har ingen. Bomba meg litt med bilder og snakk om barn fordi jeg sa jeg var glad i de.

Sjarmerende og pen i tøyet

Han har masse sjarm, glimt i øyet og er veltalende og pen i tøyet. Pen leilighet som han skrøt av antall kvm. Pene stilrene ting. Fet bil. Ville treffe datteren min etter en date. Kalte meg søte ting på første date som kjære, vennen, osv. Kritiserte servicen på restauranten. Han sier han har avstått fra sex i 3 år. Har vært singel like lenge. Han finner ingen med match liksom.

Han snakker nedsettende om seg selv iblant. Både utseende og personlighet. Sier mye fint til meg, men jeg føler meg ikke glad. Jeg føler meg mer deppa. Hva er det med han her?

Jeg har lest tusen artikler og merker meg tegnene, men blir usikker på om jeg bare er redd for å gå i samme felle igjen og er desperat etter å vite hva han er. Noen med lignende erfaringer og råd?

Veronica Krisoffersen Jeg er fremdeles her

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

  • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Hva tror du?

Har du møtt på en psykopat er våre og de flestes andres råd entydige: Kom deg vekk. Snu ryggen til og bryt all kontakt. Så kommer spørsmålene: Hva er en psykopat? Finnes det en diagnose? Kan psykopaten behandles? Er det ikke noe håp? Og dette er vanskelig for det fleste. For å ta det første spørsmålet først: Det er i dag ingen medisinsk diagnose for å fastslå at en person faktisk er en psykopat. Andre betegnelser brukes.

Men hva er da en psykopat?  Finnes det forskjellige type psykopater? Ja. Det finnes mange forskjellig type psykopater. På bloggen har vi skåret gjennom og omtaler konsekvent psykopaten for en psykopat. Dette fordi når du har med en psykopat å gjøre er det sjeldent tvil. Dette vitner de mange historiene på bloggen entydig om. Vi fokuserer på oppførselen til psykopaten og hva den gjør med den som blir utsatt for den – psykopatens offer.

Vanskelig å skille en alminnelig drittsekk fra en psykopat

Vi minner alltid om at det  er viktig å skille en psykopat fra en “alminnelig” drittsekk. Folk kan oppføre seg grusomt mot hverandre i en konflikt, i en skilsmisse og gjerne ekstra vanskelig er det om skilsmissen er med barn og man ikke blir enig. En psykopat er en manipulativ dritsekk. Men til forskjell fra en annen drittsekk, er psykopaten en drittsekk hele tiden. Psykopaten har oppført seg konsekvent over lang tid. Her er det mange som gjør seg erkjennelser når en ser tilbake på livet og simpelten ikke fatter hvordan man har funnet seg i behandlingen og psykopatens oppførsel. Hvordan kunne det skje meg?

Siden det ikke finnes en sikker diagnose er det etterhvert blitt vanlig å skille mellom en fullblods psykopat og en person med varienrende grad av psykopatiske trekk. De vi kaller hverdagspykopatene. De du finner rundt deg over alt i samfunnet.  En autoritet på dette er Robert D. Hare som utviklet en mye brukt symptomsjekkliste for måling og diagnostisering av psykopati. ”Hare Psychopathy Checklist – Revised” (PCL-R) er et kartleggingsinstrument for å finne ut om en person er psykopat. Testen består av en 20-punkts sjekkliste hvor en beregner poeng på bakgrunn av intervju, observasjon, og gjennomgang av historikk om personen. Maksimum score er 40 og minimum 0. Scorer man 30 regnes man som psykopat i USA mens man i Eruopa anser en score på 25 for å tilsi at man er “fullblods” psykopat.

Fagfolk deler ikke ut diagnoser over disk

En terapeut kommenterte: Dere skriver “Fagfolk deler ikke ut diagnoser over disk”. Alle har krav på en grundig undersøkelse før en diagnose blir stilt, og diagnose “psykopat” blir sjeldent eller aldri stilt.Dette kan nok langt på vei stemme også fordi “psykopat” ikke er en diagnose. Antisosial Personlighetsforstyrrelse eller Dyssosial Personlighetsforstyrrelse derimot er det flere som får, og det er disse diagnosene som beskriver psykopati og sosiopati i størst grad. Du har for øvrig også andre diagnoser som ligger nært opptil.”

Vi sier oss enige i denne kommentaren. Av det vi leser av litteratur er imidlertid begrepet “psykopat” på vei tilbake, kanskje mest i USA. Her ser i motsetning til i Norge at oftere at dommere karakteriserer den domfelte som psykopat eller psykopat av verste sort. På bloggen refererer vi til at tall indikerer at 1 % av befolkningen scorer som “fullblods psykopat”, mens 2-3 % av de øvrige er personer med ulike personlighetsforstyrrelser – som alle har ulik grad av psykopatiske trekk. De fleste av oss vil “score noen poeng” på denne testen, uten hverken være psykopat eller forstyrret. Og vi vil forandre oss over tid. Det gjelder også de som scorer høyt på listen, men under 25 poeng. De har fremtredende psykopatiske trekk og gjerne andre diagnoser.

En vaskeekte psykopat vil aldri forandre seg

Den ene prosenten som får full score er fullblod psykopat, og vil aldri forandre seg. Med stor sannsynlighet har vedkommende en medfødt fysiologisk defekt som det ikke kan gjøres noe med. Psykopaten er bokstavelig talt livsfarlig. Har du truffet på en slik, er det kun ett råd som gjelder. Bryt all kontakt, kom deg vekk eller gå til grunne som menneske. Har du barn med en psykopat er du bundet for livet. Da gjelder det å lære seg mestringsteknikker.

En psykopat eller en person med fremtredende psykopatiske trekk scorer på mange, men ikke nødvendigvis alle av følgende trekk:

(Husk at det utelukkende er fagfolk som kan gjøre testen, og at de må benytte Hares manual når de utfører den)

1. Glatthet/overflatisk sjarm
2. Storhetsideer om egne evner og betydning
3. Behov for stimulering/lett for å kjede seg
4. Patologisk lyving
5. Bedragersk/manipulerende
6. Mangler anger eller skyldfølelse
7. Grunne affekter
8. Ufølsom/manglende empati
9. Parasittisk livsstil
10. Dårlig atferdskontroll
11. Promiskuøs seksuell atferd
12. Tidlige atferdsproblemer
13. Mangel på realistiske fremtidsplaner
14. Impulsivitet
15 Uansvarlig atferd
16. Tar ikke ansvar for egne handlinger
17. Mange kortvarige forhold
18. Ungdomskriminalitet
19. Vilkårsbrudd
20. Kriminell karriere med flere typer lovbrudd

LES OGSÅ:

Ti konkrete råd til hvordan du skal gå frem for å bryte med psykopaten.

Livet etter psykopaten – en oppskrift på hva du kan gjøre.

Du er dømt til å tape mot psykopaten – kom deg vekk!

Hjerneskanning avslører psykopatene

—-

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne historien? Vær den første til å kommentere! 

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. E-post på oppgis, men blir ikke vist noe sted. 

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som «Leserhistorie – med egne ord»? Send til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer den og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt og vil gjøre det under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om du ber om det sender vi deg teksten til gjennomsyn før den legges ut.

Husk at mange finner hjelp og trøst i å lese andres historier og lære at de ikke er alene om sine opplevelser!

Vi setter veldig pris på om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er for mange en stor hjelp å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å bli fri fra psykopatens grep.

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (1)

  1. Helene

    Han er psykopat.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.