PsykopatenSosiopat

Var Breivik født som psykopat?

(Foto: faksimile VG 18.3.16)

VG skriver om hvordan Breiviks mor vokste opp hos en dysfunksjonell mor, selv sviktet da hun ble mor og oppvekstvikårene til Breivik. Det er også skrevet mye om hvordan mange mener apparatet rundt Breivik feilet fra han var født. Var han født psykopat? Utviklet han seg til å bli en massemorder på grunn av oppveksten?

Om Breivik kan det virke som det er like maange meninger om det er spesialister som uttaler seg. At mannen har en sammensatt diagnose og at vi sannsynigvis aldri vi få svar er ganske sikkert. I et sjeldent øyeblikk i rettspsykiatrien kunne vi lese at psykiatrispesialist Randi Rosenqvist i det minste rett ut beskriver Breivik som en psykopat – og mer til. Vi har for vår del aldri vært i tvil.

Spørsmålet gjenstår likevel: Er man født psykopat eller utvikler man seg til å blir det fra tidig barndom?

Mange kjenner seg kanskje igjen i denne kvinnens historie som var seks år og den aller yngste i klassen. Hun sto og ventet på sine klassekamerater da ”Arve” kom gående rett mot henne med en stram og merkelig mine i ansiktet. Uten et ord sender han en stor spyttklyse rett i ansiktet på meg.

Kan barn være små psykopater? Dette husker denne kvinnen fra sin oppvekst og spør seg selv hvordan det senere gikk med Arve senere i livet? Vokste han opp til å bli en psykopat? Hadde han allerede trekkene tidlig i barndommen? Les hennes historie og spørsmål her og nyere forskning om tema “psykopat og barn”:

LESERSPØRSMÅL: “Jeg ble stående helt paralysert. Mer enn 40 år senere husker jeg opplevelsen som om den var i går. Ikke skrek jeg. Ikke tok jeg til motmæle. Jeg ble bare stående til han var borte. Så tørket jeg den ekle spyttklysa vekk. Arve har aldri blitt borte fra minnet. Hva gjør han i dag? Hvilken mann ble han? Mangler han empati? Er han en snill far og ektemann? Hva er det som gjør at et barn på 8 år slenger en stor spyttklyse i ansiktet på en usikker førsteklassing. Eneste forklaring han ga var at jeg fikk den fordi jeg bare var 6 år.

Er du født psykopat er du det fra du er barn
Kan du se psykopaten allerede hos barnet?

I dag har jeg selv barn i barnehage og skole. I hver foreldresamtale i barnehagen får jeg vite at datteren vår har empati. Det ser de etter i barnehagen. Hun er bare 5 år. Kan barn være psykopater?”

Diagnose først når du er voksen

Mammanett stilte dette spørsmålet til Terje Lund, spesialist i Barne- og ungdomspsykiatri og leder av Norsk barne- og ungdomspsykiatrisk forening tidligere i år. Han understreker at psykopat ikke er en diagnose som brukes i helsevesenet, verken på barn eller voksne. Begrepet brukes i dagligtale for å beskrive mennesker som har vanskelig for å sette seg inn i andres situasjon, opptrer manipulerende og ansvarsløst. De kan føle seg berettiget til særbehandling, og vise voldsomt raseri og ukontrollert atferd om de ikke får viljen sin. Mange av disse trekkene kan vi se noe av hos barn på ulike utviklingsstadier, men barn er ikke psykopater av den grunn, sier Lund i intervjuet med Mammanett.

Lund understreker at det er først i sen ungdomsalder at man kan diagnostisere avvikende personlighetstrekk. Han understreker samtidig at barn og ungdom er ikke små voksne. De vokser og utvikler seg biologisk, i et samspill med omgivelsene. Personligheten er resultat av dette samspillet mellom barnets arvelige og biologiske forutsetninger på den ene siden og oppvekstmiljøet på den andre siden.

Viktige deler av hjernen er ikke ferdig utviklet før i slutten av ungdomsårene eller tidlig voksen alder. Det er først da vi kan si noe om sikkert om hvorvidt et menneske har utviklet de avvikende personlighetstrekkene som folk tenker på med betegnelsen psykopat, sier Lund i intervjuet med Mammanett.

På psykopaten.info er vi litt mer bombastiske. Det skremmende faktum er at om du er det vi kaller en fullblods psykopat, så er du mest sannsynlig født psykopat. Da mangler du enkelte koplinger i hjernen. Fra fødselen av. Disse trekkene vil du se fra barnet kan uttrykke seg. Som vi har lest i en annen sammenheng: Erfarne barnehagearbeidere ser trekk som indikerer mangel på empati allerede i 4-5 års alderen. (Da barn gjerne utvikler og er i stand til å uttrykke empati.)

LES OGSÅ: “Hvorfor psykopaten aldri kan forandres – koblingene finnes ikke som hos normale mennesker“.

Tidligere har det vært “vanlig” å si at man ikke kan stille diagnoser som indikerer asosial personlighetsforstyrrelse eller psykopat før “barnet” er voksen, det vil si etter 18 års alder. I Danmark går de nå nye veier. Danske psykologer og andre fagfolk får nå et nytt instrument til å vurdere psykopatiske trekk hos unge kriminelle.

En omfattende sjekkliste utviklet spesielt til de melom tretten og nitten år er for første gang oversatt fra engelsk til dansk. De diagnosticerer psykopater tidligere og tidligere for å spare samfunnet  – og dem selv – for store omkostninger. Motivet bak å ta denne undersøkelsen i bruk er at man mener det gir større effekt å behandle psykopati i ungdomsårene enn hva som er tilfelle i voksen alder. Det betinger at adferden er sosialt påført, men selv med en medfødt effekt kan et stramt regime fra ung alder få betydning for oppførsel senere i livet.

I USA vurderer man at fordelene ved tidlig diagnose og behandling af psykopati klart overstiger ulempene. Derfor brukes sjekklisten ikke kun til tenåringer , men også til yngre barn helt ned til seks år.

Det har lenge vært en stor motvilje mot å stemple barn som psykopater. Uakseptabel oppførsel blir unnskyldt med at barna må få en eller flere sjanser til å forbedre seg.  Mickey Kongerslev, sier i et intervju i “Politiken” at “Det var med på å skape en form for tabu, om barn og unge overhovede kunne være psykopater, og understreket at at emnet er meget følsomt og vanskelig, for baksiden av en tidlig diagnose er en stigmatisering af den unge. Og så er det faktisk heller ikke sikkert, at de, som får diagnosen som 13-19-årige, vil få det som voksne. De kan så og si vokse av seg psykopatien.”

Vi mener at om du har en medfødt defekt, så kan du ikke vokse deg “ut av den”. Med et stramt regime kan derimot de verste effektene av psykopatien hemmes og du kan fungere bedre som voksen. Med du blir aldri “helbredet”. Det er intervjuet med James Fallon på NRK et godt dokument på. Han er nevroforsker og psykiatriprofessor, far til tre, bestefar til fem og har vært gift med den samme kvinnen i over 40 år. Så fant han ut at han selv er psykopat. Sterk historie på NRK.

Født psykopat men klarer seg godt
Selv om han var født psykopat har han vokst opp til en god samfunnsborger

Nå må du på samme måte som i vurderingen av voksne, ikke løpe rundt og stille diagnoser på ufordragelige barn i nabolaget. Det er det knapt noen sakkyndige utdannede psykologer/psykiatere som kan. Barn som vokser opp i dysfunksjonelle hjem med misbruk, alkoholisme hos foreldre og andre forhold kan utvikle en adferd som kan minne om psykopatiske trekk. Uten overhodet å ha noe med psykopati å gjøre. Det er viktig at barnehager og skoler fanger opp disse barna og gir de støtte og hjelp på veien. I disse tilfellene kan barna komme godt ut med hjelp og ender alldeles ikke som en voksen psykopat.

Om du vil se en sjokkerende video om et barn som åpenbart har psykopatiske trekk anbefales denne videoen:

Child of Rage The FULL Documentary

Hele artikkelen fra Politiken finner du her.

LES OGSÅ i “Politiken”: Børn bliver snydt for behandling i tide

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Er det noe som burde være med som er utelatt? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (7)

 1. Anonym

  Veldig god artikkel. Men begynte å tenkte på Eminem sin barndom. Han hadde en utrolig dysfunksjonell oppvekst. Kunne vært interessant å se på hvorfor ikke han ble til psykopat. Bare en tanke.

 2. Anonym

  Mener at det ligger I genene. Blir så påvirket av oppvekst. Ta f.eks syndebukk og gullunge tendensen psykopatene har med sine barn.
  Ser på min mors side. Hennes mor fødte 8 barn, men tok seg overhode ikke av dem. Hennes mann måtte Gjøre alt. Selv daffe hun rundt og syntes veldig synd på seg selv.
  Tre døtre ble født. De har akkurat samme være måte. Lyger veldig mye. Liker å skape konflikter. Vrir det om og spiller offeret. Kaster seg over en når en er totalt forsvarsløs. Veldig opptatt av å krige og konkurrere. Hevde seg. Spesielt over andre søsken. Mye skuespill. Tar dem I å kunne si de samme setningene. Men det er viktig for dem å få frem at de ikke er like. At den ene klarer seg bedre enn den andre. Desperat etter å oppnå standard A4 bildet, utad. Sier en det en mener = innlegges på psykiatrisk.
  Bare å gi opp. Holde seg langt unna. De viser aldri noe tegn på å innse sine problemer. At deres handlinger og oppførsel ikke er til å akseptere, I A4 verdenen.

  • du har så rett. vis du har en søster som støttespiller og den dør og du står aleine så er sannnsynligheten for at medvirkende søsken som er blitt gjort til psykopaten/sosiopaten disippel kjører over deg og ødelegger livet ditt og stjeler dine barn. de viser da sitt sanne ansikt, gjerne da ditt eget/egne barn som trues til taushet uten at du vet det mens de planlegger måten de skal fjerne deg på. vis livet ditt har raknet pga av tidligere overgrep i din oppvekst så er det lett å ta skyld for at barnet ditt tilsynelatende ikke har det bra fordi du forstår ikke hva som foregår mens de sniker seg innpå med onde energier. stiller du eventuelle spørsmål om din sier din mening kan du fort stå overfor at forelderen/foreldeldrene som er psykopater/sosiopater begynner å trekke i trådene fra tidligere overgrep og du blir ustabil og kan angripe dem slik at du blir tvangsinnlagt og tiltalt og krevd eventuelt erstattning for deres eget verk så et overgrep kan fort bli til et nytt overgrep og livet ditt igjen blir ødelagt og rasert og tap av ditt kjæreste barn som kommer i grepet av overgrepet slik at det fins store sjanser for at de ødelegger ditt barn. kampen, lidelsene og lyset du har kjempet for blir slukket med deg. det ondeste et menneske kan gjøre med deg. barnet ditt blir straffet for noe du sa og det kan ta lang tid før du forstår hva som foregår for de spliller på din samvittighet for ting du har gjordt og tvinger/truer barnet ditt til å stenge deg ute og alle handlinger de gjør ser du på som straff og du tar skylda.

 3. om et barn er født er fød5t psykopat eller ikke er jeg usikker på men jeg velger å tro at de ikke er det for det virker mest logisk. det er mulig noen har mer anlegg for det. jeg tror psykopatiske/sosipatiske foreldre skaper i stor grad nye mennesker med denne lidelsen. jeg har lest tidligere at det går mest utover den førstefødte og det er også min erfaring og opplevelse. jeg har en mistanke til at det ofte blir flere tilfeller vis den andre forelderen hjelper psykopaten å tukte barnet. jeg har også en tro på at det kan velges en gullunge, gjerne da den førstefødte mens da de andre som forelderen ikke vil ha brytes ned og blir holdt nede og blir systematisk ødelagt eller tillagt skader slik det dør fortere. jeg vet også at betinget kjærlighet blir brukt og at den som underkaster får fordeler og større sjanse til å overleve mens da de andre ikke får noen oppmerksomhet og foraktet og blir gjerne utsatt for gruppepress da gjerne av resten av familien og står uten støtte elle5r at noen hjelper dem. jeg aner rett og slett ikke men det er mulig at fagfolks oppmerksomhet og syn på breiviks diagnose er løgn for disse fagfolkene jobber mest sannsynlig for breiviks fiende så man skal ikke ta deres uttalelser for god fisk. man skal ivertfall ha øynene opne for hvem psykopat/sosiopat vil velge store konsekvenser for en sak da de som regel er ute etter fordeler. jeg skal ikke si oen sikkert for jeg kjenner ikke til hele breiviks agenda

 4. om et barn er født er fød5t psykopat eller ikke er jeg usikker på men jeg velger å tro at de ikke er det for det virker mest logisk. det er mulig noen har mer anlegg for det. jeg tror psykopatiske/sosipatiske foreldre skaper i stor grad nye mennesker med denne lidelsen. jeg har lest tidligere at det går mest utover den førstefødte og det er også min erfaring og opplevelse. jeg har en mistanke til at det ofte blir flere tilfeller vis den andre forelderen hjelper psykopaten å tukte barnet. jeg har også en tro på at det kan velges en gullunge, gjerne da den førstefødte mens da de andre som forelderen ikke vil ha brytes ned og blir holdt nede og blir systematisk ødelagt eller tillagt skader slik det dør fortere. jeg vet også at betinget kjærlighet blir brukt og at den som underkaster får fordeler og større sjanse til å overleve mens da de andre ikke får noen oppmerksomhet og foraktet og blir gjerne utsatt for gruppepress da gjerne av resten av familien og står uten støtte elle5r at noen hjelper dem. jeg aner rett og slett ikke men det er mulig at fagfolks oppmerksomhet og syn på breiviks diagnose er løgn for disse fagfolkene jobber mest sannsynlig for breiviks fiende så man skal ikke ta deres uttalelser for god fisk. man skal ivertfall ha øynene opne for hvem psykopat/sosiopat vil velge store konsekvenser for en sak da de som regel er ute etter fordeler. jeg skal ikke si oen sikkert for jeg kjenner ikke til hele breiviks agenda. det er selvfølgelig en fordel å bli kjent og komme i søkelyset å få oppmerksomhet.

 5. Monica

  Fikk sjokk når toppen var nådd. Når det ikke var mulig å fortrenge det indre noe mer. Prosessen med å få hjelp. Finne trygghet. Bli sett og hørt. Ikke minst, oppleve profesjonelle fagfolks reaksjoner.

  Jeg innså at jeg var livredd meg selv. Fortrengte mennesket. Var bare opptatt av å tilfredstille de ytre kravene.

  Det er skummelt og være barn av en narsissist. En blir vanvittig hjernevasket. Utnyttet og brukt på alle slags måter. Konstant kritikk og negativitet. Null følelser osv.

  Jeg kom meg bort I ung alder. Fikk sjokk I voksen alder. Den konstante besettelse av å psyke meg ned under hennes dypt nedsunkne nivå.

  Sjønte mye mer. La bl.a veldig merke til projeksjoner. Veldig opptatt av; Alle sier at vi er så lik. Null empati. Proppfull av misunnelse og sjalusi. Når hun ikke selv kunne konkurrere, måtte hun plukke ut andre konkurrenter.

  Travelt når det stod på. Men nå har jeg kommet meg så langt og tenker; Jeg får heller bare takle det som kompliment.

 6. anonym

  jeg har studert dette med massemordere litt , det skjedde noe i alle sitt liv da de var små , enten de ble tatt fra moren , eller manglet grunnleggende omsorg og kjærlighet i de første leveårene , det mener vel forskerene er årsaken til at de ble massemordere.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.