Å leve med en psykopatRedaksjonen kommenterer

Når forvirringen blir total

I intervjuet “Hun har ødelagt mitt liv” kunne vi lese om Lasse som var sulten på kjærlighet når han innledet et forhold med sin avdøde venns tidligere kone. For sent innså han at Helene, 47, ikke i det hele tatt var den kvinnen han så inderlig håpet på. Tvert imot. Hun behandlet han som om hun eide han, og han lot det bare skje.

Lasse fortalte at han må ha blitt fullstendig blendet av kjærlighet. Selv om det er tre år siden han lyktes å flykte fra det destruktive forholdet føler han seg fortsatt dårlig i perioder, der tankene streifer om å ta sitt eget liv.

Redaksjonen spør: Hva er det som gjør at en voksen mann tilsynelatende mister kontrollen og til slutt ender med å bli deprimert? 

LES INTERVJUET: Hun har ødelagt mitt liv

REDAKSJONENS KOMMENTAR: Alle historier er unike, og derfor skal vi mene noe om hvorfor det gikk som det gikk i dette tilfellet. Det finnes imidlertid mange lignende historier, og det er særlig ett fenomen som går igjen i relasjoner der en av partene opplever å bli trakassert, nemlig forvirring.

I dagliglivets mas og kjas, er det ikke sjelden vi blir forvirret. Vi lurer på hva sjefen mener med det hun sier, hva vi skal svare når noen kommer med en ubehøvlet kommentar eller hvorfor kjæresten vår sur på oss. Da spør vi hva er det som skjer, hva mener hun, hva sa han egentlig?

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Forvirring betyr at opplevelsene våre er tvetydige, ikke henger sammen eller virker meningsløse. Psykologisk sett er forvirring det vi opplever når referanserammene våre ikke klarer å gripe opplevelsen. Dagliglivets forvirring er uproblematisk, og sjelden langvarig. Når vi får tenkt oss om, så har som regel forvirringen forduftet. Langvarig forvirring er imidlertid langt verre. Den fører til kontinuerlig tankespinn og kan i verste fall ødelegge oss.

Forvirringen som oppstår i relasjoner er ofte knyttet til at vi ikke forstår hvordan noen kan gjøre som de gjør, når de tross alt er glade i oss. Hvordan kan hun skjelle meg ut på den måten, hvis hun samtidig elsker meg?  Dette fører til at vi begynner å tenke. Opplevelsene våre henger ikke sammen. Deretter spør vi: kanskje det er noe med meg? Kjæresten står jo på sitt. Det er nå referanserammene begynner å forvitre. Det du tidligere har ansett for å være rett og galt, blir satt under tvil. For å slippe å være forvirret, begynner du å ta skylden og kanskje rakke ned på deg selv.

Når vi opplever å ha kontroll over livet, kan det være vanskelig å forstå hvor viktige referanserammene våre er. Vi tar for gitt at vi er den vi er, hat vi har de holdningene vi har og at vi vet hva som er rett og galt.

Når referansene blir borte

Den som har opplevd bortfall av referanser, vet imidlertid at vi egentlig ikke kan ta noe for gitt når det kommer til hvem vi er, hva vi tror på og hvordan vi skal håndtere dagliglivet. Det finnes tilstander der selv de mest grunnleggende referanser om tid og sted er borte. I en slik tilstand opplever man bare kaos.

Under praksistiden snakket jeg en gang med en pasient som mistet alle referanserammer. Pasienten lurte på om jeg var tilstede i rommet. Når jeg sa ja, så kunne han likevel ikke vite om jeg var i rommet fordi han ikke kunne vite om vi to faktisk førte en samtale. Å være så forvirret at man ikke en gang vet om samtalen man fører finner sted, er ekstremt skremmende, men det ligger likevel en lærdom i denne undringen: all oppfattelse, selv opplevelsen av de fysiske omgivelser og hendelser, avhenger av at vi har referanserammer som kan erkjenne opplevelsene våre.

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Når alle referanser er borte, vil også opplevelsen av tid og sted forsvinne. Behandling av slike pasienter vil ofte innebære en kontinuerlig bekreftelse av tid og sted. En stadig påminning om at pasient og behandler befinner seg i rommet, at samtalen finner sted etc.

Det er en lang vei fra psykopatofferets håpløshet til den psykotiske pasientens desorientering. Likevel finnes der en fellesnevner, nemlig oppheving av referanser.  Det er ikke referansene for tid og sted som har forsvunnet, men referansene for hva som er rett og galt, hva man kan forvente av en partner, hva partneren kan forvente av en selv etc.

Intens grubling

Med andre ord, referansene for rimelighet. Psykopaten har gjennom intens bearbeiding klart å oppheve de referanserammene offeret hadde om egenverdi, hva som er god oppførsel, hvilke krav man skal godta etc. Følelsen av hva som er rett og galt er borte og man sitter i stedet igjen med intens grubling.

Dersom du selv, eller noen du kjenner har opplevd noe tilsvarende, så vil det ofte være lurt å begynne med å reetablere referansene. Et lite tips i denne sammenheng. Tenk på en klok person og spør deg selv, hva ville han heller hun ment om:

 • Kontinuerlig trakassering
 • At partneren vår stadig påberoper seg unntak fra hva som er vanlig oppførsel.

Deretter kan du spørre deg selv, hvordan ville denne personen forholdt seg til din eller din venns partner?

Flere tusen Nordmenn er psykopater

Psykiatrispesialist Randi Rosenqvist har til NRK ett råd til dem som lever med en psykopat: – Dere burde springe!

Mitt liv som psykopat

Ordet «psykopat» får folk til å løpe vekk i frykt. Men psykopati er ikke så enkelt og svart-hvitt som de fleste tror. Og alle psykopater er ikke konebankere eller mordere. Om Fallon i NRK ytring.

Nyter andres smerte | forskning.no

De er vedvarende hensynsløse og krenkende i forhold til andres rettigheter, og de beskrives noen ganger som sosiopater eller psykopater. Innen psykologien blir …


Psykopaten – uten samvittighet | forskning.no

Men de aller fleste psykopater er ikke mordere. Takk og pris, tatt i betraktning at mellom to og tre prosent av menn tilfredsstiller denne diagnosen, og oppunder …

Psykopater kan slå på empatien | forskning.no

En psykopat er en person som både kan være overfladisk sjarmerende, manipulerende, som har lite skyldfølelse, og dessuten lite medfølelse med andre.

Psykopatenes språk | forskning.no

Psykopater bruker et mer rettferdiggjørende språk når de omtaler forbrytelsene sine, ifølge forskere som har analysert ulike morderes egne fortellinger.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (4)

 1. Maylill

  Jo, vi har jo noe i oss som bedømmer hva som er rett og galt. Dette er vel påvirket av vårt livssyn. Jeg har sett at psykopaten/narsissisten normaliserer det som er galt, og kaller det en mening. Og at vi er forskjellige. Jeg mener det er ekstremt farlig med denne normaliseringen. Den gjør jo at personer som er offer for dette, blir forvirret og begynner å gå i gal retning. De begynner å gruble over hva som er normalt, og lurer på om de selv er gal. De vil tvile på seg selv fordi de blir hjernevasket med at de ikke er som de “skal” være, etter psykopatens “livssyn”. Dette er jo veldig farlig. Og de som har levd med psykopaten lenge, kan sikkert bli psykotiske. Noen begår selvmord. Jeg selv har ikke opplevd dette som Lasse har opplevd. Fordi jeg vendte ryggen til henne etter nesten 1,5 år. Og fordi hun “bare” er en nabo. Men jeg vet at hennes samboer sliter psykisk nå. Han er sikkert under sterkt press fra henne. Hans døtre er sinna på henne. Vi har også merket at han er hjernevasket av henne. Han har blitt lurt inn i hennes nett, liksom man blir lurt inn i en sekt. Og han har tidligere vært gift med en kvinne av samme “kaliber”. Jeg er nå bekymret for ham. Men hvordan klarer man å få noen ut av en “sekt”?

 2. Vi har et fosterbarn på 15år. Hun har hvert del av familien nå i ca. 1 år. Hun er destruktiv og forvirret. Hvordan løser vi at hennes tidligere referanser er destruktive og langt i fra godkjente normer og regler i vårt samfunn? Hva gjør vi for at hun skal kunne stole på oss, skole, Bup osv?

 3. Anonym

  Min mor visste meget godt når hun slo på hatet. Den var effektiv for å hindre barna i å bli selvstendige. De skulle ikke bli mer selvstendige enn at hun kunne bruke dem i sitt maktapparat.

 4. Dame 35

  Kjenner hatet igjen. Fått høre: du vet jeg hater deg, ikke sant? Og man kan sitte i sofaen, og høre at man er hjerneskada, og at “jeg hater deg”. Ikke noe fornuftig å si, bare repetisjoner hele veien. I starten trodde jeg dette var tull, men har skjønt at noe er galt. Andre som har opplevd dette?

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.