Intervju

Jeg var livredd henne

Kvinne og psykopat

Vi hører sjelden om dem, men de finnes midt i blant oss. De kjenner seg dårlige, og skjemmes for å be om hjelp. Det handler om menn som faller for manipulative kvinner. Som for seint oppdager at kvinnen ved dere side ikke holder igjen for verbal eller fysisk mishandling. 

Det var under en ferietur til Spania som Peter 30, traff den vakre kvinnen Wenche 28. Han falt pladask for hennes utstråling og selvsikkerhet. Men under hennes sjarmerende side skjulte det seg en patologisk sjalusi og et enormt kontrollbehov. Jeg var faktisk redd henne. Om hun ble riktig sint hendte det at hun slo til meg, sier Peter.

Jeg skjemmes ikke, forhåpentligvis kan min historie være med til å hjelpe noen andre, sier han. Han forteller også at hans historie er langt i fra unik.  Men det som er tragisk er at mitt liv ble som fortapt.

At 15 år skulle forandres til et verbalt helvete var han helt uvitende om når han traff kvinnen som han trodde skulle bli hans livs store kjærlighet ved den spanske solkysten i 1995. Livet var som en dans på roser og han var opp etter ørene forelsket.  Tilfeldigvis og over alle forventninger viste det seg at de kom i fra samme by i nord Sverige. Kort tid etter di kom hjem fra sydenturen begynte de å lete etter en felles leilighet.

Til å begynne med fungerte forholdet smertefritt. Peter, som var sjef i en internasjonal bedrift var ofte ute på reiser, og Wenche studerte.

Psykopatens voldsomme sjalusi

Etter noen år forandret situasjonen seg, de begynte å tilbringe mer tid sammen.  Og det var da Peter begynte å merke seg Wenches voldelige sjalusi.  Hun ville vite hvor jeg hadde vært, og selvfølgelig med hvem, og hva vi hadde pratet om.  Med tiden ble hennes sjalusi mer voldsom, det endte opp med at jeg ikke fikk prate med andre kvinner.  Og jeg kunne bare glemme å se på en annen kvinne.

Wenche elsket å vise seg fram sammen med Peter, han var jo en framgangsrik forretningsmann med et bredt sosialt nettverk.  Peter likte godt at hans kvinne var attraktiv, hun var jo vakker. Hun sjarmerte alle hun møtte i senk, og det tok ganske lang tid før jeg fant ut av hennes mindre sjarmerende sider.  Hun hadde en uvane med å se ned på personer hun ikke syntes var fine eller bra nok. Wenche begynte å klage på at hun ikke kunne unne seg noe, ettersom hun levde på studielån. Jeg syntes selvfølgelig synd på henne, så jeg lånte bort mitt kredittkort til henne.  Og hun la om til en luksuriøs livsstil ganske raskt, og når hennes studier var klare syntes hun at jeg gjerne kunne forsørge henne. Hun så ingen grunn til å begynne å jobbe, jeg tjente jo så bra begrunnet hun det med. Og det verste var at det gikk jeg med på, sier han og bare rister på hodet!

Når Wenche etter noen år ble gravid ble jeg i lykkerus, men det var bare i begynnelsen. Så fort barnet ble født begynte problemene. Hun kritiserte alt jeg gjorde, hun var på meg hele tiden. Hun anklaget meg for å kle datteren i feil klær, maten jeg serverte datteren var heller ikke bra nok.  Hun forklarte meg ofte hvordan mine venner ikke likte meg, og at de så ned på meg. Når jeg spurte henne hvor hun hadde hørt dette, fikk jeg aldri et svar tilbake. Det endte med at jeg begynte å miste tilliten til meg selv, jeg begynte virkelig å tvile. Tankene sirklet om at det kunne jo faktisk være som hun sa, kanskje mine venner ikke ville være med meg lengre.

En dag når Peter kom hjem fra jobb møte han en rasende Wenche, hun anklaget han for å ikke komme på avtalt tid. Plutselig uten en varsel kjenner jeg et voldsomt slag mot ansiktet, jeg ble både sjokkert og lei meg.  Hvordan kunne et menneske forandre seg på sekundet, fra og være glad til og nesten gå i taket for en bagatell?

Ny bok fra Torunn Hansen

Om en oppvekst med misbruk av nære familiemdlemmer

BESTILL BOKEN I DAG!

Les Torunn Hansens ærlige bok om misbruk av sin egen onkel. Det skjedde utallige ganger gjennom oppveksten. Dessverre er dette noe som skjer i flere hjem enn vi aner! 


Modige Torunn står frem og ønsker med denne boken å fortelle sin historie. Se hvilke tegn du skal se etter hos barn! Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Tenkte du aldri på å forlate henne? Nei, stadig vekk fant jeg på unnskyldninger på at det sikkert var så i de fleste relasjoner.  Samtidig med små skritt begynte han og miste selvtilliten, han som hadde vært en framgangsrik fortetning mann og en lykkelig pappa.  Tilliten bare for sin vei! Jeg syntes min verdighet bare forsvant, jeg mistet troen og ble deprimert. De stundene jeg kjente meg fri var når jeg var borte fra Wenche, sier Peter.  Til slutt orket han ikke å dra hjem fra jobb, han visste jo ikke hvilket humør hun var i.

15 år med psykisk mishandling

Om hun var i et riktig dårlig humør så pleide hun å slå meg. Spørsmålet hadde nå blitt, orket han å leve med en psykopat som mishandlet han både fysisk og psykisk? Denne relasjonen hadde nå pågått i 15 år. Han hadde ikke noe bra svar.

Hva var det som endelig fikk deg for å forlate henne? Jeg møtte tilfeldigvis en tidligere arbeidskamerat, en kollega jeg hadde tett kontakt med før jeg traff Wenche. Han sa at han kjente meg ikke igjen, han forklarte at jeg var alltid glad, kompetent og en sosial person. Og at jeg før var så sosial, at jeg likte å være med andre mennesker.  Og hvem var jeg nå? Nå var jeg introvert og kjente meg konstant psykisk dårlig!  Jeg åpnet meg for min kamerat, det var enkelt å prate med han, han hadde også personlige erfaringer med psykopater.  Når jeg da hadde forklart en stor del av min historie påpekte han at jeg levde med en kvinne av psykopatiske trekk.  Han forklarte at jeg måtte komme meg unna forholdet med Wenche, spesielt for min egen del.  Han ga meg en bok om psykopater, og da falt alle biter på plass. Det var så mye som stemte med det jeg hadde sett og opplevd, da var det ingenting som holdt meg igjen. Jeg bestemte meg for å forlate Wenche, jeg ville vekk fra denne destruktive relasjonen.

Hun ble som sagt rasende, hun sa jeg skulle få angre resten av mitt liv om jeg gikk fra henne. Men med fasiten i hånden visste jeg at jeg hadde tatt rett avgjørelse.

LES OGSÅ: Veronica gjorde det mange drømmer om – hun skrev boken

I ettertid har han fått høre av familie og venner hvordan hun har laget og fortalt historier om han. Hun fortalt hans mor at han hadde smittet henne med en kjønnssykdom, og at det var grunnen til at hun hadde problemer med å bli gravid. Hun hadde også lagt ut rykter om at jeg drakk mye, og at jeg var motbydelig. Jeg blir så forbannet når jeg tenker tilbake, tanke på alt hun har gjort mot og med meg. Og det som plager meg som mest, er at jeg ikke stakk fra henne før! Men hun hadde en sterk personlighet, hun fikk alltid som hun ville. Og det å manipulere og kontrollere omkretsen er jo faktisk psykopatens fremste kjennetegn.

BESTILL BOKEN I DAG

Les Veronica Kristoffersen ærlige bok om livet med psykopaten. Hun er den første som står frem i en bok under fullt navn og forteller ALT. Vi har en avtale med Publica forlag som sender deg boken direkte. Pris kr. 299,- Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

I dag lever Peter i en ny relasjon. – Jeg har aldri vært så lykkelig som nå, med denne kvinnen får jeg oppleve riktig kjærlighet. Hun ser ikke ned på meg, men elsker meg for den jeg er. Hun støtter meg, jeg husker et tilfelle der hun sa at hun var stolt av meg. Jeg ble så satt ut av hennes ord at jeg tydde til gråten. Under de årene jeg levde med Wenche fikk jeg aldri høre at jeg gjorde noe bra. Nå har jeg det fantastisk, selv om det har tatt mange år før jeg ble ”hel” igjen!

LES OGSÅ:

Slik er den kvinnelige psykopaten

Kvinner med psykopatiske trekk en dramatisk personlighet, de kjenner lite empati, de manipulerer, er selvsentrerte og egoistiske.

Kvinner slipper unna psykopat-stempel

Det er sannsynligvis like mange kvinnelige som mannlige psykopater i samfunnet, mener psykiater i følge Side2

 

Artikkelen har tidligere stått på trykk i søndagsmagasinet til Aftonbladet.

Forfatter: Katarina Arnstad Elblad. Oversatt av Veronica Kristoffersen.

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne artikkelen? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv “Anonym” om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (8)

 1. Maylill

  Det skal ikke være en skam for en mann å si at han utsettes for fysisk og psykisk vold fra en kvinne. Dette kommer nok mye av et gammeldags syn på at kvinnen er den svake, og mannen den sterke. Og at han tror at kompisene forakter ham for å være så svak at han lar en kvinne vinne over ham, eller noe slikt. Men disse mennene er så nedbrutt, og forvirret at de ikke vet hvem som har skylden i et slikt forhold. Normale mennesker har samvittighet. Det betyr også at de utsatte ofte tar på seg skyld.
  Det finnes sikkert folk som ikke tror at kvinnelige psykopater finnes. Men de finnes i massevis. Her er det store mørketall.
  Det er så flott at menn står fram og forteller om overgrep fra kvinner.
  Stor ære til dere menn som er så tøffe at dere klarer det. Jeg vet om flere slike forhold der kvinnen er overgriperen.

  • Hei Mona! Leser hva du skriver og jeg er den skrev om psykopaten, men hun er en manipulator til gangs! Den gang jeg skrev dette, så var jeg langt nede!!
   Du nevner om og bli slått. Hun gjorde det og en viste aldri. Det skjer i åpen gate, i hennes hjem og kan plutselig begynne og provosere på kafe osv. Og om en blir provosert eller stiller spørsmål angående hennes oppførsel. Så slår en ikke. Aldri.
   Du har en del poeng. Men en slår ikke. Klart jeg kunne ha svart tilbake med det samme. Jeg gjør det ikke. Jeg spør henne hva er du gjør? I det toale bildet i dette forholdet, så var det enveiskjøring om skyld. Det vil si at jeg var den som skulle be om unnskyldning gang på gang. I dette sa jeg til henne om volden hun gjorde. Hadde jeg gjort det , så hadde du kontaktet Politiet tvert. Å dialog var omtrent helt umulig uten overdrivelse og det er ingen som skal be om! Vær så snill kan jeg få lov til og snakke. Dette er en meget dypliggende historie om mye vondt. Jeg har nevnt hennes manns selvmord, som er en tragisk hendelse. Jeg vet hva selvmord er og vet hva det kan forårsake av traumer og annet. jeg har opplevd det selv og mye annet som pårørende. Jeg har en god erfaring om dette, men er man langt nede selv ikke helt forstår hvorfor hun gjør det hun gjør i dette forholdet som var. Så blir man tvilende på seg selv. hva er det som skjer her!!
   Jeg hadde troa på jeg og denne kvinnen hadde noe dele i vår felles sorg. Det stemte ikke, det kostet mye. Jeg var så blindet at jeg glemte hva jeg hadde rundt meg. Noe (positivt) var det, at vi hadde noe og dele felles, naturen, fjell og reise. Men må og si at det kom stikk der og. Men resten var et helvete. Jeg burde være så forbanna så det går ant og bli.
   Det er bare tragisk……….

   • For tilføye noe til siden jeg ikke vet hvordan og få redigert det jeg skrev som svar til Mona!
    Når en har en sorg med seg i livet og møter og forelsker seg i denne kvinnen med sin sorg!
    Så tror en at en har noe felles siden vi også snakket om det første gang vi møttes.
    En takler sorgen på sin måte, men vi er ikke så ulike som en tror. Når en snakker om dette temaet som kan være vanskelig for mange, som er forståelig. Skal en ha et samliv og få det avstand må en og kunne ta en god samtale om det uten at det skal bli en vond sårbar samtale!!! Det er ikke enkelt, for en blir påminnet dette hele tiden på en eller annen måte. Det er jo en del av og bearbeide dette, sorgen den forsvinner ikke. Livet kan bli svært bra for det. Da må mann kunne snakke om det og ikke missbruke sorgen til den andre for og kontroll og bruke alle knep i sin sårbarhet for og få empati som blir da en negativitet i forholdet (missbruk)! I dette så stilte jeg henne et spørsmål! Hvilken hjelp fikk dere etter denne hendelsen? Det var ingen som kom og tilbud oss noe hjelpe!? Jeg var sjokkert!!!! Her var det to ungdommer som mistet sin far………
    igjen en kortversjon av lang historie…….

    Jeg skal skrive noe ord som denne kvinnen sa og skrev til meg.
    Du ga meg livet tilbake og er den eneste etter min mann…….
    Det kan hende det er en sannhet i det, men !

 2. Jeg vet ikke om det er jeg som er psykopaten eller var det min kjæreste!? Konsentrasjonen har sviktet. Jeg prøver og ta inn over meg det jeg leser om psykopater! Det går ikke inn. Hennes man gjorde selvmord og kontroll osv. Nei! Det stopper. Jeg har og min historie,
  men jeg klarer ikke og skrive og kunne ønske og forstå.

  • Stig Riesto

   Kort forklart; hvis du lurer på om du er psykopat, så er du ikke det!

 3. Hei. Har lest litt. Synes disse skriv kan oppfattes usaklig. En oppskrift på hva feks en sosiopat. Slik det beskrives er i fra en syns oppfatning. Mange tror på dette. Og vi alle har sider som trer frem situasjonbetont.og gir noen meg en oppskrift skulle jeg klart å få min kjære feks inn til bøddelen.det er ikke mye gale utfall av dette. Galt det er ikke bra.

 4. Jeg har lest endel historier fra denne siden. Også endel annet de siste årene. MYE psykologi og om dynamiker i parrelasjoner, for å prøve å forstå ting…
  Er det SÅ enkelt at hvis man er sjalu, har kontrollbehov, er på dårlig humør, snakker hardt, fiker til… så er man en psykopat? Jeg merker meg at det over en lav sko beskrives som psykopat om man ikke er “normal”, altså følger den sosisle normen. Jeg undrer meg litt over at det enten er svart eller hvitt? F. Eks kan en person bære med seg traumer fra oppvekst barndom som gjør at de oppfører seg som dette. MEN, det kan behandles, om de blir gjort oppmerksom på sin egen opptreden og oppførsel. Om de bor sammen med noen som aldri påpeker at det de gjør/opptrer er feil, vil også et menneske kunne oppføre seg som dette. Voksne er som barn som trenger rettleiing og tilsnakk.
  En person som går rundt med uviten diagnose asperger kan ha psykopatiske trekk. F. Eks….
  Jeg er både sjalu, kontrollfreak og blitt så sint og provosert at jeg også har blitt umenneskelig fysisk sint. Det har kjæresten min også. Venner og….. Så hvor går grensen for når du er en psykopat?? Jeg synes dette er skummelt. Jeg har fordypet meg i dette nettopp fordi jeg har stilt spm til relasjonen min, som har oppført seg og vært så destruktiv og langt ifra normal sosial norm. Det er barn og familie med autisme og ad/hd inn i bilde her, så det KAN altså være mulig han er rammer under det samme. Autister anses ikke som rasjonelle “greie” mennesker….
  Pluss en oppvekst som forklare en hel del som gir mening til hans oppførsel. Jeg har ALDRI klart å komme frem til om han kan defineres som psykopat. Noen ganger er han empatiløs…Dårlig selvinnsikt. Gjør ting som er merkelig mot en kjæreste… Er han psykopat da? Jeg vet også han sliter veldig med tillit. Har vanskelig for å kommunisere. Vise følelser, binde seg…. Noe som jo kan forklares fra oppvekst og som jeg kan forstå. Hadde jeg aldri kommunisert hans dårlige oppførsel til han, ville han glatt ha kjørt over og fortsatt som han gjorde.. Er det ikke slik da? Jeg klarer ikke finne grensen på hva som er psykopat uansett hvor mye jeg leser. Men jeg merker meg det nok kan være lite forståelse der ute på at det kan finnes andre forklaringer på menneskers destruktive oppførsler, uten at man er psykopat.
  Og kommunisere bør ikke undervurderes. Det ligger mye info å hente der for bedre forståelse av det menneske man har en relasjon til. Så er det vel så enkelt som at det man ikke trenger i livet får man vike unna.. 😊 Og seff! Jeg snakker ikke om de åpenbare menneskene som gjør at man må søke dekning for å unngå de…

 5. Skulle gjerne sett at dere hadde mer om kvinnelige sårbare narsissister, er rimelig sikker på at jeg har bodd sammen med en. Problemet er bare at vi venter barn sammen, og det gir jo noen utfordringer man gjerne skulle vært foruten.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.