Å leve med en psykopatRedaksjonen kommenterer

Kan du elske psykopaten frisk?

Kan du elske psykopaten frisk? Med tålmodighet, omsorg og evne til å overse store og små feil i hverdagen? Les sammenligningen med en fotballspiller på banen og se om du kjenner deg igjen, så vet du svaret.

Jeg er uinteressert i fotball. Faktisk så irriterer det meg litt. Det er begrenset hvor mye interesse jeg kan vise for fotball. Noen genuin interesse er jeg ikke i stand til å vise. Ikke fordi jeg velger det bort, men rett og slett fordi hjernen min ikke er kapabel til å lage de biokjemiske stoffene som trengs for å gi meg noe som helst interesse for akkurat dette.

Jeg har derfor ingen evne til å vise sympati når det går dårlig for spillerne. Jeg er heller ikke i stand til å glede meg på spillernes vegne om det går bra for dem. Ei heller kan jeg føle sinne over urettferdighet som oppstår for spillerne, eller sorg over spillernes nederlag.

Samtalemagi Veronica Linea Mortensen

BESTILL BOKEI DAG

Med boken Samtalemagi har Veronica Linea Mortensen laget et verktøy for å skape gode samtaler. Du finner over 1500 spørsmål som passer til ulike situasjoner. Med enkle teknikker lærer du bedre hvordan du og dine nærmeste kan lære hverandre å kjenne på en ny og morsom måte! Pris kr. 249,- pluss frakt.  Du betaler når du får boken.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Jeg kan lese om fotball. Jeg kan se fotball. Jeg kan lære meg reglene for fotball. Finne ut av hvordan fotball virker. Det forandrer likevel ingenting. Mine gener kombinert med min oppvekst har sammen formet meg slik at jeg ikke bryr meg om fotball. Det er helt uinteressant for meg. Mange ville kanskje syntes at jeg går glipp av noe som gjør livet verdt å leve, men for meg er dette langt i fra noe tap. Jeg lever livet mitt flott uten fotball!

Erstatt fotball med følelser

Det er ingenting du kan gjøre for å få meg til å ‘forstå’ at fotball er viktig. Om du sa det til meg, er sjansene faktisk store for at jeg ville begynne å le, og syntes at du var latterlig. Jeg ville også mest sannsynlig løyet og funnet på mye rart for å slippe ditt mas om fotball. Jeg ønsker heller å bruke tiden min på andre ting. Fotball har aldri vært viktig for meg, og det kommer aldri til å bli det.

Les artikkelen fra toppen igjen og erstatt ordet ‘fotball’ med ordet ‘følelser’, ordet ‘spillere’ med ordet ‘mennesker’.

Psykopaten og fotball
Analogien til fotball og dommere og psykopater

Er vi i et parforhold hvor den ene liker fotball, og den andre ikke gjør det har vi likevel potensialet til å være lykkelige. Er vi i et forhold hvor partneren vår ikke har interesse for hvordan vi  har det, derimot, har vi store problemer. Ikke bare mangler vi en støttespiller på banen, vi har i tillegg en korrupt dommer som for egen vinnings skyld, vil kontinuerlig gi deg rødt kort. Det er dømt til å bli en hard kamp.

Dommeren vil blåse ivrig i fløyten hver gang han ikke er fornøyd med deg. Etter hvert som du har fått nok røde kort vil du begynne å tvile på deg selv. Det er ikke i din villeste fantasi at dommeren ikke vil kampens beste- så det må jo være deg som er en dårlig spiller.

Rødt kort

Når dommeren legger merke til at du begynner å miste selvtilliten vil han ta deg inn til sidelinjen. Der vil han instruere deg og fortelle deg hvordan du skal være på banen, slik at han skal slippe å måtte gi deg røde kort hele tiden. Du stoler på at dommeren vil ditt beste. Dommeren vet jo tross alt best og dere har jo begge sett alle de røde kortene du har fått. Det er best å høre etter så du ikke får flere røde kort!

Du lar ham nøye gå igjennom reglene, og er sikker på at nå skal kampen gå litt bedre. Men, det tar ikke lang tid før dommeren virker irritert igjen og blåser i fløyta. Du blir lei deg for å ha skuffet dommeren, og du skammer deg for at du hele tiden ødelegger for kampen. Dere er to om å være skuffet over deg. Du har visst ikke skjønt noen ting. Når han gjentar reglene blir du forvirret, for det var ikke det du fikk inntrykk av at han sa i sted. Han kan likevel bare forsikre deg om at det er du som er sliten, forvirret og har misforstått. Han sender deg ut på banen igjen.

Tabu!

BESTILL BOKEN I DAG

Tor Halstved ble fra han var tre til sju år seksuelt misbrukt av begge sin foreldre. Det var også grov vold med i bildet. I Tabu! forteller han for første gang om overgrepene. Dette er første gang en mann i Norge i bokform forteller om overgrepene han ble utsatt for. Tor vil sette søkelyset på kanskje det største sosiale problemet vi har i Norge, nemlig at svært mange gutter og jenter blir seksuelt misbrukt som barn.

 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Du tror kampen skal gå bra, men dommeren blåser sint i fløyten igjen. Han forteller deg ampert hvordan du kan unngå flere røde kort og sender deg ut på banen. Men, rett etter blåser han igjen i fløyta. Og nå som du var sikker på at du gjorde alt riktig! Dommeren er sint nå, og du blir lei deg. Du skammer deg. Du er visst helt udugelig. Det er din feil at kampen går så dårlig. Dommeren er rask til å bekrefte dette.

Kampen er forholdet

Han sier at han er sliten av deg. Du er en dårlig spiller. Men, han skal prøve å holde ut med deg. Så lenge du bare følger reglene. Det er kanskje mulig at det er håp for deg. Likevel kjenner du at du er stresset, for reglene er vanskelige, og de virkes å forandres hele tiden.

Slik går kampen. Bortsett fra at kampen er et forhold. Psykopaten er dommeren. Røde kort er kritikk. Og du er ikke en spiller- du er brikken i spillet. Og spillet varer ikke i to timer. Det varer i flere år. Det varer helt til du ikke tåler mer utrygghet og smerte. Da er utveien en av fire:

 1. Du velger den ultimate utveien- utveien fra alt, også livet.
 2. Psykopaten bestemmer at du skal ta den ultimate utveien fra alt, også livet.
 3. Du blir værende til du dør en naturlig død.
 4. Du reiser.

Det finnes ikke et 5. alternativ hvor du kan elske psykopaten frisk. Hans anger er kun et middel for å nå målet. Et verktøy han bruker for å ikke miste kontrollen over deg. Han hater å miste kontrollen! Tårene er ammunisjon som treffer deg rett i hjertet. For han vet at du har empati. Han vet akkurat hvordan han skal få deg ned for telling slik at du ikke drar noen vei.

Eksperten på deg

Han er ekspert på manipulering. Han er en ekspert på deg. Han vet når tiden er inne for å si alt du har lengtet desperat etter å høre i flere måneder. Plutselig ‘forstår’ han deg. Han har fått en åpenbaring. Denne gangen forstår han jo! Han skal forandre seg nå. Han sier alt du ønsker å høre. Han bruker barna som et middel for å fremstille seg som uvurderlig far. Plutselig er han interessert i barna, også. Kontrasten til hverdagen blir så stor at det er lett å falle inn i denne illusjonen. Han lar deg få leve i denne drømmen noen dager. Kanskje to uker. Akkurat lenge nok til at du pakker ut av kofferten og slapper av igjen. Sakte og snikende vil han begynne å feste grepet sitt på deg igjen. Og denne gangen vil han bli verre. Hver gang du kommer tilbake vil han bli verre- hver gang setter dere en ny standard for hva han kan slippe unna med. For hvor mye du finner deg i. Det blir gøyere å leke med deg jo mer som blir lov.

VENDEPUNKT 

INGUNN NORHEIM

Mange år i et forhold preget av psykisk vold og mobbing var nær ved å knekke Ingunn. Men hun maktet å bryte ut og vil nå hjelpe andre i samme situasjon. Les om hennes opplevelser i sitt destruktive forholdet og hvordan hun klarte å frigjøre seg og starte på nytt!


Forlagshuset Vest sender deg boken direkte. Pris kr. 298,- Du betaler når du får boken.


 • Skriv inn din e-post og du kommer til en side hvor du bekrefter din adresse

Tårene var imidlertid ikke ekte. Ei heller angeren. Eller løftene. Selvmordstruslene. Gavene.  Blomstene. De var alle bare verktøy slik at han kunne lage fiskestangen som ville få deg tilbake på kroken. Han vil aldri vise deg forståelse, eller vise deg omsorg.. Barna er ingen unntak. Psykopathjernen er ikke i stand til å fremstille empati. Psykopaten er rett og slett mentalt amputert- og vitenskapen har ennå ikke gitt oss den mentale protesen.

REDAKSJONENS KOMMENTAR

Veldig viktig poeng! Du kan aldri elske psykopaten frisk. Grunnen er enkel, du når ikke inn. For psykopaten er som regel all interaksjon en transaksjon, der det gjelder å komme best mulig ut. Det er dette de fleste psykopatofre bruker så lang tid på å fatte. Vi er vant til at den vi er sammen med til en viss grad responderer på og forholder seg til det vi formidler av tanker og følelser.

Vi speiler den personen vi snakker med. De følelser som formidles av den andre, vil oppstå i oss selv. Dette kan til og med påvises nevrologisk.

De samme nerveceller som er aktive hos den vi snakker med, også er aktive i oss selv, om enn i noe lavere grad. (Det har til og med vært påvist at botox-injeksjoner gjør det vanskeligere å forstå andre, fordi noen av de musklene som brukes for å formilde følelsesmessige stemninger lammes.) Det er ikke nødvendigvis noe galt med en relasjon der man ikke blir møtt eller forstått på alt man sier og føler. Mennesker er forskjellige. Vår naturlige respons, når vi ikke når frem, er å gå i oss selv.

Tappes for energi

Vi prøver å finne en bedre måte å formidle tanker og følelser på, slik at den andre skal forstå. Dette er noe av det som styrker en vanlig relasjon, man blir rett og slett bedre kjent. Når du er inne på dette sporet med en psykopat, så har du imidlertid startet en prosess som utelukkende vi tappe deg for energi. Du blir nemlig aldri kjent med psykopaten, og han eller hun vil aldri validere dine følelser. Dermed er det alltid opp til deg å holde relasjonen ved like. Alltid!

LES OGSÅ:

Når ingen forstår og ingen tar parti

Han ber henne skrive sitt eget selvmordsbrev

Hvorfor psykopaten ikke forstår seg selv

10 gode råd – hvordan bryte med psykopaten

—–

Besøk også våre Facebooksider.

Hva tenker du om denne historien? Kjenner du deg igjen? Legg gjerne igjen din kommentar!

Klikk helt nederst på «Leave a reply». NB! Skriv «Anonym» om du ikke vil oppgi ditt navn. Din e-postadresse må oppgis, men den blir ikke synlig for andre.

Har du en personlig historie du ønsker å få presentert som Leserhistorie – med egne ord? Send din historie til oss! Du trenger ikke være redd for hvor godt du skriver, vi hjelper deg gjerne med teksten. Vi redigerer den, passer på at den er anonymisert, illustrerer og legger den ut som leserhistorie. Du kan også sende signerte innlegg om du ønsker å skrive generelt under fullt navn. Send mail til redaksjonen@psykopaten.info –  Om ønskelig sender vi deg teksten til deg for gjennomsyn før den legges ut.

Kunnskap er det beste våpenet i kampen mot psykopati. Du hjelper deg selv og andre om du deler innlegget på Facebook eller i andre sosiale medier! Å være utsatt for en psykopat er skambelagt, og det er til stor hjelp for andre ofre er å lese at de ikke står alene og at det finnes en mulighet til å komme fri fra psykopatens grep. Husk at det kan være ofre for psykopaten blant dine venner! 

 

Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!
×
Redaksjonen Administrator
Psykopaten.info har siden 2014 vært norges ledende nettsted om psykopater, narsissister og andre med dyssosiale personlighetsforstyrrelser. Vårt mål er å støtte ofrene!

Comments (5)

 1. Jeg har vært spiller på en bane der dommeren er ond og direkte OND, bunn råtten, manipulerende, sjelløs og tvers igjennom falsk og løgnaktig. Sønn av satan burde han egentlig hatt som navn! I alle år har jeg vært redd mine egne følelser og tanker om sannheten, frykten har vært for overveldende og lammende til at jeg har turt å kjenne etter hvor vondt det er, og hvorfor det er så vondt. Og skammen, den vonde bunnløse skammen. Men underbevisstheten derimot, har jobbet. Den har samlet de fleste brikkene, og brikkene har begynt å falle på plass. Det helhetsbildet som begynner å komme frem er kvalmende og ekkelt. Så ondskapsfullt at jeg ikke har vært i stand til å forestille meg det!! I natt nådde jeg det punktet hvor jeg turde å kjenne og dvele ved de vonde tunge forferdelige følelsene, kjenne smerten, ja faktisk er det fysisk smerte, i hjerte og mageregionen. Dra frem hendelser, tenke igjennom hva som egentlig foregikk i mitt liv, som ingen andre så, da jeg pga skammen lot som ingenting og fortrengte alt. Fortrengt gråten og tårene også. Bevisst har jeg hentet frem vonde minner fra hendelsene som er årsaken til den dumpe såre vonde ekle smerten. Når kjente jeg den vonde skuffelsen, nedverdigelsen og krenkelsen for første gang, og fortsettelsen helt frem til nåtiden. Jeg er ferdig her og ferdig med han, det er så avgjort som det kan bli. Hva dagene som kommer bringer med seg aner jeg ikke, men meg kan han ikke spille med lenger for jeg har sett hans sanne stygge ansikt. Jeg gråter en slags gråt, men den er uten tårer. Jeg gråter tåreløst av medlidenhet for meg selv. Innerst inne håper jeg, både dypt og inderlig, at han tar sitt eget liv!!

 2. Jeg føler med deg og sender varme tanker din vei. Å leve med en psykopat er svært traumatisk, og det er en sorgprosess å komme seg igjennom både når man er der, og når man drar.

  Som du sier er det vanskelig å kunne se hvor seg hvor kalkulerende og hensynsløse en psykopat kan være- fordi på seg selv kjenner man andre. Derfor er det begrenset hvilken tiltro vi som har empati kan ha til hvor ‘slem’ en psykopat kan være.

  I dag gråter du en tåreløs gråt, kanskje i morgen også. Noen dager vil det være tårer. Noen dager vil du være sint. På deg selv, og på ham. Det er en sorg over noe som gikk tapt, noe som ble noe helt annet enn forventet. Glede som har gått tapt. Kjærlighet til seg selv. Til livet. Selvfølelse. Listen er lang.

  Du ønsker at han skal ta sitt eget liv. Det er veldig menneskelig. Du har imidlertid ikke kontroll verken over ham, eller hans handlinger. Ikke gjør deg så hjelpeløs å legge din livskvalitet i hans hender. At om du kan fortsette et godt liv er avhengig av ham og hans handlinger. Du kan få et godt liv uavhengig av om han er gått ut på dato, eller ikke. Du er sterkere enn du tror, du har bare glemt det!

  Mitt råd til deg: Kom deg av banen så fort som mulig, sørg for at du har støttespillere, og flytt bort. Og forbered deg på det du vil tro er ekte tårer, ekte anger, ekte sorg, fra hans side. Men, når sjarmen ikke virker- da vil han vise sin virkelige side: Sinne, hevnlyst og raseri. Det er psykopatens 2 faser.

  Flytt så lang unna som mulig. Bygg deg selv opp. Det er en lang prosess. Møysommelig. Smertefull. Men, ikke så smertefull som å bli. Jeg sammenlikner det med smerten i å føde og smerten i å knuse bena. Den ene smerten er verdt å gå igjennom for den bærer frem et nytt liv. Den andre smerten er meningsløs, hemmende og gjør deg hjelpeløs.

  Lykke til <3

 3. Det meg også langt tid. Jeg ble medpsykopat og det tok tid før det gikk opp for meg hva som skjedde. Han slo, han gråt, jeg trøstet.
  En dag var det bare NOK. Jeg våknet og jeg gikk, det ble 4 turbulente år for han flyttet etter meg og brukte alle midler for å få meg tilbake. Han skulle ta livet sitt, ok sa jeg. Han skulle da ta livet av barna også og da gikk jeg til politiet. Dette er lenge siden nå og jeg fikk et helt nytt liv. Man må ha litt støtte underveis når man går, jeg brukte psykolog. Ja man kan elske en psykopat men man blir ikke i en slik vond og syk kjærlighet.

Comment here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.